Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, pieter1991 napisał:

w zeszłym roku pszenica mi dała 7 t po 665br dało mi 4650 przychodu. W tym roku da pewnie koło 5 jak dobrze pójdzie to by musiała być po 900zł/t ,zeby przychód był podobny... 

I po tyle będzie takie powinny być prawa rynku bo musisz mieć dochód by siać i uprawiać pszenica na następny sezon inaczej rynki finansowe za 2 lata zapłacą 2 razy więcej za pszenica bo nie będzie nikt siał 

Opublikowano

Rozmawiałem dzisiaj z handlowcem od nawozów itp. rzepaki  na dolnym Śląsku sypią 1.7- 2.5 jęczmień 3-5, tam gdzie była woda 6-8 Ale tych miejsc jest mało z tego co mówi

Mam rodzinę w Niemczech, hesja.  Powypalane zboża. Owies miejscami do łydek. Południe wygląda lepiej dzięki nawadnianiu 

Opublikowano
to jest głównie wina UG .że pozwala na budowanie się na terenach rolniczych ,po za tym nie przyjął bym mandatu.mam sąsiada sędziego i mówi mi że mi mogą skoczyć mieszczuchy dopki moja wiocha to wiocha .
Opublikowano
Dnia 3.07.2018 o 07:42, ukaszProcho napisał:

Młyn w Przedborzu. Pozdrawiam 

Dostałem bo w tamtym roku po dość mocnych negocjacjach pieniądze po tygodniu na koncie. Ja tam nie wiem czemu macie problem z tym młynem. Ja nie narzekam i cena dobra

Ja nie sprzedaję zboża tylko kupuję. Pytam bo  sporo towaru ładowałem od ludzi co czekają na kasę od nich już ponad rok. I opinie są raczej nie najlepsze . Już słyszałem że pozew zbiorowy się szykuje 😕

Opublikowano

Dziś na Farmerze czytałem że szacunki zbiorów w Rosji wynoszą od 100 (dane rządowe)  do 115 mln ton (dane niezalezne) W 2017 zebrano 135mln  ton. Dla uzmysłowienia o czym mowa - w Polsce produkujemy ok 30 mln ton.

Opublikowano

A zapasów pewnie mają z 40 B| pierwsze zbiory 4-5 ton nie jest najgorzej ceny trochę wzrosły każdy czeka na duże żniwa

Opublikowano

Konsumpcja przez ludzi to ułamek - a gdzie kury kaczki świnie itp. Tak liczac to każdy Polak musiał by zjeść prawie tonę zbóż rocznie czyli ok 3 kg dziennie:D

Opublikowano
21 minut temu, jarecki napisał:

w Polsce mieszka 38 milionow ludzi i  zuzywa  ok. 30 mln ton  dla potrzeb tzn  i gorzelnie  i biopaliwa i biogazownie    i dla swine i kurek .itd ... ... W Rosji mieszka 150 mln czyli prawie 4 razy wiecej i ile zuzyja na pewno sporo zmarnuja ?:D 

Opublikowano

Kasy potrzeba i sprzedajecie to jest problem Polskiego rolnika musi sprzedać i tak jest we żniwa prosto pod kombajnu bo kasy brak i doją skupy ile się da bo maja okazje taki los rolnika .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v