Skocz do zawartości
debrzyna

System QMP

Polecane posty

WHATEVER

debrzyna    11

Przepatrzyłem wszystkie tematy w tym dziale i nie znalazłem nic o tym systemie ,Trzyma ktoś z was bydło w tym systemie i mógłby się podzielić informacjami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

debrzyna    11

Widze ze certyfikat QMP jest jakimś dziwnym trafem nie znany ,albo znany ale olewany Dziwie sie że na tylu aktywnych bywalców tego forum nikt nie zabrał głosu w temacie Ciągle powtarzają sie pytania gdzie sprzedać za dobra cenę A w sieci sa ogłoszenia ze kupią bydło z QMP i jeszcze zapłacą więcej o 1 zł za kg Wiec w czy jest problem nie bardzo rozumie Chciałbym sie dowiedzieć od osoby która posiada taki certyfikat jak przebiega taka certyfikacja w praktyce i t p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl


debrzyna    11

Byłoby super gdyby do tematu przyłączył się jakiś ekspert z firmy certyfikującej ,to by sie go podpytało co i jak bo w sieci informacje znalazłem tylko ogólne 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

bobienko    144

Gościu mi mówił ze płaca na wbc 15 netto,jest limit wagowy mięsa na wbc,no i sie płaci za certyfikacje a tego juz nie mówił.zero moczniku w paszy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

debrzyna    11

A co ze zbożem skarmianym musi być z gospodarstwa z certyfikatem czy niekoniecznie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

kali2107    50

po pierwsze stado czystorasowe pod ocena po drugie spełnione warunki bytowe zwierząt po trzecie wymagania co do skarmianych pasz też są po czwarte nie złotówkę więcej tylko prawie sto procent więcej np czyste byki lm w qmp 15 zł. za kg żywca. tyle udało mi się dowiedzieć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

mlodyhef    143

kali błąd Jakie 15 na żywo?. Tak samo jak te 15 netto na WBC, chociaż jest to możliwe, zależy od cen na rynku. Ogólnie jest tak, że jest złotówa bądź trochę więcej do ceny poubojowej. Ja w lutym dostałem 14,2 za R netto poubojowo bo ubojnia płaciła rolnikom 13,2 netto. Byka 830 kg udało mi się sprzedać za 7450 zł wtedy...  ALE Certyfikat też kosztuje 2 koła i mają zwrócic z programu jakościowego, ale czy zwrócą to się okaże, wniosek dopiero w grudniu sie na to składa. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

debrzyna    11

młody Czy to co napisałes  oznacza że masz certyfikat Podajcie jakiś link do informacji że musi być czysorasowe i pod oceną bo sie nie dopatrzyłem nigdzie Co ze skarmianiem zboża od sąsiada który nie ma certyfikatu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

mlodyhef    143

Bydło musi mieć w paszporcie rasę mięsną bądź MM i podczas uboju nie może mieć więcej niż 2 lata. Raczej od sąsiada brac nie można chyba że po cichu ;) bo Kontoler też człowiek. Ja karmię swoimi paszami. I byki muszą być z luzu. Wiązane odpadają. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bydło w QMP nie musi być czystorasowe - ważne żeby zapis w paszporcie był odpowiedni, mleczne nie przejdą. 
Opłaty za certyfikację są zwracane :)
 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

debrzyna    11

No to ja mam problem z głowy Sen o QMP sie zakończył .W końcu znalazłem interesujące mnie zdanie 

  1. Pasza z zakupu pochodzi od członków systemu QMP lub innego systemu zapewniania jakości zgodnego z normą europejską PN-EN 17065
  2.  Niestety w nie znam nikogo co ma taki certyfikat i sprzedałby jakieś zboze A z ciekawości to ciekawe po ile takie zboże chodzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

 

No to ja mam problem z głowy Sen o QMP sie zakończył .W końcu znalazłem interesujące mnie zdanie 

  1. Pasza z zakupu pochodzi od członków systemu QMP lub innego systemu zapewniania jakości zgodnego z normą europejską PN-EN 17065
  2.  Niestety w nie znam nikogo co ma taki certyfikat i sprzedałby jakieś zboze A z ciekawości to ciekawe po ile takie zboże chodzi

 

 

Debrzyna możesz skarmiać paszą z własnego gospodarstwa!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach



debrzyna    11

Podchodzi ale w moim przypadku i tak to nic nie zmienia bo nie uprawiam zbóż tylko kupuje 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


debrzyna    11

Nie znam ekologów A gdyby nawet byli to u nich zboże zaczyna sie od 1200/t A łąki sa torfowe i zaorać ich nie można 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Yoda    17

Kolejny urzędniczy absurd. Wsadź do dwóch różnych słoików zboże QMP i "zwykłe". Czym się będą różnić? Zrzeszenie wprowadza system i od razu wsparcie z PROW na spłatę kosztów certyfikatu. Sami na tym nieźle zarabiają. Czym się różni wołowina QMP od "normalnej"?  A gdzie różnice rasowe? Wołowina od ras brytyjskich dobrze opasionych z wyraźnym marmurkiem to całkiem inny towar niż wołowina od ras francuzkich. Cwaniactwo i niepotrzebny szum medialny wokół zrzeszenia. Jak to w Polsce bywa wszyscy chcieli rządzić to trzeba było zrobić dwie konkurencyjne organizacje bo zawsze można mieć 2 prezesów, zastępców, członków itp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

moNikape    0

Kolejny urzędniczy absurd. Wsadź do dwóch różnych słoików zboże QMP i "zwykłe". Czym się będą różnić? Zrzeszenie wprowadza system i od razu wsparcie z PROW na spłatę kosztów certyfikatu. Sami na tym nieźle zarabiają. Czym się różni wołowina QMP od "normalnej"?  A gdzie różnice rasowe? Wołowina od ras brytyjskich dobrze opasionych z wyraźnym marmurkiem to całkiem inny towar niż wołowina od ras francuzkich. Cwaniactwo i niepotrzebny szum medialny wokół zrzeszenia. Jak to w Polsce bywa wszyscy chcieli rządzić to trzeba było zrobić dwie konkurencyjne organizacje bo zawsze można mieć 2 prezesów, zastępców, członków itp.

 

Sam potwierdziłeś konieczność wprowadzania systemów jakości. Piszesz do doskonałej jakości wołowinie brytyjskiej, francuskiej...bo tamta wołowina ma swoją markę. Nasza, Polska wołowina była traktowana jako towar tani. I na tym chcemy zarobić? Chyba lepiej wysilić się, wypromować Polska wołowinę jako towar premium i zacząć sprzedawać ją tak, żeby producenci na niej zarabiali. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

moNikape    0

 

No to ja mam problem z głowy Sen o QMP sie zakończył .W końcu znalazłem interesujące mnie zdanie 

  1. Pasza z zakupu pochodzi od członków systemu QMP lub innego systemu zapewniania jakości zgodnego z normą europejską PN-EN 17065
  2.  Niestety w nie znam nikogo co ma taki certyfikat i sprzedałby jakieś zboze A z ciekawości to ciekawe po ile takie zboże chodzi

 

 

Innym systemem zapewniania jakości pasz jest np. GMP+.

A obecnie, większość komercyjnych pasz dla bydła je posiada. z resztą, zawsze można zadzwonić do Administratora Systemu i zapytać co można a czego nie można. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Yoda    17

Sam potwierdziłeś konieczność wprowadzania systemów jakości. Piszesz do doskonałej jakości wołowinie brytyjskiej, francuskiej...bo tamta wołowina ma swoją markę. Nasza, Polska wołowina była traktowana jako towar tani. I na tym chcemy zarobić? Chyba lepiej wysilić się, wypromować Polska wołowinę jako towar premium i zacząć sprzedawać ją tak, żeby producenci na niej zarabiali. 

 

Jakiś czas temu interesowałem się tym systemem i nie wszedłem w to tylko dlatego że trzymałem bydło uwięziowo po odsadzeniu od mamek. Co takiego ma wołowina QMP czego nie ma każda normalna wołowina od polskiego producenta? Antybiotyki i hormony są zabronione. Każdy karmi albo kukurydza albo kiszonka z traw i do tego odpowiednia pasza treściwa. Więc jakie specjalne zabiegi stosuje system QMP że jest ona lepsza? Na razie brutalna rzeczywistość pokazuje że najlepiej umięśnione sztuki są wypychane na eksport bo po prostu jest tam lepsza cena. U nas zostaje to czego arabowie nie chcieli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

debrzyna    11
Napisano (edytowany)

Yoda  Z tego co napisałeś wynika ze widzisz w tym projekcie jakieś plusy skoro byleś skłonny przystąpić do niego Ja z utrzymywaniem bydła luzem nie mam problemu bo moje cały rok są na luzie . Od maja do grudnia na pastwiskach a w zimie na 3 hektarowym wybiegu w większości to las  

Edytowano przez debrzyna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Yoda    17

U mnie teraz też są na luzie. Głównie przemawia to że (podobno) płacą na wbc o 1zł wiecej. A na dobrą sprawę produkuje cały czas to samo i tak samo. Chociaż z tego co pamiętam to byki do 16 miesięcy tylko a przy dzisiejszych cenach cielaka/odsada słabo sie to kalkuluje. Lepiej sprzedawać jak najwieksze bo za drogi zakup odsada.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

debrzyna    11

Czyli odsadka tez musiałbyś kupić z certyfikatem bo jest wymóg żeby cielaki były wychowywane przy mamkach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez KarolGo
      Kupię byczki jak w tytule mm mięsne i ncb 10szt Bydgoszcz Sępólno Kraj. i okolice. Rolnicy i handlarze piszcie priv 
    • Przez agroleon
      Panowie zwracam się z prośbą a natomiast chciałbym kupić bydło mięsne byczki oraz jałówki ras typowo mięsnych . Poradźcie gdzie mogę szukać może macie namiary na rzetelnego sprzedawcę lub sami sprzedajecie odsadzone sztuki. Zajmuję się hodowlą bydła na rzeź kupuje byczki i jałówki trzymam i sprzedaję duże sztuki do rzeźni. zeszło mi parę sztuk i chce dokupić. Znacie może rejony gdzie można kupić cielęta mięsne lub sprzedawców albo sami sprzedajecie to dajcie znać. Prosił bym o kontakt z takimi osobami obliguje to współpracą na dłuższą metę.
    • Przez mantas
      Mam na myśli kupowanie młodych byczków, odchowywanie i sprzedawanie, jest to opłacalne czy nie?
      Jak ktoś coś wie to proszę pisać, i proszę o pomoc w rozpoczęciu takiej hodowli
    • Przez KarolGo
      Witam. Czy stosuje ktoś Big Bull Sano dla opasów? interesuje mnie opinia tego premiksu jego skład i przyrosty. z góry dziękuje za odp.
    • Przez renifer
      Hej haj hello!
       
      W jakim wieku osiągają u was taką wagę (około 320 kg) byczki - chodzi o rasy mięsne lub mieszańce ale tylko "kolorowe" biało czarne i hf nie wchodzą w grę?
      Czym ich żywicie?
      Interesuje mnie taki przykład, że byczki kupione są w wadze około 110kg, trzymane luzem w grupie 3-4 sztuki. Swoją przygodę zacząłem od niedawna (ale nie o to chodzi). Ja swoje karmiłem na początku w taki sposób: jedna grupa (4szt.) dostawała mleko od krowy oczywiście rozcieńczone z wodą, śrut zbożowy( mieszanka +jęczmień +pszenica)+ "biomilk" + czasami witaminy, na sucho do żłobu i siano na "drabinkę" plus słoma, z upływem czasu zielonka i gdy już miały wiekowo 7 miesięcy to od czasu do czasu surowe ziemniaki. Sprzedałem je w wieku 10 miesięcy (handlarz kupił dla siebie do dalszej hodowli) waga orientacyjna 410 kg. (Wariant trochę tańszy bo swoje mleko)
      Druga grupa dostawała to samo tylko że na początku nie miałem "swojego" mleka więc kupowałem sztuczne (ale to koszt nie mały), w chwili obecnej byczki te mają na moje oko 250 kg wiek 7 miesięcy. Jak będzie dobra cena to sprzedam je w wadze 320 kg (eksport).
       
      Ale w przyszłości interesuje mnie taka opcja:
      Zakup takich cieląt i od razu pojenie wodą + osypka na sucho + siano +słoma.
      Pytanie moje brzmi W jakim wieku powinny osiągnąć wagę ok. 320 kg.??? ( wiem że zależy to od wielu czynników) ale tak średnio ( rasa sim. plus mieszańce z tą rasą )
×