Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jak nie ruszy oberwę Ci uszy ;) są zbyt duże zapasy by ceny drastycznie wzrosły tym bardziej na zboże niskiej jakości a z tego co piszecie większość taka będzie

Opublikowano

hiszpanski dziennnik napisał że w tym roku popyt przewyzszy podarz  zbóz zrudło z farmer .pl

1 minutę temu, jarecki napisał:

hiszpanski dziennnik napisał że w tym roku popyt przewyzszy podarz  zbóz zrudło z farmer .pl  wazny bedzie dzisiejszy dzien brak opadow bedzie oznaczał miejsze zbiory kukurydzy  narazie qq jest jako taka ale woda bedzie sie jej konczyła .

Opublikowano

FDW cena jęczmienia ozimego 580-590 netto. Także szałowej ceny na pszenicę raczej też nie będzie...

Opublikowano
8 godzin temu, damianzbr napisał:

Nie przesadziłem. Mówię jak jest IV - V kl. gleby to co wy chcecie, jak u nas nikt nie pryska od grzyba i sieje w maju 100 kg saletry jako pierwsza i ostatnia dawka N. Co może u was jest inaczej w gospodarstwach 2- 10 hektarowych?? A przecież takich gospodarstw jest najwięcej w PL.

Cena na zboża rusza we wrześniu najpierw a później po żniwach kukurydzy czyli w grudniu.

No u mnie jeden taki jest ale on od rana pod paśnikiem siedzi.  Jak żona idzie do pracy to jajka sprzedaje i paliwo z c330 spuszxxa żeby było na piciu. W tym roku to nawet siano mu zgniło w trakcie suszy  ;) jest jeszcze kilku co mają po parę hektarów ale na pewno zbierają więcej jak 3 tony 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, JozB napisał:

Jacku, już chyba wspomnialem po co się tutaj udzielam. I tym się różnię od Stasia(kolego sprawdz w słowniku jak się pisze imię Jó/uzek) drogi Jacku, że nie uprawiam "propagandy podwyżek" po to by sobie napchać portfel, tylko by inni nie łapali się na tanią propagandę osobników takich jak ten człek i mu podobni. Ja na szczęście pieniążki mam do tej pory, i wyobraz sobie że być może i przetrzymam jeszcze stare zapasy pszenicy i sprzedam po żniwach. QQ zawsze sprzedaję w sierpniu. Po prostu nauczyłem się nie robić za darmo, po to by inni-niby cwańsi, siedzieli i zbijali bąki, a ja  żebym na ich zbijanie zarabiał. A i naucz się też ze zrozumieniem czytać, bo muszę powtórzyć. Odnośnie "płodów przez olx". Były odpowiedzią na uwagę twego kolegi, że jest masę ofert przez olx, także sprawdziłem naprędce czy tak rzeczywiście jest i odpisałem jak jest FAKTYCZNIE. Równocześnie osobnik obraża innych pisząc, że patrzą się przez pryzmat swojego podwórka i tak szacują plony dla kraju, a sam inteligentnie zasiewa swą propagandę odpowiadając na post Bennego, że plon będzie, bo w rejonie Kętrzyna spadł deszcz i "ceny będą stabilne". Owszem plony będą, ale w skali kraju 40 procent tego co było zwykle, dlatego kto żyw niech trzyma w żniwa. Niech niektórym trollom zwieracze popuszczą we wrześniu :D. Ja obstawiam, jak już się wszystko wyklaruje u nas i na świecie(pamiętajcie cło w lipcu na płody z USA, Chinole też nie jedzą tylko ryżu, a też pokłoceni z trumpkiem-), 800 netto oraz brak konsumpcji(zapowiadany deszczowy lipiec).

A i Jacuś rozwiń myśl "pieprzy głupoty w drugą stronę", bo widzę, że tok rozumowania masz po koledze. Czyżbyś załapał się do kółka stasia i spółki?

Odpowiem tylko raz: cały czas wymyślasz coraz to nowe powody, że zboże musi zdrożeć. Trąbisz o tym od roku. Jak twoja teoria się nie sprawdza wymyślasz inną i winę za taki stan rzeczy zwalasz na innych. Nie masz pojęcia kto i co kształtuje ceny na płody rolne.
Zarzucasz mi czy czytanie bez zrozumienia. Mnie odsyłasz do słownika. Pokaż mi gdzie użyłem twojego imienia i źle je napisałem, kretynie. 

Swoją pszenicę sprzedałem 12,5 białka sprzedałem w styczniu po 660netto z podwórza, obecnie za taką 680netto. Faktycznie, gigantyczny wzrost. Koniec.

Edytowane przez jacek1296
  • Haha 1
Opublikowano

W moich stronach najwięksi gospodarze targują się o każde 5 złotych... Jednak staszek ma rację, za duży dobrobyt na wsi, czas na ceny w dół :D U nas za dobrą pszenicę można dostać nadal 720 zł netto i na dalsze wzrosty już się nie zanosi. Na Matifie spadło i różnica pomiędzy krajowymi cenami, a europejskimi się dość mocno zatarła.

Opublikowano
2 godziny temu, Taurus83 napisał:

No u mnie jeden taki jest ale on od rana pod paśnikiem siedzi.  Jak żona idzie do pracy to jajka sprzedaje i paliwo z c330 spuszxxa żeby było na piciu. W tym roku to nawet siano mu zgniło w trakcie suszy  ;) jest jeszcze kilku co mają po parę hektarów ale na pewno zbierają więcej jak 3 tony 

To ja nie wiem co to za wieś u was. U mnie mają krowy tak 10 - 40 szt i trawy i kukurydze pilnują a zboża to tak od oka. Same mieszanki owsy i pszenżyta. To może jakimś najtańszym od zielska przelecą a od grzyba to nie wiedzą co to. Takich co pryskają od grzyba i jakieś większe dawki nawozów to tylko tam gdzie jacyś młodzi zostali na gospodarkach i coś tam kombinują po swojemu ale zazwyczaj nad wszystkim piecze trzyma stary.

U mnie to żaden z młodych nie jeździ pryskać tylko ojciec, boją się opryskiwacza chyba. Mówiąc z młodych mam na myśli gości 30 - 40 letnich, tylko jeździ tato 60 - 70 letni xD

Może dlatego że wszyscy pryskają trzydziestkami a młodzi już nie chcą się tłuc starymi bo po przyzwyczajali się do zagranicznych używek 130 konnych i trzydziestką jechać pryskać im nie pasi, nie wiem. Ale zboża koszę to wiem ile sypią. Zresztą u mnie kiedyś jak ojciec zajmował się gospodarką to z 50 ha może z raz uzbierał ze 120 ton w magazynie.

Takie są realia, tak podaje GUS i bajeczki że na każdej wsi każdy zbiera 6-8t/ha mnie nie przekonują. Bo tych którzy zbierają średnią z całego gospodarstwa 8t/ha to może 0,5% jest w całej PL albo i to nie.

Opublikowano
4 minuty temu, damianzbr napisał:

To ja nie wiem co to za wieś u was. U mnie mają krowy tak 10 - 40 szt i trawy i kukurydze pilnują a zboża to tak od oka. Same mieszanki owsy i pszenżyta. To może jakimś najtańszym od zielska przelecą a od grzyba to nie wiedzą co to. Takich co pryskają od grzyba i jakieś większe dawki nawozów to tylko tam gdzie jacyś młodzi zostali na gospodarkach i coś tam kombinują po swojemu ale zazwyczaj nad wszystkim piecze trzyma stary.

U mnie to żaden z młodych nie jeździ pryskać tylko ojciec, boją się opryskiwacza chyba. Mówiąc z młodych mam na myśli gości 30 - 40 letnich, tylko jeździ tato 60 - 70 letni xD

Może dlatego że wszyscy pryskają trzydziestkami a młodzi już nie chcą się tłuc starymi bo po przyzwyczajali się do zagranicznych używek 130 konnych i trzydziestką jechać pryskać im nie pasi, nie wiem. Ale zboża koszę to wiem ile sypią. Zresztą u mnie kiedyś jak ojciec zajmował się gospodarką to z 50 ha może z raz uzbierał ze 120 ton w magazynie.

Takie są realia, tak podaje GUS i bajeczki że na każdej wsi każdy zbiera 6-8t/ha mnie nie przekonują. Bo tych którzy zbierają średnią z całego gospodarstwa 8t/ha to może 0,5% jest w całej PL albo i to nie.

to stare byki a nie młodzi w wieku 30-40 xD

młodym to można nazwać z 18-29

dajcie spokój po 6t czy mniej z ha to szkoda sprzetu tłuc

Opublikowano
5 minut temu, racyl napisał:

to stare byki a nie młodzi w wieku 30-40 xD

młodym to można nazwać z 18-29

dajcie spokój po 6t czy mniej z ha to szkoda sprzetu tłuc

No wiesz ja się czuje młodo..

6 t/ha na IV kl. to mało. Ja tyle średniego wyniku nie uzyskuje z gospodarstwa. Są miejsca że sypie 9 t a są miejsca gdzie sypie 2 t. I średnia wychodzi już mniej kolorowa.

Aczkolwiek gdybym miał 100 ha IV kl. i uzyskiwał 5t/ha i musiał bym inwestować w nowe maszyny to dawno bym to sprzedał w cholerę i się wziął za coś bardziej dochodowego.

Dlatego uprawiam kukurydzę, dopiero kilka lat jeszcze się uczę jej uprawiać. Ale patrzę że jak bym miał średnią wieloletnią 9t/ha suchej i cena utrzymywała by się na poziomie 650 netto to biznes dobry tak że można bez problemu pozwolić sobie na inwestycje w park maszynowy i nieruchomości.

Opublikowano

@tommy66692

Co za porąbane AF, wstawiło tommy a usunąć nie chce.

Dobra jeszcze raz

Kolego @tommy66692 zwróć uwagę że pisałem o średnim plonie suchego ziarna.

9t/ha suchego ziarna, czyli po wysuszeniu. W tamtym roku miałem plon 10t/ha suchego w tym jeszcze nie sprzedałem wszystkiego ale będzie około 8t/ha.

I cena średnia za tamten rok była chyba 680 netto.

Za ten jeszcze nie liczyłem. Ale mówię 9t/ha średnio i 650 zł netto to w miarę się wychodzi na tym biznesie.

Opublikowano
13 godzin temu, JozB napisał:

Jacku, już chyba wspomnialem po co się tutaj udzielam. I tym się różnię od Stasia(kolego sprawdz w słowniku jak się pisze imię Jó/uzek) drogi Jacku, że nie uprawiam "propagandy podwyżek" po to by sobie napchać portfel, tylko by inni nie łapali się na tanią propagandę osobników takich jak ten człek i mu podobni. Ja na szczęście pieniążki mam do tej pory, i wyobraz sobie że być może i przetrzymam jeszcze stare zapasy pszenicy i sprzedam po żniwach. QQ zawsze sprzedaję w sierpniu. Po prostu nauczyłem się nie robić za darmo, po to by inni-niby cwańsi, siedzieli i zbijali bąki, a ja  żebym na ich zbijanie zarabiał. A i naucz się też ze zrozumieniem czytać, bo muszę powtórzyć. Odnośnie "płodów przez olx". Były odpowiedzią na uwagę twego kolegi, że jest masę ofert przez olx, także sprawdziłem naprędce czy tak rzeczywiście jest i odpisałem jak jest FAKTYCZNIE. Równocześnie osobnik obraża innych pisząc, że patrzą się przez pryzmat swojego podwórka i tak szacują plony dla kraju, a sam inteligentnie zasiewa swą propagandę odpowiadając na post Bennego, że plon będzie, bo w rejonie Kętrzyna spadł deszcz i "ceny będą stabilne". Owszem plony będą, ale w skali kraju 40 procent tego co było zwykle, dlatego kto żyw niech trzyma w żniwa. Niech niektórym trollom zwieracze popuszczą we wrześniu :D. Ja obstawiam, jak już się wszystko wyklaruje u nas i na świecie(pamiętajcie cło w lipcu na płody z USA, Chinole też nie jedzą tylko ryżu, a też pokłoceni z trumpkiem-), 800 netto oraz brak konsumpcji(zapowiadany deszczowy lipiec).

A i Jacuś rozwiń myśl "pieprzy głupoty w drugą stronę", bo widzę, że tok rozumowania masz po koledze. Czyżbyś załapał się do kółka stasia i spółki?

Kolego na Amerykanach i Chinczykach to lepiej nie opierać jakichkolwiek prognoz,wprowadzili Chińczycy cło na amerykańską wieprzowinę,miała w Unii pójść do góry i ruszyć export a co stało się wieprzowina spadła w Unii i brak praktycznie zwiększonego exportu,czyli co Chińczycy szamają powietrze,prawdopodobnie dogadali się nieoficjalnie i USA pcha na starych zasadach,a oficjalnie Trump triufuje i pokazuje jaki jest ważny.Na naszym terenie praktycznie będzie brak zbóż jakościowych, ale co do cen z nowych zbiorów to chyba czekają co zrobią Niemcy i jakie tam będą ceny,pszenica pasz 705 netto 12,5 białko,chetnych mało,średnio tir tygodniowo

Opublikowano

damian ok teraz ogarnąłem ale i tak te 9 ton nie jest rewelacyjne, pszenica nie potrzebuje takiego nawożenia npk jak kukurydza, nasiona też są wiele tańsze już nie wspominając o zbiorze, na naszych ziemiach można śmiało 8 t/ha pszenicy zrobić jak wody nie zabraknie, a jak zabraknie to i QQ nie odda plonu także region regionowi nie równy 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

@damianzbr nie przesadzaj, spokojnie przy 5t średnia z 100ha można inwestować w park, wsio zależy od nakładów.  

Była tu mowa parę dni temu o kosztach utrzymania 1ha. Nie chcę roztrząsać tematu, ale powtórzę, nie robię dlatego że mam 100 ha, tylko robię tak by mi zostało w kieszeni uwzględniając zakup maszyn pola i pracownika. Z 5t/ha na pewno nie wystarczy na zakup pola, maszyn opłacenie pracownika i dochód. Chyba że na II kl. kupionej po 20 tys zł. Gdzie bez nakładów urośnie nam 5t/ha

52 minuty temu, tommy66692 napisał:

damian ok teraz ogarnąłem ale i tak te 9 ton nie jest rewelacyjne, pszenica nie potrzebuje takiego nawożenia npk jak kukurydza, nasiona też są wiele tańsze już nie wspominając o zbiorze, na naszych ziemiach można śmiało 8 t/ha pszenicy zrobić jak wody nie zabraknie, a jak zabraknie to i QQ nie odda plonu także region regionowi nie równy 

Policz jeszcze bilans materii organicznej. Kukurydza przebija pszenicę w szybkości produkcji humusu. Tylko dosypuję do pola NPK a kukurydza pięknie mi zamienia te pierwiastki w humus.

Polemizował bym nad stwierdzeniem że 9t/ha średni plon np. na 100ha w 50 działkach rozciągniętych w promieniu 20 km z mozaikowatą glebą średni IV kl. nie jest rewelacją.

Średni plon u mnie za stodołą na ojcowiźnie, polu wygłaskanym wypieszczony, polu reprezentacyjnym poniżej 9t/ha to porażka. Ale 9 ton w jakiś krzakach 15km od domu na jakieś zapyziałej dzierżawie to co źle???

Jak bym miał w gospodarstwie 90% ziemi III kl. to bym siał pszenicę. A że mam takiej ziemi raptem 10% w gospodarstwie to sieję głównie kukurydzę a na tych 10% III kl. w monokulturze pszenicę.

Opublikowano

Nie wiem co tam masz za gleby, ale przy takiej klasowo jak mówisz śmiało można wsadzić rzepak w płodozmian/groch. Przy tej suszy kto później posiał to trzeba dokładać do kukurydzy. 

Opublikowano

A tak rzepak u mnie by się sprawdził ale jakoś się nim nie zaraziłem jak na razie. Jednak uprawa wymagającą i mocne rozdrobnienie działek przeraża. Kukurydza to oby od maja do czerwca co masz zrobić to zrobisz i dalej tylko gruszka i piwko i dobrze na tacę smarować :D

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, damianzbr napisał:

Była tu mowa parę dni temu o kosztach utrzymania 1ha. Nie chcę roztrząsać tematu, ale powtórzę, nie robię dlatego że mam 100 ha, tylko robię tak by mi zostało w kieszeni uwzględniając zakup maszyn pola i pracownika. Z 5t/ha na pewno nie wystarczy na zakup pola, maszyn opłacenie pracownika i dochód. Chyba że na II kl. kupionej po 20 tys zł. Gdzie bez nakładów urośnie nam 5t/ha

Policz jeszcze bilans materii organicznej. Kukurydza przebija pszenicę w szybkości produkcji humusu. Tylko dosypuję do pola NPK a kukurydza pięknie mi zamienia te pierwiastki w humus.

Polemizował bym nad stwierdzeniem że 9t/ha średni plon np. na 100ha w 50 działkach rozciągniętych w promieniu 20 km z mozaikowatą glebą średni IV kl. nie jest rewelacją.

Średni plon u mnie za stodołą na ojcowiźnie, polu wygłaskanym wypieszczony, polu reprezentacyjnym poniżej 9t/ha to porażka. Ale 9 ton w jakiś krzakach 15km od domu na jakieś zapyziałej dzierżawie to co źle???

Jak bym miał w gospodarstwie 90% ziemi III kl. to bym siał pszenicę. A że mam takiej ziemi raptem 10% w gospodarstwie to sieję głównie kukurydzę a na tych 10% III kl. w monokulturze pszenicę.

Ta produkcja humusu przez kuku. w mono kulturze to teoria czy poparte własnymi badanami bo badanie u nas wykazało: uprawa 10 lat,średni plon 12t/ha,kl ziemi od 3b-4b ,zawartość próchnicy w glebie 1994-ok 2,4%:2010 -1,8%:2014 -1,2 także byłbym z tym bardzo ostrożny, cały czas następuje degradacja gleby

Edytowane przez ws71
Opublikowano

Kukurydza ma dodatni bilans próchnicy ale na jakieś spektakularne zwyżki próchnicy nie ma co liczyć. Może 0,1% w 10 lat by przyrosło. Z drugiej strony nie wierzę że poziom próchnicy może w 10 lat obnizyć się o połowę.

Opublikowano

Masz badania na zawartość próchnicy z 2004 roku? To szacun. Ja na razie nie mogę się wykazać jakąś starszą bazą niż 4 lata wstecz.

Na pewno kukurydza produkuje dużo masy. Produkuje ją zużywając próchnicę z gleby albo pobierając nawozy NPK albo jedno jak i drugie. Jednak obieg jest zamknięty słoma wszystka pozostaje w polu.

Ale nie o to chodzi. Wydaje mi się że cały szkopuł tkwi w sposobie zagospodarowania resztek. Może w sposobie nie orania albo nawet dalej siewu zero lub strip till.

Opublikowano

Młyny Szczepanki już w zeszłym tygodniu dawały 720 za dobrą pszenicę jak ktoś poszedł ponegocjowac.

Od dziś oficjalnie w cenniku pszenica jest za 700-710.

Za to żyto słabo bo max 550.

Opublikowano

No i sprzedana kukurydza 200t pykło po 720 netto poszła z ich odbiorem po między 20 - 25 lipca. 50%  kasy do końca czerwca reszta kasy po dostawie.

Chyba się zaczęła jazda dobrze że u mnie susza nie wyjarała zboża doszczętnie i te marne 4 t/ha uleci. Zawsze coś 35ha tego badziewia będzie.

Opublikowano
3 godziny temu, Ulman napisał:

Mój bład ale i tak w to nie wierze. 2,4% to dość próchniczna ziemia a 1,2% to piach. 

dział gleb według zawartośc
i próchnicy w glebie
ocena zawartości próchnicy:
Zawartość niska
poniżej 1,0%;
Zawartość średnia 1,0
2,0%;
Zawartość wysoka 2,1
3,0%;
Zawartość bardzo wysoka pow 3%
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v