Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
U nas nawet na najtańszym skupie podnieśli cenę 740-800 płatność na drugi dzień, gdzie u konkurencji 780-830. Ceny brutto, daleki wschód.
Opublikowano
21 godzin temu, melon10641 napisał:

Już jest drożej ;)  Potwierdzam co mówi Jahoo bo jesteśmy z jednego regionu.  W żniwa ceny u nas były w przedziale 620-670 oczywiście brutto. Teraz nie znam dokładnych cen ale zzz 813 brutto, cedrob 830, ciekawe ile daje Animex Zamość? U nich ceny na tablicy przeważnie są nie aktualne a przy większej ilości można większą cenę uzyskać. Także jak widać różnica sięga ok 200zł a to nie mało ;) My poczekamy jeszcze trochę i w granicach 850 jak będzie to część pójdzie na sprzedaż. 

45 minut temu, staszek131415 napisał:

Dlatego jest po 720

Czyli spadki są faktem pytanie jak zachowają się sprzedający bo ruch ze zbożem się zrobił jak w żniwa część zaczęła sprzedawać bo na podwyżki puki co nie ma co liczyć smi to potwierdzacie

Stasiu wiem, że pisać umiesz. Spróbuj przeczytać to co Ci zacytowałem, ewentualnie poproś kogoś o pomoc. Dodam, że ktoś pisał przed chwilą o cenie 840 brutto w Animexie w Zamościu. Więc już Ci policzę, że maksymalna cena za paszówkę w moim rejonie 840zł obecnie, odjąć cena z żniw czyli jak pisałem (i inni) 620-670 daje nam to 170-220zł różnicy na tonie paszówki. Nie wierzysz, to przelicz na kałkulatorze. 
Wzrost ceny to nie spadek (bo chyba Ci się to myli). 
Staszku, wiem że pewnie łzy cisną Ci się do oczu ale trzeba przyznać, że od żniw nie miałeś racji. Negowałeś każdego, kto pisał o wzrostach cen. Na 
lubelszczyźnie stało się to, co dzieje się co roku, w żniwa najtaniej w Polsce a na jesieni idzie powoli do góry ;) 

Opublikowano

Tyle że to Ty nie masz racji jak pozostała reszta wyszło jak kłamaliście gdzie te podwyżki podałem link ile Woznaik płaci a nie naTwoim targowisku zabrakło odwagi co?

Opublikowano

Stasiu, poproś jednak kogoś o pomoc żeby Ci przeczytał o mojego posta o wzrostach.
Poza tym nie nazwałbym lubelszczyzny a tym bardziej zamojszczyzny targowiskiem. Zapewne nie wiesz ale są podręczniki do gleboznastwa i tam mógłbyś wyczytać z tabel, że jeszcze jak chyba do 97 roku mieliśmy 49 województw to zamojskie pod względem liczby ha z pierwszą lub drugą klasą biła pozostałe na głowę. Więc nazywanie zamojszczyzny targowiskiem świadczy tylko o braku twojej wiedzy. Zapomniałem, nie umiesz czytać ze zrozumieniem.

A jak Ci Woźniak mało płaci to wynajmij łódkę i przywieź do Zamościa, jeszcze zarobisz ;) I kup sobie chusteczki..

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, staszek131415 napisał:

Tyle że to Ty nie masz racji jak pozostała reszta wyszło jak kłamaliście gdzie te podwyżki podałem link ile Woznaik płaci a nie naTwoim targowisku zabrakło odwagi co?

Narazie Wozniak w mojej okolicy(Rogów Sobócki) nic nie placi bo ma skup zamkniety dzbanie:D:D:D Bo sie wszystko sp***doliło na jedna chwile ,ledwo sie zniwa skonczyły a w moim rejonie juz 1 wrzesnia kukurydze  zaczeli kosić a końcem wrzesnia juz było po kuku.I dlatego ma zamkniete i taka cena:D:D W innych skupach 780-800 netto pszenica

Edytowane przez lonoh
Opublikowano

Ta jasne oj kłamcy

Kukurydza po 800 się marzyła a tu cena między 600 -700zł

Opublikowano
17 minut temu, melon10641 napisał:

Stasiu, poproś jednak kogoś o pomoc żeby Ci przeczytał o mojego posta o wzrostach.
Poza tym nie nazwałbym lubelszczyzny a tym bardziej zamojszczyzny targowiskiem. Zapewne nie wiesz ale są podręczniki do gleboznastwa i tam mógłbyś wyczytać z tabel, że jeszcze jak chyba do 97 roku mieliśmy 49 województw to zamojskie pod względem liczby ha z pierwszą lub drugą klasą biła pozostałe na głowę. Więc nazywanie zamojszczyzny targowiskiem świadczy tylko o braku twojej wiedzy. Zapomniałem, nie umiesz czytać ze zrozumieniem.

A jak Ci Woźniak mało płaci to wynajmij łódkę i przywieź do Zamościa, jeszcze zarobisz ;) I kup sobie chusteczki..

Dokładnie Lubelskie ma bardzo dobre ziemie , wszystko się rodzi , niema tu kamieni w ziemi jak w innych stronach Polski , tylko to położenie wschód Polski nas gubi .Jak by Lubelszczyzna znajdowała się położeniu jak Wrocław w stronę gdańska bylibyśmy najbogatszym woj , klasa ziemi to 1 , 2 , 3 .

Brak przemysłu , przetwórni , i daleko do portów .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

U nas jęczmień w skupach doszedł do 800 zł netto, a hotelarze też swoim świniom muszą dawać jeść, także podwyżki raczej nieuniknione. Pszenica paszowa 830 zł netto po targach.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 godziny temu, Kazik80 napisał:

U nas jęczmień w skupach doszedł do 800 zł netto, a hotelarze też swoim świniom muszą dawać jeść, także podwyżki raczej nieuniknione. Pszenica paszowa 830 zł netto po targach.

Hotelarzy to cena zboża nie obchodzi oni zbiorą tylko to co w nocy padło i czy pasza jest w silosie

Opublikowano
7 godzin temu, galan99 napisał:

kontrole przechowywania ziarna , dalej ciepła pogoda ryzyko pojawienia się wołków .

Ciepło do 20 grudnia na plusie .

A co to są kontrole przechowywania ziarna bo pierwsze słyszę?

Jak sprzedawałem 2 tygodnie temu pszenicę to ludzie przywozili próby i przyczepki pszenicy/pszenżyta to kazdy jeden miał wołka. Właściciel skupu mówił że czegoś takiego jeszcze nie widział o tej porze roku. Mówił że na wiosnę to będzie masakra z robactwem

Opublikowano

Zboże może być przechowywane w stodole ale zabezpieczone przed ptactwem i , myszami , szczurami , bo roznoszą choroby , choćby . Co do wołków to dziwne że biorą una by żaden skup nie kupił , kto miał to do lasu wysypał .

Opublikowano
9 minut temu, galan99 napisał:

Zboże może być przechowywane w stodole ale zabezpieczone przed ptactwem i , myszami , szczurami , bo roznoszą choroby , choćby . Co do wołków to dziwne że biorą una by żaden skup nie kupił , kto miał to do lasu wysypał .

no dobra ale kto robi tą kontrole? Z agencji czy z jakiejś wetyrynari czy jak?

Opublikowano (edytowane)

Może bardziej mu chodziło o kontrolę gospodarza nad pryzmą zboża, czy się nie grzeje, czy gdzieś nie zalewa i czy szczury i myszy nie latają. 

Staszek, pomógł Ci ktoś z czytaniem? 

Edytowane przez melon10641
Opublikowano

Nawet jak mały ruch to gazowanie na samochodzie. Wołki to raczej w zbożu z ubiegłego sezonu. Troiszczyk jak mokre lub nie dostane nie wychłodzone już jest w silosach.

U nas kontroluje sanepid.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v