Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiesz dla mnie straszna strata. Teraz wziąłem 36 tys a w maju wziąłbym 38-40 tys... Naprawdę nie przeżyję tej straty... hehehhehe Ale dzięki kolego, że się o mnie martwisz :D Nie będzie sto a 3,4ha więcej...

Opublikowano
6 minut temu, lukejro napisał:

Wiesz dla mnie straszna strata. Teraz wziąłem 36 tys a w maju wziąłbym 38-40 tys... Naprawdę nie przeżyję tej straty... hehehhehe Ale dzięki kolego, że się o mnie martwisz :D Nie będzie sto a 3,4ha więcej...

Za 40tys kupisz 3.4 ha 🤣 piszesz bajki tak jak Stasio że pszenice po 600 kupuje 

Opublikowano

nikt nie zgadnie boskiej mocy nieraz w ruznych dziedzinach miało byc taniej było drozej badz na odwrot   W tym roku jest duza szansa na podwyzki kture juz są a co  dalej , a to juz tylko spekulanci giełdowi rozdają karty napewno zbiory w rosji beda miały wpływ na cene  ale nieprzeceniajmy poziomu zbiorow  ze az tak maja wpływ  gracze giełdowi rozdadzą karty

Opublikowano (edytowane)

http://www.agrofoto.pl/agroskop/analizy-i-komentarze/nowe-rekordy-cen-pszenicy-i-kukurydzy,80010.html

Można powiedzieć, że ostatnio ceny zbóż na światowych giełdach rosną jak na drożdżach. Spadające prognozy zbiorów w obecnym sezonie działają na wyobraźnię inwestorów. Międzynarodowa Rada Zbożowa obcięła w stosunku do poprzednich szacunków prognozę zbiorów pszenicy na świecie o 16 mln t do 721 mln t, to oznacza mniejsze zbiory wobec poprzedniego sezonu o 37 mln t (4,9 proc.). Największy spadek produkcji dotknie Rosję- o 19 mln t do 66 mln t. Ucierpi również Unia Europejska – spadek o 11,3 mln t do 139,9 mln t.

Wczoraj cena pszenicy na giełdzie w Paryżu wzrosła o 2,6 proc. do 200,5 euro/t, co jest najwyższą wartością od pierwszej dekady lipca 2015 r. Notowania amerykańskiej pszenicy na CBOT wzrosły aż o 6,4 proc. do 199,42 USD/t osiągając najwyższy poziom od 25 maja br. Cena kukurydzy na Matif podniosła się o 2,0 proc. do 181,0 euro/t, co oznacza najwyższe notowanie od ponad dwóch lat. Kukurydza w Chicago podrożała wczoraj o 2,1 proc. do 141,43 USD/t.

Pszenica Matif, kontrakt wrześniowy- cena wzrosła o 2,56 proc. (200,50 euro/t- 863 zł/t).

Edytowane przez pio25w
  • Like 1
Opublikowano
23 godziny temu, staszek131415 napisał:

U mnie już po  żniwach jakoś  zainteresowania zbożami nie widać może na jesieni trójki zbożowe zaczną chodzić po kułakach B|

Bajki to dzieciom opowiadać 

Opublikowano

@pio25w a nie pomyślałeś, że jest coś takiego jak handel i nie wszystko kręci się wokół ziemi? Te pieniądze za zboże można zainwestować w coś co pozwoli zarobić, oczywiście jak się ma dobrego nosa. Lubelskie powiat puławski cena łeb urywa - 640 brutto za paszę

Opublikowano
3 godziny temu, lukejro napisał:

Chyba sprzedam pole po 50tys tak jak się w moim regionie ceni i przepowadze na dolny Śląsk. 500ha na Śląsku to już kawał ziemi.

• Like 1
Opublikowano

U nas konsumpcja skoczyła z 680 na 710 netto. I to dlatego że jeden ze skupów w okolicy, który jako jedyny miał 700 netto na bramie sprowokował ten drugi, bo zaczęli do tamtego wozić ludziska :D. Pozostałe ostro trzymają 680 netto. A i prawie nikt nie chce brać na przechowanie, tylko sprzedaż i najlepiej konsumpcja, bo niby towar od razu wywożą. Już to widzę :D. Nakupić i sprzedać za miesiąc za 100 zł drożej

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, pio25w napisał:

Za 40tys kupisz 3.4 ha 🤣 piszesz bajki tak jak Stasio że pszenice po 600 kupuje 

Nie za 40 a za 125tys. Nikt Ci nie da kredytu na piękny uśmiech, trzeba mieć wkład własny plus środki na dodatkowe opłaty typu prowizje biznesplany czy notariusz. Ponadto trzeba mieć zabezpieczone środki na utrzymanie produkcji żeby później nie latać za kredytami obrotowymi...

2 godziny temu, waldii1 napisał:

Chyba sprzedam pole po 50tys tak jak się w moim regionie ceni i przepowadze na dolny Śląsk. 500ha na Śląsku to już kawał ziemi.

U nas musisz dać minimum 40 tys za ha, ja mam ugadane po 36 ale to jest po rodzinie i stąd taka niska cena... Nie wiem czy teraz znajdziesz gdzieś 500 ha w sensownej odległości od siebie żeby założyć gospodarstwo....

@jozB u nas po tyle chodzi pszenica paszowa...

Edytowane przez lukejro
Opublikowano

kamilc017 napisał:

Spokojnie to że mi tak sypnął to nie znaczy że zaraz ceny pójdą w dół, sporo na zachodzie kraju jest plantacji co sypie 3-4tony i jakoś ceny nie poszły do góry

Gdzie sprzedawałes pszenicę i po ile?

Opublikowano
4 godziny temu, wiesiek63zmc napisał:

wicherek czy cene 780 w ZZZ widziałeś czy tylko tak myślisz bo skąd taka różnica w Tyszowcach  ktoś pisał dużo mniej.

Znajomy także powiedział mi że gdzieś w Zamościu jest taka cena na pszenicę. Tylko nie dopytałem czy 780 to netto czy brutto.

Opublikowano

Duża, duża, Ale wiesz na wschodzie PL, przy granicy z ukrainą, taka cena nawet brutto to bardzo dobra cena na dziś dzień. Bo aby ją przywieźć do portu potrzeba z 60 - 70 zł/t dołożyć za transport.

Czyli wyjdzie 850 zł/t tak jak w porcie, ale tu na wschodzie większość straszy tą śmieszną ukrainą i chłopaków rżną ile wlezie.

Opublikowano (edytowane)

No to racja. My mamy zawsze najniższe ceny w kraju :( jutro będę w zmc to aż podjadę pod zzz i do animexu. Ciekawe ile tam dają. Bo cena na tablicy w animexu jest stała ale trzeba pytać w środku.

A cena 780 konsumpcja może być jak najbardziej realna bo cały czas deszcz i deszcz :(

Edytowane przez melon10641
Opublikowano

Sprzedałeś albo i nie pisać to każdy może inny sprzeda za 600 ico to zmienia kto miał rację ? Ano jeden i drugi B|

20 godzin temu, damianzbr napisał:

Znajomy także powiedział mi że gdzieś w Zamościu jest taka cena na pszenicę. Tylko nie dopytałem czy 780 to netto czy brutto.

Jest jest z Waszych postów się o tym dowiedział :P

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v