Skocz do zawartości

Dwu płaszczowe zbiorniki na paliwo w gospodarstwach (przepisy a realia)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To się ciesz i trzymaj za nich kciuki, żeby w tym jak najdłużej wytrwali. Są rejony, gdzie już nie zlewają do jedno-płaszczowych i żadne napinanie się nie pomoże, albo CPN, albo 2 płaszcze.

Powiem tak mój dostawca myśli pewnie jak to obejść bo jest świadom że może mu  odpaść duża część klientów a co za tym idzie może grozić mu bankructwo.

Swego czasu cuda niewidy wymyślali o OO znam takich co jeszcze dziś leją i jakoś kupują i kar nie płacą, sam kupuje do pieca ok. 3 000 l i nigdy żadnej kontroli nie miałem czy mam piec na OO.

Opublikowano

Sadek  podpowiem, można te przepisy obejść ,dogadac się z dostawcą i pisac faktury na pojemność zbiorników w pojazdach i tyle ,tylko minus tego że niektórzy by musieli miec F  codziennie albo i cześciej 

Opublikowano (edytowane)

Powiem tak mój dostawca myśli pewnie jak to obejść bo jest świadom że może mu  odpaść duża część klientów a co za tym idzie może grozić mu bankructwo.

Swego czasu cuda niewidy wymyślali o OO znam takich co jeszcze dziś leją i jakoś kupują i kar nie płacą, sam kupuje do pieca ok. 3 000 l i nigdy żadnej kontroli nie miałem czy mam piec na OO.

Przy tym systemie który mają wprowadzić (podwójnego potwierdzenia dostawy i odbioru paliwa) obejście staje się wyczynem dosyć karkołomnym.

A jeżeli chodzi o OO to w wiosce oddalonej jakieś 6 km od mojego gospodarstwa jednego pięknego dzionka celnicy z lampą odwiedzili jakieś 40 dymów. Rozmowa była krótka: dzień dobry, okazany papier i kierunek zbiornik ciągnika, jak się wlew nie świecił pod lampą, to grzecznie przepraszali i sobie szli dalej. Nic innego ich nie interesowało. Rachunki u co niektórych do zapłaty były spore. Przelecieli wtedy w ten sposób pół gminy. Wystarczy, że komuś się będzie nudziło, albo koniecznie będzie potrzebował premii, lub awansu. To że ktoś nie miał kontroli to nie znaczy że jej nie będzie miał, czego nikomu nie życzę.

Edytowane przez agromatik
Opublikowano (edytowane)

http://tvn24bis.pl/z-kraju,74/prezydent-podpisal-ustawe-umozliwiajaca-monitorowanie-przewozu-towarow,728454.html

Hmm, gpsy na ciągniki i monitorowanie wożenia gówna ;)

"..uj co zawsze był jak z ciasta

prezesowi się rozrasta"

Niech se wyeliminują tą tzw. szarą strefę (no z którą to zapewne wódy przepili, przep..... itd.), ale ode mnie niech się "od onuc (e) - ują".

A zapomniałem dodać: gówno prezesa nie objęte monitorowaniem towaru "wrażliwego".

Powiem Wam jeszcze jedno, jakby "Telewizyjne szambo" zamieniliby na "Czytanie codziennych dzienników ustaw" - to k.... czasu antenowego by im zabrakło. W TVN24 godzinach by się nie zmieścili.

Edytowane przez robtasecochceta
Opublikowano (edytowane)

Przy tym systemie który mają wprowadzić (podwójnego potwierdzenia dostawy i odbioru paliwa) obejście staje się wyczynem dosyć karkołomnym.

A jeżeli chodzi o OO to w wiosce oddalonej jakieś 6 km od mojego gospodarstwa jednego pięknego dzionka celnicy z lampą odwiedzili jakieś 40 dymów. Rozmowa była krótka: dzień dobry, okazany papier i kierunek zbiornik ciągnika, jak się wlew nie świecił pod lampą, to grzecznie przepraszali i sobie szli dalej. Nic innego ich nie interesowało. Rachunki u co niektórych do zapłaty były spore. Przelecieli wtedy w ten sposób pół gminy. Wystarczy, że komuś się będzie nudziło, albo koniecznie będzie potrzebował premii, lub awansu. To że ktoś nie miał kontroli to nie znaczy że jej nie będzie miał, czego nikomu nie życzę.

Wystarczy mieć ogrodzone podwórko, ostrego psa luzem i udać że nie ma Cię w domu i darmozjady mają po robocie , co zrobią - wezwą weta do uśpienia psów? Wyjdzie żona albo matka i powie "panowie zapraszam ale ja sama się ich boję" i co? Szukają pieniędzy to niech się wezmą za oszustów wyższych lotów co walą państwo na miliony a nie chłopa gnębić bo wlał 30l opału i skarb państwa stracił 30zł akcyzy a kontroler wziął 150zł dniówki i za drugie 150zł paliwa zużył.... A obok zięć posła czy senatora z taborem maszyn i ciężarówek na lewym paliwie tylko się śmieje bo znowu zgarnie 10mln euro za kilometr autostrady którą podwykonawca zrobi za 2 mln 

Edytowane przez pawel885
Opublikowano (edytowane)

Dzwonie do KPRM z zapytaniem: czy zamierzają rozszerzyć listę "towarów wrażliwych" o odchody "prezesa". Bardzo wartościowy nawóz, VAT, PIT, CIT, HIT.

W  odchody "kota pana", zostanie wkalkulowanu zus PZ (za kota), zus PE(za kota), zus PG(za kota), no

Opublikowano (edytowane)

https://www.premier.gov.pl/kontakt.html

Nie wiem odemnie nie odbierają. Czyżby "karny kutas" ich przestraszył.? Dzwońcie!!!

upss, dzisiaj niedziela - ale jak by niie było sekretariat powinien być czynny.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

05.04.2017r. ja nie wiem jak, w takim tym, tzw. "Państwie (polskim) mafiozow" chcą wyeliminować siebie. Eutanazja zabroniona.

Opublikowano

Dodzwoniłem się. Wynegocjowałem, iż, aż, w sobote/niedziele sekretarta - no sex, or get out. Zapomniałem o świetach.

Powiedziałem im jeszcze jedno, jak zabraknie papieru, ale słuchać mnie już nie chciał, to u mnie rolka jest.

Opublikowano

Te całe oszczędności na paliwie szczególni przy mniejszych gospodarstwach to wezmą w łeb jak trzeba będzie atestować co rok czy co dwa lata zbiornik. Koszt takiego atestu obecnie około 250 złotych. To co z tego, ze kupię ropę parę złotych taniej i oddam biurokracie...

Opublikowano (edytowane)

Zbiorniki należy zarejestrować w Urzędzie Dozoru Technicznego. 

Zbiorniki o pojemności powyżej 2,5 m3 objęte są formą dozoru technicznego „ograniczoną” co wiąże się z rejestracją urządzenia w lokalnej jednostce UDT.
Należy wypełnić wniosek załączyć dwa komplety dokumentacji technicznej i badanie odbiorcze. 
Ponadto dozór ograniczony zbiorników do 5 m3 wiąże się z opłatą roczną w wysokości – 118,50 zł. 

Zbiorniki do pojemności 2,5 m3 włącznie, objęte są formą dozoru technicznego uproszczonego, do urządzeń tego typu nie wydaje się decyzji zezwalającej na jego eksploatację, oraz nie pobiera opłaty za dozór.
Zbiorniki do 2,5 m3 nie podlegają kontrolom i rewizjom, zaś zbiorniki powyżej 2,5 podlegają co dwa lata rewizji zewnętrznej.

Miejsce ustawienia:
Aby zbiornik zgodny był z wszelkimi wymogami prawnymi dotyczącymi ochrony środowiska, należy umieścić go w odpowiedni sposób, przestrzegając następujących zaleceń:
- zbiornik znajdować musi się w odległościach co najmniej:
- 10m od terenu leśnego
- 10m od budynków mieszkalnych 
- 5m od innych obiektów budowlanych
- 5m od granicy działki, drogi, zbiorników wodnych lub ujęć wody 
- zbiornika nie można ustawiać wewnątrz budynków 
- zbiornik nie może być otoczony z wszystkich stron budynkami
- zbiornik winien umieszczony być na równym, płaskim, stabilnym podłożu, wykonanym z materiału niepalnego.

Edytowane przez agromatik
Opublikowano (edytowane)

Rewizja zewnętrzna.... :) :)    To samo co z opryskiwaczami - opryskiwacz z lat 80-tych, lejące końcówki każda inna ale atest jest.... Paliwo jest tak tanie że jak pójdzie 100l w glebę to nic się nie stanie 

Edytowane przez pawel885
Gość marekfarmer
Opublikowano

mój sprzedawca także mówi że do 500l na starych zasadach

Opublikowano

mnie zastawia ilu z PISu wzięło w łapę że przepchali te przepisy o konieczności posiadania zbiornika ;)

Bo firmy nimi handlujące napewno zarobią teraz ;)

PS: mnie akurat nie boli to bo na moje 34ha to w bańkach se przywiozę i roztankuję od ręki bo zbiorniki w pojazdach mieszczą łącznie ponad 600 litrów.

Opublikowano (edytowane)

"mnie akurat nie boli to bo na moje 34ha to w bańkach se przywiozę i roztankuję od ręki bo zbiorniki w pojazdach mieszczą łącznie ponad 600 litrów."

No to stary, patologie biurokratyczno\komunistyczno\mafiijno - popierasz. Naśle na ciebie, "inspektora", który tu iż uwdzie, przy twoim "przelewaniu" stwierdzi braki na poziomie 5%.

W tym pier**lonym kraju, żyje się dobrze:

- księżom

- złodziejom

- dilerom narkotyków\alfonsi\handel bronią

- lobbyści

- politycy

U mnie średnio wychodzi 2500l ON\rok. I co najbardziej mnie wk***ia - nie wyobrażam sobie, cobym miał kupić jakiś k**wa super za***isty ciągnik?, nie sorry pudło\zbiornik na ON. Duda - charakter pisma pewnie masz przyzwoity, ale kto cię k**wa nauczył pisać\podpisywać?

A ch*j dzwonie do CBA, ktoś za to w łape wzioł.

Gość marekfarmer
Opublikowano

tylko że te przepisy są od 1 stycznia 2013. o trzymaniu ropy w dwu plaszczowych zbiornikach więc nie wymysl PiS tylko. wymogi. UE

Opublikowano

Ktoś nie doje i wymyśli ,,warunkiem zakupu mleka,mięsa,zboża...... ,jest dostosowanie do obecnych przepisów,przy nie spełnieniu wymogów odbiorów [zakupu] nie będzie,a o zaistniałej sytuacji powiadomione odpowiednie służby''.               Znam człowieka co nie chciał dopłat,by nie spełniać wymogów,no i cóż zaczął spełniać bo nie zarejestrowanych sztuk nie mógł zbyć,co za tym idzie odpowiedni paragrafik  i mamy pozamiatane.      A te zbiorniki to dwa po niecałe 2500l :blink: ,i jak będzie to liczone , 2500 plus ,czy 5000 A z opryskiwaczami tak nie ma,możesz nim nie pryskać ale musi mieć atest,samochodem możesz chwalić się w garażu i nie jeżdzić,ale oc płać,. Mnie też to wk.....,mam małzera z resztą  w oddzielnym pomieszczeniu,do tylko i wyłącznie tego zbudowanym , z blaszanymi drzwiami,miejscem ,studzianką na ewentualny przypadkowy ubytek,ale podejrzewam że te atestowane tam nie wejdą,no i co i d..., i będziemy z uśmiechem robić tak jak wszystko do tej pory zgodnie  z wymogami ue.  Chociaż między Bogiem a prawdą,czy ja po tylu latach użytkowania płyty gnojowej jestem na to zły [ a robiłem za własne pieniądze i jaki byłem wk......]

Opublikowano

"mnie akurat nie boli to bo na moje 34ha to w bańkach se przywiozę i roztankuję od ręki bo zbiorniki w pojazdach mieszczą łącznie ponad 600 litrów."

No to stary, patologie biurokratyczno\komunistyczno\mafiijno - popierasz. Naśle na ciebie, "inspektora", który tu iż uwdzie, przy twoim "przelewaniu" stwierdzi braki na poziomie 5%.

W tym pier**lonym kraju, żyje się dobrze:

- księżom

- złodziejom

- dilerom narkotyków\alfonsi\handel bronią

- lobbyści

- politycy

U mnie średnio wychodzi 2500l ON\rok. I co najbardziej mnie wk***ia - nie wyobrażam sobie, cobym miał kupić jakiś k**wa super za***isty ciągnik?, nie sorry pudło\zbiornik na ON. Duda - charakter pisma pewnie masz przyzwoity, ale kto cię k**wa nauczył pisać\podpisywać?

A ch*j dzwonie do CBA, ktoś za to w łape wzioł.

ale że co?

Do mnie pijesz czy jak bo nie rozumiem?

Zbiorniki jak w tym temacie napisano maja być atestowane i to wiadomo od jakiegoś czasu. Chodzi o przechowywanie.

Przywieźć mogę sobie w czym chcę oby nie przekroczyć pewnych ilości (do jednej przyczepi się policja - nie pamiętam ile to litrów, a do drugiej urząd celny bo wchodzi lub weszło to że powyżej iluś litrów trza to im zgłaszać).

A że łączna pojemność moich pojazdów to 600 litrów no to tankuję je do pełna a przywożę w bańkach bo kombajnem na stację paliwową pojadę?

W całej tej zadymie idzie o to aby U.Celny wyłapywał handlujących paliwem za które nie wniesiono opłat do skarbu państwa no i oczywiście jeżdżących na czerwonce lub na ruskiej (to już Ci z granicy niech robią bo teraz to się całość podatkowa zwie Krajowa Administracja Skarbowa chyba).

Jestem za. Większy wpływy z nielegalnego obrotu paliwami to więcej kasy na inwestycje no i równiejsze szanse dla tych co nie tankują lewego paliwa.