Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Załużmy że na jednej działce magnez mam wysoki potas wysoki, ph uregulowane a fosfor niski. W jakich ilościach go teraz sypać i przez jaki czas żeby podnieść zawartość choć do średniej. Polipadu to bedzie tona czy dwie, czy może po metrze przez kilka lat wystarczy? Ma ktoś jakieś doswiadczenia?

Opublikowano

to zależy co chcesz posiać lub masz posiane na tej działce

Co powiecie na takie nawożenie pszenicy: 1 dawka 200kg saletrosanu 30N(6S) i 100kg kizerytu

2 dawka 150kg saletry 

3 dawka 100kg saletry cały azot wychodzi na poziomie 145kg N plon w jaki celuje to około 6-7 ton

podarowałbym sobie kizeryt a na konto saletrosanu 30 dałbym 26

kosztem kizerytu zwiększyłbym saletre w obu dawkach po 50 kg

Opublikowano

to zależy co chcesz posiać lub masz posiane na tej działce

Rzepak, pszenica to główne uprawy, ale bez względu na to co posiane docelowo chciałbym mieć wszędzie co najmniej średnią zasobność PK
Opublikowano

musisz sobie ułożyć bilans a do tego niezbędne jest co siejesz.

Krótko mówiąc musisz zrobić sobie zestawienie dla każdego składnika: zapotrzebowanie na dany składnik (to ile roslina wynosi z pola), a po drugiej stronie źródła danego składnika (to co wysiewasz + to co zostawia roślina). Jak chcesz zwiększyć ilość składnika w glebie to wartość w bilansie po stronie źródła składnika musi byc wyzsza niż zapotrzebowanie (w sumie nigdy nie powinna być niższa)

Oczywista oczywistość w najprostszym skrócie

Opublikowano

podarowałbym sobie kizeryt a na konto saletrosanu 30 dałbym 26

kosztem kizerytu zwiększyłbym saletre w obu dawkach po 50 kg

Ok załóżmy że rezygnuję z kizerytu, to co z magnezem ?? i jeszcze jedno dlaczego wybrałbyś saletrosan 26 a nie 30 ? Choć z drugiej strony twój wariant jest korzystniejszy ekonomicznie bo przy obecnych cenach twój plan nawożenia wychodzi około 50 zł taniej

Opublikowano

musisz sobie ułożyć bilans a do tego niezbędne jest co siejesz.

Krótko mówiąc musisz zrobić sobie zestawienie dla każdego składnika: zapotrzebowanie na dany składnik (to ile roslina wynosi z pola), a po drugiej stronie źródła danego składnika (to co wysiewasz + to co zostawia roślina). Jak chcesz zwiększyć ilość składnika w glebie to wartość w bilansie po stronie źródła składnika musi byc wyzsza niż zapotrzebowanie (w sumie nigdy nie powinna być niższa)

Oczywista oczywistość w najprostszym skrócie

Dziekuje bardzo to wszysko rozumie i stosuje, kwestia ile dawać go na górke żeby z zakresu niskiego przejść na średni powiedzmy w ciągu 2 czy 3 lat?

Opublikowano

Ok załóżmy że rezygnuję z kizerytu, to co z magnezem ?? i jeszcze jedno dlaczego wybrałbyś saletrosan 26 a nie 30 ? Choć z drugiej strony twój wariant jest korzystniejszy ekonomicznie bo przy obecnych cenach twój plan nawożenia wychodzi około 50 zł taniej

a masz mało magnezu w glebie?

Saletrosan 26 ze względu na wyższą zawartość siarki i nieco inny stosunek azotu amonowego do azotanowego (chociaz jest bardzo zbliżony)

Opublikowano

Mam dylemat.

Co lepiej zastosować na pierwsza dawkę na pszenicę ozima? Saletrosan czy saletra puławska. Zawsze szła saletra. Ale zastanawiam się nad saletrosanem. 

W tym sezonie pszenice były późno siane i będą wymagały wiosna solidnego "kopa". Saletra dobrze się spisywała w takich warunkach. A jak z saletrosanem? Warto go zastosować? Siarka wpływa mocno na plon?

Opublikowano

a masz mało magnezu w glebie?

Saletrosan 26 ze względu na wyższą zawartość siarki i nieco inny stosunek azotu amonowego do azotanowego (chociaz jest bardzo zbliżony)

Dopiero wczoraj próbki gleby poszły do badania także zawartość składników poznam gdzieś za około miesiąc :D No ok skoro twierdzisz że 26 jest nieco lepszy niż 30 to niech będzie :)

Opublikowano

Nie, właśnie 30 pod zboża, 26 pod raps i to ze względu na zawartość siarki. Stosunek form azotu? No bez przesady. 

26 leciało na zboża, ale wtedy 30 jeszcze nie było. Zapotrzebowanie na S zupełnie inne chyba oczywiste. 

Opublikowano

Lecisz na plon 10t/ha, to może być mało 12kg. 

Co do zbóż dobrze rozwiniętych to akurat ostatnie lata szczególnie na podlasiu pokazują, że zboża mają problem z tym jesiennym rozwojem. 

Opublikowano

Nie wiem, nie wnikam co się wyrabia na podlasiu ale mój wpis dotyczył sytuacji w której zboża są dobrze rozwinięte. 

Według badań na UP pszenica zaopatrzona w siarkę reagowała zwyżką 700 kg ziarna. 

Ja pierwszy raz bede stosował RSM z siarką i planuje dac około 250 kg na drugą dawke czyli około 65 N i 7,5 S

Moim zdaniem siarkę lepiej podać w N1 albo jeszcze przed. 

Opublikowano

Mam dylemat.

Co lepiej zastosować na pierwsza dawkę na pszenicę ozima? Saletrosan czy saletra puławska. Zawsze szła saletra. Ale zastanawiam się nad saletrosanem. 

W tym sezonie pszenice były późno siane i będą wymagały wiosna solidnego "kopa". Saletra dobrze się spisywała w takich warunkach. A jak z saletrosanem? Warto go zastosować? Siarka wpływa mocno na plon?

W dobrym kierunku myślisz.

Saletrą podgonisz rośliny do krzewienia.

Na drugą dawkę daj saletrosan.

I jak pozwala Ci budżet to możesz sypnąć kornkali (150 kg/ha) albo zwykłej soli potasowej (100 kg/ha). Tylko musiałbyś to wysiać jak najwcześniej tj. luty albo początek marca. Potas wspomoże działanie azotu, poza tym słabo rozwinięty system korzeniowy potrzebuje potasu do prawidłowego rozwoju. Nawozy PK wysiane jesienią są w tym czasie poza zasięgiem korzeni. 

Opublikowano

Działanie azotu bardziej wspomoże magnez zawarty w K-K, oraz w Kizerycie, który również polecam. Saletrosan na drugą dawkę jakoś mnie nie przekonuje, raczej skłaniam bym się do podania 100-150kg K-K/ 100kg Kizerytu następnie 200-250kg Saletrosanu a później 200-250kg Saletry. Wszystko oczywiście trzeba by zweryfikować wiosną.

Opublikowano

W dobrym kierunku myślisz.

Saletrą podgonisz rośliny do krzewienia.

Na drugą dawkę daj saletrosan.

I jak pozwala Ci budżet to możesz sypnąć kornkali (150 kg/ha) albo zwykłej soli potasowej (100 kg/ha). Tylko musiałbyś to wysiać jak najwcześniej tj. luty albo początek marca. Potas wspomoże działanie azotu, poza tym słabo rozwinięty system korzeniowy potrzebuje potasu do prawidłowego rozwoju. Nawozy PK wysiane jesienią są w tym czasie poza zasięgiem korzeni. 

Nigdy saletrosanu na drugą dawkę. Jak bedzie sucho to nawóz będzie leżał i leżał, co może znacznie pogłebić procesy redukcyjne.

Na wzrost systemu korzeniowego a i na krzewienie wiekszy wpływ ma fosfor (co nie zmienia faktu że jak będzie brakować potasu to nawet kolosalne dawki fosforu nie pomogą)

Potas pogłównie tylko na przepuszczalnych i mało zasobnych glebach. W innym wypadku to "ogłupianie" i rozleniwianie systemu korzeniowego

Opublikowano

Potas w dawce 60 kg/ha według mnie pozwoli na "nadrobienie" zaległości w krzewieniu i szybsze tempo rozwoju w kolejnych fazach. Wyższa dawka mogłaby spowodować rozleniwienie i brak penetracji głębszych warstw gleby.

Saletrosan dość fajnie się rozpuszcza, znacznie lepiej niż siarczan amonu i polifoska 21 oraz wapniowa saletra czy canwill.

Można go wysiać nieco wcześniej niż faza strzelania w źdźbło. Poza tym jeżeli będzie sucho to żaden wysiany nawóz nie wykaże się działaniem.

Opublikowano (edytowane)

Potas w dawce 60 kg/ha według mnie pozwoli na "nadrobienie" zaległości w krzewieniu i szybsze tempo rozwoju w kolejnych fazach.

A w jaki sposób potas wpływa na krzewienie?

Potas w roślinie odpowiada głównie za gospodarkę wodną, pozwala ograniczyć stres związany z okresową suszą. Ale żeby wpływał na krzewienie to nie słyszałem.

Edytowane przez Kula07
Opublikowano

Potas w dawce 60 kg/ha według mnie pozwoli na "nadrobienie" zaległości w krzewieniu i szybsze tempo rozwoju w kolejnych fazach. Wyższa dawka mogłaby spowodować rozleniwienie i brak penetracji głębszych warstw gleby.

Saletrosan dość fajnie się rozpuszcza, znacznie lepiej niż siarczan amonu i polifoska 21 oraz wapniowa saletra czy canwill.

Można go wysiać nieco wcześniej niż faza strzelania w źdźbło. Poza tym jeżeli będzie sucho to żaden wysiany nawóz nie wykaże się działaniem.

Jak jest sucho to oba sie nie rozpuszczą ,są to nawozy super ale do wysiewu na przymrozkach

Opublikowano

Też uważam że, saletrosan tylko w 1 strzale. Mówisz, że siarczan amonu kiepsko się rozpuszcza a saletrosan to w zasadzie siarczan z lekką domieszką saletry .

Dodatkowo straty z formy amonowej w postaci amoniaku będą dotkliwe.  Dodatkowo siarka potrzebuje trochę wody i czasu do prawidłowego działania. 

Opublikowano

A w jaki sposób potas wpływa na krzewienie?

Potas w roślinie odpowiada głównie za gospodarkę wodną, pozwala ograniczyć stres związany z okresową suszą. Ale żeby wpływał na krzewienie to nie słyszałem.

Potas powoduje transformację azotu mineralnego do białek. Dzięki temu następuje wzrost rośliny i ich przyrost, tj krzewienie, a w dalszej kolejności grubych i sztywnych źdźbeł.

Niedobór potasu zahamowuje wzrost, przyrosty są cienkie a międzywęźla skrócone.

No i potas jest aktywatorem wielu enzymów.

Trzeba uważać na zasolenie gleby i nie przesadzać nadmiernie z nawożeniem potasem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v