Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tu bym sie kłocil czy sprzedawcy musa prowadzic rejestr sprzedanych srodkow, wg moich informacji czegos takiego nie ma

Wszystkie  sprzedaże są  zaksięgowane , ale  też  nie słyszałem żeby sprzedawcy prowadzili ewidencję-  co komu sprzedali, nie kazdy bierze  fakturę 

Opublikowano

Nie wiem na jakiej zasadzie, piszę tylko to co uslyszalem tu i tam. Teoretycznie kupujesz środki, a kontrola sprawdza Cie tylko na podstawie Twoich kwitów, nie wiem czy tylko ewidencja zabiegów czy faktury i paragony też. Dlatego kłoci mi się to wszystko co napisał którys z kolegow kilka postow wyzej, z tym czego ja sie dowiedziałem

Opublikowano

Dla mnie ewidencja powina sie rozpoczynać u sprzedawcy ,(dotyczy to nas rolników)rozliczasz się z tego co kupiłes ,przy tym ewidencja zabiegów i tyle ,jeśli robia to w inny sposób to  jest to bez sensu

Opublikowano (edytowane)

taaa tak było za komuny :P

Mariusz piszemy o kontrolach u nas ,jeszcze pod grozba sankcji ,wiec albo jasno to ktoś przedstawi ,albo kontrolujących  wystawić  z podwórka

a ewidencji piwa to bym nie zniósł ;) 

Edytowane przez Tomasz78
Opublikowano

Kontrolujący mogą wrócić z policją jeśli ich pogonisz. Nie wiem do czego zmierzasz. nie zdarzyło Ci się nigdy pryskać czymś, co nie ma rejestracji w danej uprawie?Gdyby było tak jak chcesz-nie dałoby się tak. Nie strzejajmy sobie w kolano...

Opublikowano

chyba sie nie rozumiemy  cały temat ma na celu ustalenie na jakiej podstawie przeprowadzane beda kontrole ,jesli sie okazje fakturami i z nich sie rozliczam to nie ma problemu niech tak bedzie ,bo co mi szkodzi oddac to co zakupiłem do utylizacji

nie zdarzyło mi sie  ,przynajmiej nie pamietam

Maser no fakt nas chca kontrolować, a jak juz sprzedasz płody to chemii idzie tyle że strach i ciekaw jestem kto to kontroluje 

Opublikowano

Taka tendencja do kontrolowania wszystkich i wszystkiego w przeświadczeniu że tak jest lepiej ...tylko dla kogo lepiej, na pewno nie dla nas.

Trzeba się zagłębić w ustawy i rozporządzenia i wnet wyjdzie jak to ma wyglądać bo na razie trudno się odnieść.

Opublikowano

Tak powinna  też byc  prowadzona ewidencja  ile  kto kupuje  piwa ,  wódki , prezerwatyw, chleba, mięsa , cukierków , kurtek,  spodni, koszul, paliwa itp :P

Z tego co Ja obserwuje to szybko idziemy w tym kierunku, kontrole, kary człowiek żyjący pod presją może tego nie wytrzymać.

Oni uważają ROLNIKÓW za osoby nie spełna rozumu, uważają że rolnik leje środki bez opamiętania bo są za darmo tak jak i paliwo. Niech każdy się zastanowi i sobie odpowie ile rocznie mu się np. ON zmarnuje bez zbiornika dwu-płaszczowego a z zbiornikiem kto na tym zarobi środowisko czy przedsiębiorcy, sprzedający jaki i produkujący.

Ktoś napisał że jak za komuny, z opowieści to za komuny sprawdzano sprzęt przeciwpożarowy (to wiem z opowieści) zaś dobrze pamiętam kontrole wiosną o porządek jak i BHP (ogólnie stan instalacji elektrycznej), uważam że to nie było takie złe bo jak nieraz widzę stan instalacji elektrycznej to jedynym ratunkiem jest wymiana na nową bo starej nie idzie już reanimować.

Opublikowano (edytowane)

chyba sie nie rozumiemy  cały temat ma na celu ustalenie na jakiej podstawie przeprowadzane beda kontrole ,jesli sie okazje fakturami i z nich sie rozliczam to nie ma problemu niech tak bedzie ,bo co mi szkodzi oddac to co zakupiłem do utylizacji

nie zdarzyło mi sie  ,przynajmiej nie pamietam

Maser no fakt nas chca kontrolować, a jak juz sprzedasz płody to chemii idzie tyle że strach i ciekaw jestem kto to kontroluje 

No właśnie  widzę  ze  się  nie  rozumiemy.

Ty uważasz że  powinna być  prowadzona  ewidencja  tego  co kupujesz i z  tego powinieneś  się  rozliczać .

A  taki najprostszy przykład ;

Fungicyd typu tebukonazol.

Riza ma  rejestrację w np pszenicy  jarej

https://www.agrospis.pl/srodki-ochrony-roslin/riza-250-ew

a np helicur mimo że  to  jet  to  samo - nie ma .

https://www.agrospis.pl/srodki-ochrony-roslin/helicur-250-ew

masz  w okolicznym  sklepie  helicur  , kupujesz , pryskasz , ale nie  mozesz  tego  wpisać  do ewidencji 

Edytowane przez mariuszd93
Opublikowano

Trochę ferment się zrobił z tym ścisłym zarachowaniem opakowań a nie o to chodziło w tym artykule co linka dał Tomek.
Zasada wzajemnej zgodności na straży której stoi ARIMR mówi skoro nabywa się środki ochrony roślin to należy okazać dokument w razie kontroli potwierdzający co zrobiliśmy z pustymi opakowaniami.
Jedni oddadzą u nabywcy i papier dostaną a inni wrzuco do specjalnego pojemnika np na terenie gminy i takiego papieru nie dostaną a pozbył się zgodnie z prawem.
Wydaje się że skoro kupuje się środki to wypadało by się zaopatrzyć w papier potwierdzający odpowiednie pozbycie się opakowań.
Będzie alibi w razie kontroli.
Będzie porządek i w papierach i na podwórku.

Opublikowano

Mi po nic , ale mogą się znaleźć jakieś mendy i szukać tej "spalarni" . Sugeruję żeby się nie przechwalać . B)

Opublikowano

Co mam zrobić z opakowaniami papierowymi po środkach ochrony roślin w formie granulatu, oraz po abiuwolantach, czy mogę to po prostu spalić w piecu tak mi poradził sprzedawca, oraz czy jako dokument zakupu środków ochrony roślin wystarczy skserowany paragon czy musi być faktura?

Opublikowano

W danych punktach sprzedaży środków ochrony roslin powinny sie znajdować specjalne pojemniki do ktorych wrzuca sie poszczegolny rodzaj opakowania.Aby dany sklep przyjął takie opakowania to nie musi sie posiadać żadnych paragonow i faktur zakupu.Jest to zwykla segregacja odpadow.
A folie po balotach wkłada sie do worka foliowego na ktorym znajduje sie czesto napis Plastik stawia go w punkcie odbioru odpadow,przyjeżdża samochód tzw.smieciarka i zabiera go.