Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widze ze certyfikat QMP jest jakimś dziwnym trafem nie znany ,albo znany ale olewany Dziwie sie że na tylu aktywnych bywalców tego forum nikt nie zabrał głosu w temacie Ciągle powtarzają sie pytania gdzie sprzedać za dobra cenę A w sieci sa ogłoszenia ze kupią bydło z QMP i jeszcze zapłacą więcej o 1 zł za kg Wiec w czy jest problem nie bardzo rozumie Chciałbym sie dowiedzieć od osoby która posiada taki certyfikat jak przebiega taka certyfikacja w praktyce i t p

Opublikowano

Gościu mi mówił ze płaca na wbc 15 netto,jest limit wagowy mięsa na wbc,no i sie płaci za certyfikacje a tego juz nie mówił.zero moczniku w paszy

Opublikowano

po pierwsze stado czystorasowe pod ocena po drugie spełnione warunki bytowe zwierząt po trzecie wymagania co do skarmianych pasz też są po czwarte nie złotówkę więcej tylko prawie sto procent więcej np czyste byki lm w qmp 15 zł. za kg żywca. tyle udało mi się dowiedzieć.

Opublikowano

kali błąd Jakie 15 na żywo?. Tak samo jak te 15 netto na WBC, chociaż jest to możliwe, zależy od cen na rynku. Ogólnie jest tak, że jest złotówa bądź trochę więcej do ceny poubojowej. Ja w lutym dostałem 14,2 za R netto poubojowo bo ubojnia płaciła rolnikom 13,2 netto. Byka 830 kg udało mi się sprzedać za 7450 zł wtedy...  ALE Certyfikat też kosztuje 2 koła i mają zwrócic z programu jakościowego, ale czy zwrócą to się okaże, wniosek dopiero w grudniu sie na to składa. 

Opublikowano

młody Czy to co napisałes  oznacza że masz certyfikat Podajcie jakiś link do informacji że musi być czysorasowe i pod oceną bo sie nie dopatrzyłem nigdzie Co ze skarmianiem zboża od sąsiada który nie ma certyfikatu

Opublikowano

Bydło musi mieć w paszporcie rasę mięsną bądź MM i podczas uboju nie może mieć więcej niż 2 lata. Raczej od sąsiada brac nie można chyba że po cichu ;) bo Kontoler też człowiek. Ja karmię swoimi paszami. I byki muszą być z luzu. Wiązane odpadają. 

Opublikowano

No to ja mam problem z głowy Sen o QMP sie zakończył .W końcu znalazłem interesujące mnie zdanie 

  1. Pasza z zakupu pochodzi od członków systemu QMP lub innego systemu zapewniania jakości zgodnego z normą europejską PN-EN 17065
  2.  Niestety w nie znam nikogo co ma taki certyfikat i sprzedałby jakieś zboze A z ciekawości to ciekawe po ile takie zboże chodzi
Opublikowano

 

No to ja mam problem z głowy Sen o QMP sie zakończył .W końcu znalazłem interesujące mnie zdanie 

  1. Pasza z zakupu pochodzi od członków systemu QMP lub innego systemu zapewniania jakości zgodnego z normą europejską PN-EN 17065
  2.  Niestety w nie znam nikogo co ma taki certyfikat i sprzedałby jakieś zboze A z ciekawości to ciekawe po ile takie zboże chodzi

 

 

Debrzyna możesz skarmiać paszą z własnego gospodarstwa!

Opublikowano

Kolejny urzędniczy absurd. Wsadź do dwóch różnych słoików zboże QMP i "zwykłe". Czym się będą różnić? Zrzeszenie wprowadza system i od razu wsparcie z PROW na spłatę kosztów certyfikatu. Sami na tym nieźle zarabiają. Czym się różni wołowina QMP od "normalnej"?  A gdzie różnice rasowe? Wołowina od ras brytyjskich dobrze opasionych z wyraźnym marmurkiem to całkiem inny towar niż wołowina od ras francuzkich. Cwaniactwo i niepotrzebny szum medialny wokół zrzeszenia. Jak to w Polsce bywa wszyscy chcieli rządzić to trzeba było zrobić dwie konkurencyjne organizacje bo zawsze można mieć 2 prezesów, zastępców, członków itp.

Opublikowano

Kolejny urzędniczy absurd. Wsadź do dwóch różnych słoików zboże QMP i "zwykłe". Czym się będą różnić? Zrzeszenie wprowadza system i od razu wsparcie z PROW na spłatę kosztów certyfikatu. Sami na tym nieźle zarabiają. Czym się różni wołowina QMP od "normalnej"?  A gdzie różnice rasowe? Wołowina od ras brytyjskich dobrze opasionych z wyraźnym marmurkiem to całkiem inny towar niż wołowina od ras francuzkich. Cwaniactwo i niepotrzebny szum medialny wokół zrzeszenia. Jak to w Polsce bywa wszyscy chcieli rządzić to trzeba było zrobić dwie konkurencyjne organizacje bo zawsze można mieć 2 prezesów, zastępców, członków itp.

 

Sam potwierdziłeś konieczność wprowadzania systemów jakości. Piszesz do doskonałej jakości wołowinie brytyjskiej, francuskiej...bo tamta wołowina ma swoją markę. Nasza, Polska wołowina była traktowana jako towar tani. I na tym chcemy zarobić? Chyba lepiej wysilić się, wypromować Polska wołowinę jako towar premium i zacząć sprzedawać ją tak, żeby producenci na niej zarabiali. 

Opublikowano

 

No to ja mam problem z głowy Sen o QMP sie zakończył .W końcu znalazłem interesujące mnie zdanie 

  1. Pasza z zakupu pochodzi od członków systemu QMP lub innego systemu zapewniania jakości zgodnego z normą europejską PN-EN 17065
  2.  Niestety w nie znam nikogo co ma taki certyfikat i sprzedałby jakieś zboze A z ciekawości to ciekawe po ile takie zboże chodzi

 

 

Innym systemem zapewniania jakości pasz jest np. GMP+.

A obecnie, większość komercyjnych pasz dla bydła je posiada. z resztą, zawsze można zadzwonić do Administratora Systemu i zapytać co można a czego nie można. :)

Opublikowano

Sam potwierdziłeś konieczność wprowadzania systemów jakości. Piszesz do doskonałej jakości wołowinie brytyjskiej, francuskiej...bo tamta wołowina ma swoją markę. Nasza, Polska wołowina była traktowana jako towar tani. I na tym chcemy zarobić? Chyba lepiej wysilić się, wypromować Polska wołowinę jako towar premium i zacząć sprzedawać ją tak, żeby producenci na niej zarabiali. 

 

Jakiś czas temu interesowałem się tym systemem i nie wszedłem w to tylko dlatego że trzymałem bydło uwięziowo po odsadzeniu od mamek. Co takiego ma wołowina QMP czego nie ma każda normalna wołowina od polskiego producenta? Antybiotyki i hormony są zabronione. Każdy karmi albo kukurydza albo kiszonka z traw i do tego odpowiednia pasza treściwa. Więc jakie specjalne zabiegi stosuje system QMP że jest ona lepsza? Na razie brutalna rzeczywistość pokazuje że najlepiej umięśnione sztuki są wypychane na eksport bo po prostu jest tam lepsza cena. U nas zostaje to czego arabowie nie chcieli.

Opublikowano (edytowane)

Yoda  Z tego co napisałeś wynika ze widzisz w tym projekcie jakieś plusy skoro byleś skłonny przystąpić do niego Ja z utrzymywaniem bydła luzem nie mam problemu bo moje cały rok są na luzie . Od maja do grudnia na pastwiskach a w zimie na 3 hektarowym wybiegu w większości to las  

Edytowane przez debrzyna
Opublikowano

U mnie teraz też są na luzie. Głównie przemawia to że (podobno) płacą na wbc o 1zł wiecej. A na dobrą sprawę produkuje cały czas to samo i tak samo. Chociaż z tego co pamiętam to byki do 16 miesięcy tylko a przy dzisiejszych cenach cielaka/odsada słabo sie to kalkuluje. Lepiej sprzedawać jak najwieksze bo za drogi zakup odsada.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez tymtus
      Co sądzicie o kastracji bydła mięsnego? W Europie nie jest to rozpowszechnione, ale prawie cała reszra świata jednak stosuje tą metode, pozwala to na o wiele tańszy koszt wyprodukowania wołowiny, oraz zmiejsza szanse kazirodztwa, oraz ułatwia prace nam, rolnikom. Bardzo wygodna jest metoda bandingu, która polega na zakładaniu specjalnych gumek na moszne cielaka, po czasie jądra po prostu odpadają. Zestaw do takiego zabiegu, to koszt 50zł, jest dostępny w polsce, chociaż z samą praktyką bandingu się nie spotkałem. Co Wy o tym sądzicie?
    • Przez s_z_k
      czy ktoś orientuje się jakie wybicie mogą mieć byki zebu? 
    • Przez GrubyRolnik123
      Witam
      kupię 50 sztuk bydła 1-2 miesięcznych, szczegóły w wiadomośći prywatnej na agrofoto.pl
      ✅✅✅✅✅✅
       

    • Przez szczygel18
      Witam niebawem zamierzam kupi większą ilości cielaków najlepiej mięsnych chodzi mi tu o byczki ale mogą to być również mieszańce prosił bym o jakieś namiary rolników bądź pośredników za pomoc będę bardzo wdzięczny...
       
      Myślę ze nie tylko mi to będzie pomocne...
    • Przez ŁukaszOla
      Witam , mam pytanie jak sprzedać byki lepiej na żywa czy poubojowo 
       

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v