Skocz do zawartości
debrzyna

System QMP

Polecane posty

debrzyna    27

Przepatrzyłem wszystkie tematy w tym dziale i nie znalazłem nic o tym systemie ,Trzyma ktoś z was bydło w tym systemie i mógłby się podzielić informacjami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
debrzyna    27

Widze ze certyfikat QMP jest jakimś dziwnym trafem nie znany ,albo znany ale olewany Dziwie sie że na tylu aktywnych bywalców tego forum nikt nie zabrał głosu w temacie Ciągle powtarzają sie pytania gdzie sprzedać za dobra cenę A w sieci sa ogłoszenia ze kupią bydło z QMP i jeszcze zapłacą więcej o 1 zł za kg Wiec w czy jest problem nie bardzo rozumie Chciałbym sie dowiedzieć od osoby która posiada taki certyfikat jak przebiega taka certyfikacja w praktyce i t p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

debrzyna    27

Byłoby super gdyby do tematu przyłączył się jakiś ekspert z firmy certyfikującej ,to by sie go podpytało co i jak bo w sieci informacje znalazłem tylko ogólne 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bobienko    250

Gościu mi mówił ze płaca na wbc 15 netto,jest limit wagowy mięsa na wbc,no i sie płaci za certyfikacje a tego juz nie mówił.zero moczniku w paszy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kali2107    90

po pierwsze stado czystorasowe pod ocena po drugie spełnione warunki bytowe zwierząt po trzecie wymagania co do skarmianych pasz też są po czwarte nie złotówkę więcej tylko prawie sto procent więcej np czyste byki lm w qmp 15 zł. za kg żywca. tyle udało mi się dowiedzieć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mlodyhef    146

kali błąd Jakie 15 na żywo?. Tak samo jak te 15 netto na WBC, chociaż jest to możliwe, zależy od cen na rynku. Ogólnie jest tak, że jest złotówa bądź trochę więcej do ceny poubojowej. Ja w lutym dostałem 14,2 za R netto poubojowo bo ubojnia płaciła rolnikom 13,2 netto. Byka 830 kg udało mi się sprzedać za 7450 zł wtedy...  ALE Certyfikat też kosztuje 2 koła i mają zwrócic z programu jakościowego, ale czy zwrócą to się okaże, wniosek dopiero w grudniu sie na to składa. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
debrzyna    27

młody Czy to co napisałes  oznacza że masz certyfikat Podajcie jakiś link do informacji że musi być czysorasowe i pod oceną bo sie nie dopatrzyłem nigdzie Co ze skarmianiem zboża od sąsiada który nie ma certyfikatu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mlodyhef    146

Bydło musi mieć w paszporcie rasę mięsną bądź MM i podczas uboju nie może mieć więcej niż 2 lata. Raczej od sąsiada brac nie można chyba że po cichu ;) bo Kontoler też człowiek. Ja karmię swoimi paszami. I byki muszą być z luzu. Wiązane odpadają. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
debrzyna    27

No to ja mam problem z głowy Sen o QMP sie zakończył .W końcu znalazłem interesujące mnie zdanie 

  1. Pasza z zakupu pochodzi od członków systemu QMP lub innego systemu zapewniania jakości zgodnego z normą europejską PN-EN 17065
  2.  Niestety w nie znam nikogo co ma taki certyfikat i sprzedałby jakieś zboze A z ciekawości to ciekawe po ile takie zboże chodzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

 

No to ja mam problem z głowy Sen o QMP sie zakończył .W końcu znalazłem interesujące mnie zdanie 

  1. Pasza z zakupu pochodzi od członków systemu QMP lub innego systemu zapewniania jakości zgodnego z normą europejską PN-EN 17065
  2.  Niestety w nie znam nikogo co ma taki certyfikat i sprzedałby jakieś zboze A z ciekawości to ciekawe po ile takie zboże chodzi

 

 

Debrzyna możesz skarmiać paszą z własnego gospodarstwa!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
debrzyna    27

Nie znam ekologów A gdyby nawet byli to u nich zboże zaczyna sie od 1200/t A łąki sa torfowe i zaorać ich nie można 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Yoda    34

Kolejny urzędniczy absurd. Wsadź do dwóch różnych słoików zboże QMP i "zwykłe". Czym się będą różnić? Zrzeszenie wprowadza system i od razu wsparcie z PROW na spłatę kosztów certyfikatu. Sami na tym nieźle zarabiają. Czym się różni wołowina QMP od "normalnej"?  A gdzie różnice rasowe? Wołowina od ras brytyjskich dobrze opasionych z wyraźnym marmurkiem to całkiem inny towar niż wołowina od ras francuzkich. Cwaniactwo i niepotrzebny szum medialny wokół zrzeszenia. Jak to w Polsce bywa wszyscy chcieli rządzić to trzeba było zrobić dwie konkurencyjne organizacje bo zawsze można mieć 2 prezesów, zastępców, członków itp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
moNikape    0

Kolejny urzędniczy absurd. Wsadź do dwóch różnych słoików zboże QMP i "zwykłe". Czym się będą różnić? Zrzeszenie wprowadza system i od razu wsparcie z PROW na spłatę kosztów certyfikatu. Sami na tym nieźle zarabiają. Czym się różni wołowina QMP od "normalnej"?  A gdzie różnice rasowe? Wołowina od ras brytyjskich dobrze opasionych z wyraźnym marmurkiem to całkiem inny towar niż wołowina od ras francuzkich. Cwaniactwo i niepotrzebny szum medialny wokół zrzeszenia. Jak to w Polsce bywa wszyscy chcieli rządzić to trzeba było zrobić dwie konkurencyjne organizacje bo zawsze można mieć 2 prezesów, zastępców, członków itp.

 

Sam potwierdziłeś konieczność wprowadzania systemów jakości. Piszesz do doskonałej jakości wołowinie brytyjskiej, francuskiej...bo tamta wołowina ma swoją markę. Nasza, Polska wołowina była traktowana jako towar tani. I na tym chcemy zarobić? Chyba lepiej wysilić się, wypromować Polska wołowinę jako towar premium i zacząć sprzedawać ją tak, żeby producenci na niej zarabiali. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
moNikape    0

 

No to ja mam problem z głowy Sen o QMP sie zakończył .W końcu znalazłem interesujące mnie zdanie 

  1. Pasza z zakupu pochodzi od członków systemu QMP lub innego systemu zapewniania jakości zgodnego z normą europejską PN-EN 17065
  2.  Niestety w nie znam nikogo co ma taki certyfikat i sprzedałby jakieś zboze A z ciekawości to ciekawe po ile takie zboże chodzi

 

 

Innym systemem zapewniania jakości pasz jest np. GMP+.

A obecnie, większość komercyjnych pasz dla bydła je posiada. z resztą, zawsze można zadzwonić do Administratora Systemu i zapytać co można a czego nie można. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Yoda    34

Sam potwierdziłeś konieczność wprowadzania systemów jakości. Piszesz do doskonałej jakości wołowinie brytyjskiej, francuskiej...bo tamta wołowina ma swoją markę. Nasza, Polska wołowina była traktowana jako towar tani. I na tym chcemy zarobić? Chyba lepiej wysilić się, wypromować Polska wołowinę jako towar premium i zacząć sprzedawać ją tak, żeby producenci na niej zarabiali. 

 

Jakiś czas temu interesowałem się tym systemem i nie wszedłem w to tylko dlatego że trzymałem bydło uwięziowo po odsadzeniu od mamek. Co takiego ma wołowina QMP czego nie ma każda normalna wołowina od polskiego producenta? Antybiotyki i hormony są zabronione. Każdy karmi albo kukurydza albo kiszonka z traw i do tego odpowiednia pasza treściwa. Więc jakie specjalne zabiegi stosuje system QMP że jest ona lepsza? Na razie brutalna rzeczywistość pokazuje że najlepiej umięśnione sztuki są wypychane na eksport bo po prostu jest tam lepsza cena. U nas zostaje to czego arabowie nie chcieli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
debrzyna    27

Yoda  Z tego co napisałeś wynika ze widzisz w tym projekcie jakieś plusy skoro byleś skłonny przystąpić do niego Ja z utrzymywaniem bydła luzem nie mam problemu bo moje cały rok są na luzie . Od maja do grudnia na pastwiskach a w zimie na 3 hektarowym wybiegu w większości to las  

Edytowano przez debrzyna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Yoda    34

U mnie teraz też są na luzie. Głównie przemawia to że (podobno) płacą na wbc o 1zł wiecej. A na dobrą sprawę produkuje cały czas to samo i tak samo. Chociaż z tego co pamiętam to byki do 16 miesięcy tylko a przy dzisiejszych cenach cielaka/odsada słabo sie to kalkuluje. Lepiej sprzedawać jak najwieksze bo za drogi zakup odsada.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
debrzyna    27

Czyli odsadka tez musiałbyś kupić z certyfikatem bo jest wymóg żeby cielaki były wychowywane przy mamkach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez freestep
      Witam. Chce cielaki z litwy, mało ważne jakie ale doszły mnie słuchy ze rzeznie mogą mniej płacic za takie byki jesli sa z litwy lub łotwy. Ktos cos wie na ten temat ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez przemek111447
      mam pare sztuk bydła na dzien dzisiejszy gdyz poprostu nie mam miejsca na rozbudowe obory i nie opłaca mi sie siac qq dla 8 sztuk opasów.Chciałbym zapytac czy qq ma duzy wpływ na opas bydła?Moje dostaja kiszonke z trawy,srut z zyta i owsa i siano i słome.Mało ktory przekracza wage 700kg w 22msc.Mam teraz takie ktore maja po roku i maja po 300kg a widze co u niektirych uzytkowników piekne okazy a u mnie lipa. Koncentrat to sie racej nie opłaca im pchac gdyz rozmawiajac z niektorymi wiem ze maja piekne opasy ktore koncentratu nie widziły na oczy.DOradzcie mi cos.Mam nadzieje ze w niedalekiej przyszlosci rozbuduje obore.Areal jaki posiadam spokojnie pozwoli na utrzymanie 30 sztuk opasów.
    • Przez MarcinC360
      Jak w temacie, proszę o odpowiedzi :rolleyes: Zamierzałbym trzymać byki tak do 500kg-1 rok.
       
      P.S.
      U mnie kiszonki nie wchodzą w grę.
    • Przez janbaa12
      Witam czy wie ktoś czy byczek mógł zapłodnić krowe?
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.