Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie trudno po Tobie poznać ;)

Żyto paszowe 56o knsumpcyjne 600

Opublikowano
6 godzin temu, damiandg napisał:

U nas słabo z cenami dzwoniłem dziś i cena waha się od 600zł do 650 netto za tonę pszenicy. Skupy okolice Pilicy Śląsk.

No i jest widzisz jak trafiłem 9_9

1 godzinę temu, pawel885 napisał:

Widzisz, a Ty w maju krzyczałeś że pszenica po tyle będzie po żniwach  :) 

,

Opublikowano
12 godzin temu, staszek131415 napisał:

Napisałem to z ironią ale taki prostak jak Ty nie zrozumie bo mysli tylko czy swoją przyczepę wysiać czy może jednak opchnąć po 1000 :P

Zastanawiające jakim trzeba być burakiem, aby nazwać kogoś prostakiem.

Opublikowano
11 godzin temu, damiandg napisał:

U nas słabo z cenami dzwoniłem dziś i cena waha się od 600zł do 650 netto za tonę pszenicy. Skupy okolice Pilicy Śląsk.

a kto dokładnie ile płaci?

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, kissmy... napisał:

netto DAP PORT/OLEJARNIA
Psze 14 880-900
Psze 12,5 880-890
Psze z gorszym param 830-850
Rzep 1630-1660
Pszenzyto 740-750
Zyto 720-740
Chyba ostro dzwonicie;) korekta wskazuje na zdrowy wzrost, ale nie wiem czy jest uzasadniona

Kissmy a kukurydza?

Edytowane przez chwiolas
Opublikowano
19 godzin temu, kissmy... napisał:

netto DAP PORT/OLEJARNIA
Psze 14 880-900
Psze 12,5 880-890
Rzep 1630-1660
Pszenzyto 740-750
Zyto 720-740
Chyba ostro dzwonicie;) korekta wskazuje na zdrowy wzrost, ale nie wiem czy jest uzasadniona

Przy takich cenach to odemnie opłaci się wieźć pszenice do portu gdzie za transport ok 100zl/t.. sprzedałem w żniwa auto do zzz, białka miała 13,2 i niby glutenu 26 i dostałem 670netto, to zawieść tam po 830netto nawet to i tak tutaj tyle nie dostanę...  a zzz podobno zasypani i już nie biorą, woziłem wczoraj fakturę to faktycznie pusto

Opublikowano

9 godzin temu, kniaziu napisał:

Zastanawiające jakim trzeba być burakiem, aby nazwać kogoś prostakiem.

Pomyślmy takim jak Ty?

Opublikowano
44 minuty temu, skywalker89 napisał:

Przy takich cenach to odemnie opłaci się wieźć pszenice do portu gdzie za transport ok 100zl/t.. sprzedałem w żniwa auto do zzz, białka miała 13,2 i niby glutenu 26 i dostałem 670netto, to zawieść tam po 830netto nawet to i tak tutaj tyle nie dostanę...  a zzz podobno zasypani i już nie biorą, woziłem wczoraj fakturę to faktycznie pusto

Musisz jednak pamiętać, że te parametry w porcie często są inne na twoją niekorzyść. Z taką sytuacją spotkał się kolega, który wysłał 4 samochody i miał do wyboru przyjąć ich ofertę albo powrót ze zbożem

• Thanks 1
Opublikowano

Dzisiaj opublikują  raport w którym spodziewają się cięcia prognoz pszenicy. Ciekawe na ile ruszy po wczorajszej korekcie. Nawet u amerykańców obawiają się że nie będzie rekordów w qq. Te wcześniejsze prognozy to był tylko pic na wodę, by sobie gracze giełdowi pograli. Zobaczycie jak zaczną ciąć qq niemcy i francuzi, może 2t/ha uleci, pózniej amerykańce stwierdzą, że  jednak będzie połowa z zakładanego plonu, bo susza jednak się pojawiła i jedynka z przodu pojawi się prędzej czy pózniej. U nas wszystkie skupy kuszą "atrakcyjnymi cenami" za pszenicę. NIGDY tak nie było, że chętnie by skupili. Wiedzą co się święci jak rynek trochę się ureguluje, bo nie spodziewali się że będą musieli więcej polskiemu chłopu zapłacić. Tzn. że go nie wydymają w żniwa bez mydła. Teraz trzymają jeszcze jako taką cenę za pszenicę, żeby qq ostatni tanio kupić. Ta w kontraktach już po 460 za mokrą. A myślę, że lepiej nie podpisywać, bo i na niej się nie straci. To już nie po 280-320, prawda?

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

Staszek udowodniłeś nie raz że jesteś naczelnym cebulakiem tego forum xD

Ty na pewno bo nie masz odwagi przyznać że  miałem racji co do cen inni potwierdzają a aTY chcesz zabłysnąć ale Ci ni e wyszło smuteczek co ?:P

Edytowane przez staszek131415
Opublikowano
14 minut temu, staszek131415 napisał:

Ty na pewno bo nie masz odwagi przyznać że  miałem racji co do cen inni potwierdzają a aTY chcesz zabłysnąć ale Ci ni e wyszło smuteczek co ?:P

Ty miałeś rację? Przecież ciągle gadałeś że ceny w dół A tu ostro w górę poszybowaly.  Stasiu słońce Ci zaszkodziło? 🤣🤣🤣

Opublikowano

Zacytuj gdzie napisałem ceny w dół jednak chyba Ty za długo na słoneczku chodziłeś 9_9

Opublikowano
Dnia 8.06.2018 o 17:35, staszek131415 napisał:

Jeszcze czekam mam oferty po 650 od tych co wołali po 700 ale podejrzewam że za 2-3 tygodnie 600 będzie realna ludzie w obawie ASF LOCHY wypychają i nie bardzo kto ma kupowaćB|

A żniwa kwestia mieisiąca

To tylko jedna z wielu twoich wypowiedzi gdzie twierdziłes że cena nie wzrośnie A wręcz czekasz aż będzie spadać! Robisz z siebie tylko idiote. Każdy może przejrzeć forum i sam oceni co wypisujesz .

• Like 1
Opublikowano

A teraz sobie  kiedy napisałem ten post i wyciągnij wnioski  8 czerwca i zboża taniały bo ludzie wypychali zobacz jaka cena jest dzisiaj jak koledzy piszą że 650 -700 sprzedają

Zobacz co się dzieje w Dani gazują prosiaki bo nie ma na nie zbytu zobaczysz na wiosnę że ceny będą takie jak dziś albo niższe

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/trzoda-chlewna/13129-dunczycy-juz-chyba-zrozumieli-ze-dalsze-obnizki-nie-uzdrowia-sytuacji

Opublikowano
13 godzin temu, artur125 napisał:

a kto dokładnie ile płaci?

PPHU AGRO ANCORNPOL  płacą 600zł

Margo Andrzej Kornobis 620zł

FHU Zbigniew Gumułka  650zł

Wszyscy mówią że za pszenice w tym roku słabo płacą. Poczekam mam czas.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

A teraz sobie  kiedy napisałem ten post i wyciągnij wnioski  8 czerwca i zboża taniały bo ludzie wypychali zobacz jaka cena jest dzisiaj jak koledzy piszą że 650 -700 sprzedają

Zobacz co się dzieje w Dani gazują prosiaki bo nie ma na nie zbytu zobaczysz na wiosnę że ceny będą takie jak dziś albo niższe

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/trzoda-chlewna/13129-dunczycy-juz-chyba-zrozumieli-ze-dalsze-obnizki-nie-uzdrowia-sytuacji

haha jaka na poczatku czerwca przynajmniej u mnie było 650 netto , a pod koniec czerwca poszła pszenica do Wozniaka po 690 netto . ATo nie wiem co ty znowu bredzisz, masz racje przez taka Danie ceny poleca w doł:D:D Fistaszku przed chwila mowili w agropierdołach ze w tej twojej Dani sa takie katostrofalne niskie zbiory zbóz ze beda musieli importowac

Edytowane przez lonoh
Opublikowano

netto DAP PORT/OLEJARNIA
Psze 14 880-900
Psze 12,5 880-890
Rzep 1630-1660
Pszenzyto 740-750
Zyto 740-750
Żyto goni, brak reakcji na korektę na matifie. Obojętnie kto będzie produkował żywiec, to pasza z nieba nie spadnie, Dania i Niemcy wezmą wszystko, co nie wypłynie dalej

Opublikowano

kogo ty chcesz czlowieku oszukać? jaki jest sens? ty przeciwko wszystkim, kto cię opłaca?

Opublikowano

zobaczysz na wiosnę że ceny będą takie jak dziś albo niższe

Stasiek to już jest choroba xD a w 2020roku pszenica będzie po 300zł a świnie po 15zł - to chcesz usłyszeć Januszu rolnictwa

koledzy piszą że 650 -700 sprzedają

Za porośnięty poślad tyle płacą i sobie policz ile to brutto i jaka różnica od twojej bariery intelektualnej 600zł/t brutto o której zawsze piszesz 

Opublikowano

Staś ja mam poważną propozycję dla ciebie, ty weź zarejestruj działalności gospodarczą i otwórz skup-sprzedaż zbóż, bo jeśli ty jesteś taki fachowiec w tym temacie i tak bezbłędnie potrafisz przewidywać ceny to zdecydowanie wiecej zarobisz na tym zbożu niż na tuczniku! :D

• Like 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v