Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, staszek131415 napisał:

Nimm gdzie sypać bo całe zeszłoroczne jeszcze leży a mim o suszy też pewnie z 2 przyczepy będąB|

Pierdu pierdu ile to razy chwaliłeś się że kupowałeś pół tony po 600:D Może owsem przywalone masz i czekasz aż owies zmielesz 

Opublikowano

Zacytuj ten post gdzie pół tony kupowałem bo raczej Ty masz swoje pól tony i pakujesz po 1 kg w torebki by gołembiarzom sprzedać

Opublikowano

agroas rano konsumpcja 670 póżniej 680

pasza 660 ceny netto

kws emil ledwo złapał parametry plon 8 ton

hondia na słabszej ziemi paszówka 7 ton

Opublikowano
4 godziny temu, pio066 napisał:

agroas rano konsumpcja 670 póżniej 680

pasza 660 ceny netto

kws emil ledwo złapał parametry plon 8 ton

hondia na słabszej ziemi paszówka 7 ton

która sobie lepiej poradziła z suszą Emil czy Hondia ,ja jeszcze nie kosiłem ale na oko wydaje mi się że Hondia da lepszy plon od Emila

Opublikowano
13 godzin temu, staszek131415 napisał:

Zacytuj ten post gdzie pół tony kupowałem bo raczej Ty masz swoje pól tony i pakujesz po 1 kg w torebki by gołembiarzom sprzedać

Nie chce mi się tracić czasu i szukać.... Ostatnio zrobiłeś z siebie błazna pisząc o olbrzymich zapasach rolników i Ci napisałem że w styczniu klepałeś że na skupach kolejki jak w żniwa - Ty oczywiście wyparłeś się tego, wstawiłem Twój cytat to zamknąłeś jadaczkę na parę godzin i od nowa xD

• Like 2
Opublikowano

Raczej napisałeś że Ci się nie chce bo nie znalzłeś a że ludzie mają zapasy to wystarczy forum poczytać trzymaj te swoje plewy może chińczyk je kupi jak drogi będzie budował

Opublikowano

No mają i to jest dobre dla rynku bo stabilizuje ceny

Opublikowano
14 minut temu, staszek131415 napisał:

No mają i to jest dobre dla rynku bo stabilizuje ceny

Jak może stabilizować cenę coś co nie jest w obiegu? Wręcz przeciwnie, wpływa to na wzrosty cen....  Kto trzymał do tej pory potrzyma dalej 

22 minuty temu, staszek131415 napisał:

Raczej napisałeś że Ci się nie chce bo nie znalzłeś a że ludzie mają zapasy to wystarczy forum poczytać trzymaj te swoje plewy może chińczyk je kupi jak drogi będzie budował

Po co mam szukać jak ty jak zwykle udasz że nie było tematu xD 

Opublikowano

Na szczęście mamy rynek globalny i Niemiaszki wezmą z pocałowaniem ręki ,ten rok bardzo ładnie pokaże które gospodarstwa są rentowne i które powinny istnieć  . Zapewne wykruszą się lipni hodowcy którzy żerowali i przetrwali wyłącznie przez to że kupowali zboża po niżej cen rynkowych , dziś w zderzeniu z realnymi cenami po prostu wypadną a zostaną tylko ci którzy umieli produkować po cenach rynkowych . Oczywiście dotyczy to też gospodarstw uprawiających np. zboża bo kij ma dwa końce . Także mogą upaść przez wieloletnie zaniedbania i nie inwestowanie w bazę magazynową  bo nie chce się kurzyć , a za 20 zł na tonie nie opłaca się zwalać , to w tym roku może być 200 zł na tonie  i przy niskich zbiorach może to być decydujący dochód gospodarstwa czyli być albo nie być . 

• Like 2
Opublikowano

Eee tam, weź np takiego staszka, on ma większy roczny obrót z 500+ niż ze sprzedaży tuczników, do tego dopłaty i koło nosa mu latają wahania cen bo ma z czego dokładać 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
O czym Ty mówisz? są jeszcze takie sufity i parapety że spółdzielnia produkująca świnie daje cenę 40zł za pszenżyto i ludzie im wiozą, tą są takie czerepy że znajdzie się zawsze taki co chce zedrzeć i taki co za pół darmo odda
Opublikowano
2 minuty temu, ZELKOW napisał:

O czym Ty mówisz? są jeszcze takie sufity i parapety że spółdzielnia produkująca świnie daje cenę 40zł za pszenżyto i ludzie im wiozą, tą są takie czerepy że znajdzie się zawsze taki co chce zedrzeć i taki co za pół darmo odda

I właśnie o to mi chodzi że tacy po takim roku mogą przestać istnieć (bez żalu z mojej strony )  bo się okaże że kto sprzedał po 40 zł to nie ma na zasiewy a znów spółdzielnia która karmiła paszą po 40 zł w żniwa to już w styczniu może kupować po 100 a hodowla do takiej ceny nie jest dostosowana o czym namiętnie informują nasi drodzy hodowcy w niniejszym temacie :)

Opublikowano
1 godzinę temu, marks50 napisał:

Na szczęście mamy rynek globalny i Niemiaszki wezmą z pocałowaniem ręki ,ten rok bardzo ładnie pokaże które gospodarstwa są rentowne i które powinny istnieć  . Zapewne wykruszą się lipni hodowcy którzy żerowali i przetrwali wyłącznie przez to że kupowali zboża po niżej cen rynkowych , dziś w zderzeniu z realnymi cenami po prostu wypadną a zostaną tylko ci którzy umieli produkować po cenach rynkowych . Oczywiście dotyczy to też gospodarstw uprawiających np. zboża bo kij ma dwa końce . Także mogą upaść przez wieloletnie zaniedbania i nie inwestowanie w bazę magazynową  bo nie chce się kurzyć , a za 20 zł na tonie nie opłaca się zwalać , to w tym roku może być 200 zł na tonie  i przy niskich zbiorach może to być decydujący dochód gospodarstwa czyli być albo nie być . 

A kto kupował poniżej cen rynkowych?Każda cena jest rynkowa dla jednego to będzie 500 zł dla drugiego 800 i zapewniam Cię że przetrwa ten o po 500 kupował Tobie chyba się w głowie poprzewracało izasad ekonomi nie znasz :P

Myślisz że fermy kupują zboże na cały rok ? Zawzyczaj na jeden cykl nikt rozsądny nie buduje magazynów na roczną produkcję no chyba że kupuje przyczepę na rok

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, marek1977 napisał:

Wipasz Witkowo- pszenica 650zł/netto .

W Janowcu Wlkp 685 zł netto pszenica paszowa, a jak masz dobry towar lub większą ilość to 700 zł wyciągniesz. W Wągrowcu w Komplexmłynie dostaniesz 690 zł netto podstawy za konsumpcję + możliwe nawet 30 zł za jakość. 

A staszek niech dobrze hoduje, żeby miał kasę jak będzie wiosną szukał żyta. 600 zł to minimum, a 650 zł też mnie nie zaskoczy. 500+ już ci nie wystarczy na tonę żyta, chyba że porośnięte zmiotki gdzieś kupisz.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, slawekz1975 napisał:

u mnie pszenica 700-750 ale wzrostow nie przewiduja mimo suszy zboze sypie na przyzwoitym poziomie cena brutto z

yto 580btutto

Co ty synu wypisujesz. Już po ortografii widać, że naśladujesz poziom stasia. Kto nie przewiduje wzrostów i gdzie sypie na przyzwoitym poziomie. Bajki dla dzieci, to sobie możesz w tym roku włożyć między... U nas mimo, że takiej suszy na płd nie było i zboża pięknie wyglądają(powtarzam wyglądają), to doświadczeni rolnicy mówią, że jak będzie max 6 ton, to będzie dobrze. A zbierali nierzadko 10-12 ton. Wiecie jaki może być powód, że coś ładnie wygląda, a plonu nie ma? Jeżeli nie, to dalej wypisujcie te swoje dyrdymały, może ktoś uwierzy. Niemiaszki cmokną w zadek za jakiekolwiek zboże w tym roku. To że chwilowo spekulanci próbują grać prognozami tempa i kondycji zasiewów w USA spowalnia wzrosty na giełdzie europejskiej. Jak już te prognozy będzie można sobie podrzeć i okaże się, że i tam gówno będzie, to wszyscy będą mieć problem. Amerykańce, chinole i przede wszystkim Europa. A najbardziej się ucieszę, że po d*pie uderzy poniektórych cwaniaczków i prowokatorów z forum oraz naszą kochaną mafię rolno-spożywczą. I dobrze, że ten lepper 2.0 działa, to choć usłyszą o problemach rolników.

Edytowane przez JozB
  • Like 2
Opublikowano
15 minut temu, JozB napisał:

Co ty synu wypisujesz. Już po ortografii widać, że naśladujesz poziom stasia

To są typowe Janusze handlu 

-Panie ile za te pszenice? 

-po 750

-daje pincet i zabieram wszystek, ludzie już z nową dzwonią 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, JozB napisał:

Co ty synu wypisujesz. Już po ortografii widać, że naśladujesz poziom stasia. Kto nie przewiduje wzrostów i gdzie sypie na przyzwoitym poziomie. Bajki dla dzieci, to sobie możesz w tym roku włożyć między... U nas mimo, że takiej suszy na płd nie było i zboża pięknie wyglądają(powtarzam wyglądają), to doświadczeni rolnicy mówią, że jak będzie max 6 ton, to będzie dobrze. A zbierali nierzadko 10-12 ton. Wiecie jaki może być powód, że coś ładnie wygląda, a plonu nie ma? Jeżeli nie, to dalej wypisujcie te swoje dyrdymały, może ktoś uwierzy. Niemiaszki cmokną w zadek za jakiekolwiek zboże w tym roku. To że chwilowo spekulanci próbują grać prognozami tempa i kondycji zasiewów w USA spowalnia wzrosty na giełdzie europejskiej. Jak już te prognozy będzie można sobie podrzeć i okaże się, że i tam gówno będzie, to wszyscy będą mieć problem. Amerykańce, chinole i przede wszystkim Europa. A najbardziej się ucieszę, że po d*pie uderzy poniektórych cwaniaczków i prowokatorów z forum oraz naszą kochaną mafię rolno-spożywczą. I dobrze, że ten lepper 2.0 działa, to choć usłyszą o problemach rolników.

Jak zbierli 12 ton topewnie połowę jeszcze mają z ubiegłego roku więc w tym znowu 12 wychodzi oj będzie problem ze zbytem na wiosnę widać to po cenach skupu

Przed chwilą, Wicherek napisał:

Kapka szybko podniesie cenę ,wierzę w niego

Tak jak z rzepakiem już cena leci na dół

4 godziny temu, Samsung123321 napisał:

Zrobiłem dziś Arkadie... Plon 5 100. Myśle że jak na te susze, jakiegoś wielkiego dramatu nie ma, ale szału też nie. Wizualnie patrząc liczyłem na 6t ale trudno. Została mi Ostroga i Patras + Pszenżyto.

Jedyne co to to iż są niedojrzałe ziarenka. Trafiają się zupełnie zielone, a tak to reszta twarda jak skała. 

1 minutę temu, grzesiekrolnik napisał:

Jak sprzedales do sobianka to spadnie . W podedworzu pojechał ostro w dół na  1480. Rzepaku jest tyle że czwarty ostatni  bin już sypie.  A teraz tiry z daleka jadą i przywożą rzepak z pola.

Opublikowano
16 minut temu, staszek131415 napisał:

Jak zbierli 12 ton topewnie połowę jeszcze mają z ubiegłego roku więc w tym znowu 12 wychodzi oj będzie problem ze zbytem na wiosnę widać to po cenach skupu

A jak by mieli w tym roku też 12 ton to wyszło by że mają 18 ton. No i co w związku z tym?

Towaru będzie mniej i stanieje wg ciebie?  Jaki jest mechanizm takiej reakcji rynku

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem co to paplanie o słabych zbiorach i rychłych dużych podwyżkach ma znaczyć  ????????? 

kto ma sprzedać , kiedy i za ile  to jego sprawa

juz się rzygać chce od tego pierdolenia Joz !!! gdzie moderator ??? zbananować gamonia !!!

Edytowane przez Gość
bj
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v