Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Byłem przejrzeć pszenicę na moich polach i dochodzę do wniosku, że nawet 1000zł/t nie pokryje strat spowodowanych przez trwającą suszę. Pszenica po rzepaku w pełni nawożona i chroniona, rokująca wcześniej nawet 10t/ha, dzisiaj już się robi biała, bez szans na plon powyżej 5 t, z tym że susza trwa dalej i może nawet tego nie być

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ENDRIUROL napisał:

chyba przesadzasz jak mialo byc na 10 to chyba bedzie wiecej jak 5

Nie wiem z jakiej części polski jesteś ale w Zamojskie pszenice dojrzewają ziarna pszenicy nie są dobrze wykształcone jak zaschną będzie to bardzo szczupłe i lekkie ziarno .

Opublikowano (edytowane)

Nie chcę się chwalić/żalić ale moje z wiosny zapowiadały się na rekord w gospodarstwie czyli 8+ srednia bo największe nawożenie poszlo a wyszło jak w meczu Polska Senegal... Powiat zamojski. 

Pszenica jest dużo niższa, susza ja skróciła. Liść flagowy jest krótszy i o połowę węższy niż normalnie takze już przez to pszenica ziarna nie naleje tak jak powinna. No i dalej sucho. 

Przejechałem się do teściów z Wawy na Suwałki to pod drodze widziałem już wykoszone zboża oczywiście nie wiele ale dużo jest słabych, uschniętych. Także susza nie tylko w spichlerzu Polski ;/ 

Edytowane przez melon10641
Opublikowano

znajomy ściął zboża na niby-kiszonkę dopóki miały choć trochę wilgoci, bo kłosy były  i tak puste, a na łąkach pustynia. 

Opublikowano

U mnie też sąsiad zakisił 2/4 areau pszenicy z gorszych klas w GPS, jak się go spytałem czy nie będzie mu szkoda jak pszenica będzie po przeszło1000zł/t to odpowiedział że i tak lepiej wyjdzie na tym  jakby miał zbierać ziarno i z tego dokupić karmy, co jak co ale ostatni był to moment bo kłos zielony i łodygi ale liść brak, no i nazbierało mu się tego towaru,  mówił że jeszcze wcześniej by to zrobił ale musiała upłynąć karęcja z ostatnich zabiegów, tak sobie patrzę to i w niemcowni też się tak ratują 

Opublikowano

Staszek nie martw się, w razie czego kupisz wagon ukraińskiego zboża. W Łagrobiznesie ani słowem nie zająknęli się o suszy u nich więc może kupisz żyto za 300, byleby ci się śwniaki nie przekręciły.

Opublikowano

A w mojej okolicy kilka gospodarstw od 30-100 macior likwiduje hodowle... Sam od września mam zamiar przejść na tucz nakładczy. Tylko jest jeden problem-Cargill już nie wstawia nakładów z resztą jak kilka innych większych firm. Robi się beznadziejnie.  Producenci trzody nie dadzą rady niestety. Chyba, ze molochy.

Opublikowano

nie likwiduje tylko weterynaria zaciska ręce na szyi hodowców. u nas ostatnio w prywatnym mini zoo odstrzelili nieudolnie pare sztuk świnek z różnych stron swiata zdrowych  zamkniętych w szczelnym ogrodzeniu.  nie radzą sobie z niczym pokłosie państwa teoretycznego w którym realne były podatki i pensje dla polityków i urzędników. no i u jednego z iększych wykryto asf około 6tyś świnek zutylizowano...

Opublikowano
8 godzin temu, Kazik80 napisał:

Staszek nie martw się, w razie czego kupisz wagon ukraińskiego zboża. W Łagrobiznesie ani słowem nie zająknęli się o suszy u nich więc może kupisz żyto za 300, byleby ci się śwniaki nie przekręciły.

Ja w tym roku nie będę musiał kupować bo zbiory nie najgorsze się zapowiadają no chyba że tucznik dojdzie do 10 zł to wtedy można się zastanowić mimo suszy kłosy ładne grube

Opublikowano
9 godzin temu, piotrdd napisał:

U mnie też sąsiad zakisił 2/4 areau pszenicy z gorszych klas w GPS, jak się go spytałem czy nie będzie mu szkoda jak pszenica będzie po przeszło1000zł/t to odpowiedział że i tak lepiej wyjdzie na tym  jakby miał zbierać ziarno i z tego dokupić karmy, co jak co ale ostatni był to moment bo kłos zielony i łodygi ale liść brak, no i nazbierało mu się tego towaru,  mówił że jeszcze wcześniej by to zrobił ale musiała upłynąć karęcja z ostatnich zabiegów, tak sobie patrzę to i w niemcowni też się tak ratują 

No jak badziewie i nie dał ochrony to nie ma się co dziwić że jedynie GPS LUDZISKA HA NABIORĄ A POTEM NA ŚRODKI NIE STARCZA B|

Przed chwilą, robi57362 napisał:

wczoraj sprzedalem przyczepe pszenicy po 650 brutto

dobrze zrobiłeś grosz się przyda a po żniwach nikt kupował nie będzie drożej

Opublikowano
19 minut temu, staszek131415 napisał:

Skończ tą swoją propagandę koleś, już dają oferty na nowe zbiory 650netto pasza. 

Opublikowano

Staszek dzieciaku to jest poważne forum dla rolników, a nie dla ich dzieci, więc może lepiej pograj na plejaku lub pograj w klasy jak Ci się nudzi, a nie głupoty wypisujesz

Opublikowano
54 minuty temu, staszek131415 napisał:

No jak badziewie i nie dał ochrony to nie ma się co dziwić że jedynie GPS LUDZISKA HA NABIORĄ A POTEM NA ŚRODKI NIE STARCZA B|

Po co żeś mnie zacytował, powiadasz że badziewie, badziewie to pogoda zrobiła tam w sprzyjających latach średnia plonu dobijała do 8 ton, z tego areau co skosił było by spokojnie ok 200 ton ziarna, napisze to jeszcze raz nikt nie będzie zbierał i czekał łaskawie jak skup zapłaci za poślad jak wartość gps jest większa, a to że nie będzie sprzedaży aż od stycznia to twój problem staszek, dlatego tak cię to zabolało pamiętaj my umiemy liczyć a ty jak chcesz coś kupić to musisz podnieść cenę która znowu stanie się atrakcyjna 

Opublikowano

Toz jak do stycznia nikt nie będzie sprzedawał to głód się szykuje w kraju tylko obyście się potem nie zdziwili jak cena na łeb poleci jak było w tym roku z rzepakiem bo ceny naprawdę nie są złe na zboża

59 minut temu, pawel885 napisał:

Skończ tą swoją propagandę koleś, już dają oferty na nowe zbiory 650netto pasza. 

Pewnie że dają w zeszłym roku tez tyle dawali i to jest dobra cena

Opublikowano

Ja w poniedziałek wywiozłem 30 ton po 733 brutto, będzie drożej to trudno, jakiś tam grosz drożej wyszło jak w żniwa. A nowe zbiory, no cóż, nie zapowiadają się optymistycznie. O dziwo Jarka siana przed Wielkanocą całkiem nieźle wygląda.

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Toz jak do stycznia nikt nie będzie sprzedawał to głód się szykuje w kraju tylko obyście się potem nie zdziwili jak cena na łeb poleci jak było w tym roku z rzepakiem bo ceny naprawdę nie są złe na zboża

Pewnie że dają w zeszłym roku tez tyle dawali i to jest dobra cena

Głód, chyba twoich świń :-) 

Opublikowano

Dajcie już spokój z tymi kłótnia i, póki co żyjemy w wolnym kraju (przynajmniej w teorii) i każdy ma prawo mówić to co myśli dotyczy się to również staszka jeśli ktoś się z nim nie zgadza to wystarczy go nie słuchać. 

Po ile macie w tej chwili kontrakty na żniwa? 

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, Przekeeeek napisał:

Staszek dzieciaku to jest poważne forum dla rolników, a nie dla ich dzieci, więc może lepiej pograj na plejaku lub pograj w klasy jak Ci się nudzi, a nie głupoty wypisujesz

Jakby to było poważne forum to byś tych głupot nie pisał ,ludzie mają duże zapasy zbożą gdyby nie ta susza to pszenica byłaby po 500 zł po żniwach zobacz ile jest ofert sprzedaży na olx i pomyśl to że u Ciebie pustki na spichrzu iwyshłe pola nie znaczy że tak jest wszędzie

Opublikowano (edytowane)

Nie zwracajacie uwagi na tego przewodniczącego kółka różańcowego hodowców trzody na rzeszowszczyznie. Już nie raz dowiódł, że pisze bajki, a chyba mu zwieracze powoli puszczają, bo będzie musiał w końcu uczciwie zapłacić za czyjąś pracę. Zerkam na olx i co widzę, po 3 tony w większości. Zdarza się większa partia- 9 ton. Także spichrza Polaków zapełnione. Na rolpetrol w moim wojewodztwie 20 zł do góry. 720 netto. Za miesiąc spokojnie będzie po 750 netto. Już niektórzy koszą w Polszy, ale z przeznaczeniem dla krów, póki zielona, bo nie ma co zbierać. A niebawem spotkanie rządu w sprawie suszy. Mam nadzieję, że wprowadzą monitoring działalności skupów i nie będzie takiej złodziejni w żniwa :D.

Zerkam na temat pszenicy ozimej i jarej i co widzę:

5 godzin temu, Nikita_Bennet napisał:

a okolice Kętrzyna dużo zielonego na polach - w sensie zboża. Sami wczoraj daliśmy jeszcze od grzyba i już wiemy że jęczmień jary wyłoży. Oby sprzęt i pogoda dopisała.

"czyli nie będzie tak zle ze zbiorami plus ubiegłorpczne zapasy zagwarantują stabilne cen".

Pisze nasz stasio. Po opinii jednego użytkownika stwierdził, że plony w Polszy nie będą złe. Rejon Kętrznyna mu wystarczył. Dodatkowo wydedukował, że dzieki temu ceny będą stabilne-tzn. tak niskie jak on chce :D.

Edytowane przez JozB
Opublikowano

Juzuś pomyśl jakby były takie braki i susza kto by pszenicę teraz wyprzedawał? Mięso w sklepach nie schodzi ceny tucznika niskie kto Ci to zboże po żniwach będzie kupował ? Jeszcze poślad jak kolega wyżej pisał

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v