Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Powiem tak do Wisły jest ściana wschodnia a zawisło już inny świat się zaczyna , trzeba by dużo dyskutować na te tematy jak jest to bardzo wielu wie , tak samo jest z ceną pszenicy Wschód i Zachód to jest jak by dwa inne Państwa a to Jedna polska ale taka różna zachód był dotowany nawet za Gierka .

• Like 1
Opublikowano

staszek131415 napisał:

Nikt w Niemczech czy Dani nie da 800 zł za tonę zboża by karmić nim świnie :P

Masz rację Wicherek takie zboże kupują gorzelnie po 400 zł i towaru zapewne im nie zabraknie

To pewnie z wody będą te swinki rosły albo na śmietnik je wypuszcza żeby coś wyszukaly na świecie mamy co roku więcej ludzi i oni nie zrezygnują z jedzenia wieprzowiny i jak Duńczyk nie wyprodukuje mięsa to zrobi to Hiszpan albo inny

Opublikowano

Średni plon pszenicy rok temu 7,5t. W tym roku średni plon 6,2t. Zostały 3ha, ale one raczej zbytnio nie zrobiá różnicy. 

Co do cen materiału siewnego to pewnie będzie trzy razy droższy od pszenicy. Przeważnie tak to wyglądało.

• Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, staszek131415 napisał:

No ciekawe popatrz sobie na link  który wkleiłem bo jakoś tam Twoich cen nie widać czyżby brak zainteresowania zbożem ?Kto te porosty będzie kupował jak porost do 5%

Józek to się zdecyduj bo wtym poście pisałeś że da się zrobić na zbożu a drugiego dnia że jednak nie :P;)

Stasio a Ty potrafisz coś wyczytać z kontekstu, czy nie za bardzo? Przestań jakieś linki wklejać, bo równie dobrze mogą być prawdziwe, jak ostatnia wiadomość agropierdół, że dochodzą ich głosy, że jednak zbiory nie będą wyglądały jednak tak zle, bo może być lepsza wydajność :D, mimo że ceny wzrastają. Już nie wiedzą co wymyślać, żeby na gwałt zmusić kogoś do przywozenia po obecnej cenie.  Jak koledzy piszą, najpierw trzeba skosić. Następnie marny plon z całej europy podsumować, a następnie podnieść ceny, bo jak chyba wszyscy widzą, nie nakupią już po te 650 brutto. Zobaczymy za tydzień co wyniknie z pogody. Pózniej będziemy się martwić. 2 dni temu wujowi 1 z bizonów strzelił i stracił dniówkę. Wyjmując kombajn na 1 dzień można zdecydowanie więcej zyskać, oprócz satysfakcji, że się swoim kombajnem coś wykosiło. Miałem w tym roku podobną sytuację z siewem qq. Strzelił mi siewnik i zamiast czekać tydzień na część wziąłem usługę. Myślę, że i tak będę dosyć dużo do przodu, bo susza nagrodziła wczesny siew qq. A też mnie korciło, żeby jednak swoim posiać. Problem będzie w tym roku taki, że jak ktoś nie ma swojego kombajnu, a będzie 2 dni pogody, to usługi i tak nie najmie, bo jeszcze rzepak na polu stoi.

Opublikowano
33 minuty temu, JozB napisał:

Stasio a Ty potrafisz coś wyczytać z kontekstu, czy nie za bardzo? Przestań jakieś linki wklejać, bo równie dobrze mogą być prawdziwe, jak ostatnia wiadomość agropierdół, że dochodzą ich głosy, że jednak zbiory nie będą wyglądały jednak tak zle, bo może być lepsza wydajność :D, mimo że ceny wzrastają. Już nie wiedzą co wymyślać, żeby na gwałt zmusić kogoś do przywozenia po obecnej cenie.  Jak koledzy piszą, najpierw trzeba skosić. Następnie marny plon z całej europy podsumować, a następnie podnieść ceny, bo jak chyba wszyscy widzą, nie nakupią już po te 650 brutto. Zobaczymy za tydzień co wyniknie z pogody. Pózniej będziemy się martwić. 2 dni temu wujowi 1 z bizonów strzelił i stracił dniówkę. Wyjmując kombajn na 1 dzień można zdecydowanie więcej zyskać, oprócz satysfakcji, że się swoim kombajnem coś wykosiło. Miałem w tym roku podobną sytuację z siewem qq. Strzelił mi siewnik i zamiast czekać tydzień na część wziąłem usługę. Myślę, że i tak będę dosyć dużo do przodu, bo susza nagrodziła wczesny siew qq. A też mnie korciło, żeby jednak swoim posiać. Problem będzie w tym roku taki, że jak ktoś nie ma swojego kombajnu, a będzie 2 dni pogody, to usługi i tak nie najmie, bo jeszcze rzepak na polu stoi.

Widzisz jednym nagrodziła drugich ukarała kogo Agrobiznes zmusza do sprzedaży? Gospodarstwa aby się rozwijać to potrzebuje kasyn i głupot nie pisz że dużę gospodarstwa trzymają zboże bo to najczęściej hobbyści co ziemię traktują jako dodatkowe zródło dochodu po tych deszczach to sobie możesz podnieść ale worek na plecy

Opublikowano
28 minut temu, staszek131415 napisał:

Widzisz jednym nagrodziła drugich ukarała kogo Agrobiznes zmusza do sprzedaży? Gospodarstwa aby się rozwijać to potrzebuje kasyn i głupot nie pisz że dużę gospodarstwa trzymają zboże bo to najczęściej hobbyści co ziemię traktują jako dodatkowe zródło dochodu po tych deszczach to sobie możesz podnieść ale worek na plecy

Nie zmusza, tylko nakłania tanimi trikami psychologicznymi. http://www.rolpetrol.com.pl/wiadomosci/2018/07/16/cenowy-ranking-zboz/.

Twierdzą, że "mówi się w europie...stad ziarno wcale nie musi drożeć". I jeszcze informacyjka, że kupili tanie ziarno na węgrzech i ukrainie. To co tam są tacy desperaci, żeby sprzedawali taniej, jak mogą drożej? Propaganda i złodziejstwo, tym bardziej, że może być taka pogoda do końca lipca. I wtedy co będzie. Zakupy po 700 zł czy może taniej ktoś puści jakościowe zboże?

Tu najnowsze info http://www.rolpetrol.com.pl/wiadomosci/2018/07/17/raport-zbozowy/. Obcinają zbiory, tylko zapewne dołożą kilkadziesiąt za 3 tygodnie. In minus oczywiście.

A i fakt oczywistego kłamstwa-z jednej strony info o wspomnianych "niezłych" plonach w europie, a potem info o obcinaniu, zaznaczam -prognoz. I to raptem 2 dni różnicy.

Dalej: http://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/ochrona-roslin/raport-z-pol-zboza-zaczynaja-porastac,79814.html.

I w końcu jakiś efekt protestów: http://www.agrofoto.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/bedzie-wieksza-kontrola-rynkow-rolnych-aktualizacja,79807.html

Opublikowano (edytowane)

Joz tak się zachowujesz jak byś miał czubaty nocnik  hahaha bo ten marko 50  to na bank użnięty !!!

nie dośyć że nie urosło bo sucho to teraz gnije i na pogodę się nie zanosi na najbliższy miesiąc  a te dupki się pienią czy podrożeje 20 na tonie albo co staszek da swiniom  hahaha

staszek świn  możne nie wstawiać jak się kupuje warchlaki , a jak  ma swoje lochy to można te gorsze wybrakować i obniżyć masę sprzedawanych tuczników i swojego zboża starczy , a co wy zrobicie z tym ziarnem nie dosyć że nie wykształconym to zapleśniałym / porośniętym ??????  będziecie dalej magazynować hahah tylko musicie jeszcze nocniki większe nabyć  bo was będzie podnosić  !!!

Edytowane przez Gość
oo
Opublikowano

Człowiek patrzy, żeby przestało padać, a Ci rzeczywiście tylko się kłócą czy ten gnój sprzedadzą po 700 czy 750. Chorzy ludzie. Parę dni i będzie jeden porost, który nawet do bina nie będzie się nadawać.

Opublikowano
5 godzin temu, przemekhodowca napisał:

nie przesadzaj jest 18 lipiec jak stoi to za miesiac jeszcze nie porosnie

Dzisiaj bylem na polu bo przestało na chwile padac i nawet wyszło słonko. Przeżyłem totalny szok bo tez bym nie pomyślał ze juz może być porost. Okazało się ze Linus porósł mi juz w 100%. Ozon jeszcze sie trzymał..aktualnie przeszla znow burza i naleciało 17l/m2. Nawet nie chce jutro zagladac na pole.

image-20180718_140115.jpg

image-20180718_135844.jpg

Opublikowano

Woj. Opolskie Powiat Prudnicki. wtorek zaczełem pszenice kosić bo rzepak miał 12 wilgotnosci. Skosiłem na próbe 5,5ha odmiana REFORM klasa ziemi 3a dzisiaj sprzedałem. Wyszła 8 ton bez paru kilo z hektara białko 13,8 gluten 32 opadanie 425 cena 685zł netto. Po burakach i kukurydzy jeszcze zielonkawe a wy o porastaniu piszecie ;P wEEKEND ZAPOWIADAJĄ PO 30C wiec myśle ze wtorek- środa 30ha rzepaku wkońcu wykosze :P

Opublikowano

Popieram Wicherek, ten człowiek nadaje się do psychiatryka, bo widocznie cena ma wzrosnąć i nie ma co robić, to podnosi się z klozetu bo mu zwieracze puszczają i pisze o swoich doznaniach. Tu link do informacji o stanie kukurydzy. Niedawno jak pisałem i gdy próbowali dołować ceny miały być straszne deszcze i mało upalna pogoda, która zwiastowała dobre plonowanie. I co i d*pa wyszła, tylko maklerzy sobie zarobili. Nie patrzymy panowie na giełdy tylko trzymamy zboże do oporu. Niech ordynator i reszta spółki popuszcza jeszcze bardziej. A co do zbiorów, to 2 czy 3 lata wstecz na południu chyba miesiąc lało dzień w dzień. Wtedy była masakra

https://www.ewgt.com.pl/e-wgt-category/122-zboa47/17130-fsadas

Opublikowano
12 godzin temu, koniu napisał:

Odkąd wypuścili Linusa to kto go siał to twierdził że trzeba go szybko kosić bo i szybko porasta...

Tylko że przed deszczami jeszcze zielonkawe kłosy miał, zaczęło lać, momentalnie zrobił się czarny i rośnie w oczach

Opublikowano
5 godzin temu, JozB napisał:

Popieram Wicherek, ten człowiek nadaje się do psychiatryka, bo widocznie cena ma wzrosnąć i nie ma co robić, to podnosi się z klozetu bo mu zwieracze puszczają i pisze o swoich doznaniach. Tu link do informacji o stanie kukurydzy. Niedawno jak pisałem i gdy próbowali dołować ceny miały być straszne deszcze i mało upalna pogoda, która zwiastowała dobre plonowanie. I co i d*pa wyszła, tylko maklerzy sobie zarobili. Nie patrzymy panowie na giełdy tylko trzymamy zboże do oporu. Niech ordynator i reszta spółki popuszcza jeszcze bardziej. A co do zbiorów, to 2 czy 3 lata wstecz na południu chyba miesiąc lało dzień w dzień. Wtedy była masakra

https://www.ewgt.com.pl/e-wgt-category/122-zboa47/17130-fsadas

A trzymajcie sobie choć pięć lat :P byłem dziś w sklepie i nie chcieli mi chleba sprzedać podobno bęą sprzedawać dopiero od września  bo po 5pln bochen ma kosztować ;)

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Macius napisał:

Woj. Opolskie Powiat Prudnicki. wtorek zaczełem pszenice kosić bo rzepak miał 12 wilgotnosci. Skosiłem na próbe 5,5ha odmiana REFORM klasa ziemi 3a dzisiaj sprzedałem. Wyszła 8 ton bez paru kilo z hektara białko 13,8 gluten 32 opadanie 425 cena 685zł netto. Po burakach i kukurydzy jeszcze zielonkawe a wy o porastaniu piszecie ;P wEEKEND ZAPOWIADAJĄ PO 30C wiec myśle ze wtorek- środa 30ha rzepaku wkońcu wykosze :P

16 godzin temu, Macius napisał:

Po tych deszczach to ani takich parametrów niebędzie ani takiego plonu, a pszenicę z takimi parametrami trzeba było chwilkę przytrzymać

Edytowane przez PABLO555
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v