Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, wiesiek63zmc napisał:

Dużo twoich postów Koniu jest związanych z pracą na skupie .ale kiedy ty pracujesz skoro tak często jesteś na AF , chyba że to jest twoja praca:6_smile:

Taka praca, zwłaszcza w sezonie zimowym. Ruszą prace polowe to wszyscy będa przesiadywać na AF wieczorami albo jak się przypomni.

44 minuty temu, Elektryk napisał:

Skoro pracuje jako sprzedawca to zapewne pracuje dużo przy komputerze, a to by wiele tłumaczyło. Ja też najwięcej czasu na AF spędzam w pracy ;)

Widzę też kolega ciężko spracowany że na AF siedzi w czasie pracy. Zaraz wiosna to się skończy laba.

Opublikowano

Jahoo-warunki pogodowe o których nikt na razie nie mówił i mały areał ozimin w USA. Nie dziwią was, moim zdaniem nieprzypadkowe, działania agrobiznesu mające zachęcać rolników do sprzedaży właśnie teraz? Na rolpetrol są równocześnie podawane ciekawe informacje o urodzaju kukurydzy i zapełnionych magazynach w Polsce(ciekawe skąd wiedzą ile osób suszyło). Na pewno ktoś łyknął i sprzedał. Ten tydzień propagandy z równoczesnym brakiem odpowiedniej pogody w USA(a nei wiemy jeszcze nic o skali wymarznieć) jest nieprzypadkowy. Ktoś miał zarobić a ktoś stracić. Stracić Ci, którzy ciągle łykają tą propagandę robioną na zlecenie(kontrakty na marzec już podpisane-a tu klops mogą być wzrosty)

Opublikowano (edytowane)

No i to mnie zastanawia. MATIF zaczyna podążać w górę, pewnie gdyby nie różnice kursowe, byłyby też ogromne wzrosty.  Nie ma podstaw do zniżek, a do marca zostało niewiele czasu. Podobna sytuacja była w ubiegłym roku, pod koniec stycznia spadki a w kwietniu sprzedawałem pszenicę najdrożej i praktycznie bez oglądania. Pożyjemy zobaczymy. Susza w Brazylii i Argentynie. Zwykłe gierki spekulacyjne trwaja max 2 dni i spijanie śmietanki czyli spadki.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

u nas w zniwa pszenice placicl jeden 630 netto ale pozniej jak na dobre zniwa sie ze byly tak juz w 3/4 czasu to juz 600 netto bylo teraz kto czekal w koncu grudnia bylo po 690 netto to przebitka za przechowywanie ladna bo 60 zł na tonie ale teraz szenica juz 650 czyli za 20 zł na tonie to srednio tak warto przechowywac moze cos podskoczy cena.ale teraz jakby mial stawiac magazyn za 300 tys na przechowywanie zboza to ile to czasu by musialo sie splacac itd nieoplacalne to juz bym wolal sprzedawac zboze w zniwa lub dawac w depozyt i darmowe przechowywanie

Opublikowano

A co musisz od razu stawiać magazyn za 300 tys? Wylewka w stodole plus murki na 3 metry i w zależności jaki metraż stodoły taki twój zysk z przechowania. Oczywiści załadunek żmijką, po taniości. Trzeba się namachać, ale wtedy coś tam zostanie przy większych wzrostach.

Spadki widzicie trwają od kilku tygodni, chyba kiedyś zresztą pisałem, że robią to celowo, żeby ewentualna pozniejsza skala podwyżek nie uderzyła ich po kieszeni. Dobre cwaniaki.

Opublikowano
2 godziny temu, koniu napisał:

Widzę też kolega ciężko spracowany że na AF siedzi w czasie pracy. Zaraz wiosna to się skończy laba.

Jak ja nie mam nic do roboty, to znaczy, że właściciel zarabia.:7_sweat_smile:

• Haha 1
Opublikowano

Matif na zielono tylko kuku w dol a pszenica I rzepak PNA sie w gore pszenica 2% w jeden dzien. Poludnie USA przewiduje susze a zasiewy zimowe najmniejsze of 1919r roznica kursu euro do dolara sprawia ze nie ma bumu takiego o jakim pisalem kilka stron

wczesniej

Opublikowano (edytowane)

http://www.rolpetrol.com.pl/wiadomosci/2018/01/30/aktualne-ceny-zboz/

http://www.rolpetrol.com.pl/wiadomosci/2018/01/30/prognozy-zbiorow-zboz-na-swiecie/

Teraz sami widzicie jak szybko agrobiznes reaguje na wzrosty na gieldach. Uwaga-już teraz zapowiadane są lepsze wyniki niż w 2017 w Hiszpanii, NIemczech i Francji. Sprzedajcie póki jeszcze eskporterzy mogą dać wam zarobić:D. Normalnie aż śmiać się chce jak się ich słucha. Propaganda jak w Prlu. Ale drodzy "zbożowy rynek już nie jeden raz pokazał, jak bardzo potrafi być zmienny. Dlatego na koniec stycznia może jeszcze nie warto aż tak bardzo się przywiązywać do tego, co może się zdarzyć na koniec żniw".

Ciekawe dlaczego akurat na koniec żniw przewidują jakieś nieprzewidziane wydarzenia . Co wcześniej nie może się coś nieoczekiwanego wydarzyć, żeby cena poszła w górę?:D

Edytowane przez JozB
Opublikowano

Najważniejsze jest to, cytuję:

Ale zbożowy rynek już nie jeden raz pokazał, jak bardzo potrafi być zmienny. Dlatego na koniec stycznia może jeszcze nie warto aż tak bardzo się przywiązywać do tego, co może się zdarzyć na koniec żniw.

A reszta to tylko propaganda

Opublikowano

no bo gdzie styczeń a gdzie sierpień? Co innego dziś a jutro. Szkoda gadać. Ja nawet nie słucham tych notowań i prognoz w agrobiznesie. Sporadycznie zerknę na giełdy itp. A przeważnie słucham tego co mi szef mówi na temat cen i praktycznie ma rację.

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, waldii1 napisał:

Więc co koniu Twój szef prorokuje odnośnie cen? I czemu nie sprzedasz wszystkiego jak szef mówi że będzie już tylko tanieć?

Nie prorokuje tylko siedzi w tym biznesie ileś lat, poza tym kontakty np z W. Bieszczad-em z osadkowski.sa, możliwości podpisania kontraktów, propozycje, rozmowy z innymi skupującymi. Czemu nie sprzedałem? Dużo razy pisałem że sprzedajemy ilosć 200-250t na 2-3 razy po ok 70t, nie czekamy na bóg wie jaką cenę. Lepiej sprzedać 2-3 razy jak czekać i się denerwować. Można duuużo stacić, a można zarobić, lepiej i bezpieczniej jak zarobek będzie po środku. No i jeszcze jedno, gdzie ja pisałem że będzie JUŻ TYLKO TANIEĆ?

Edytowane przez koniu
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v