Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@XTRO nie chodzi ile mogli nakosić tylko chodzi o pierdolenie....każdy z nich podaje inne wartości ile u konia  było. Co gówno wiedzą bo nikt tego nie zważył tylko takie domysły, to jest śmieszne.

Zresztą jak na każdej wsi, co tu gadać.

Opublikowano
mówię tyle co mi powiedział ja na wadze nie stałem u niego ale wiem że każde pole co koszą to wszystko ważą. nie śledzę na bieżącą forum ale chyba pisał że 7.3 najwięcej w tym roku miał jęczmienia chyba że jeszcze coś kosił po tym jak mi mówił.
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

u mnie jęczmień przeważony i sprzedany,  5,7t/ha ale rósł nawet na V i VI klasie ale tam było może z 0,5ha nawet do IIIa

Edytowane przez XTRO
Opublikowano

Kolega kosił dzisiaj jęczmień ozimy. Z 0,5 ha na oko mogło być koło 3-3,5 t (nie wiem jak z gęstością mogło być). Obok mam jęczmień jary który jak sypnie 2,5t to będzie dobrze, bo nawet na tyle nie wygląda. Ozimy jak się kłosił i nalewał miał jeszcze małe zapasy wilgoci i tak nie ucierpiał bo kłosy wykształcił ładne i długie, a w tym czasie mój jary dopiero się krzewił i deszcz dostał pierwszy zaraz po siewie a kolejny dopiero jak się kłosił i fige to dało bo kłosów jest może 200 max na 1m2 a i ziarenek po 15 na kłosku i to jeszcze chude...
Macie jakieś ceny albo chociaż prognozy cen na świeże zbiory?  

Opublikowano (edytowane)

koniu pisał:

Właśnie skoszony lepszy kawałek po rzepaku. Plon 7,3t. Średni plon z 30ha to około 6,0t

jak na ten rok to źle nie jest, przeważnie 8 jest z przodu.

Po rzepaku 6t, po jarym 5t na gorszych ziemiach. Zobaczymy dzisiaj na lepszych ziemiach po rzepaku.

A mi kukurydza w tamtym roku sypała od 5 do 22t/ha I co kogo to obchodzi. Co to wnosi do mojego budżetu jak średnia jest zupełnie inna. 

Po co komuś robić wodę z mózgu i siebie samego oszukiwać 22t/ha jak rzeczywistość jest zupełnie inna.

plon_kukurydzy_l_e073fa8eeb7f509f6ec212a

Sypała jak widać.... miejscami, tfu miejscem 20 arów reszta trochę słabiej. Ale co będę pisał średnią. trzeba błysnąć na AF i na wiosce jak by kto pytał kukurydza mi sypała 20t+ xD

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

Do Bina sypałem   17 %  i była dmuchana , w Maju miała 14

A kukurydze to pewnie w swoim magicznym binie to pewnie bys zbil z 30% do 20... Az strach myslec jaka bylaby wilgotnosc jakbys przechowywal np. do sierpnia

Edytowane przez Albercik99
Opublikowano

U nas była baaardzo mokra jesień i wręcz opóźnione zasiewy jarych, do tego czasu wody było full, myślę że te 6 ton spokojnie zbiorę, u nas mokry rok bardziej da w kość niż susza, 3 lata temu była gorsza susza bo lipa przy domu zrzuciła liście w sierpniu a dziś ma się dobrze i jeszcze trawa przy niej rośnie a wtedy jak by glifosatem w promieniu 10 m opryskał

Opublikowano
Dokładnie, tak samo i ja mogę napisać że sypało mi 0kg na 5kl do 9t na 3b według wagi kombajnu a średnia z 5ha wyszła 3t, też swoją drogą jakbym posiał na lepszej ziemi miałbym lepszy plon, ale podaję taki jaki na danym polu ze słabą ziemią tak sypał
Opublikowano (edytowane)

Ale o co wam tu chodzi? Podałem plon na polu 1,2,3 i podałem wam średni plon. Ważone na.normalnej wadze samochodowej. A wy pierdo..cie i robicie gówno burze. Co mnie obchodzi co pokazuje kombajn. Było przez poprzednie lata średnio powyżej 8, ale były opady. Wioske dalej koledze dał 8,3 ale miał jeden deszcz więcej. Wyluzujcie... Mi nikt nie zabierze ani nie dołoży więc pisze jak jest.

Damianzbr weź zluj bo czepiasz sie byle gówna, już robisz problem bo napisałem plon z każdego kawałka a Ty pierdo..isz o zabłyśnięciu na wsi

Edytowane przez koniu
  • Like 1
Opublikowano

Pewnie nabrał dzierżaw tak jak u nas jeden spec - uważający się za najlepszego rolnika w okolicy - od ludzi co zbierali zbiornik żyta bizonem z 5ha na 3-4 klasie, niby dowalił nawozów, zasiał rzepak, pszenicę i dziw wielki że gucio urosło a jak sąsiad małorolny powiedział pod kościołem że 6 ton pszenżyta zebrał przez miedzę to ten mało się nie zagotował 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

A tak co do cen pszenicy...  u mnie oferta na pszenice 700 netto przy ilości 100t z odbiorem. A początek czerwca u nas  mozna było sprzedać po 660-670 netto. /kuj-pom

Edytowane przez Farmkeen
Opublikowano
37 minut temu, pawel885 napisał:

Pewnie nabrał dzierżaw tak jak u nas jeden spec - uważający się za najlepszego rolnika w okolicy - od ludzi co zbierali zbiornik żyta bizonem z 5ha na 3-4 klasie, niby dowalił nawozów, zasiał rzepak, pszenicę i dziw wielki że gucio urosło a jak sąsiad małorolny powiedział pod kościołem że 6 ton pszenżyta zebrał przez miedzę to ten mało się nie zagotował 

Jak bym miał lać wode to bym nie pisał plonów z pola 1,2,3 tylko od razu bym napisał że sypał 7,3t.

Opublikowano

To tyczyło się @damianzbr... Kiedyś ludzie inaczej gospodarzyli, miał 15ha i 15 pól, na piasku pod laskiem siał żyto/owies, na obniżeniu przy rzece była trawka, na lepszej ziemi burak/pszenica itd, dziś każdy scala pola i uraaaaa pszenica na 25 ha a tam gleba od 3 do 5 klasy, tu wymięknie, tam wyschnie i stąd te średnie 5 czy 6 ton a nawozów poszła hałda... 

Opublikowano
51 minut temu, pawel885 napisał:

Sypało chyba w snach. Jak bym im nie kosił to bym nie wiedział jakie plony zbierają. A takie numery były nie raz, pod kościołem podchodzi do mnie marek i mówi słuchaj ponoć marianowi to tak sypało że ledwo na rozrzutnik weszło takie miał pszenżyto ludzie mówili. Ja na to: noo.... sypało z 5 hektarów jeden rozrzutnik. xD

1 godzinę temu, koniu napisał:

Ale o co wam tu chodzi? Podałem plon na polu 1,2,3 i podałem wam średni plon. Ważone na.normalnej wadze samochodowej. A wy pierdo..cie i robicie gówno burze. Co mnie obchodzi co pokazuje kombajn. Było przez poprzednie lata średnio powyżej 8, ale były opady. Wioske dalej koledze dał 8,3 ale miał jeden deszcz więcej. Wyluzujcie... Mi nikt nie zabierze ani nie dołoży więc pisze jak jest.

Damianzbr weź zluj bo czepiasz sie byle gówna, już robisz problem bo napisałem plon z każdego kawałka a Ty pierdo..isz o zabłyśnięciu na wsi

Chodzi o to że podałeś kilka różnych cyfr bez konkretnego wyjaśnienia, a teraz staszek fistaszek wymyśla jakieś fanaberie że 8 ton nasypało tam u was.

Co nasz obchodzi z konkretnego pola? Masz zdjęcie z koszenia kukurydzy 22t/ha pasuję?? - nie mi nie pasuje.

Podaj ile miałeś ha a ile ton leży w silosie i nie będzie gówno burzy.

Opublikowano

22t/ha na długości 20m.... No to teraz wyobraź sobie że jakiś małorolny ma za miedzą prostopadle hektarowe pole szerokości 30m na tym pasie zajebistej ziemi, dba o ziemię, sypnie nawozów, opryska na czas, i co? Też omłóci pół rozrzutnika? 

Opublikowano

To znajdź małorolnego, który sieje qq na ziarno i ma suszarnie.. ja u siebie z ojcem próbowaliśmy 2 lata po 6ha, sypała między 8 a 10 suchej tylko bez suszarni cały zysk poszedł w pizdu.. 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, pawel885 napisał:

22t/ha na długości 20m.... No to teraz wyobraź sobie że jakiś małorolny ma za miedzą prostopadle hektarowe pole szerokości 30m na tym pasie zajebistej ziemi, dba o ziemię, sypnie nawozów, opryska na czas, i co? Też omłóci pół rozrzutnika? 

Tak dokładnie jest. Przez miedzę sąsiad też ma pas tej lepszej ziemi i zawsze tylko na tym polu sieje kukurydzę. Zawsze ma jej około 0,5ha - tyle ile jego działka ma w całości.

I ciekawe bo on ma zawsze najgorszą kukurydzę na wsi czy może nawet w gminie. U niego sianie 15 maj, pryskane 10 czerwiec. Obornika z 5 rozrzutników nie przekompostowanych, perzu od pioruna i nawet dobra ziemia nic nie wskóra. Rośliny blade, karłowate.

Koniu i o to chodziło, nie ma co mętliku robić. Nasypało ci 6t/ha. Patrząc po twojej galerii i fotkach z poprzednich lat, to plon 6t/ha raczej bida z nędzą według tego co uzyskiwałeś wcześniej.

Susza zrobiła swoje i cena musi iść w górę.

Opublikowano
3 minuty temu, damianzbr napisał:

Tak dokładnie jest. Przez miedzę sąsiad też ma pas tej lepszej ziemi i zawsze tylko na tym polu sieje kukurydzę. Zawsze ma jej około 0,5ha - tyle ile jego działka ma w całości.

I ciekawe bo on ma zawsze najgorszą kukurydzę na wsi czy może nawet w gminie. U niego sianie 15 maj, pryskane 10 czerwiec. Obornika z 5 rozrzutników nie przekompostowanych, perzu od pioruna i nawet dobra ziemia nic nie wskóra. Rośliny blade, karłowate.

Koniu i o to chodziło, nie ma co mętliku robić. Nasypało ci 6t/ha. Patrząc po twojej galerii i fotkach z poprzednich lat, to plon 6t/ha raczej bida z nędzą według tego co uzyskiwałeś wcześniej.

Susza zrobiła swoje i cena musi iść w górę.

I to mi się podoba że sprawa wyjaśniona tylko nie potrzebnie tsk nerwowo, ale już nie ważne. 

Tak jak piszesz, susza zrobiła swoje, pszenice miały po 5-6 rozkrzewień, zostały 3. Co do cen paszowy 620 netto w Fdw, ja mam browar to teoretycznie w umowie jest 10% droższy od paszowego. Teraz problem z ustaleniem ceny paszowego bo matif i spekulacje zmieniają się kilka razy dziennie, jedno wiadomo, plonów nie będzie, rzepak drobny. Także miejmy nadzieje że cena zrekompensuje to wszystko.

Opublikowano
15 godzin temu, marks50 napisał:

Poczytaj komentarze to się dowiesz że nawet tych 3 ton nie było bo z 2 mln ha zebrano 3,5 mln ton czyli wydajność 1,75 z hektara  ale takimi informacjami będą nas okłamywać  z każdej strony a na tym całym farmerze to gniot za gniotem , sprawdźcie kto ten portal wydaje i jakiej narodowości ma korzenie .

Pomyśl proszę logicznie to dojdziesz do wniosku że może nie warto przyjmować tych wydajności liniowo - skoro na tych 12% sypało po x ton/ha  to na pozostałych 88% też musi sypać po x ton/ha? Proszę, przezyjmy to jeszcze raz, newsy o żniwach na ukrainie z poprzednich lat:

2014: Do dnia 1 lipca 2,475 mln ton zbóż z około 9% obsianego areału. Średnie plony wyniosły 2,78 ton  (wrp pl)

2015: Do 13 sierpnia na Ukrainie zebrano niemal 36,3 mln ton ziarna z 10,057 mln ha, czyli z 99% procent 

przewidzianych areałów. Średnia wydajność wyniosła 3,61 t/ha. (agropolska pl)

2017: Do 18 lipca 10 mln ton zbóż z 32 proc. przy średnim plonie 3,26 t/ha. ( zik ua pl) 

2018: Do 2 lipca 3,5 mln ton ziarna z 12 proc. powierzchni uprawy  ze średnią wydajnością 2,97 t / ha. (farmer pl)

Obstawiam że do końca lipca wydajność wskoczy im na 3,2-3,3 t/ha. I tyle będzie z waszych kataklizmów na rynkach. 

• Haha 1
Opublikowano

https://www.ewgt.com.pl/e-wgt-category/122-zboa47/17092-igc-prognozuje-mniejsze-zbiory-zboz-w-tym-sezonie-i-spadek-zapasow

Prognozy dla Unii Europejskiej (sezon 2018/19 – zaczął się 1-lipca):

Zboża razem:

Oczekiwana produkcja zbóż w UE została obniżona (w por­ównaniu z majem) o 4,1 mln ton do 300,2 mln ton. Dla porównania w sezonie 17/18 było to 307,2 mln ton i 297,3 mln t w sezonie 16/17. IGC zakłada wzrost eksportu z 34,5 mln ton w sezonie 17/18 do 39,5 mln ton. W konsekwencji zapasy powinny spaść, na koniec sezonu, do 29,6 mln ton (37,8 mln ton w 17/18).

Także cena będzie z pewnością, ale niektórym strat to nie wyrówna, jak nie mają czego zbierać. W tym sezonie na plus wyjdą Ci, którym dopadało i tym, których lepsze ziemie jakoś tę suszę przetrzymały. :) I Wasze analizy bo Rysiu ma jeszcze coś na magazynie, a z kolei sąsiadowi popaliło zboże są nic nie warte, liczy się głównie sytuacje światowa. Cena będzie jak u nas w kraju jest źle i nie ma skąd importować w niskiej cenie

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Jano7711 To nie masz telefonu i internetu aby zadzwonić gdzie indziej tylko ślepo zapatrzony jesteś w okolicznego handlarza WS Trade, Bimar

Przecież transport z Puław na ciechanów  / płońsk kosztuje 40zł/t

Na ciechanowie / płońsku skupują po 700netto. Więc z ceną 610 netto chcą cię orżnąć aż scyzoryk się w kieszeni otwiera.

90 zł/t transport puławy - płońsk to chyba w złotej naczepie będzie jechało

albo po prostu szukają osła który da się wydoić.

https://www.cenyrolnicze.pl/zboza-oleiste-straczkowe/zboza-paszowe

Zadzwoń do Goldpasz albo do Unex lublin a spokojnie w tych puławach dostaniesz 660 - 670 netto za pszenicę paszową.

No chyba że ty tam dysponujesz 20 workami pogryzionymi przez myszy to nie było tematu i faktycznie jesteś skazany na orżnięcie przez bimar,  ws trade.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Farmerzy poczekajmy do września. Jak pisałem zacznie się jak wszyscy wykoszą i będzie jedno wielkie gówno. Te śmieszne prognozy podtrzymywane przez propagandę w USA na razie trzymają giełdy w ryzach. Wyobrazcie sobie, że przy małych zapasach w Europie funkcjonujemy bez czikagowskiej giełdy. Po ile by było eurasów. Jakieś 220 na dzień dzisiejszy. Powtarzam, jak pokoszą i wyjdzie średnia 2-3 razy niższa od lat ubiegłych podtrzymywana przez obecną suszę, to zobaczymy co będzie. Skąd ludki pokroju stasia wezmą towar? Co Ukraina, Niemcy? B| Powiedz stasiu ile trzymasz trzódki. Oczami wyobrazni widzę w twojej stajni ze 10 tys sztuk. Tak się produkujesz, próbując czarować rzeczywistość swoim pokrętnym umysłem. W tym roku kreować ceny będzie brak towaru. Zapasy skończą się wrzesień, pazdziernik, a co potem to zobaczymy. Agrotomkujawy życzę, żebyś w tym roku sprzedał za godziwą cenę, a nie za ochłapy rzędu 660 netto.

• Like 1
Opublikowano

w zeszłym roku pszenica mi dała 7 t po 665br dało mi 4650 przychodu. W tym roku da pewnie koło 5 jak dobrze pójdzie to by musiała być po 900zł/t ,zeby przychód był podobny... 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez thor1984
      Ile krzyknąć za belę 120 x 120 trawy i trawy z koniczyną. Po mojej stronie koszenie i przesuszenie i na wałki. Po stronie kupującego folia, prasowanie i owijanie.  
  • Dodaj nową pozycję...
v