Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak na tą porę jest coraz więcej telefonów. Większość sprzedających wozi żeby mieć kasę na wiosnę na start na nawozy, paliwa, chemie. Wszystko zależy od dnia. Jest dzień że jest ruch, a jest że nic kompletnie się nie dzieje. Od 2-3 lat w lutym mamy największy ruch jeśli chodzi o skup pszenicy. W okolicznych skupach jest to samo, a skup od skupu oddalony o 10km :D

Opublikowano
4 minuty temu, XTRO napisał:

mam ofertę po  680 ale bez żadnej negocjacji.

tylko, że 60 dni termin płatności

netto czy brutto ? i zeby 60 dni nie stało sie nieskonczonoscią bo nie jeden sprzedal drogo tylko pieniedzy nie zobaczyl

Opublikowano
3 godziny temu, AleksanderX napisał:

Ale to jest element gry /presji/na chłopów by pozbywali się swej pracy za  bezcen  Kup np. pszenicę we francji i przywieś ją do polski  jak zabrakuje krajowej produkcji  /ile by ona kosztowała/  chyba to logiczne

Co Ty gadasz 680 a tonę pszenicy to jest bezcen? Chyba tylko dla kogoś kto ziemi po 50 tysi nakupował

Opublikowano
9 minut temu, staszek131415 napisał:

Co Ty gadasz 680 a tonę pszenicy to jest bezcen? Chyba tylko dla kogoś kto ziemi po 50 tysi nakupował

Albo pamięta jak parę lat temu sprzedawał za ponad 800zł/t....

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, XTRO napisał:

płatność pewna.

Netto

Niezła cena. Sam bym sprzedał po tyle ale z normalnym terminem płatności 30 dni. Znajomi sprzedali z takim terminem 200t i przeciągnęło się z 2 miesięcy na 14 miesięcy. No a cenę w porównaniu jaka jest u mnie 670 br to ktoś Ci ładną zaproponował. Mam jeszcze 170t z białkiem 13,5-15,5, gluten 28-35, gęstość 82-85. Wcześniej sprzedałem 70t po 655 netto. I dzisiaj jeszcze 20t po 645 netto. Reszta niech czeka na później. Zawsze 200-250t sprzedajemy na 2-3 razy.

Edytowane przez koniu
Opublikowano

tak czytam te komentarze o gierkach i manipulacji to trochę śmiać się chce, w Polsce rekordowe zbiory zbóż bo gdzieś podano że nawet 31,5 mln ton zboża sprzedano, i jeżeli to prawda że u nas zboże najdroższe to nie liczyłbym na jakieś podwyżki, chyba że cena ropy skoczy . Na razie dolar idzie do dołu a rekordy zbiorów są w Rosji która sprzedaje w przeliczeniu na dolary. Tak więc jak nawet cena zboża wzrośnie to na pewno nie o 100 zł /t . niech wypuszczą mleko w proszku co kupione na interwencję i drób do dołu to możecie zapomnieć o wyższych cenach. ale to wróżenie z fusów

sprzedałem  250 ton pszenicy, myślicie że dużo ugrałem powiem wam że prawie nic. dlaczego? bo w tej firmie mielą 400 ton na dzień. i ja jestem pryszczem dla nich.

cena 680 za bezcen, jak niektórzy z lubelskiego np. 9 t/ha na czarnoziemach przy minimalnym nawożeniu biorą.

niech ceny takie co roku stabilne będą to nie będzie źle 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie sądzisz że ta cena zabiła cały sektor produkcji zwierzęcej i nabiła wzrost cen środków do produkcji.

Edytowane przez ws71
Opublikowano

Nie napisałem że sprzedaję po 500 tylko  że cena wolnorynkowa jest mi obojętna i nie płaczę jak spada  i nie wpadam w euforię jak rośnie Czytaj ze zrozumieniem a nie insynuj  sobie jakiś nierealnych nadziei

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, pawelek98 napisał:

tak czytam te komentarze o gierkach i manipulacji to trochę śmiać się chce, w Polsce rekordowe zbiory zbóż bo gdzieś podano że nawet 31,5 mln ton zboża sprzedano, i jeżeli to prawda że u nas zboże najdroższe to nie liczyłbym na jakieś podwyżki, chyba że cena ropy skoczy . Na razie dolar idzie do dołu a rekordy zbiorów są w Rosji która sprzedaje w przeliczeniu na dolary. Tak więc jak nawet cena zboża wzrośnie to na pewno nie o 100 zł /t . niech wypuszczą mleko w proszku co kupione na interwencję i drób do dołu to możecie zapomnieć o wyższych cenach. ale to wróżenie z fusów

sprzedałem  250 ton pszenicy, myślicie że dużo ugrałem powiem wam że prawie nic. dlaczego? bo w tej firmie mielą 400 ton na dzień. i ja jestem pryszczem dla nich.

cena 680 za bezcen, jak niektórzy z lubelskiego np. 9 t/ha na czarnoziemach przy minimalnym nawożeniu biorą.

niech ceny takie co roku stabilne będą to nie będzie źle 

Mnie również chce się śmiać, ale jak patrzę na twoje wpisy. Próbujesz podawać jakieś zasłyszane gdzieś argumenty, a wychodzi to bardzo nieudolnie. Niektórzy w temacie mają bardzo rzeczowe argumenty i widać, że umieją obserwacji sytuację na świecie. Ty z kolei próbujesz na siłę się wykazać, polemizować z nimi, ale nie masz czym. Zaśmiecasz dość gładki temat jakimś bełkotem. Co ma 9 t/ha na czarnoziemach do realiów całego kraju? Albo kto ci wmówił że cena rzepaku to 2x cena pszenicy? Co to ma do rzeczy? Jak ty nie widzisz zmowy cenowej na każdej płaszczyźnie handlu płodami rolnymi to ja nie mam więcej pytań.  Ta liczba z twojego loginu to pewnie data urodzenia? Takie obiektywne spostrzeżenia zwykłego szarego czytelnika ......

Edytowane przez Albercik99
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez thor1984
      Ile krzyknąć za belę 120 x 120 trawy i trawy z koniczyną. Po mojej stronie koszenie i przesuszenie i na wałki. Po stronie kupującego folia, prasowanie i owijanie.  
  • Dodaj nową pozycję...
v