Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
41 minut temu, chwiolas napisał:

Jak prognozujesz nadmiar i wysyp towaru, to dokup sobie drugą taczkę za wczasu, bo później zasypią Cię tą pszenicą za pińcet i na jedną taczkę Ci się nie zmieści.

Rola obniżyła ceny czyżby rynek się nasycił?

5 minut temu, ahten napisał:

zyta juz nie skupuja?

Niezasypani są nikt nie chce żyta ciekawe czy przełoży się to na ceny

Opublikowano
8 godzin temu, jahooo napisał:

Staszek ma zajęcie , dobrze płatne - sianie zamętu na forum. Poczytajcie jego posty w innych tematach - na niczym się nie zna, pisze takie głupoty, że aż żal. Jedynym rozsądnym wytłumaczeniem jest tylko to, że sieje zamęt za pieniądze.

co gorsza bydła się czepia jeszcze

mln trzody dobry kit to na razie nie temat na polske a goodvalley reklamują sie jako ekożywnośc bez antybiotyków i GMO to czym karmią? skrobią i grzybem jak śtasio? poza tym to duński kapitał zapewne nie wolno  pozwolić aby tak jak niemcy przejeli cukier a oni przemysł mięsny- pytanie co te świnie na wiejskiej sobie myślą ku***y sprzedajne jeszcze troche i bedziemy chleb od niemca kupować...

ceny zboż zamarzły z tendencją spadkową

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, BENNY82 napisał:

co gorsza bydła się czepia jeszcze

mln trzody dobry kit to na razie nie temat na polske a goodvalley reklamują sie jako ekożywnośc bez antybiotyków i GMO to czym karmią? skrobią i grzybem jak śtasio? poza tym to duński kapitał zapewne nie wolno  pozwolić aby tak jak niemcy przejeli cukier a oni przemysł mięsny- pytanie co te świnie na wiejskiej sobie myślą ku***y sprzedajne jeszcze troche i bedziemy chleb od niemca kupować...

ceny zboż zamarzły z tendencją spadkową

Jeżeli nie wiesz o czym piszesz to nie pisz,obok mnie jest ich ferma zarodowa miesięcznie idzie ok 300 loszek w okolicy są 3 takie fermy wszystkie loszki idą do własnej hodowli,podczas spotkania  w 2010 roku ich prezes mówił że mieli już 300 tyś szt tucznika,stado loch liczy obecnie coś ok 50 tyś szt  i trudno wyczuć ich udział w rynku ogólnopolskim poprzez firmy zależneimage.thumb.png.47cacec319d577b856b542ff08402374.png

Opublikowano
2 godziny temu, ws71 napisał:

Jeżeli nie wiesz o czym piszesz to nie pisz,obok mnie jest ich ferma zarodowa miesięcznie idzie ok 300 loszek w okolicy są 3 takie fermy wszystkie loszki idą do własnej hodowli,podczas spotkania  w 2010 roku ich prezes mówił że mieli już 300 tyś szt tucznika,stado loch liczy obecnie coś ok 50 tyś szt  i trudno wyczuć ich udział w rynku ogólnopolskim poprzez firmy zależneimage.thumb.png.47cacec319d577b856b542ff08402374.png

Absolutnie sie zgadzam z tym co napisałes ale przemnóż sobie te liczby co podałes nijak miliona nie otrzymasz zakładając 3 mioty w rok po 10 szt średnio a są padnięcia i sprzedają tuczniki na bieżąco napewno wiec milion  ryjów na bieżąco napewno nie utrzymują. Z całym szacunkiem.

Opublikowano

SMS z wytwórni pasz piast. Pszeniczka paszowa po 820, pszenżyto po 750, kukurydza mokra 520. Ceny netto. No ładnie ładnie. Początek września a tu już takie ceny. W styczniu po 1000 zł pszenica paszowa jak nic.

Opublikowano
9 godzin temu, staszek131415 napisał:

Wcale tak nie myślę ceny wzrosły o 30 % więc skąd wnioski że cena stoi? A towaru nie brak puki co może się okazać z biegiem czasu że jest go nadmiar

Jak by było tak jak piszesz to dlaczego rzepak trzyma ubiegłoroczne ceny? Czyżby susza go nie dotyczyła?

Ile Ci płacą za trollowanie. Więcej niż przy obrządku przy świniakach na nocnej zmianie? JEST początek sezonu, a ty piszesz że jest nadmiar towaru? Tylko ludki z brakiem oleju mogą takie wnioski formułować wiedząc co się dzieje na świecie. Dolej sobie hipolu, to trochę mózgownica ruszy. 

Niech drugi kolega ws71 napisze czy z Niemiec targane jest zboże do Polszy, bo w tamtym roku próbował importem od sąsiadów tłumaczyć ogromne ilości towaru mające zbijać ceny pszenicy. Jak tam u nich plony? Zapewne wiesz. Wytłumacz stasiowi. 

Na ukrainie spekulanci już widzą znakomite plony qq. Zagraniczna firma przejechała parę pól i już ustaliła rekordowe plony. Dobrze, że choć Argentyna cło wprowadziła, bo już przed zbiorami mielibyśmy pełne silosy suchej qq. Ta za miesiąc będzie zbierana z pól i bez suszenia ładowana na magazyn. W naszych regionach sytuacja niespotykana. W poprzednim zaczynaliśmy 15 pazdziernika i wilgotności 36. 

U nas za pszenice jeden ma ciągle wywieszone 830 netto

Opublikowano
49 minut temu, damianzbr napisał:

SMS z wytwórni pasz piast. Pszeniczka paszowa po 820, pszenżyto po 750, kukurydza mokra 520. Ceny netto. No ładnie ładnie. Początek września a tu już takie ceny. W styczniu po 1000 zł pszenica paszowa jak nic.

oby się nie okazało że za miesiąc mokra kukurydza po420 netto

Opublikowano (edytowane)

bo do żniw kukurydzianych jeszcze miesiąc (małopolska) a w czasie żniw może być taniej

a jak słyszałem lokalny agrobiznesmen już naściągał mokrej kukurydzy z Ukrainy

Edytowane przez witejus
  • Confused 1
Opublikowano
10 godzin temu, soltys48 napisał:

Z całym szacunkiem ale się mylisz, @ws71 ma rację , stary poldanor miał milion świniorów na wszystkich fermach w płn Polsce

" na wszystkich fermach..." diametralnie zmienia postac rzeczy dla mnie chodziło  o 1 milion na 1 farmie- to mi przez banie nie przechodzi bo mieszkamy tylko w polsce i o ile mi wiadomo nie mamy takiego obiektu co by to logistycznie ogarnoł

Opublikowano

dzwonią i szukają zboża paszowego , nawet firmy które nie miały numeru telefonu - jakoś zdobywają <podobno od odbiorców pasz> propozycje na wczoraj 800-820 netto za paszówkę z podwórka. łódzkie

Opublikowano

Dzis rozmawiałem z Panią z agroloku. Dwa tygodnie temu cena na mój rejon oscylowała w granicach 770 netto za pssenicę paszową, a cena na dziś 720 netto. Poleciało i nie zanosi się na wzrost.  Świętokrzyskie

Opublikowano

U nas jakoś trzyma poziom. Nie zanosi się na wzrost tam gdzie chcą tanio nakupić, bo żniwa kukurydziane za pasem. Po żniwach zobaczymy ile będzie tego na polach. W wątku kukurydzy użytkownik pisze, że na dolnym śląsku 6-7 ton mokrej wychodzi. Zobaczymy jak górna część kraju zacznie kosić. 

Manipulacja maklerów nie ma wpływu na lokalne rynki o czym świadczy post strzecha. Nie będzie towaru, to i obniżek nie będzie. Nie będzie ceny, to nikt nie sprzeda, bo wypłata dotacji tuż tuż. Wszyscy są w kropce, a czas pokaże jak w tym roku będzie się przedstawiała sytuacja na linia maklerzy- a rzeczywisty brak towaru na świecie. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v