Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Panowie ale czy jeśli uprawiam pszenice po rzepaku który dostał wiosną razem z N ok 50-60 kg S/ha to jest w ogóle potrzeba stosowania S przy nawożeniu wiosennym pszenicy???

Opublikowano

siarka jest mobilnym pierwiastkiem w glebie. Siarkę która podałeś rzepakowi on ją prawdopodobnie w większości pobrał a nawet jak coś zostało to i tak została wyplukana z gleby. Więc jest sens podać siarkę.

Opublikowano

@losktos wiem sam czytałem i zapisałem ten post. Ciutkę źłe mnie zrozumiałeś. Rozchodzi mi się o to gdy mamy słabą pszenicę to wiadomo no standardowo saletra itp. ale co zrobić jeżeli chcemy uzupełnić siarkę? Dodać do saletry kizerytu czy może siarczanu amonu albo Sulfan'u czy coś innego? Rozchodzi się o podanie siarki. Tak jak radziłeś w ubiegłym roku z saletrosanem czy saletrą to bardzo dobrze na tym wyszedłem. Jednak N & S na 1 dawkę do bardzo dobrze rozwiązanie.

no to napisałem - salmag z siarką - to masz saletrzak z S. A saletrzak w pierwszej dawce zadziała tak samo jak saletra. Sulfan chyba też ma siarkę

@ losktos a czemu mowisz o dwoch przejazdach jesli by chcial saletre i saletrosan? zachodzi jakas reakcja? ja wlasnie chcialem zastosowac mieszanine saletry i saletrosanu 1:1 w jednym przejezdzie ale moze nie ma sensu i lepiej sam saletrosan?

w jednym przejeździe nie wysiejesz tego równomiernie

Opublikowano

siałem Mocznik Polidap Sól potasowa i ładnie to leci (dość równo )najgorzej jest przy siewie Saletrzaku czy to w kombinacji  z PK czy czysto .SaletroSan na podobną granulację do saletry (zaksan ) 

Opublikowano

Ale przyznasz, że pulan lub anwil to jednak co innego :D  A te rodzaje saletry "drobnej" raczej najpopularniejsze. Zaksan-u nie używam, ale pomieszanie go z saletrosanem to już można faktycznie zaakceptować, ale czy warto mieszać te nawozy? Myślę, że już łatwiej dać saletrosan 30 i mamy kompromis. Te 12 kg siarki dostarczysz siejąc 200 kg, a potem każdy oprysk z siarczan magnezu i powinno wystarczyć.

Opublikowano

Pomijając już równomierność rozmieszenia nawozów, to jak można rzucić saletrosan razem z saletra na tą samą szerokość, mocznik to już wogóle katastrofa mieszać lekki jak cholera, chyba że ten gruby ale to spora kasa. 

Tak saletrosan 30N jak najbardziej na zboża specjalnie stworzony, które wcale tak dużo siarki nie potrzebują. Też miałem takie bum na siarkę na wszystko (saletrosan) ale już mi przeszło bo mimo wszystko zakwasza bardziej niż zwykłe azotowe. Drożej kali kizeryt czy siarczan mg, ale czy gorzej? Na pewno nie.

Opublikowano

ZakSan N32 ,SaletroSan N26 ,Saletrzak (Anwil) podobna granulacja .Pulan -Saletra Anwil też podobnie Anwil bardziej równiejszy granul przy szerokości siewu 12 m jest w miarę dokładnie .Sieję różne kombinacje nawozów czy po trawie czy przed siewem zawsze mieszając .Odnośnie zakwaszania wszystkie nawozy zakwaszają nawet i obornik uchodzący za cud też zakwasza .Jest bum bo każdy chce wycisnąć jak najwięcej za jak najmniej 

SaletroSanu 30N nie było jak na razie w ofercie u mego handlowca a w jakiej cenie jest SaletroSan 30 bo wszystko trzeba policzyć u jednego SaletroSan 26 w cenie Saletrzaku a u następnego prawie w cenie Saletry .To za SaletroSan30 będzie prawie w cenie Mocznika 

Opublikowano

@Tomek90 ja właśnie saletrosan siałem tylko na rzepak, na resztę saletra lub mocznik i raczej nie zauważyłem niedoborów siarki. Jakieś 3 opryski siarką i magnezem dolistnie przy okazji innych zabiegów wystarczały do tej pory spokojnie. Sąsiad z kolei na rzepak tylko saletra i też plony ma bardzo dobre. Ale to może przez zjawisko o które tutaj wcześniej pytałem, bliskość moich pól do często uczęszczanej drogi samochodowej i opadanie siarki z atmosfery? Niby polifoski też siarki trochę mają, może przez ostatnie suche lata nie wypłukiwało jej też zbytnio.

Opublikowano

No pewnie racja. Co 4 lata robię próbkę każdego z pól, ale zawsze badałem tylko odczyn i PKMg. Trzeba będzie zbadać w tym roku dla przekonania choć z jedno pole aby sprawdzić na siarkę.

Opublikowano

racja z tymi z badaniami,sam ich nie robie trzeba sie w końcu zabrac za to.Ja w zeszłym roku pierwszy raz dawałem pod wszystko saletrosan( rzepak,pszenica,ziemniaki) i naprawde byłem super zadowolony z plonów mimo suchego roku.Na pszenice dawałem 220kg saletrosanu+200kg saletry+100kg saletry, w tym roku chce do drugiej dawki dorzucic z 60-80kg saletry i poprostu podzielic ja na 2x po 130-140kg zobaczymy moze jeszcze lepiej wyjdzie 

Opublikowano

Czytam i czytam i nie wierzę pawelc330c360 jak chcesz się wzorować na słomku proszę bardzo (pisz do słomka na PW)ale podstawowe zasady trzeba znać a resztę można doczytać lub otrzymać podpowiedz  :D Na niektóre rzeczy odpowie wujek przeglądarka jak chcesz uzyskać 10 t plonu przy nawożeniu 10 t obornika który już został wykorzystany w 30 -40% .sam mam różne ziemie i lekkie i ciężkie w uprawie i plon mam różny od 8 t max (mój rekord przy dobrym zmianowaniu )6 no i 2,8t a nawożenie i ochrona ta sama 135kg/N/ha celować można a pole i pogoda i pH  zrobi swoje 

Opublikowano

Panowie mam pytanie, czy jest sens dawania odżywki na pszenice o różnej ilości NPK w swoim składzie na 1-2-3 dawke, czy dawać o takiej samej ilosści. Chodzi mi o przykład Kristalonu z Yara. Daje zawsze ten Zielony 18-18-18, ale czy na rozkrzewienie pszeniczka nie potrzebuje czegoś wiecej? np po co dawać te 18% N  skoro dostaje Rsm . Czy lepiej dać dać o wiekszej zawartość PK. Czego wiosną bardziej potrzebuje potasu czy fosforu?  są różne rodzaje tych Kristalonów i zastanawiam sie czy zastosować te bardziej zróżnicowane. tu sa ich przykłady http://www.brinkman.pl/to-the-catalogue/nawozy/nawozy-stale/kristalon

Opublikowano

Panowie mam pytanie, czy jest sens dawania odżywki na pszenice o różnej ilości NPK w swoim składzie na 1-2-3 dawke, czy dawać o takiej samej ilosści. Chodzi mi o przykład Kristalonu z Yara. Daje zawsze ten Zielony 18-18-18, ale czy na rozkrzewienie pszeniczka nie potrzebuje czegoś wiecej? np po co dawać te 18% N  skoro dostaje Rsm . Czy lepiej dać dać o wiekszej zawartość PK. Czego wiosną bardziej potrzebuje potasu czy fosforu?  są różne rodzaje tych Kristalonów i zastanawiam sie czy zastosować te bardziej zróżnicowane. tu sa ich przykłady http://www.brinkman.pl/to-the-catalogue/nawozy/nawozy-stale/kristalon

Opublikowano

Koledzy ma posianą pszenicę grupy B i tu moje pytanie czy przy zastosowaniu trzech dawek azotu w tym na kłos (liść flagowy) uzyskam parametry konsumpcyjne. Czy raczej sobie to odpuścić i dać dwie dawki. 

Opublikowano (edytowane)

@garu przy zachowaniu odpowiednich dawek nawozów nie będzie z tym żadnego problemu. Białko, gęstość, sendymentacja będzie ok, jak już najczęściej problem polegał z niższym opadaniem ale zawsze parametr ten trzymał normę  dla konsumpcji.

Akurat z od. Mewa mogą być problemy, jest to odmiana oścista ( na dziki dobra) ale nie cieszy się  zbyt dobrymi parametrami jeśli chodzi o jakość ziarna. 

Edytowane przez major_89
Opublikowano

Oczywiście ,chyba że pogoda bęzie bardzo niesprzyjająca,opady deszczu krótko przed zbiorem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v