Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, pawel885 napisał:

Tylko że to dopiero październik a cena i tak wysoka, pogadamy staszek w kwietniu-czerwcu 2019 😊

No myślę że dużo taniej będzie widać to po ruchu na skupach ludzie wypychają więc sporo towaru

3 godziny temu, bialy2005 napisał:

Młyn Łuków pszenica kons 800 netto

Co tak tanio 1000 miało być w pażdzierniku 🧐

Opublikowano
4 godziny temu, XTRO napisał:

jakie wymagania mają ?

syandardowe jedynie mówili ze jak gestosc bedzie 74-75 to nie bedzie obcinek bo to bedzie oki jak na ten rok :)  Jutro pewnie zawioze próbki zeby wiedziec co mam w silosach, ale juz widze ze skagen wyglada ok ale sailor to bedzie lipa.

Opublikowano
Dnia 10.10.2018 o 19:10, bialy2005 napisał:

syandardowe jedynie mówili ze jak gestosc bedzie 74-75 to nie bedzie obcinek bo to bedzie oki jak na ten rok :)  Jutro pewnie zawioze próbki zeby wiedziec co mam w silosach, ale juz widze ze skagen wyglada ok ale sailor to bedzie lipa.

skagena wywiozłem jakiś czas temu po 800 netto do Łukowa i było ok

Opublikowano (edytowane)

Nie przesadzaj. Nigdy idealnie nie trafisz. Więcej nerwów niż to warte. Ja w żniwa sprzedałem pszenzyto po 630 a za tydzień było już po 700 netto. Niestety musiałem sprzedać. Choć pogoda była i mogło leżeć ten tydzień na plandekach na podwórku. 

Edytowane przez adamson330
Opublikowano
11 godzin temu, toomi30 napisał:

ty jednak jestes chory

No raczej Ci co tak piszą od żniw nie chce mi się już tych postów szukać

Kto jest w stanie przewidzieć cenę pszenicy w grudniu dajcie spokój wbrew przewidywaniom kukurydza sypnęła w tym roku ito wyhamuje wzrost cen pszenicy

Opublikowano (edytowane)

Mazowieckie okolice Płocka.

Miałem sprzedawać pszenżyto pytałem 15.10.2018 cena była 680 - 700 netto, dziś pojechałem z próbą (wilgotność 11% ) i cena 630 zł netto, - poczekam.

Pszenicę sprzedałem 16.10.2018 za 770 zł netto, na dziś 740 -750 zł netto.

Jęczmień netto 750 zł.

Kukurydza faktycznie ładnie sypie, u sąsiada 11 - 12 ton/ha przy wilgotności 18 %.

Edytowane przez Norman
Opublikowano
9 godzin temu, staszek131415 napisał:

No raczej Ci co tak piszą od żniw nie chce mi się już tych postów szukać

Kto jest w stanie przewidzieć cenę pszenicy w grudniu dajcie spokój wbrew przewidywaniom kukurydza sypnęła w tym roku ito wyhamuje wzrost cen pszenicy

Nic nie wyhamuje. Zobaczysz jak niedługo wystrzeli...

Opublikowano

Kupię kupię tylko jeszcze nie teraz 🧐

Już cena spada a spadnie jeszcze bardziej ludzie wypychają kukurydzę bo biny pełne niedaleko mnie gościu halę wybudował tonie nadążył dachu przykrywać tak szybko szło suszenie

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Kupię kupię tylko jeszcze nie teraz 🧐

Już cena spada a spadnie jeszcze bardziej ludzie wypychają kukurydzę bo biny pełne niedaleko mnie gościu halę wybudował tonie nadążył dachu przykrywać tak szybko szło suszenie

Tak szybko szło suszenie, bo kuku sucha w tym roku. Dziwne że w ogóle suszył. Znów pier**l.sz Stachu.

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v