Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, Egon78 napisał:

Żeby  poszukać coś  o  cenach  pszenicy  trzeba  nieraz   parę   stron  przelecieć - Proponuję więc   zmienić  nazwę   tego  tematu  na   Mydło  i  Powidło   .  

No wlasnie tak przewijam i czytam dyrdymały kilku osob , a o cenach jeden post na strone....

Opublikowano (edytowane)
Dnia 23.10.2018 o 19:23, Ulman napisał:

Doucz sie a potem pisz.

A chłop to nie ma zarabiać tylko dbac o zdrowie klientów? Mechanizm jest taki sam tylko chłopki sa poza jakakolwiek kontrolą i korzystaja z przekonania ludzi ze od chłopa jest "bez oprysków" . Warzywa i owoce wolę kupować w markecie. Wedliny od chłopa bym na targu nie kupił chyba ze bym go znał i wiedział że nie jest brudas. Z mniejszych masarni wedliny owszem ale nie od jakiegoś gościa co w garażu kreci kichę. Na pocieszenie dodam że miód kupuje tylko od chłopów.

Przykre, ale to prawda. W 2014 roku spędziłem ponad tydzień w szpitalu, po truskawkach od okolicznego hodowcy, który sprzedawał swój towar na osiedlu. Jak się później dowiedziałem od osób, które zrywały u niego te truskawki, to fungicydy od szarej pleśni czy skórzastych zgnilizn szły tam w ilościach hurtowych, a jak tylko trochę przeschły to rwacze już szli. Nie tylko ja miałem wtedy problemy zdrowotne.

Od tej pory generalnie nie kupuję truskawek, czereśni, jabłek. Jem tyle co mam ze swojego gospodarstwa.

Z tymi mykotoksynami to też prawda, jak nie wierzycie w artykuły internecie to kupcie jakąś literaturę fachową np. o uprawie zbóż. Fachowe publikacje można znaleźć też w sieci, nie tylko jakieś komentarze, streszczenia, etc.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano
Dnia 20.10.2018 o 17:45, galan99 napisał:

W moich stronach   to pszenica jeszcze nie prędko będzie po 900 zł bo na razie jest po 82 brutto .

Szulc już jawnie głosi ze do 2025 roku powstanie zjednoczone kraje europy kierowane z Brukseli .

Rolnicy nie zbierają jabłek bo skupy oferują 10 gr za kilogram. Serce pęka, jak patrzy się na sady.
A teraz zobaczcie po ile kupujecie niemieckie jabłka w Kauflandzie, Aldi, Lidlu.... I tak jest ze wszystkim.
Świeże pieczywo, ciepłe i pachnące na półce, które po 13 godzinach jest tak twarde, że można wbijać gwoździe, to tak naprawdę mrożona masa pełna chemii, która miesiącami leży w chłodniach. 
Te "świeże, ciepłe i pachnące bułeczki" nie tylko wykończą nasze piekarnie ale wykończą też zdrowie nasze i naszych dzieci.
Opłacało im się podbić Polskę marketami ? Jak widać opłacało...
Kto im umożliwił zrobienie z nas swojej kolonii ?

No i widzicie państwo... Nadeszły czasy, żeby zawładnąć obcym terytorium nie trzeba wojny. A nam się wciąż wydaje, że jesteśmy u siebie. A taką strategię wymyślono podobno już w XIII wieku w Chinach. Tyle ludzkości musiało wyginąć aby zrozumieć, że można inaczej.

BRAWO TY  masz racje

Opublikowano
11 godzin temu, Kos_pl napisał:

Przykre, ale to prawda. W 2014 roku spędziłem ponad tydzień w szpitalu, po truskawkach od okolicznego hodowcy, który sprzedawał swój towar na osiedlu. Jak się później dowiedziałem od osób, które zrywały u niego te truskawki, to fungicydy od szarej pleśni czy skórzastych zgnilizn szły tam w ilościach hurtowych, a jak tylko trochę przeschły to rwacze już szli. Nie tylko ja miałem wtedy problemy zdrowotne.

Od tej pory generalnie nie kupuję truskawek, czereśni, jabłek. Jem tyle co mam ze swojego gospodarstwa.

Z tymi mykotoksynami to też prawda, jak nie wierzycie w artykuły internecie to kupcie jakąś literaturę fachową np. o uprawie zbóż. Fachowe publikacje można znaleźć też w sieci, nie tylko jakieś komentarze, streszczenia, etc.

A przezytaj co napisałeś  i sam sobie odpowiedz myślisz że markety mają truskawki z certyfikowanych ekologicznyc gospodarstw?

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, bialy2005 napisał:

Jelonki 820 netto, i mnie lipa gęstość i 810netto chcą brać. Ale ja narazie czekam.

u mnie ta sama historia z tym że 800 netto ,a za gęstość chcą 30zł uwalić w pzz kapka 

Edytowane przez lassie
Opublikowano
45 minut temu, lassie napisał:

u mnie ta sama historia z tym że 800 netto ,a za gęstość chcą 30zł uwalić w pzz kapka 

A u mnie 750 parametry nieznane

2 godziny temu, Ulman napisał:

A gdzie jest mowa o ekologicznych?  

No przecież napisał że chemia na maxa to więc potwierdzi to co napisałem że z marketów jest zatrute chemią

Opublikowano

Łukasz nie tylko w tym roku a już od kilku sezonów są momenty w roku że lepiej sprzedać na paszę. Ja we wrześniu sprzedałem po 820 netto z odbiorem paszarni. Tzn. sprzedałem w żniwa ale miałem im zmagazynować do września. Niestety paszarnie nie dopłacają do białka, ale w tym roku wszystko ma dużo białka pszenżyta, żyta. Więc to żaden atut niestety.

Opublikowano

Jak Ci kasa nie potrzebna to trzymaj , po żniwach dokupisz kilka worków i będziesz miał na następny rok gdzie przechowywać 😎

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v