Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam Sama z silnikiem Andoria S320 i mam takie pytanie dotyczące  poruszania się na drodze otóż nieraz muszę dojechać do pola i niestety muszę wjechać na drogę jest to niewielki odcinek drogi mianowicie 2km, sam nie jest zarejestrowany i nie posiada ubezpieczenia jedynie co to jest wyposażony w pełnie oświetlenie, odblaski i jest sprawny w 100% posiada hamulce itd, czy ktoś posiada takiego sama i przerabiał ten temat lub ktoś wie co grozi za taką jazdę chcę mniej więcej wiedzieć co grozi za to i też nie chcę sobie narobić problemów z tego co wyczytałem to niektórzy piszą żeby założyć pług z przodu i podchodzi  pod pojazd wolnobieżny i tak można jeździć  a część osób znowu piszę że i tak nie wolno czy ktoś przerabiał ten temat lub kogoś zatrzymała policja i może się wypowiedzieć na ten temat ? :)  

Opublikowano

witam kolego tez mam ciągnik sam nie jest on zarejestrowany ,ale jest ubezpieczony jako SAM CIĄGNIK ROLNICZY płacę 55 zł na rok , zatrzymała mnie policja jak wiozłem węgiel i do niczego się nie przyczepili pokazałem ubezpieczenie oczywiście mam trójką i gaśnice światła i wszystko tak jak ma być  :) życzyli szerokiej drogi , pozdrawiam 

Opublikowano

A pytali o dowód czy coś ? u mnie wszystko sprawne jest i wszelkie oświetlenie + odblaski, a jak ubezpieczałeś to nie sprawiali problemów bo słyszałem że potrzebują jakiś danych na temat ciągnika niektórzy tez piszą że wymagane  jest badanie techniczne jak to u ciebie wyglądało ? będę wdzięczny za odpowiedź ;) 

Opublikowano (edytowane)

Panowie, nie chcę się wymądrzać ale :)

Co wam da oc jeśli pojazd nie jest dopuszczony do ruchu po drogach publicznych? W razie wypadku z Twojej winy ( oczywiście nie życzę nikomu ), każdy ubezpieczyciel się wyprze.

Taki sam nie jest ciągnikiem rolniczym, jest w zasadzie "niczym". 

Pojazdem wolnobieżnym też nie jest, bo gdzie macie homologację?

W Polsce aby poruszać się po drogach publicznych potrzebujesz: ubezpieczony i zarejestrowany pojazd. Jedynie pojazdy wolnobieżne nie wymagają rejestracji ale muszą mieć homologację.

Kara - min. 500 zł o milicjantów, w razie kolizji dużo dużo wyższa, w przypadku wypadku - może być kolosalna.

Dla pojazdów wolnobieżnych ( np. koparka ) nie wymaga się rejestracji ale powinien mieć OC, takie ubezpieczenie może być w pakiecie z OC gospodarstwa lub osobno.

W polisie OC zamiast nr. rej. wpisuje się VIN pojazdu ( lub kartę pojazdu jeśli jest wydana ).

Edytowane przez akmaly
Opublikowano

maszyny wolnobieżne nie muszą mieć homologacji - opryskiwacze samobieżne np. takiej nie posiadają a po drogach poruszać się mogą. Muszą mieć OC to na pewno. Problem jest taki, że do poruszania się po drogach maszyną wolnobieżną konieczne jest posiadanie zaświadczenie o kwalifikacji i kategorię B lub T. Oczywiście maszyna wolnobieżna musi mieć ograniczenie prędkości do 25 km/h, dlatego też np. w opryskiwaczach samobieżnych są urządzenia ograniczające prędkość np. przy zalanym zbiorniku. 

W przypadku SAM-ów zazwyczaj policja się nie czepia, jak jest ubezpieczenie i pojazd jest sprawny to resztę olewają, ale jak dojdzie do jakiegoś zdarzenia z winy operatora maszyny wtedy zaczynają się problemy, także z ubezpieczycielem jak kolega wcześniej zauważył. "Ekspert" wyda opinię, że to nie maszyna wolnobieżna a ciągnik rolniczy, a ten powinien być zarejestrowany. 

Opublikowano

Zadne kwalifikacie nie sa potrzebne tylko prawojazdy - bylo to wyjasniane nie raz 

Z oc gosppdarstwa taki pojazd ma ubezpoeczenie i o tym mowi ustawa i zaden ubezpieczyciel  sie nie wtmiga bo to zakres obowiazkowy ....kombajn i pojazd wolnobierzny  nawet    nie rejstrowany - tu oczywiscie tylko uzytek na wlasne   potrzeby w gospodarstwie 

Opublikowano

maniek83 - niestety ale żyjesz w błędzie. Każda maszyna wolnobieżna musi mieć homologację. 

marko-kolo - wyjaśniane było nieraz, może i nie dwa, a policja mówi co innego. Prawojazdy to nie wszystko, pojazd musi być dopuszczony do ruchu, bez świadectwa homologacji jest to coś, nie wiadomo co i tyle.

Policja się nie czepia, nawet jak zatrzyma do kontroli to puści dalej, gorzej jak będzie uczestnikiem wypadku drogowego - wtedy zaczyna się problem.

Opublikowano
2 godziny temu, akmaly napisał:

maniek83 - niestety ale żyjesz w błędzie. Każda maszyna wolnobieżna musi mieć homologację. 

marko-kolo - wyjaśniane było nieraz, może i nie dwa, a policja mówi co innego. Prawojazdy to nie wszystko, pojazd musi być dopuszczony do ruchu, bez świadectwa homologacji jest to coś, nie wiadomo co i tyle.

Policja się nie czepia, nawet jak zatrzyma do kontroli to puści dalej, gorzej jak będzie uczestnikiem wypadku drogowego - wtedy zaczyna się problem.

Słuszna racja ,samo ubezpieczenie nic nie daje jak pojazd nie posiada homologacji, a w razie kolizji czy wypadku poważne problemy, a przepisy to każdy interpretuje na swój sposób przeważnie korzystny dla siebie.