Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Staszek w damłynie w Damasławku ,wielkopolska ,za zyto płacą 700 netto,a pszenica 850

Opublikowano

Nie wciągam chodziło mi tylko oto ze nie wszędzie plony były niskie dlatego zacytowałem Twój post bo większość na tym temacie uważa że plon wynosił 2 tony porośniętego pośladu i młyny będą płciły za to 1200 zł 9_9

Miwgos być może tyle płacą nie twierdzę że nie ma takich cen ale powiedz mi ile ton dziennie są w stanie skupić?

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Nie wciągam chodziło mi tylko oto ze nie wszędzie plony były niskie dlatego zacytowałem Twój post bo większość na tym temacie uważa że plon wynosił 2 tony porośniętego pośladu i młyny będą płciły za to 1200 zł 9_9

Miwgos być może tyle płacą nie twierdzę że nie ma takich cen ale powiedz mi ile ton dziennie są w stanie skupić?

To jest młyn 150 ton pszenicy na dobe mieli

Opublikowano

To szału ni ma jakby się 6 tirów dziennie meldowało to jest tyle co nic ale ceny fajne tylko nie wiadomo jak z parametrami

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Ja nie handluję a wiem że faktury nie wstawisz bo nie masz takowej9_9

.

To się w ciągu miesiąca max dwóch srogo zdziwisz, na salatrę już kiedyś wrzucałem także żaden problem.

Opublikowano
6 godzin temu, tomektroszynski napisał:

Agrolok, hehe. Sprzedaj i wstaw skan faktury. Daje, a da, to nie to samo. Rola Człuchów, Ampole I Agroloki to nie organizacje dobroczynne. Zawsze !!!! uwalają na czymś. Zapamiętajcie to sobie.

Dają tyle to nie znaczy że im sprzedam, mam podobną opinię do twojej

Opublikowano

staszek131415 napisał:

2 godziny temu, pawel885 napisał:

Stasiek to już jest choroba xD a w 2020roku pszenica będzie po 300zł a świnie po 15zł - to chcesz usłyszeć Januszu rolnictwa

Za porośnięty poślad tyle płacą i sobie policz ile to brutto i jaka różnica od twojej bariery intelektualnej 600zł/t brutto o której zawsze piszesz 

Nic nie muszę liczyć bo Ty tak 850 masz przed oczami jak kolega wyżej pisze wstaw fakturę z tą ceną a nie co gołembiarze za worek Ci zapłacą  podobnie jest w portach misiu kolorowy fantasto 9_9

2 godziny temu, tommy66692 napisał:

kogo ty chcesz czlowieku oszukać? jaki jest sens? ty przeciwko wszystkim, kto cię opłaca?

Ja nie jestem przeiwko nikomu tylko nie lubię jak barany głupoty wypisują i przychodzi taki bo słyszł że pszenica po 850 w prtach to mówię ładuj przyczepy i śmigaj a potem pokazuje fakturę że 700 wyszła :P

2 godziny temu, 20CBR12 napisał:

Staś ja mam poważną propozycję dla ciebie, ty weź zarejestruj działalności gospodarczą i otwórz skup-sprzedaż zbóż, bo jeśli ty jesteś taki fachowiec w tym temacie i tak bezbłędnie potrafisz przewidywać ceny to zdecydowanie wiecej zarobisz na tym zbożu niż na tuczniku! :D

Jak zarobię jak każdy chce po 850 a w skupach po 700 jest Wy naprawdę liczyć nie potraficie?:P

Kolego Staszek ja znam w tej chwili 3 konkretne firmy co płacą już powyżej 850 netto za 12.5 białka i opadanie powyżej 200 i to wszystko na co zwracają w tym roku jeśli chodzi o parametry no i oczywiście robak wilgotnośc to co za problem wysłać autko do agrolok u nie mają z czego potrącic i nie potrącą bo każda firma ma zamiar zakupić jak najwięcej póki jest po 850 a nie w grudniu po 950

tomektroszynski napisał:

Agrolok, hehe. Sprzedaj i wstaw skan faktury. Daje, a da, to nie to samo. Rola Człuchów, Ampole I Agroloki to nie organizacje dobroczynne. Zawsze !!!! uwalają na czymś. Zapamiętajcie to sobie.

Nie w tym roku jak jest nadmiar pszenicy to zawsze się znajdzie powód do obniżenia ceny ale nie teraz jeśli wysłał bym auto do agrolok u i obcinaja mi z coś to zabieram auto z wagi i jade do innej firmy w tym roku nie będą cwaniakowac bo pszenicy mało a każdy chce nakupic jak najwięcej puki cena 850

Opublikowano

Jak mało? Pszenica sypała po 6-8 ton i mało? Dlaczego ludzie sprzedają po 650 ? Pszenicy jest pod dostatkiem teraz stronami podrożała bo kontrakty realizują zobaczysz co będzie od stycznia

10 godzin temu, hardkor113 napisał:

Mam porównanie do Tobaka to wypadło złe.U mnie dobre ziemie to pomimo suszy plony były dobre

10 godzin temu, KULAWA_KOZA napisał:

Jak ościasta to tylko Ostroga .Kilimanjaro ponad 8t/ha, Patras 8,4t/ha

Kws Dacanto ponad 8.

Opublikowano
16 godzin temu, tomektroszynski napisał:

Handlowałeś z nimi czy tak tylko słyszałeś? Bo ja współpracuje i nigdy takich numerów nie było. Gdyby tak robili to już dawno by z rynku wylecieli bo nikt by nie sprzedawał. To tak jak że swinkami niektorzy ludzie tylko na żywą bo przecież ubojania oszukuje i na po ubojową cię oszuka !  A wiadomo jak ktoś ma dobry towar zawsze po ubojowo wyjdzie o wiele lepiej.  Ale widzę że niektórzy wolą oddać pszenicę za 650 niż trochę się wysilic i zarobić więcej. W dzisiejszych czasach rolnik musi też myśleć bo głową idzie zarobić więcej niż widłami!!!

• Like 3
Opublikowano

Sąsiednie gospodarstwo rolne ,odległość do portu ok 180 km w sezonie ok 1000 t pszenicy i kukurydzy,próbowało sprzedawać na port bezpośrednio,na trzy transporty jeden okazywał się trefny , ładowany z tej samej pryzmy,okoliczni sąsiedzi mieli te same problemy,do tego dochodzą rozbieżności badaniach u nas trzy różne firmy pszenica 13-13,5 b na porcie ledwo 12 ,obecnie nikt już nie sprzedaje bezpośrednio na port tylko przez okoliczne firmy 20zł mniej ale spokojna główka no i koszt transportu ok 50zł/ tona,wczoraj kupiona kukurydza 750 netto

Opublikowano

Lubelszczyzna, powiat krasnostawski ok 660 brutto. 40 km do Elewarru gdzie płacą za paszową 710 netto, a za 12,5% białka i opadanie powyżej 200 idzie dostać 760 netto. problem jest jeden - transport. Mali gospodarze nie pojadą c330 z 3 tonami 80km w obie strony tylko niestety upchną jak najbliżej się da nawet po 630 brutto, bo muszą kupić nawozy, zapłacić jakieś faktury, zrobić wyprawkę dla dzieci bo rok szkolny za pasem i robi się d*pa. Więksi sprzedają w żniwa tylko nadwyżki które nie mieszczą się w magazynach, a tych nie ma w tym sezonie praktycznie ale jak się trafi to też sprzedadzą po takiej cenie, bo przecież na środku podwórka nie zrobią kopca. Z kolei skupy na okolicy zacierają ręce bo mogą zarobić w żniwa z 500% tego co od października do czerwca za ten sam tonaż.. Wschód zawsze był dymany w żniwa i tak do końca września i to się nie zmieni nigdy, ale wątpię, że na północy też jest cena 600-650 netto jak to kolega Stanisław chce wmówić

Opublikowano
1 godzinę temu, pio25w napisał:

Handlowałeś z nimi czy tak tylko słyszałeś? Bo ja współpracuje i nigdy takich numerów nie było. Gdyby tak robili to już dawno by z rynku wylecieli bo nikt by nie sprzedawał. To tak jak że swinkami niektorzy ludzie tylko na żywą bo przecież ubojania oszukuje i na po ubojową cię oszuka !  A wiadomo jak ktoś ma dobry towar zawsze po ubojowo wyjdzie o wiele lepiej.  Ale widzę że niektórzy wolą oddać pszenicę za 650 niż trochę się wysilic i zarobić więcej. W dzisiejszych czasach rolnik musi też myśleć bo głową idzie zarobić więcej niż widłami!!!

Co Ty bredzisz jak ktoś ma dobry towar to czy na żywą czy po uboju zawsze wychodzi jednakowo

Opublikowano
2 minuty temu, staszek131415 napisał:

Co Ty bredzisz jak ktoś ma dobry towar to czy na żywą czy po uboju zawsze wychodzi jednakowo

Hahaha no teraz to dowaliłes 😂  

Opublikowano

No cóż taki prostak jak Ty o tym nie wiedziałB|

Sprzedaję tylko na żywą na dziś 4,80 netto to Twoim zdaniem po uboju ile bym dostał ?

Opublikowano (edytowane)

Prosrakiem i burakiem to ty jesteś! Spójrz jak ubojnie ustalają cennik  zywa waga to po przeliczeniu odpowiednik klasy r albo i niżej  A jak masz dobre świnki i sprzedajesz po ubojowo w klasie E masz minimum 40 groszy na kg więcej.  Stasiu ciągle robisz z siebie idiote aż mi Ciebie żal 

Edytowane przez pio25w
Opublikowano

Jak ubojnia wie że masz dobry towar to Ci da dobrą cenę na żywą i nie pieprz bzdur wbc to jest tylko by dymać rolników na cenie

Tylko barany sprzedają na wbc wierząc że dostają więcej jak myślisz dlaczego duże zkłady nie kupują na żywą a do pośrednika który do nich dostarcza możesz sprzedać?

Ty naprawdę jesteś taki głupi czy tylko udajesz?

Opublikowano
2 godziny temu, pieter1991 napisał:

to też sprzedadzą po takiej cenie, bo przecież na środku podwórka nie zrobią kopca.

jak to nie :D

k_GQt0pFYSfWQCfDA-8EqCa-kvlJZNzSxBRBaQIE

VhFwjuK1TvIG2_W6p-9PIeJUQ03cOsiqEiuRQWno

AwJsklOB_mvnbcb0iSne7ah4B9XafS8U7nFz0hzE

Opublikowano

W sumie to w tym roku widziałem taką sytuację ale na skupie. Gość nie miał gdzie sypać pszenicy i zaczął na kostce robić pryzmę - leżało ok 150 ton ale przyszły autka i w nocy od razu to załadowali ;) 
Znowu w tamtym roku tak składował rzepak, ale coś nie pykło, bo deszcz mu to nieźle zmoczył :D

Opublikowano

Dwa pierwsze zdjęcia są z sypania pryzmy. A ostatnie zdjęcie po dwóch miesiącach z otwarcia pryzmy, jest to mokra kukurydza. Suszyłem ją na wiosnę gdy było już ciepło, dzięki czemu zaoszczędziłem sporo gazu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v