Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałbym Was zapytać jakie światło zainstalować u siebie w oborze???

Myslałem na coraz bardziej popularnymi świetlówkami, ale czy to dobry wybór? Pytanie jeszcze jakby świetlówki to jakie???????

Opublikowano

Ja myślałem sobie ostatnio jak by budować nową oborę to lepiej więcej okien bez świetlików i takie duże wentylatory elektryczne czy świetliki i miej okien.Obydwie rzeczy mają plusy i minusy ale najlepiej wszystko razem.

Opublikowano

@rumin we wszystkich nowych oborach jakie widziałem włącznie z naszą zainstalowane są świetlówki

@Filipo ja nie wyobrażam sobie obory 1000m2 bez świetlika, jakie by w niej okna nie były

Opublikowano

Ja myślałem sobie ostatnio jak by budować nową oborę to lepiej więcej okien bez świetlików i takie duże wentylatory elektryczne czy świetliki i miej okien. Obydwie rzeczy mają plusy i minusy ale najlepiej wszystko razem. Świetliki dają dużo światła a krowy to lubią, ale w zimę jak jest śnieg to przykryte śniegiem. W czasie rannego udoju jak masz świetliki w oborze z stanowiskami to można wydoić beż zapalania światła ale jak są okna, to też nie trzeba zapalać. I proszę nie gadać że świetliki to jest wygoda dla ludzi, bo to tylko dla krów. Świetlówki było to już po którymś zdjęciem poruszane, dlaczego lampy a nie świetliki. Lampy ciągną prąd ale chyba światło nie jest zapalano cały czas. Rano nie trzeba podczas doju i zadawania paszy zapalać bo jest jasno. W nocy czy są świetliki czy nie i tak trzeba zapalić. Ale się rozpisałem :) A jakie świetliki najtajniej np.http://allegro.pl/swietliki-dachowe-plyta-warstwowa-i1293622555.html

http://allegro.pl/sw...1281993933.html

pomyłka

Adrianos a co to świetlówki a co to świetliki?

bo napisałeś że każda nowa obora ma świetlówki i że nie wyobrażasz sobie obory 1000m2 bez świetlika?To jest to samo czy nie?

Opublikowano

Dzisiaj się troszkę wywiedziałem odnośnie tych lamp no i cena jednej lampy plus te żarówki rurowe to jest jakieś 100zł/sztuka. No i teraz mam dylemat bo chciałem to zrobić trochę taniej to nie jest jakaś obora marzeń. A może by dać jakieś trzy takie zwykłe kinkiety przyścienne??????? Co myślicie?????????Doradźcie!

Opublikowano

Ja chciałem to powiesić na suficie bo akurat przez środek idzie taki tragarz do którego można by było te lampy przymocować...mówiąc przycienne chodziło mi o typ. Ale teraz to już sam nie wiem.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Świetlówki - jak najbardziej. Znam to z "autopsji" :) jaśniej i oszczędniej.

Opublikowano

Witam.

Chciałbym Was zapytać jakie światło zainstalować u siebie w oborze???

Myslałem na coraz bardziej popularnymi świetlówkami, ale czy to dobry wybór? Pytanie jeszcze jakby świetlówki to jakie???????

pomysl nad LED masz maximum korzysci i minimum kosztow

Najlepsze do oświetlenia będzie świetlówka 2x36W z oprawa hermetyczna

Pozdrawiam

a jeszcze lepsza 2x 3W LED

Opublikowano

Reklamiarz i tyle, ale fakt Led mało prądu ciągnie i cena trochęwysoka, tylko ciekawe jak by się sprawdziły w oborze, trzeba by było jakiejś dużej mocy ledy, ostatnio kupiłem do domu 5W to niestety lipa, mam też w lampce biurkowej 2W to mocno świeci, tak jak halogenówka 25W

Opublikowano

Panowie świetlik to okno dachowe na szczycie dachu wzdłóż obory i jest potrzebne ale toż to sprawdza się tylko w dzień. A na wieczory i noce tylko lampy hermetyczne 2x36W o barwie dziennej wiszące najlepiej lub przykręcone do ściany co np. 5metry lub tyle by nie było martwego pola pomiędzy lampami. Są i mocniejsze świetlówki ale to jedna oprawa kosztuje tyle co dwie oprawy 2x36W. Podobno świetkówkę mozna 8x na dzień max włanczać i wyłanczać to sięspali szybciej inaczej. Są i świetlówki do tych opraw Led coś 20-23W ale to drogi interes bo ze 120zł. trzeba dać za sztukę.

Opublikowano

Mamy oprawy świetlówkowe 2x18W na chlewni i po 10 latach użytkowania na 19 lamp wymienione świetlówki w 3 lampach (wymieniam cały komplet rura + starter) dzisiejsze lampy już nie potrzebują startera (mam kilka na zbycie).

Opublikowano

Witam.
Przerabiam stara obore o wymiarach ok 20×8. Z tego co sie orientuję najlepszym i najoszczędniejszym źródłem światła będą świetlówki. Z tym że nie mam pojęcia ile takich lamp i jakich rozmiarow zamontować żeby było ok. Jeśli ktoś mógłby sie podzielić doświadczeniem będę wdzięczny :)