Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja na rędzinie (powiat zamojski), jak tylko da się wjechać to ok 100kg kizerytu ( o ile ojca przekonam, bo jest przeciwny z racji tego, że nikt w lutym w okolicy nie sieje, to i on nie będzie :D ), wcześniej na reszte pól poszło wapno magnezowe radkowit premium w postaci mąki, i chyba coś działa, bo na dwóch działkach mam porównanie, to jednak lepiej trzyma się tam gdzie jedyna różnica w uprawie to właśnie wapno.

potem na wszystkie pola siarczan amonu, też 100kg i 150 saletry na pierwszy rzut. Więcej formy amonowej aby roślinka nie oszalała i dłużej pobierała azot :D

w kizerycie masz 50 % so3, czyli 20 kg czystej S. Siarczan magnezu z siarkopolu ma 12 S, saletrosan 13S, siarczan amonu 24S, dolistnie tyle co  nic :P

gdzieś przeczytałem, że najlepiej stosować 1kg S na 10kg N, szczególnie tam, gdzie nie ma źródeł zanieczyszczenia powietrza, które mogłoby osiadać z deszczami.

Opublikowano

nie wiem czy troche nie na wyrost bo stosujac 200-300 kg polifoski 6 przedsiewnie juz dostarczamy 14 -21 kg siarki jak sie nie myle. to jest sens jeszcze podnosic koszt uprawy kizerytem???

zawartosc magnezu tez chyba lepiej podniesc poprzez odpowiednie wapnowanie

no a wlasnie,  do obliczen bierzemy s czy so3?  na farmerze byl nie dawno artykul ale tylko o sposobie przeliczania jedno w drugie, ale moja nikla wiedza nie potrafi ogarnac  ktory my bierzemy pod uwage?  czysta s?

Opublikowano

Bierzemy S,  polifoski mają kilka % SO3 co w przeliczeniu na czystą siarkę daję tyle co nic, trzeba też brać pod uwagę rozpuszczalność w wodzie, bo w niektórych przypadkach nie pisze ile % jest rozpuszczalne w wodzie.

Kizeryt pod tym względem jest super nawozem, pyzatym naturalny bo można go stosować w ekologiczne produkcji, ale akurat to mam mniejsze zanczenie

Opublikowano

To jak to jest z tą saletrą, amonowa z Anwil czy Zak ?? Dawaka 170kg saletry 100kg kizerytu, 120kg mocznika, 100kg salerosanu 30

Zak jest grubszy, dobry dla kogoś kto ma siewkę rzucającą "na styk"-poleci dalej niż Anwil. Z kolei anwil jest drobniejszy i szybciej się rozpuści w przypadku małej wilgoci i ma 2% azotu więcej. Na pierwszą dawkę raczej nie ma dużej różnicy, którą rozsiejesz bo wilgoć na wiosnę jednak jakaś tam będzie. Ja bym to u Ciebie widział, żebyś dał 200 kg saletrosanu 30 na pierwszą dawkę a na drugą 160 kg mocznika. Kizeryt w miarę wcześnie rozsiewaj.

Opublikowano

Kizeryt to nawóz bardziej pod rzepak niż zboże według mnie. Po co tej siarki tyle dla zboża? Siejąc polifoske wprowadza się koło 20 S zamiast kizerytu lepiej posiać siarczan magnezu granulowany ma sporo mnie siarki i troche mniej magnezu po prostu lepiej zbilansowane składniki do siewu na zboża.

Opublikowano

Raczej stawiam na saletre w 3  dawkach. Aczkolwiek dopiero sie ucze wiec chcialbym sie was poradzic. 

Mam jeszcze pytanie zwiazane z dokrzewieniem pszenicy za pomoca ccc kiedy i jak to zrobic (jaka dawka itp.) 

NO i ponizej jakiej obsany na m2 zastosowac ccc. 

Pomoze ktos ?

Opublikowano

gdzieś już pisałem, ale tak dla utrwalenia.

kizeryt ma 25 % MgO dostępnego dla roślin, siarczan magnezu 16%. Kizeryt ma 20 S, siarczan magnezu 10 S.

Cena za kizeryt ok 1400, siarczan ostatnio widziałem po ok 910zł.

Biorąc pod uwagę magnez trzeba dać 150 kg siarczanu magnezu na 100kg kizerytu. biorąc pod uwagę rozpuszczalność, zakwaszenie i ilość worków lepiej dać kizeryt.

Opublikowano

Powiem wam że śledzę ten temat od dawna, ale teraz jak mi wyskakuje powiadomienie nie ma po co wchodzić. Cały czas te same pytania i cały czas te same odpowiedzi ( dobre odpowiedzi). Nie chce się lamom przeczytać kilka stron wstecz i wciąż te same pytania. Podziwiam niektórych że mają tyle cierpliwości żeby wciąż odpisywać.

Opublikowano

A czy zastosowanie nawozu w dwóch dawkach, nie stosując w nich mocznika ma sens? Myślałem o zastosowaniu go w drodze dolistnej.

I. Saletrosan 250kg+100kg saletra, (przesada?)

II. Saletra 200kg

Opublikowano

Po co chcesz mieszać saletre z saletrosanem? Po za tym 250 kg saletrosanu to wystarczająca ilość azotu na start. Na drugą dawke możesz dać mocznik skoro nie planujesz 3 dawki.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v