Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak nie masz śniegu to raczej nie ma się co zastanawiać. Sam bym posiał już ale u mnie jeszcze śnieg i prędko się nie zanosi na możliwość wjazdu

1 godzinę temu, pawlus224 napisał:

W zeszlym roku na start dalem 200kg saletry a na drugą dawkę 150kg saletry , jednak plon nie byl zadowalajacy jak na stanowisko i warunki jakie miala - nie cale 7ton z ha .

Jaką taktykę proponujecie na ten rok (gleby III A - IIIB , zasobne w skladniki pokarmowe , przedplon rzepak i koniczyna czerwona , zasiana w terminie i dosc ladnie rozwinięta) ?

Dales 350 kg saletry i jeszcze narzekasz że miałeś prawie 7 ton ? Daj 500 kg to będziesz zadowolony moim zdaniem. A przynajmniej te 400 w dwuch dawkach

1 godzinę temu, pawlus224 napisał:

Opublikowano

Śniegu już jutro nie będzie co najwyżej w bruzdach , zastanawiam się czy jechać już z N tylko nie wiem czy to sens w tą wodę siać.Boje się ,że straty mogą być w azocie ale jak teraz nie posieje to na tym polu dopiero za 2-3 tygodnie wjedzie się.Co byście robili na moim miejscu?

IMG_20180308_123044.jpg

Opublikowano

Wczoraj byłem na polu, z wierzchu 1-2cm odmarznięte a pod spodem gruba warstwa zmarzniętej ziemi. Na ścieżkach stoi woda bo nie ma gdzie wsiąknąć. Nie wiem czy jest sens w takich warunkach sypać nawóz.

Opublikowano
19 minut temu, 343 napisał:

Śniegu już jutro nie będzie co najwyżej w bruzdach , zastanawiam się czy jechać już z N tylko nie wiem czy to sens w tą wodę siać.Boje się ,że straty mogą być w azocie ale jak teraz nie posieje to na tym polu dopiero za 2-3 tygodnie wjedzie się.Co byście robili na moim miejscu?

IMG_20180308_123044.jpg

Ludzie co wam się w głowę porobiło ?

To co wysiejecie to wam spłynie w  miejsce zagłębień. Rozmarza ale i stawiki się robią

Opublikowano
poczekaj kilka dni, zakładaj szczelne gumiaki i heja banana ręcznym siewnikiem🤣
Opublikowano

kiedy siałeś tą pszenicę że taka malutka? 

Opublikowano
Nie jest zle, trochę saletry trochę ccc potem znowu saletry coś od chwastów i grzyba jakieś mikro i mocznik dolistnie i plon 9.99t/ha😉
Opublikowano (edytowane)

Pewnie w listopadzie i nie ma co się z gościa śmiać, wystarczy sobie przypomnieć jaka jesień była. Teraz jej bardziej potrzeba ciepła i mniej wilgoci niż nawozu. Z azotem bym się wstrzymał na tym polu bo ona dopiero szpilkuje. Jak się zrobi cieplej, na pole da się normalnie wjechać to wtedy dasz. Pszenicę będziesz miał późniejszą od innych więc i zabiegi będziesz z opóźnieniem wykonywał. Teraz jak dasz to więcej go stracisz niż roślina skorzysta. Wiem, że ciężko jest jak na AF wstawiają zdjęcia, że nawozy posiane a u mnie jeszcze nic  nie robione. Ale Polska długa i szeroka i klimat się znacznie różni. 
Dzisiaj przejechałem się z okolic Tyszowiec przez Zamość do Lublina. To na zamojszczyźnie nie ma mowy o nawożeniu bo na polach śnieg, co prawda przez dzisiejszy dzień sporo go zniknęło ale nadal jest. Od Krasnegostawu na polach bardzo mało śniegu, miejscami wcale go nie ma.
U mnie pierwsze dawki pójdą dopiero jak ziemia podeschnie, bo wpakować się w bagno to ja dziękuję za koleiny i wyciąganie. Na razie pszenica będzie musiała delektować się kąpielami słonecznymi i tym co ma w glebie a na azot cierpliwie ona i ja musimy poczekać. Wszak dopiero początek marca ;) 

Zima na wschodzie zrobiła nam psikusa strzeliła focha i zniknęła nie pozostawiając po sobie przedwiośnia czyli w nocy na minusie w dzień na plusie tak aby śnieg mógł zniknąć a rolnik mógł skorzystać z nocnych przymrozków.  Ale może znowu da o sobie znać. 

Edytowane przez melon10641
  • Like 1
Opublikowano

Na te bagienka to tylko z samolotu można posiać azotku :D

9,99 to trzeba opróżnić żeby w nocy przyśnił się taki plonxD

Opublikowano (edytowane)

w listopadzie była siana nie pamiętam dokładnie kiedy przed zimą zdążyła wyjść .Kiedyś miałem siane pod koniec listopada 2014 to wiosna powschodzila i był identyczny plon do tych sianych z października.Wolę już późna ozimą niż jara (jak coś się nie uda to zawsze się zdąży z jara :6_smile:)

Edytowane przez 343
Opublikowano
2 lata temu sialem piszenice 26 października po kuku i szpilka wyszła pod koniec listopada a na wiosnę N i plon ok 5t
Opublikowano

Z póżnymi zasiewami zawsze jest loteria i w większości przypadków się to nie opłaca

Opublikowano

na plon do 5t to spoko się póżny zasiew nadaje xD

Opublikowano

12 godzin temu, adrian napisał:

2 lata temu sialem piszenice 26 października po kuku i szpilka wyszła pod koniec listopada a na wiosnę N i plon ok 5t

1 godzinę temu, racyl napisał:

na plon do 5t to spoko się póżny zasiew nadaje xD

Nie piszecie na jakiej klasie ziemi te plony, ale u mnie ( II-III klasa ziemi) po burakach jęczmienia jarego można zebrać 7-8 ton, przy znacznie mniejszym nakładzie niż na pszenicę ozimą i bez ryzyka o przezimowanie. Tak więc te 5 ton, bez informacji o klasie ziemi to słaby wynik.

Opublikowano
1 godzinę temu, piotr4255 napisał:

Plon 8 t/ha z pszenicy sianej 30 listopada po burakach odpowiednia agrotechnika dobra pogoda i wszystko się da

trzeba było przed samym śledzikiem zasiać to wtedy miałbyś 12t/ha

Opublikowano (edytowane)

Tylko taka udaje się raz na 10 lat :)

1 godzinę temu, racyl napisał:

trzeba było przed samym śledzikiem zasiać to wtedy miałbyś 12t/ha

Naprawdę? To ja zasieje a ty wyrównasz mi stratę co ty na to, niewiem czemu się czepiasz tych 8 ton jak to nic nadzwyczajnego tylko czy to jest uzasadnione ekonomicznie niby łatwiej chronić ale za to ostro z azotem i pogoda nie zawsze współpracuje. 

Edytowane przez piotrdd
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v