Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli nie będzie wiosną suszy, to cena na płody może już nie wzrosnąć. Nie wiem jak ma się sytuacja u Was, ale u mnie (za stodołą oczywiście) jest bardzo sucho, a jak ta sytuacja się utrzyma i będzie podobna w całym kraju, to zacznie się paszowy bum i ceny  będą bardzo wysokie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

dokładnie tak

800zł to nie jest powód do podniety😁

Opublikowano
1 godzinę temu, wiesiek63zmc napisał:

Zależy dla kogo ,ci co kosili po 7 ton to mają jak w puchu ,ja miałem w okolicach 4 to wychodzi średnio , ale było u ludzi po ok. 2ton i nie z ich winy to radość z800zł za tone jest nie wielka

Ja jednego roku kosiłem kukurydzy 12 ton a cena bya 100 zł to też zadna radość

Opublikowano
1 minutę temu, gomez181 napisał:

a jak stanieje to co potem płacz? xd

tyle trabienia o suszy i co teraz miałoby stanieć do ceny z wiosny

Opublikowano

kiedyś już wlazła to rynek jabłek kompletnie załamała

Putin pamietliwy człowiek

Opublikowano (edytowane)

Pomarańczowa rewolucja, majdan  była na ukrainie polacy poparli to a potem export jabłek do rosji się załamał

zapomniałeś jak za darmo w szkole jabłka rozdawali. cydr zaczeli na większą skalę produkować

Edytowane przez Gość
Opublikowano

temat cen pszenicy a tu o jabłkach. W ogóle więcej tu dyskusji o d*pie marynie jak o cenach zbóż, ale nie ważne.

U mnie w okolicy cena pszenicy na poziomie 720-810 netto.

Opublikowano
Przed chwilą, koniu napisał:

temat cen pszenicy a tu o jabłkach. W ogóle więcej tu dyskusji o d*pie marynie jak o cenach zbóż, ale nie ważne.

U mnie w okolicy cena pszenicy na poziomie 720-810 netto.

a masz jakieś wielkie skoki cen na tyle biadolenia o suszy . trzeba czekać na razie ze sprzedażą pszenicy jak nie trzeba kasy

Opublikowano

Nawet nie wiecie ile dodatkowo wchłonie północ Europy Norwegia, Szwecja, Finlandia, paszy czyś trzeba karmić aby to mleko produkować a wy się martwicie Ukrainą ziarno cudowne się nie rozmnoży. 

Opublikowano
8 godzin temu, Kazik80 napisał:

Jeżeli nie będzie wiosną suszy, to cena na płody może już nie wzrosnąć. Nie wiem jak ma się sytuacja u Was, ale u mnie (za stodołą oczywiście) jest bardzo sucho, a jak ta sytuacja się utrzyma i będzie podobna w całym kraju, to zacznie się paszowy bum i ceny  będą bardzo wysokie.

Patrzę po poziomie rzeki i widzę że tak niskiego poziomu wody w Grudniu jeszcze nie widziałem ,opadów większych nie obiecują ,śniegu brak,na wiosnę może być susza

Opublikowano
51 minut temu, racyl napisał:

a masz jakieś wielkie skoki cen na tyle biadolenia o suszy . trzeba czekać na razie ze sprzedażą pszenicy jak nie trzeba kasy

od żniw u mnie i tak skoczyła i to sporo. A cena na poziomie 810 netto to dobra cena. Ale rolnik (nie każdy ale większość) ma już to we krwi żeby tylko narzekać i płakać. Nie oszukujmy się, bo skoczyło by teraz na 1200zł to i tak było by mało i mało...

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, koniu napisał:

od żniw u mnie i tak skoczyła i to sporo. A cena na poziomie 810 netto to dobra cena. Ale rolnik (nie każdy ale większość) ma już to we krwi żeby tylko narzekać i płakać. Nie oszukujmy się, bo skoczyło by teraz na 1200zł to i tak było by mało i mało...

Za każdy kfalifikowany materiał siewny przyjdzie więcej zapłacić przez tą suszę

w normalnym roku to pewnie że dobra cena

Jak czytasz, słuchasz jeden, drugi, trzeci miesiac z kolei o sporej suszy no to nie masz większych oczekiwań ?

Były przecież lata co była powyżej 100zł, poczekamy zobaczymy przecież to dopiero początek grudnia.

o czym byśmy przez zimę i wiosnę pisali

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, koniu napisał:

Cena jest niezła, ale niestety nie dla tych, którzy nakosili po 3 tony... U mnie plony pszenicy były niższe o 25% niż w ubiegłym roku więc u mnie się to jakoś bilansuje przy obecnej cenie  paszowej za 830 zł, ale niektórzy nakosili 30% tego, co zwykle i jeżeli gospodarstwo jest małe lub zadłużone, to jest duży problem... 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
5 minut temu, Kazik80 napisał:

Cena jest niezła, ale niestety nie dla tych, którzy nakosili po 3 tony... U mnie plony pszenicy były niższe o 25% niż w ubiegłym roku więc u mnie się to jakoś bilansuje przy obecnej cenie  paszowej za 830 zł, ale niektórzy nakosili 30% tego, co zwykle i jeżeli gospodarstwo jest małe lub zadłużone, to jest duży problem... 

Pisałem o tej zależnośći już wcześniej ,zwrócie uwagę że skupy nie scigają się cenowo o towar  a raczej się dogadują.Różnice w obrębie powiatu są nie wielkie ale woj. już znaczne a w kraju sięgają 20% i to jest grożne.

Opublikowano

co ztego ze pszenica drożeje jak środki do produkcji jeszcze więcej unas jeszcze plony nie były złe ale ci co zebrali połowe z tego co zawsze co maja powiedziec cena azotu do góry co 2 3 dni

Opublikowano
u mnie miałem min 60%strat w pszenicy przy 3,5t/ha musiałabybyć po 1300zł pszenica conajmniej, a tam gdzie zbierałem 2t opłacalność zerowa szkoda było się patrzeć na to co się działo, pszenżyta i jare straty około 80%, suszowe 250zł do hektara bo niestety w gminie sami pslowcy byli i zaniżali ludziom straty jak chcieli tylko swoim dawali po 90% strat. Jedyny ratunek to podeprzeć się kredytem i do następnych żniw najlepiej ubezpieczyć od razu, tylko przy suszy ubezpieczalnie wątpliwe że wypłacą bo w zeszłym roku też miałem straty na poziomie 30 pary procent ale susza nie była ogłoszona, dziś poszła pszenica naczepa na agrolok 836brutto, trzeb zobowiązania jakoś spłacać
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v