Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja na razie mam plan - ZEBRAĆ, a potem będę się zastanawiał, po ile zbyć. Jak pisałem kilka miesięcy temu (luty/marzec) , można się cofnąć na forum i poczytać, że cena na giełdzie nie spadnie, chociaz się pomyliłem, bo dawałem w prognozie 700zł w żniwa, to mało mnie tu nie zjedli. Nie mam zamiaru jak @JozB użerać sie z amebami, czekam na rozwój sytuacji. Wolę popatrzeć z boku jak kilka osób obrzuca się nawzajem g... zamiast dyskutowac za pomoca konkretnych argumentów, siędzę sobie z boku i patrzę:

Edytowane przez jahooo
  • Like 2
Opublikowano
6 godzin temu, 20CBR12 napisał:

Co daje ten sklejacz, bo jeszcze nie słyszałem o takiej technologii? 

sklejacz łuszczyn robi taką powłoke jakby silikonową aby łuszczyny się nieotwierały i ziarnko przez to tak nie namaka. Podobnie z pszenicą na kłosie także robi się powłoczka silikonowa przez co kłos tak nie namaka. Nie umyj sobie opryskiwacza po sklejaniu łuszczyn i zobacz co się z filtrem w opryskiwaczu dzieje

Opublikowano
2 godziny temu, Macius napisał:

sklejacz łuszczyn robi taką powłoke jakby silikonową aby łuszczyny się nieotwierały i ziarnko przez to tak nie namaka. Podobnie z pszenicą na kłosie także robi się powłoczka silikonowa przez co kłos tak nie namaka. Nie umyj sobie opryskiwacza po sklejaniu łuszczyn i zobacz co się z filtrem w opryskiwaczu dzieje

Jak działa sklejacz to ja wiem, choć nie stosuje w rzepaku, tym bardziej zdziwiło mnie żeby stosować w pszenicy tylko po to żeby nie porosla. W mojej karierze nie zdarzyło mi się żeby mi pszenica porosla w kłosie a takie anomali jak w tym roku to się zdarzają raczej rzadko. Tak że jeździsz pryskać co rok po to żeby to zadziałało raz na powiedzmy 15 sezonów? Kolejna sprawa to kłos to nie to samo co łuszczyny które póki są zamknięte tworzą dość szczelna ochronę przed wilgocią dla nasion a kłos podczas suszy wygląda inaczej gdy jest prawie dojrzały i przestań także zmienia ułożenie plewek które chronią ziarno tak że wydaje mi się że to tak naprawdę nic nie pomaga takie sklejaniu, raczej przerost formy nad treścią, poza tym jest inny skuteczny sposób walki z porastaniem zboża o którym dobrze jest pamiętać przy doborze odmiany którą siejemy

Opublikowano
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

Trzymajcie rzepak i pszenicę ,ceny zaczynają szybować ,na skupach o suszy  i podwyżkach światowych nie słyszeli !  ,dalej chcą doić chłopa !

Ceny zaczynają szybować ale jak mają kombajny pozamawiane i kasa ma być zaraz po wykonaniu koszenia to sprzeda i dalej skupy będą doić ile się da .

Opublikowano

Bardziej bym się przejmował tym, że zapowiadane są wzrosty cen nawozów o około 20% i tylko bniskie ceny na Ukrainie i w Rosji powstrzymują naszych producentów przed skokowymi podwyzkami

Opublikowano
57 minut temu, galan99 napisał:

Ceny zaczynają szybować ale jak mają kombajny pozamawiane i kasa ma być zaraz po wykonaniu koszenia to sprzeda i dalej skupy będą doić ile się da .

Czegoś biedny ? - boś głupi ,czegoś głupi - boś  biedny , zawsze wiatr w oczy

Opublikowano
52 minuty temu, jahooo napisał:

Bardziej bym się przejmował tym, że zapowiadane są wzrosty cen nawozów o około 20% i tylko bniskie ceny na Ukrainie i w Rosji powstrzymują naszych producentów przed skokowymi podwyzkami

Jak nakupią drogiego gazu od Trumpa to nas wydoją bo przecież nie podniosą cen odbiorcom indywidualnym bo mógłby sie elektorat zeźlić

• Like 1
Opublikowano

To było do przewidzenia że podwyżka cen zboża pociągnie za sobą podwyżkę cen nawozów. Dlatego kto pomyślał trochę do przodu i oczywiście miał gotówkę to się zabezpieczył w nawozy na sezon 18/19,

Opublikowano (edytowane)

Na sezon 18/19 tak, na dłużej nie da rady. Tak że w 2019 będziemy skazani na drożyznę.

Akurat te podwyżki nie są związane z ceną zboża, tylko ropy naftowej, która poszła sporo do góry, co widac tez po cenach ON na stacjach.

Ten kij am dwa końce - jeśli koncerny podniosą skokowo cenę nawozów, to wejdzie zaraz konkurencja z Białorusi, Ukrainy i Rosji, a po drugie, przy słabych zbiorach zmaleje też siła nabywcza rolników i producenci mogą być stratni, a sprzedawcy podwójnie, bo przecież muszą odebrać zamówione towary, a nikt ich nie będzie chciał kupić po tej wysokiej cenie, prawda @koniu?   Przecież już macie zamówione nawozy na nowy sezon ?

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Jak nakupią drogiego gazu od Trumpa to nas wydoją bo przecież nie podniosą cen odbiorcom indywidualnym bo mógłby sie elektorat zeźlić

Tak tylko że rząd buźka zrezygnował z tego żeby jamal 2 szedł przez Polskę a Pawlak podpisał mega tajną drogąumowę z Rosją także prawdy się nigdy nie dowiesz co i po ile...

Opublikowano

Ech cienko to widze panowie. Scialem 4 ha przenzyta wygladalo pieknie, slomy od groma na 8t z ha spokojnie a tu ziarno przypalone i 4.5t z ha. Sasiadowi pszeniczki troche scialem 3 t z ha a wygladala na 6 t spokojnie.  Z tego co czytlem w tpr podobnie u wszystkich o polowe mniejsze plony. Wiec i cena bedzie galopowac bo ziarna poprostu nie ma.

Opublikowano
6 godzin temu, Macius napisał:

A potem po zjedzeniu przez człowieka wyrobów ów niby silikon przylepi się do jelit i potem płacz że rak

Opublikowano
53 minuty temu, jahooo napisał:

Na sezon 18/19 tak, na dłużej nie da rady. Tak że w 2019 będziemy skazani na drożyznę.

Akurat te podwyżki nie są związane z ceną zboża, tylko ropy naftowej, która poszła sporo do góry, co widac tez po cenach ON na stacjach.

Ten kij am dwa końce - jeśli koncerny podniosą skokowo cenę nawozów, to wejdzie zaraz konkurencja z Białorusi, Ukrainy i Rosji, a po drugie, przy słabych zbiorach zmaleje też siła nabywcza rolników i producenci mogą być stratni, a sprzedawcy podwójnie, bo przecież muszą odebrać zamówione towary, a nikt ich nie będzie chciał kupić po tej wysokiej cenie, prawda @koniu?   Przecież już macie zamówione nawozy na nowy sezon ?

Tak, wszystko jest już na placu. Kreda, Azot i NPK.

Opublikowano
7 godzin temu, tumiwisizm napisał:

Po pierwsze naucz sie używać poprawnie słowa bynajmniej, po drugie zejdź na ziemię.

O dawno nie widziany troll się pojawił. Nie mam czasu dziecko się z tobą użerać, bo mam inną robotę poza szukaniem błędów ortograficznych w wypowiedziach innych osób. Po drugie, i najważniejsze po co się tu udzielasz jak nie masz nic mądrego do napisania? Co boli cię, że drożej zapłacisz za pszeniczkę?

Opublikowano

Skasują to będziecie sobie mogli swoje zboże zjeść

Opublikowano

Niektórzy spuszczają się nad tą wyimaginowaną ceną i nic więcej nie robią. Pamiętam, gdy fosforan amonu kosztował 3300, a sól potasowa 2500. Saletra była bodajże po 1400 wówczas. I był to m.in efekt takich skoków pszenicy. Co z tego, że będzie nawet i po 900, jak z hektara namłócisz np 2 tony mniej? Ja akurat w tym suchym roku mam lepsze plony, niż rok wcześniej, gdy wody było pod dostatkiem. Ale wydajność u większości będzie mniejsza, więc po ują się tu brandzlować nad pryzmą 3- letniej pszenicy z wołkami. Wolę cenę stabilną, niż takie wyskoki. 

Opublikowano (edytowane)

Niestety nie mamy wpływu na to jaka będzie cena , ale na to kiedy i po jakiej cenie sprzedamy już tak. Znam osoby które podpisały jakościową na kontrakty po 630 zł i nie dość że nie ma plonu to i ceny nie mają . Znam sporo osób które sprzedały pszenicę prosto z pola po 650-670 ZŁ . Każdy kto gospodarzy przynajmniej kilkanaście lat pamięta sezony w których pszenica drozala w trakcie żniw a po paru miesiącach była droższa o 200zl . Ale i bywało tak że taniala przed zniwami w ich trakcie .sporo osób wybrzydzalo że cena słaba a po paru miesiącach było jeszcze taniej

co do cen nawozu to jak ktoś ma pola w dobrej kulturze i ograniczy przez dwa lata npk o połowę azot o 30 % to wątpię aby wystąpił jaki kolwiek spadek plonu . 

Edytowane przez piotr30piotr
  • Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v