Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest netto, bo brutto nie wiem co to xD, lokalizacje masz u mnie na profilu, ale napiszę PODLASKIE gmina BIELSK PODLASKI

Żadna agresja, mówię jak jest bo leci totalne pierdolonie o szopenie, gdzie temat jest inny. 

@racyl lekką ręką zostanie mi średnio ponad 1tyś. Chcesz agrotechnikę zapraszam priv. 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Tomek90 napisał:

To samo w drugą stronę, Tobie w czym pomaga spamowanie OT?

Mało udzielam się w tym temacie ale po przeczytaniu paru stron stwierdzam że największy zamęt Ty tutaj siejesz. 

Opublikowano

Co do owsa to przy tej cenie spokojnie zostaje 1000 zł bo po pierwsze jeden oprysk na chwasty+ może z jeden oprysk na robaka mniejszy nakład N i tutaj robią się oszczędności a jak ktoś ma klasę ziemi V VI słaba (czytaj piachy)  to te 4 tony owsa spokojnie uciągnie. Wiec ten owies dla kogoś kto ma słabe gleby nie kest głupim pomysłem. Sam mam redzinny i piachy a nie tym w życiu pszenica nie urośnie no nieraz pszenzyto się uda ale tutaj 2 razy grzybowka i więcej azotu potrzeba. 

Opublikowano
28 minut temu, ukaszProcho napisał:

Co do owsa to przy tej cenie spokojnie zostaje 1000 zł bo po pierwsze jeden oprysk na chwasty+ może z jeden oprysk na robaka mniejszy nakład N i tutaj robią się oszczędności a jak ktoś ma klasę ziemi V VI słaba (czytaj piachy)  to te 4 tony owsa spokojnie uciągnie. Wiec ten owies dla kogoś kto ma słabe gleby nie kest głupim pomysłem. Sam mam redzinny i piachy a nie tym w życiu pszenica nie urośnie no nieraz pszenzyto się uda ale tutaj 2 razy grzybowka i więcej azotu potrzeba. 

owsowi też nie przeszkadza kwaśna gleba

teraz to każdemu sie opłaca bo każde zboże jest droższe ale jak owies jest po 50zł to już tak przyjemnie nie jest

on jest tani i lekki. jak jest ładny gruby to i się w przecietnym woku 50kg zmieści ale zazwyczaj nie da rady

4tony x 50zł =2000zł

wątpliwa rzecz żebyś za 1tys złoty wykosił, zaorał, uprawił, zasiał, opryskał,  nawoził, zapłacił podatek  no i wliczył w to materiał siewny

Opublikowano
20 godzin temu, hardkor113 napisał:

Cena juz sie trzyma jakis czas.Wiec to nie chwilowy skok w poszukiwaniu towaru

na pewno nie u mnie!!!! najwiecej do tej pory płacił ellewar 78pln juz we wrzesniu i nie drgneło nic. żaden z pośredników nie przebił tej ceny do tego tygodnia akurat byłem u jednego jak zmieniał cennik i bede sie wyrażał precyzyjnie polska centralno wschodnia nie północ nie południe. początek grudnia u nas zawsze ożywienie podaży i popytu tym lepiej że te ruchy wywołują podwyżki. co do cen innych zbóż jestem za  a nie biadolenie kto zarobił a kto nie a kto w niedziele jaśkiem jezdzi do pana boga.....i na ursusa pluje (nie mam nie miałem i miec nie bede)

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, BENNY82 napisał:

na pewno nie u mnie!!!! najwiecej do tej pory płacił ellewar 78pln juz we wrzesniu i nie drgneło nic. żaden z pośredników nie przebił tej ceny do tego tygodnia akurat byłem u jednego jak zmieniał cennik i bede sie wyrażał precyzyjnie polska centralno wschodnia nie północ nie południe. początek grudnia u nas zawsze ożywienie podaży i popytu tym lepiej że te ruchy wywołują podwyżki. co do cen innych zbóż jestem za  a nie biadolenie kto zarobił a kto nie a kto w niedziele jaśkiem jezdzi do pana boga.....i na ursusa pluje (nie mam nie miałem i miec nie bede)

Jak pszenicę drożej sprzeda w grudniu to  i chwilówka na święta nie bedzie  potrzebna 😁

Szczerze powiedziawszy nie ma takiego wzrostu cen zbóż na tyle gadania przez całe lato, jesień o suszy  .

Wiosną a nawet wcześniej ludzie wypisywali ile to nie zdrożeje pszenica  w maju czy czerwcu i nic się nie zmieniło

Edytowane przez Gość
Opublikowano
4 godziny temu, racyl napisał:

Pisze ktoś o cenie owsa tylko że nikt kto nie ma zwierząt go nie sieje bo by nic na nim nie zarobił.

Aj  bzdury opowiadasz

3 godziny temu, racyl napisał:

zazwyczaj owies jest po 500 lub mniej jak pszenica jest tańsza (600zł)

pszenica 900zł

Zazwyczaj  to owies  sprzedaje  drożej niż najlepszą pszenicę. 

W tym roku z owsem bieda bo niema parametrów 

Opublikowano

@soltys48 może i sprzedajesz drożej bo nie ma go w okolicy  no i zależy ile ta twoja najdroższa pszenica warta

w ogóle o jakich pieniądzach jest mowa ?

dla jednego będzie bzdurą kilkaset złotych a dla innego złapaniem Pana Boga za nogę

Opublikowano
25 minut temu, Konrad2510 napisał:

Sako Jabłonna dzisiaj dzwonił gość 78 netto pasza. Człowiek pracował u kowalczyka i zmienił okret i moje pytanie jak firma z płatnościami i ogólnie

Firma ok  kasa na czas

Opublikowano
Przed chwilą, jacek37 napisał:

Lubella dziś sp 820 netto 

lubella to i w żniwa więcej płaciła niż w okolicy

15 minut temu, soltys48 napisał:

na teraz w granicach 1000,-netto

w innych latach cena podobna

sołtys to Ty najbogatszy we wsi

Opublikowano

jak Twoja pszenica po 1000netto to nie długo zrobią Cie wójtem albo od razu na marszałka dadzą

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v