Skocz do zawartości

Jakie CB radio wybrać do ciągnika ?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

W ciągniku o dobrym zasięgu zapomnij. Anteny długiej nie założysz  na dachu a jedynie koło kabiny i za skarby świata swr-a nie ustawisz. Krótka na dachu żeby ustawić i jako tako mieć dobry odbiór i nadawanie. 10 kilometrów to raczej marzenie dobrze jak do trzech dolecisz. Ja mam 150cm na dachu 5 metrów nad ziemią i realnie około 7. W ciągnik warunki nie do spełnienia. Popatrz sobie na stronę konektor5000, spytaj na forum dowiesz się więcej. 

Edytowane przez seweryn20
Opublikowano

Seweryn racje masz co do mocowania bata na korpusie,to nie ma sensu a na dach raczej krótka  aby jej po prostu nie urwać i obowiązkowo kręcona do masy a nie na magnes ja polecam Midland to fajne antenki ,fakt uzywam na aucie model ML145 zasieg do 6km aby spokojnie bez szumów pogadac na 19tce ,lecz ciekawostka moja ml i szwagra Sirio5000 na osobnym kanale zasięg slyszalności ponad 35km,  także  tej firmy są na prawde dobre ,w przeciwieństwie do przereklamowanego Presidenta ,no i najważniejsze antena musi byc dobrze w strojona 

zys jesli sie nie znasz warto odwiedzic jakiś CB serwis aby dostosowali sprzet do potrzeb ,moze trochę drożej niz w marketach ale efekt jest

Opublikowano

No te 35 to mi ciężko uwierzyć na samochodowej ale wiem ze się zdarza jak warunki sprzyjają. 

Do ciągnika w radio z bajerami się nie pchaj z tańszych które całkiem fajnie grają może yosana 120 ma squelch i rf-gain oba przydatne choć trochę upierdliwe w sposobie regulacji. Do takiego gadania nawet prosty alan 109 wystarczy o wiele wygodniejszy w użytkowaniu niż yosan. To pierdziofony co prawda ale na takie potrzebo do pracy w kurzu są dobre bez problemu za stówkę z groszami idzie używany kupić. Dokup sobie głośnik do tego bo oryginalne w tanich radiach fatalnie gadają. Antena ciężko powiedzieć masa tego, mi osobiście sirio jakoś pasuje mam zresztą trzy w domu. Ale tu już musisz sam podjąć decyzję. Jak pisałem nie spodziewaj się wielu kilometrów zasięgu bo antena będzie krótka może mocniejszy sygnał zbierać ale na pewno daleko go nie wyśle. I nie zapomnij że trzeba antenę ustawić.

Opublikowano
2 godziny temu, seweryn20 napisał:

No te 35 to mi ciężko uwierzyć na samochodowej ale wiem ze się zdarza jak warunki sprzyjają. 

Propagacja, jak ktoś ma "szerokie" radio to słychać nawet z kilkuset km jak nie dalej. Starsze Unideny są dość "szerokie" i spokojnie łapią ruskich co jest dość uciążliwe. 

W samochodzie o ile wszystko jest dobrze można pobieżnie przyjąć ~1km na 10cm anteny wystającej ponad najwyższy punkt w samochodzie przy dobrych warunkach pogodowych. Na ML145 przy takiej pogodzie jak mamy dzisiaj ściąga mi na średnio 10km. 

Radio kupował  bym najtańsze ale "firmowe" z regulacją SQ i RF, i tak się sponiewiera w ciągniku bo kurz, piach etc. Firmowa antena 50cm powinna iść na 3km.

• Like 1
Opublikowano

Dokładnie,warunki sprzyjają to poleci słyszałem ale osobiście nie miałem okazji się z tym spotkać nawet mi się nie udało na stacjonarnej 1/4 fali. Góry robią swoje. W samochodzie  długa antena i warunki jej zamocowania wręcz idealne. W ciągniku problem, co się nakombinowałem  i nie idzie wyciągnąć z krótkiej nic uczciwego, nawet długa założona na przodzie maski robi psikusy, szyba blisko odbija  sygnał, psuje robotę, swr ciężko ustawić porządny, do tego   u nas góry. W polu pewnie jeszcze jakoś będzie odległości zakładam niewielkie może trochę czyściej ale już  ulica, zabudowania czy miasto i koniec. Trzy kilometry w polu jeszczeale w mieście to się modlić trzeba tym bardziej jak zakłócenia powycinasz.  Niech próbuje, napisze na forum konektora  ciekawe co tam mu odpowiedzą.

Opublikowano

Dlatego koniecznie trzeba tak, jak pisałeś wcześniej dobrać odpowiednie miejsce na antenę, aby dało się ustawić.
W mniejszych ciągnikach, których używam do lasu lub tam, gdzie jest duże prawdopodobieństwo uszkodzenia anteny - dach odpada, ale w dużych ciągnikach jak najbardziej. Muszę uważać tylko, żeby o druty nie zaczepić. :D

Opublikowano

Zasięg będzie taki ile antena będzie wystawała ponad najwyższy punkt w ciągniku. Jeśli nie będzie wystawała to nic z tego nie będzie, nawet tego nie ustawisz.  Nawet przy takim położeniu z anteną 2m wystającą 0,5m ponad kabinę będzie to ciężko ustawić o ile się w ogóle będzie dało. Antena do ~1m na dachu albo na lusterku o ile masz na rogu kabiny i spokojnie Ci na 3km na otwartym polu ściągnie. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Zasada jest prosta - dłuższy bat dalej nadajesz. Do 3 km nada najmniejsza antena, dobre i w miarę tanie anteny ma Sirio.

Do ciągnika najlepiej antena montażowa ( główka przykręcana + bat ). Jeśli chodzi o samo radio to kwestia ile chcesz wydać. Wg. mnie lepiej kupić średniej klasy radio ( jakiegoś Midlanda, np. Alan 102 ) i dokupić głośnik zewnętrzny. Nawet jeśli okaże się, że instalacja z ciągnika przenosi spore zakłócenia, to zawsze możesz dołożyć filtr na zasileniu radia ( parę zł.).

Jeśli radio ma być tylko do komunikacji z innym użytkownikiem na jakimś określonym kanale ( innym niż ogólne np. 19 w PL) to pomijaj takie bajery jak ASC itp. Ważne aby radio było dobrze zestrojone, jak masz jakiś punkt sprzedaży i serwisu w okolicy, podejdź i zapytaj - niektórzy dostrajają nowe radia i wtedy wiesz co masz.

Jeśli antena ma być łatwo w demontażu, lub przenoszona z pojazdu do pojazdu, możesz zastanowić się nad magnetyczną, tylko ona musi być montowana do elementu z blachy ( o co ciężko w ciągniku ) i musisz dorabiać podstawy. Wtedy fajna antena to mały President Floryda ( mała o krótkim zasięgu ale do 5 km ładnie sobie radzi  i nie ściąga szumów ).

Jeśli antena ma być dopasowana do ciągnika, to jak wyżej pisałem montażowa. Pamiętaj tylko że anteny należy stroić ( sprawdza się SWR i w zależności od potrzeby wysuwa lub wsuwa, ewentualnie przycina bata ). Najlepiej zapytaj kogoś z okolicy czy ma miernik swr lub kogoś co zajmuje się radiami, podjedzie zamontuje i zestroi.

Edytowane przez akmaly
Opublikowano

Tylko cena za zestaw do 400 zł. Druga sprawa po co mu te bajery jak można filtr za parę zł założyć, a korzystając z kanałów mniej obleganych ( lub wcale ) nie potrzebuje nie wiadomo czego. Co takiego daje ten RF że radio jest bezużyteczne? Przez lata używałem Allan 100 Plus, nic ale to nic się z nim nie działo. Wymieniłem na Presidenta ( w zasadzie oddałem tamto i musiałem coś kupić ), ma RF, ASC i inne pierdoły - w użytkowaniu z małą anteną ( missuri presidenta ) nie robi żadnego szału - nie wspominając ile więcej kosztuje.

Alan 102 - możliwe, że to szajs, nie znam tego radia, wyszukałem po cenie i bardzo dobrych wspomnieniach z 100 Plus.

Opublikowano

Antena sirio średnio koło 150 zł, radio np. yosan 120 używka około stówki. Zawsze  gdy masz  wpływ na ustawienia radia zrobisz to   lepiej niż jakaś automatyka. SQ  ustawisz sobie próg ta by ilość szumów była najmniejsza, RF zmniejszysz czułość by nie odbierała najsłabszych sygnałów robiących największy bałagan i gitara   jak doprowadzisz to do perfekcji żadna automatyka temu nie dorówna. To nie jest żaden bajer tylko  podstawa w cb.

Opublikowano
16 minut temu, akmaly napisał:

Tylko cena za zestaw do 400 zł. Druga sprawa po co mu te bajery jak można filtr za parę zł założyć, a korzystając z kanałów mniej obleganych ( lub wcale ) nie potrzebuje nie wiadomo czego. Co takiego daje ten RF że radio jest bezużyteczne? Przez lata używałem Allan 100 Plus, nic ale to nic się z nim nie działo. Wymieniłem na Presidenta ( w zasadzie oddałem tamto i musiałem coś kupić ), ma RF, ASC i inne pierdoły - w użytkowaniu z małą anteną ( missuri presidenta ) nie robi żadnego szału - nie wspominając ile więcej kosztuje.

Alan 102 - możliwe, że to szajs, nie znam tego radia, wyszukałem po cenie i bardzo dobrych wspomnieniach z 100 Plus.

Uważasz że filtr za parę złotych załatwi Ci sprawę ze wszystkimi zakłóceniami? Tutaj nie ma nic do rzeczy co to za kanał, przejazd pod liniami elektrycznymi, obok różnorakich anten, budynków etc generuje duże zakłócenia w takim radiu, polecam sobie radio włączyć i wyłączyć filtry to zobaczysz co się dzieje. 

To że jakieś tam radio z tą antenką nie robi szału to nic dziwnego, dopiero od długości anteny 1m można coś mówić o zasięgu i jakości a tak to "jak Cię widzę to Cię słyszę" a przynajmniej na trasie bo pole to inna sprawa. Z resztą nie wiem po co komuś radzisz jak nawet o tym nie masz pojęcia, coś znalazłem w internecie i polecasz taki syf...

Opublikowano

widze ze fajny odzew jest to dobrze przynajmniej czlowiek sie czegos dowie i mniej wiecej wie co dobre a co zle tak jak pisalem cb radio ma mi pomagac przy sianowaniu jakichs pracach w polu no i kukurydza jazda przy sieczkarnia chce sobie kupic 3 takie same zestawy do 2ch ciagnikow i ladowarki, znalazlem taka steronke konektor5000,pl maja cb radia moze zadzwonie do nich i czegos sie dowiem cos moze podpowiedza

Opublikowano

Seweryn mozesz nie wierzyć,ale to fakt ,mierzony w km po trasie ,ponad 40km po slupkach a fala w lini prostej min 30km , moja antenę widziałes lecz podejrzewam że zasięg uzyskany na niej to zasluga odbiornika i anteny mojego szwagra ,Sirio 5000 to bat 2m

Bears masz rację ,mam starego Unidena i wyłapanie sygnalu z 20km np ze stacjonarki albo innego 20w to dla nie go nie problem ,na godz.10 wyłapuje juz wszystko ,co sprawia faktycznie klopot ,ruskich też slychać ale tylko w okresie od maja do końca czerwca ,aby ich nie slyszeć muszę skręcać radio na 14godz,,poza tym szumy pod marketami hu go wie od czego ,lecz radia nie zamienię na nic innego ,na trasie dobra slyszalność a i w mieście dogadam się z każdym ,ktoś skrytykuje pewnie ze to przeżytek i sa nowocześniejsze ,lecz po co?

Zyz nikt nie wspomniał ze do komunikowania sie na czystym kanale można wykorzystać FM ,ale radia musza byc  ustawione na tym zakresie ,poprawia to bardzo jakość nadawania i odbioru

Opublikowano

Ja wierzę ale ten sygnał raczej nie pochodzi z samochodowej anteny na moje oko a jeśli to pewnie jest dobrze podrasowana . Sygnał z tak daleka musi być mocny i warunki by przebył taką odległość muszą być sprzyjające. Sama antena zaś nie ma zasięgu odbierania. Jeśli sygnał do niej nie dotrze to nic nie odbierze nawet najlepsza.    To raczej zdolność anteny do wyłapania nawet najsłabszego sygnału i tu na pewno  jakość i wielkość ma wpływ.