Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, staszek131415 napisał:

To nie ma znaczenia jakie ilości mogę kupić i tonę jak za dobre pieniądze jak przywieziesz do młyna 2,5 tony kto inny przywiezie 100 ton myślisz że za100 ton ostaniesz więcej ?

No raczej że na 100 tonach ugrasz 20-30zl 😂😂😂😂

Opublikowano
3 godziny temu, pawel885 napisał:

Staszek sprzedałem porośnięty "poślad" jak ty to mówisz po 680netto bo nie miałem gdzie sypać , i co nostradamus ? gdzie te 600 brutto w żniwa? 

Dobrze zrobiłeś że sprzedałeś sam nie wierzysz w te podwyżki dlatego innych podpuszczasz

Przed chwilą, lonoh napisał:

No raczej że na 100 tonach ugrasz 20-30zl 😂😂😂😂

Pomyśl sobie logicznie kto Ci przepłaci 3 tysie jak może w kieszeni je zostawić jesteś tak naiwny czy udajesz?

Opublikowano

Juz Ci mowie kto przepłaci, kazda paszarnia przepłaci za jednolity towar od jednego goscia z regularnymi dostawami jesli ma wieksze ilosci, zamiast uganiac sie z 40 chłopkami ktorzy beda przywozic po 2,5 tony furmankami. Wiekszosc paszarni nie ma zdolnosci magazynowych zeby skupowac towar na miesieczny zapas, gora tydzien wiec oczekuja regularnych dostaw od duzych gospodarstw i skupów.

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Dobrze zrobiłeś że sprzedałeś sam nie wierzysz w te podwyżki dlatego innych podpuszczasz

Mam ładny towar z tamtego roku , wolne miejsce zapełniłem, linus porósł to z kombajnu poszedł 

Opublikowano
40 minut temu, matisz napisał:

Juz Ci mowie kto przepłaci, kazda paszarnia przepłaci za jednolity towar od jednego goscia z regularnymi dostawami jesli ma wieksze ilosci, zamiast uganiac sie z 40 chłopkami ktorzy beda przywozic po 2,5 tony furmankami. Wiekszosc paszarni nie ma zdolnosci magazynowych zeby skupowac towar na miesieczny zapas, gora tydzien wiec oczekuja regularnych dostaw od duzych gospodarstw i skupów.

Tak Ci się tylko wydaje co to za paszarnia co ma zboża na tydzień :P oni ledwo zipią i nie b ęą za nic przepłacać o jakim jednolitym towarze ty mówisz przy 100 tonach O.o

Opublikowano
4 minuty temu, staszek131415 napisał:

Tak Ci się tylko wydaje co to za paszarnia co ma zboża na tydzień :P oni ledwo zipią i nie b ęą za nic przepłacać o jakim jednolitym towarze ty mówisz przy 100 tonach O.o

ja nie wiem na jakim zadupiu ty zyjesz ale trzeba tobie wspołczuć.Rzeczy oczywiste dla wiekszosci osób sa dla ciebie jakby z kosmosu:D;D

Opublikowano

Taka ktora dziennie przerabia ok 600 ton paszy, wiec wyobraz sobie jakie baterie silosow by mieli miec zeby magazynowac na ten miesiac do przodu. A w zamian baterii silosow maja kilkanascie osob ktore pilnuja całej logistyki i płynnosci dostaw. 

O jednolitym towarze mam na mysli to ze obszarowcy z reguły lepiej dbaja o swoje uprawy, chociazby dobra ochrona herbicydowa. A nie ten co ma 2 ha za stodoła przywiezie jeczmien poł na pół z owsikiem... 

Paszarnie duzy nacisk kłada na sprwdzanie przytulii bo ta nie moze byc w zbozu przeznaczonym na pasze dla pisklat np.

Ale co ty o tym mozesz wiedziec jak twoje swinie wpierdziela wszystko co kupisz i co im zmielisz, jeczmien z owsikiem czy przerosnieta pszenice albo poł na pol z chwastami.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, matisz napisał:

Taka ktora dziennie przerabia ok 600 ton paszy, wiec wyobraz sobie jakie baterie silosow by mieli miec zeby magazynowac na ten miesiac do przodu. A w zamian baterii silosow maja kilkanascie osob ktore pilnuja całej logistyki i płynnosci dostaw. 

O jednolitym towarze mam na mysli to ze obszarowcy z reguły lepiej dbaja o swoje uprawy, chociazby dobra ochrona herbicydowa. A nie ten co ma 2 ha za stodoła przywiezie jeczmien poł na pół z owsikiem... 

Paszarnie duzy nacisk kłada na sprwdzanie przytulii bo ta nie moze byc w zbozu przeznaczonym na pasze dla pisklat np.

Ale co ty o tym mozesz wiedziec jak twoje swinie wpierdziela wszystko co kupisz i co im zmielisz, jeczmien z owsikiem czy przerosnieta pszenice albo poł na pol z chwastami.

Haha aby była tylko po 60zl ,jak ta z Olx😂😂😂

Opublikowano
1 godzinę temu, matisz napisał:

A co Ty możesz wiedzieć jak z inwentarza masz tylko myszy?

http://cedrobpasze.pl/o-nas/polityka-jakosci/ 

Tu sobie młotku poczytaj jakim zapleczem dysponują nowoczesne liczące się na rynku paszarnie :P

I nie pisz głupot więcej

Opublikowano

Oj mlotku mlotku.. A czytałeś w ogóle to co wstawiles i użyłeś przy tym kalkulatora? Przy tej ilości przerobowej jaka podaja i tej ilosci magazynowej dla zboz jaka maja 75000 ton. Przy pełnych silosach towaru mają raptem na 15-20 dni produkcji. 

A potem co?? Zaprzestana produkcji bo chlop nie bedzie im chcial sprzedac pszenicy po 600 albo beda dzwonic po Olx i kupowac taka jak ty? Takie firmy musza zachowac ciaglosc produkcji i dostosowuja sie do rynku. Maja podpisane umowy ze skupami i im placa wiecej niz rolnikom. 

Sam dzwoniłem do skupu oddalonego od paszarni ok 60 km i tam skupuja po 640 a w paszarni skupuja po 650. A potem na parkingu paszarni widzę samochody ze skupu. Wydaje ci się że za 10 zł na tonie by ganiali samochody i przewalali zboże?? 

Dorosnij, zapoznaj się że sposobem zarządzania paszarni A potem się wypowiadaj.

Opublikowano

https://www.kaack-terminhandel.de/pl/

Stasio inwestorzy nie podzielają twoich prognoz o stabilnych cenach w żniwa i po żniwach. Ja myślę że dopiero zacznie się dziać, tylko trzeba z miesiąc, dwa poczekać.

Wszyscy srają w majciory, szczególnie te typy co mają kontrakty po 630 zl i dlatego próbują jeszcze jakieś dezinformacje podsyłać. Jedno jest pewne, ciulata pogoda, którą zapowiadają utrzyma się przez dłuższy czas, dlatego nie mają żadnych argumentów by obniżać ceny.

Opublikowano
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

A co Ty możesz wiedzieć jak z inwentarza masz tylko myszy?

http://cedrobpasze.pl/o-nas/polityka-jakosci/ 

Tu sobie młotku poczytaj jakim zapleczem dysponują nowoczesne liczące się na rynku paszarnie :P

I nie pisz głupot więcej

Czytałeś co wstawiłeś? Chyba nie..... 400 tys ton przerabiają w rok. A ja tu widzę na zdjęciu dwie bańki BIN co mój kolega na 350 ha ma taką jedną i kilka mniejszych :D

Ale mi zaplecze, 400 tys ton przerobu a zaplecze na dwa tygodnie. Haha teraz to na totalnego debila wyszedłeś xD

Opublikowano (edytowane)

Chłopcze masz problem z czytaniem dwie bańki to Twój kolega ma jak sobie wypije naucz się czytać potem prubuj błysnąć cieniasie B| 120 ton na godzinę czyli ok 1000 ton na dobę  75 tysięcy baza magazynowa  czyli zboża na 3 miechy głupku

1 godzinę temu, JozB napisał:

https://www.kaack-terminhandel.de/pl/

Stasio inwestorzy nie podzielają twoich prognoz o stabilnych cenach w żniwa i po żniwach. Ja myślę że dopiero zacznie się dziać, tylko trzeba z miesiąc, dwa poczekać.

Wszyscy srają w majciory, szczególnie te typy co mają kontrakty po 630 zl i dlatego próbują jeszcze jakieś dezinformacje podsyłać. Jedno jest pewne, ciulata pogoda, którą zapowiadają utrzyma się przez dłuższy czas, dlatego nie mają żadnych argumentów by obniżać ceny.

Ty  już dwa lata srasz myślisz że masz jakiś wpływ na ceny rzepak też podobno po 1 tonie dał a ceny jak w zeszłym roku

Edytowane przez staszek131415
Opublikowano
41 minut temu, staszek131415 napisał:

Chłopcze masz problem z czytaniem dwie bańki to Twój kolega ma jak sobie wypije naucz się czytać potem prubuj błysnąć cieniasie B| 120 ton na godzinę czyli ok 1000 ton na dobę  75 tysięcy baza magazynowa  czyli zboża na 3 miechy głupku

Ty  już dwa lata srasz myślisz że masz jakiś wpływ na ceny rzepak też podobno po 1 tonie dał a ceny jak w zeszłym roku

Ty na prawdę idiotę udajesz?? Tam produkcja idzie 24/7 a nie jedna zmiana 8h dziennie. 

Opublikowano

No dokładnie to samo miałem napisać paszalnie pracują na 3 zmiany A nie jak urzędy 😅 Na dodatek nie możliwe żeby cały czas utrzymywali Full stan silosow co najwyżej 2/3. Pracowałeś kiedyś albo byłeś kiedyś na jakiejś paszarni? Kilka osób próbuje Ci przetłumaczyć A ty dalej idziesz w zaparte...

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

stasiu ochłonij ,zacietrzewienie ci rozum odbiera,120x24h=2880t na dobę,75000t/2880t=26dób  stasiu

Opublikowano

Jasne jasne to że mogą tyle wyprodukować nie znaczy że tyle produkują myślisz że non stop tam produkcja idzie no pomyśl logicznie trochę

2 godziny temu, matisz napisał:

No dokładnie to samo miałem napisać paszalnie pracują na 3 zmiany A nie jak urzędy 😅 Na dodatek nie możliwe żeby cały czas utrzymywali Full stan silosow co najwyżej 2/3. Pracowałeś kiedyś albo byłeś kiedyś na jakiejś paszarni? Kilka osób próbuje Ci przetłumaczyć A ty dalej idziesz w zaparte...

Chłopie myślisz że tam z workami latają? Pomyśl nikt nie produkuje non stop bo trzeba towar sprzedać ja wiem że oni mają swoją produkcję ale bez przesady :P

Silsy są od tego by gromadzić zboże kiedy cena jest korzystna żadna firma nie zasypie sobie silosów zbożem po 800 zeta zejdzcie na ziemię

Jak by tak było jak piszecie matołki to firma by przerobiła przez 4 miesiące cała produkcję co by robila przez pozostałe 8 miesięcy?

Opublikowano (edytowane)

Stasio, pakuj walizy i ruszaj w Polsze po worki po 650 brutto. Najpierw dobrze przeszukaj olxa. FIrmy nie będą płacić po 800 zeta, tylko znacznie więcej. W niemczech kukurydze po kolana. Teraz susza dopierniczy resztę i zapewne oni po olxach będą szukać, żeby cokolwiek zdobyć. Także śpiesz się nie-matołku :D

Edytowane przez JozB
  • Like 1
Opublikowano

Kukurydze piękne a zasiewy  rekordowe po ostatnich ulewach nie da się wejść na pole a Ciebie jezcze suszyB|

Opublikowano

Ale gówniarze rozrabiacie hahaha

paszarnia tyle robi paszy na ile ma zbyt , a nie tyle ile ma mocy przerobowych

jak jadą z paszą to w drodze powrotnej przywozą ziarno , które wcześniej kupili a trzymaja u rolnika i po co szczekacie ???

Opublikowano (edytowane)

Nie wysyłajcie staszka w Polskę po wory żytka po 500 zł, tylko do pośredniaka, bo z jego polityką cenową to zagłodzi te swoje stwory... Wtedy w końcu weźmie się za robotę i  przestanie wypisywać głupoty, kiedy jego ojciec ordynator po oprzęcie udaje w chlewni lekarza i organoleptycznie bada kał  :D 

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v