Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Lubelskie LSW 580zł/t netto

Gdzie ładna miejscami może nawet 8t/ha, a na glinie, piachu 3t. Średno około 6t/ha czyli 20-30% mniej ja rok czy dwa lata temu i jakość do du... , codziennie pada.

Opublikowano

qr**, kilka lat temu była po 1000-1100, a teraz erekcja, bo 750 za pszenicę o dobrych parametrach. Ludzie...

Opublikowano

Widzę że niektórym już zal dupkę ściska że pszenica drożeje😁 Od kilku miesięcy wszystkie znaki wskazywały że będzie drożej tyko kilku fraje..... na czele z Stasiem twierdzili odwrotnie  A teraz brak odwagi by się do tego przyznać 

Opublikowano

Żal to pewnie Tobie ściska :D Podniecać się, że pszenica podrożała 50-100 zeta. Ja pier...

Opublikowano

Przy marnych 6 tonach po 600 masz 3600 z czego 3000 to koszty. Przy cenie 700/t masz 4200 przy tych samych kosztach co daje zysk 1200 pln zamiast 600.To 2x tyle więc jak sie nie cieszyć? 

• Like 3
Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Przy marnych 6 tonach po 600 masz 3600 z czego 3000 to koszty. Przy cenie 700/t masz 4200 przy tych samych kosztach co daje zysk 1200 pln zamiast 600.To 2x tyle więc jak sie nie cieszyć? 

Zagdzam się ale wszyscy tego niezrozumieją

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, TomiAgroKujawy napisał:

Żal to pewnie Tobie ściska :D Podniecać się, że pszenica podrożała 50-100 zeta. Ja pier...

Mi nie ściska ja otwieram szampana 😁 bo zostawiłem całego bina pięknej pszenicy z tamtego roku

Edytowane przez pio25w
Opublikowano

Właśnie, że jest i to wiele do rozumienia. Wielu, łącznie ze mną zapyta skąd w tej kalkulacji jest te 6 ton?? Ten wynik to dla znacznej większości rolników w tym roku to abstrakcja. Do wielu jeszcze nie dotarło na ile poważna jest sytuacja. 1000 zł pęknie za tegoroczną pszenicę, oj pęknie.

Opublikowano (edytowane)

Otwieram szampana :D Omg, mam dwa Biny tegorocznej młóconej przed deszczami i jakoś nie podniecam się tym wszystkim. Z poziomu gówna, dna i wodorostów, cena musiała w końcu lekko wzrosnąć, ludzie, to cena sprzed 15 lat. Sprzedawało się po 1000, czasem po 360, więc zluzujcie trochę. Koleś ma bina pszenicy i myśli, że zwojuje świat :)

Edytowane przez Gość
Opublikowano
7 godzin temu, PABLO555 napisał:

Tysiak to może nie ale paszowa muślę że 800 netto będzie

No oby bo wydajnosc w tym roku u mnie 50% niższa nawet cena 1000 pln za tone nie ratuje . jarki jeszcze jakoś rokują ale 30%. Jeszcze zielona z racji nierównych wschodów.

Opublikowano
32 minuty temu, TomiAgroKujawy napisał:

Otwieram szampana :D Omg, mam dwa Biny tegorocznej młóconej przed deszczami i jakoś nie podniecam się tym wszystkim. Z poziomu gówna, dna i wodorostów, cena musiała w końcu lekko wzrosnąć, ludzie, to cena sprzed 15 lat. Sprzedawało się po 1000, czasem po 360, więc zluzujcie trochę. Koleś ma bina pszenicy i myśli, że zwojuje świat :)

Dobrze kolego piszesz, cena sięgała dna i wodorostów. Ciekawe jak będzie się kształtował rynek po wakacjach jak stworzą warunki do ograniczenia spekulacji. Teraz jeszcze  trzeba czekać na koniec żniw i wtedy 800 stów lekko pyknie.

Wyobrazcie sobie, że dzwonie do gościa i ten strzela 640 pszenica, 630 kukurydza. Oczywiscie grzecznie odmówiłem. Niektórzy czekają na naiwnego co im po 660-680 sprzeda. A od jutra deszcze i będzie po konsumpcji. Zarobią duzi pośrednicy co obkupili się po tych cenach.

Agrotomkujawy nie o to chodzi by zwojować świat, ale o to by godnie zarobić i nie obrzucać nikogo błotem i poniżać ceną 600 zł jak nasze forumowe trolki.  Także powodzenia w żniwach i wysokich cen na koniec

Opublikowano

TomiAgroKujawy jeszcze nie dawno twierdził że będziemy po rączkach całować tych pseudo kupców co po 600 dawaja!!! Bo niby takie porośnięte.  Kończę dyskusję już z tym gościem bo ewidentnie zal mu dupe ściska że cena wzrasta i rolnik ma możliwość trochę więcej zarobić. 

Opublikowano

Trzeba sie przyzwyczaić do cen 600-650 jako srednich na przestrzeni kilku lat. Przy plonie 8 ton zostanie z ha ok 2tys + dopłaty i takie są realia w produkcji rolnej. Trzeba nadrabiać skalą.

A tak z drugiej strony - koszt 1 ha pszenicy to 3 tys i zysk bliski tej kwocie.  Inwestujesz 3 tys i po 10 miesiącach masz 100% zysku. To tak źle/

Opublikowano

Wiele osób ma problem z porośniętym rzepakiem i zbożem. I ze sprzedażą. 

Opublikowano
2 godziny temu, pio25w napisał:

Widzę że niektórym już zal dupkę ściska że pszenica drożeje😁 Od kilku miesięcy wszystkie znaki wskazywały że będzie drożej tyko kilku fraje..... na czele z Stasiem twierdzili odwrotnie  A teraz brak odwagi by się do tego przyznać 

Po tym ile ludzie koszą to jakoś nie widzę by cena miala byc każdy już BIn y zasypał i w kolejkę jedzie by nadwyżki sprzedać

Opublikowano
Przed chwilą, TomiAgroKujawy napisał:

U mnie na Kujawach na klasie 2-3 ludzie młócą 8+

Bo pszenice trzeba uprawiać na dobrych ziemiach a nie na kompleksie żytnim. Przy optymalnych warunkach plony na takich ziemiach beda ok ale w skrajnych bedzie dramat tak jak w tym roku dla wielu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v