Skocz do zawartości
debrzyna

System QMP

Polecane posty

debrzyna    35

Przepatrzyłem wszystkie tematy w tym dziale i nie znalazłem nic o tym systemie ,Trzyma ktoś z was bydło w tym systemie i mógłby się podzielić informacjami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
debrzyna    35

Widze ze certyfikat QMP jest jakimś dziwnym trafem nie znany ,albo znany ale olewany Dziwie sie że na tylu aktywnych bywalców tego forum nikt nie zabrał głosu w temacie Ciągle powtarzają sie pytania gdzie sprzedać za dobra cenę A w sieci sa ogłoszenia ze kupią bydło z QMP i jeszcze zapłacą więcej o 1 zł za kg Wiec w czy jest problem nie bardzo rozumie Chciałbym sie dowiedzieć od osoby która posiada taki certyfikat jak przebiega taka certyfikacja w praktyce i t p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
antoni69    13

Dobry temat, sam chciałbym się dowiedzieć jak to wygląda w praktyce

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

debrzyna    35

Byłoby super gdyby do tematu przyłączył się jakiś ekspert z firmy certyfikującej ,to by sie go podpytało co i jak bo w sieci informacje znalazłem tylko ogólne 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bobienko    282

Gościu mi mówił ze płaca na wbc 15 netto,jest limit wagowy mięsa na wbc,no i sie płaci za certyfikacje a tego juz nie mówił.zero moczniku w paszy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
debrzyna    35

A co ze zbożem skarmianym musi być z gospodarstwa z certyfikatem czy niekoniecznie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kali2107    104

po pierwsze stado czystorasowe pod ocena po drugie spełnione warunki bytowe zwierząt po trzecie wymagania co do skarmianych pasz też są po czwarte nie złotówkę więcej tylko prawie sto procent więcej np czyste byki lm w qmp 15 zł. za kg żywca. tyle udało mi się dowiedzieć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mlodyhef    146

kali błąd Jakie 15 na żywo?. Tak samo jak te 15 netto na WBC, chociaż jest to możliwe, zależy od cen na rynku. Ogólnie jest tak, że jest złotówa bądź trochę więcej do ceny poubojowej. Ja w lutym dostałem 14,2 za R netto poubojowo bo ubojnia płaciła rolnikom 13,2 netto. Byka 830 kg udało mi się sprzedać za 7450 zł wtedy...  ALE Certyfikat też kosztuje 2 koła i mają zwrócic z programu jakościowego, ale czy zwrócą to się okaże, wniosek dopiero w grudniu sie na to składa. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
debrzyna    35

młody Czy to co napisałes  oznacza że masz certyfikat Podajcie jakiś link do informacji że musi być czysorasowe i pod oceną bo sie nie dopatrzyłem nigdzie Co ze skarmianiem zboża od sąsiada który nie ma certyfikatu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mlodyhef    146

Bydło musi mieć w paszporcie rasę mięsną bądź MM i podczas uboju nie może mieć więcej niż 2 lata. Raczej od sąsiada brac nie można chyba że po cichu ;) bo Kontoler też człowiek. Ja karmię swoimi paszami. I byki muszą być z luzu. Wiązane odpadają. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bydło w QMP nie musi być czystorasowe - ważne żeby zapis w paszporcie był odpowiedni, mleczne nie przejdą. 
Opłaty za certyfikację są zwracane :)
 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
debrzyna    35

No to ja mam problem z głowy Sen o QMP sie zakończył .W końcu znalazłem interesujące mnie zdanie 

  1. Pasza z zakupu pochodzi od członków systemu QMP lub innego systemu zapewniania jakości zgodnego z normą europejską PN-EN 17065
  2.  Niestety w nie znam nikogo co ma taki certyfikat i sprzedałby jakieś zboze A z ciekawości to ciekawe po ile takie zboże chodzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

 

No to ja mam problem z głowy Sen o QMP sie zakończył .W końcu znalazłem interesujące mnie zdanie 

  1. Pasza z zakupu pochodzi od członków systemu QMP lub innego systemu zapewniania jakości zgodnego z normą europejską PN-EN 17065
  2.  Niestety w nie znam nikogo co ma taki certyfikat i sprzedałby jakieś zboze A z ciekawości to ciekawe po ile takie zboże chodzi

 

 

Debrzyna możesz skarmiać paszą z własnego gospodarstwa!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
debrzyna    35

Podchodzi ale w moim przypadku i tak to nic nie zmienia bo nie uprawiam zbóż tylko kupuje 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
debrzyna    35

Nie znam ekologów A gdyby nawet byli to u nich zboże zaczyna sie od 1200/t A łąki sa torfowe i zaorać ich nie można 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Yoda    35

Kolejny urzędniczy absurd. Wsadź do dwóch różnych słoików zboże QMP i "zwykłe". Czym się będą różnić? Zrzeszenie wprowadza system i od razu wsparcie z PROW na spłatę kosztów certyfikatu. Sami na tym nieźle zarabiają. Czym się różni wołowina QMP od "normalnej"?  A gdzie różnice rasowe? Wołowina od ras brytyjskich dobrze opasionych z wyraźnym marmurkiem to całkiem inny towar niż wołowina od ras francuzkich. Cwaniactwo i niepotrzebny szum medialny wokół zrzeszenia. Jak to w Polsce bywa wszyscy chcieli rządzić to trzeba było zrobić dwie konkurencyjne organizacje bo zawsze można mieć 2 prezesów, zastępców, członków itp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
moNikape    0

Kolejny urzędniczy absurd. Wsadź do dwóch różnych słoików zboże QMP i "zwykłe". Czym się będą różnić? Zrzeszenie wprowadza system i od razu wsparcie z PROW na spłatę kosztów certyfikatu. Sami na tym nieźle zarabiają. Czym się różni wołowina QMP od "normalnej"?  A gdzie różnice rasowe? Wołowina od ras brytyjskich dobrze opasionych z wyraźnym marmurkiem to całkiem inny towar niż wołowina od ras francuzkich. Cwaniactwo i niepotrzebny szum medialny wokół zrzeszenia. Jak to w Polsce bywa wszyscy chcieli rządzić to trzeba było zrobić dwie konkurencyjne organizacje bo zawsze można mieć 2 prezesów, zastępców, członków itp.

 

Sam potwierdziłeś konieczność wprowadzania systemów jakości. Piszesz do doskonałej jakości wołowinie brytyjskiej, francuskiej...bo tamta wołowina ma swoją markę. Nasza, Polska wołowina była traktowana jako towar tani. I na tym chcemy zarobić? Chyba lepiej wysilić się, wypromować Polska wołowinę jako towar premium i zacząć sprzedawać ją tak, żeby producenci na niej zarabiali. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
moNikape    0

 

No to ja mam problem z głowy Sen o QMP sie zakończył .W końcu znalazłem interesujące mnie zdanie 

  1. Pasza z zakupu pochodzi od członków systemu QMP lub innego systemu zapewniania jakości zgodnego z normą europejską PN-EN 17065
  2.  Niestety w nie znam nikogo co ma taki certyfikat i sprzedałby jakieś zboze A z ciekawości to ciekawe po ile takie zboże chodzi

 

 

Innym systemem zapewniania jakości pasz jest np. GMP+.

A obecnie, większość komercyjnych pasz dla bydła je posiada. z resztą, zawsze można zadzwonić do Administratora Systemu i zapytać co można a czego nie można. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Yoda    35

Sam potwierdziłeś konieczność wprowadzania systemów jakości. Piszesz do doskonałej jakości wołowinie brytyjskiej, francuskiej...bo tamta wołowina ma swoją markę. Nasza, Polska wołowina była traktowana jako towar tani. I na tym chcemy zarobić? Chyba lepiej wysilić się, wypromować Polska wołowinę jako towar premium i zacząć sprzedawać ją tak, żeby producenci na niej zarabiali. 

 

Jakiś czas temu interesowałem się tym systemem i nie wszedłem w to tylko dlatego że trzymałem bydło uwięziowo po odsadzeniu od mamek. Co takiego ma wołowina QMP czego nie ma każda normalna wołowina od polskiego producenta? Antybiotyki i hormony są zabronione. Każdy karmi albo kukurydza albo kiszonka z traw i do tego odpowiednia pasza treściwa. Więc jakie specjalne zabiegi stosuje system QMP że jest ona lepsza? Na razie brutalna rzeczywistość pokazuje że najlepiej umięśnione sztuki są wypychane na eksport bo po prostu jest tam lepsza cena. U nas zostaje to czego arabowie nie chcieli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
debrzyna    35
(edytowany)

Yoda  Z tego co napisałeś wynika ze widzisz w tym projekcie jakieś plusy skoro byleś skłonny przystąpić do niego Ja z utrzymywaniem bydła luzem nie mam problemu bo moje cały rok są na luzie . Od maja do grudnia na pastwiskach a w zimie na 3 hektarowym wybiegu w większości to las  

Edytowano przez debrzyna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Yoda    35

U mnie teraz też są na luzie. Głównie przemawia to że (podobno) płacą na wbc o 1zł wiecej. A na dobrą sprawę produkuje cały czas to samo i tak samo. Chociaż z tego co pamiętam to byki do 16 miesięcy tylko a przy dzisiejszych cenach cielaka/odsada słabo sie to kalkuluje. Lepiej sprzedawać jak najwieksze bo za drogi zakup odsada.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
debrzyna    35

Czyli odsadka tez musiałbyś kupić z certyfikatem bo jest wymóg żeby cielaki były wychowywane przy mamkach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez KlaudiaRolniczka
      Mam zamiar pobudować oborę na 15 sztuk byków mięsnych interesuje mnie czy lepiej jest trzymać na uwięzi czy luzem i czy jak będą luzem to nie będą się bodły ?
       
       
    • Przez CeZaRy29269
      Co zamiast zboża dla byków ? 
    • Przez młodyrolnik2000
      Siema. Mam gospodarstwo około 20 hektarów i hoduje okoły 50 świn i 10 sztuk bydła. Planuje zlikwidować świnie i powiekszyć chów bydła do około 20 sztuk oraz bardziej skupić sie na produkcji roślinnej czyli zboża, rzepak lub kukurydze na ziarno. Tylko nie wiem czy mi się to opłaci. Może ktoś zmieniał coś w tym stylu jak ja to planuje? Myślicie że sie opłaci? Z góry dzięki za odpowiedz. dodam że ziemie klasy 3, 4 i 5.
    • Przez TomaszMdrecki
      witam
      nie wiem czy ja mam taki problem czy nie umiem szukac, czy ktos ze swietokrzyskiego zna jakieś gospodarstwa albo jakieś targi, jarmarki lub giełdy gdzie mozna kupić byczki mięsne najlepiej kilku tygodniowe.... jak wejdzie sie na OLX to 99% ogłoszeń to sprowadzane zdechlaki z zagranicy, przejechałem sie na nich ;/;/
    • Przez koda92
      Witam
      Zajmuję się hodowlą królików ( 50 samic i ciągle zwiększam) ale od pewnego czasu brat i ojciec ciągle mi marudzą, że to jest nieopłacalne i żeby trzymać bydło na ubój. 
      Chcę dalej trzymać króliki, ale bydło również mogę trzymać ponieważ lubię wszelakie hodowle. 
      Jeżeli chciałbym trzymać bydło to miałbym takie warunki.
      Mam 25 ha pola ( za parę lat dodatkowe 70) Ogrodziłbym kawałem pola połączony z lasem i dostępem do rzeki czyli ok 3,5 ha ewentualnie obok działka czyli razem ok 6 ha dla bydła. Pod lasem postawiłbym wiatę. Osłaniałaby od deszczu i wiatru.  Na całym terenie rosłaby mieszanka dla bydła. Nie posiadam żadnego sprzętu do produkcji kiszonek, belików itd. ale mam znajomych którzy to robią. 
      Sieję kukurydzę na biogaz, także z kukurydzy miałbym pasze. Ze zboża też miałbym pasze. i Mam 2 ha łąki dzikiej na troszkę mokrym terenie gdzie jest ostra trawa ( UZ na dopłaty) Mógłbym doprowadzić do porządku i mieć z tego sianokiszonkę.
      Oczywiście bydło byłoby hodowane cało rocznie na tym polu.
      I moje pytanie. Czy jest sens rozpoczęcia hodowli na takich warunkach? A jeżeli tak to jaka ilość bydła może być na start? 
      jeżeli coś nie dopisałem to odpowiem na wszystkie pytania i odpowiedzi.
       
      Bardzo Dziękuję i Pozdrawiam
       
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.