Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Jurek321 napisał:

Oj , Staszek mało sprzedajesz. Ja do mieszalni  sprzedawałem przez pośrednika, odbierał z podwórka swoim transportem i płacił mi więcej niż ja bym zawoził i sprzedawał osobiście tej mieszalni po długiej negocjacji.

Czyli mało sprzedajesz bo czy to paszarnie czy kurniki nikt nigdzie lepiej mi nie zapłaci 

Opublikowano
10 minut temu, john77 napisał:

U nas wożą na skup, jest dużo małych gospodarstw, biorą na wymianę nawozy, węgiel, żwir...... i można zawsze coś utargować.

Nie no ok u mnie taki handel wymienny nie istnieje podobnie jak i skupy więksi z reguły podpisują kontrakty a mniejsi okolicznym fermom  sprzedają

6 minut temu, wiesiek63zmc napisał:

Co ty pie...... skupy są nie potrzebne .znajdz sobie dane o wielkośći  gosp. Ci co mają np. 40 ton i podwórze gdzie ledwo traktor nawraca będą ładować na samochody Przechodzisz samego siebie Oj  śtasiu bierz ty się do książek .

Widzisz patrzysz przez pryzmat swojego podwórka 40 ton to na dwie przyczepy załadujesz jeszcze pełne nie będą ale Ty pewnie takich na oczy nie widziałeś

https://www.otomoto.pl/oferta/brantner-ta-18045-przyczepa-tandem-jak-fliegl-wypych-do-zboza-kukurydzy-zielonki-ID6zcuje.html?utm_source=refferals&utm_medium=traffic_exchange&utm_campaign=olx#xtor=SEC-8

Opublikowano
18 minut temu, 20CBR12 napisał:

Czyli mało sprzedajesz bo czy to paszarnie czy kurniki nikt nigdzie lepiej mi nie zapłaci 

A na ile ton  możesz podpisać z nimi umowę 100-200t, pośrednik ma z nimi na kilka tysięcy to co Ty możesz  ?

Opublikowano

To mało w życiu widziałeś

3 minuty temu, piotrdd napisał:

Pierdu Pierdu, w żadnym wypadku nie wezniesz 40 ton ładunku na dwie przyczepy :D

Opublikowano

Kolego w żniwa sprzedawalismy z kolegą 900 ton, pomagałem mu wywiązać się z kontraktu.. Po za tym dziś jest doba komputerów i taki skup doskonale wie ile im rocznie sprzedaje nawet jeśli podjadę w danym tygodniu z 20tonowym tylko ładunkiem. Po za tym jaka jest różnica dla takiego kurniki czy kupi od rolników czy pośredników, ważne dla nich jest żeby materiał był jednorodny i najlepiej dobrej jakości 

Opublikowano
8 minut temu, piotrdd napisał:

Bardzo chętnie zobaczę taki zestaw podczas kontroli 

A co kontrola ma do tego przyczepy mają dopuszczalną ładowność i nic nikomu do tego

Opublikowano

Widzę że jesteś zielony w tym temacie albo jeździsz na dzikusa,życzę miłej lektury xD

Żeby była jasność piszesz że jesteś w stanie wziąść 40 ton ładunku na raz 

Opublikowano
7 minut temu, waldii1 napisał:

To przyczepa z hamulcami to jaką masz wpisaną mase?

Czegoś takiego producent nie podaje, ale jeśli dobrze rozumiem to taki ciągnik waży 6t+2xprzyczepa 6t czyli wychodzi że 52t-18t zestaw że 34 tony zostaje na ładunek a więc według homologacji można ciągnąć 2x17ton.. Jeśli będzie to odpowiednio większy ciągnik to może i można 2x24 tony ciagac nie wiem... Inna sprawa to to że napewno bym się nie odważył ciągnąć takiego ładunku swoim ciągniki em ale w teorii można... 

Opublikowano
8 minut temu, piotrdd napisał:

Sam dobrze wiesz że itd obchodzi tylko dopuszczalny nacisk na oś, 

Dokładnie, przy tandemie będzie 2 osie po 8 ton i max 3 tony na zaczep. Najwięcej co mam wpisane w dowodzie to 32 t w 200km ciągniku.

W mojej okolicy cena od 3 tygodni bez zmian i za konsumpcję max 660 brutto.

Opublikowano

A stasiu pewnie pociągnie 15 ton ciapkiem, żeby mniej ropy spaliło.Tak to już się dobrze nauczył lichwy, że i w transporcie zboża  wszystkich w bambuko robi :D. Zapasy porobił, to i tu nie da nam już zarobić, a że zaklął ceny, to mamy wszyscy przesrane w tym sezonie.

• Haha 2
Opublikowano
10 godzin temu, staszek131415 napisał:

A co kontrola ma do tego przyczepy mają dopuszczalną ładowność i nic nikomu do tego

W Polskim prawie drogowym jest wyraźnie napisane że masa całkowita zestawu z ładunkiem nie może przekroczyć 40T. Przy samym ładunku 40T plus masa zestawu to wychodzi 50T w razie kontroli braknie ci tej gospodarki żeby karę zapłacić.

Opublikowano
10 godzin temu, waldii1 napisał:

Dokładnie, przy tandemie będzie 2 osie po 8 ton i max 3 tony na zaczep. Najwięcej co mam wpisane w dowodzie to 32 t w 200km ciągniku.

W mojej okolicy cena od 3 tygodni bez zmian i za konsumpcję max 660 brutto.

Ciągnik 100km, dopuszczalna masa przyczep 29t. Tandemy mają nawet 18t ładowności.

Pszenica 650netto.

Opublikowano

A gdzie ja pisałem że dwie ciągnę  ?  Napisałem że na 2nie są pełne chodzilo mi że 24 tony bez problemu wejdzie dziś mało kto dwie przyczepy ciąga no chyba że 3,5tony przeważnie takie właśnie 24 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v