Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czy na tym forum obowiązuje cenzura ze są usuwane posty ?

@danielhaker umieszczanie ofert sprzedaży pod każdym postem jest również spamem.

co ma wspólnego kombajn do ziemniaków, rozrzutnik i sadzarka z ceną pszenicy

pszenica mimo suszy na tym samym poziomie 650zł

Nowy w internetach? Poczytaj w Google o sygnaturach... 

Opublikowano
4 minuty temu, Maaxx napisał:

jest susza pszenicy będzie brak cena 800 w  żniwa

Była kiedyś taka cena w ogóle w żniwa ?

Ukraiński naród nam pomoże :D

Opublikowano
8 minut temu, Maaxx napisał:

Co z tego jak mniej ci tego urośnie i kiepskie będzie

Opublikowano

musiałoby palić przez 2 tyg jeszcze żeby ceny aż tak drastycznie skoczyły

Opublikowano

ja nic nie sprzedałam od tamtych żniw 

raz tak było za przetrzymałem 1,5 roku i zarobiłem 180 na tonie

warto zaryzykować w najgorszym razie bilans będzie na 0 

bo na pewno nie  będzie taniej

Opublikowano

to prawda taniej nie będzie .

a na ukrainie czy potencjalnych krajach importu jak wygląda sytuacja ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Maaxx napisał:

A ja BARAN  sprzedałem dwa tyg temu i szlag mnie trafia

Opublikowano
1 godzinę temu, Maaxx napisał:

nikt wam nie pomoże tam też sucho 

jak macie pszenice nie sprzedawać 

Skąd dane o suszy na Ukrainie bo wedlug radarów tam jest dużo lepiej niż Polsce,tylko konkretnie a nie że gdzieś ktoś powiedział,tym bardziej że wiekszość dotychczasowych opadów przywędrowała z Ukrainy

Opublikowano

Z raportów zamieszczonych na AHDB  wynika że na Ukrainie wody mają tylko 53 % niż zazwyczaj , i sam minister rolnictwa UA to przyznał . Najgorsze dla nich jest to że prognozy pogodowe na przyszłość są fatalne . W tym samym raporcie wspomniano też o Australii że "kangury "  nie robią zasiewów ozimin bo u nich  wody jest tylko w 40 % niż zazwyczaj więc wstrzymują się z zasiewami ale liczą że nad Tasmanią popada to może się coś poprawi :) , jak to spekulanci  "Jeszcze Maciek w d...e a już mu kaszę studzą " .

Szału po prostu nigdzie nie ma a w kraju doskonale wiedzą rolnicy co się dzieje , więc każdy który może sobie pozwolić to na pewno ze sprzedażą się wstrzyma obecnie bo magazyny w tym roku przeładowane na pewno nie będą .

Opublikowano
3 godziny temu, JozB napisał:

Stasio kupiłeś już czy czekasz na obniżki do 600 brutto, jak niedawno pisałeś :D

Jeszcze czekam mam oferty po 650 od tych co wołali po 700 ale podejrzewam że za 2-3 tygodnie 600 będzie realna ludzie w obawie ASF LOCHY wypychają i nie bardzo kto ma kupowaćB|

A żniwa kwestia mieisiąca

2 godziny temu, Maaxx napisał:

Głupot nie pisz że przez 1,5 roku nic nie sprzedajesz

2 godziny temu, ZELKOW napisał:

Żeby tak po 1000zł była jak kiedyś to by podratowało to od tej suszy

Ta a ziemia zaraz do 100 tysi za ha

2 godziny temu, ZELKOW napisał:

skąd masz takie wiadomości?

To tylko pobożne życzenia

Opublikowano

Ja nie musze słyszeć, wystarczą mi raporty międzynarodowe i informacje z pierwszej ręki. Na najlepszych ziemiach w basenie Morza Czarnego jest dość ostra susza. Nie patrzcie na zachodnią Ukrainę, tylko na wschodnią , tam są najlepsze ziemie

Opublikowano

Trata tata gdzie raporty na zmówienie robione by spekulować na giełdzie:P zobaczycie jak cena poleci żniwa będą wcześniej o 3 tygodnie a kukurydza rekordowa w tym roku za 2 tygodnie wiechę wyżuci więc pewnie z 12 ton odda

Opublikowano
2 godziny temu, iron napisał:

aj a słyszałem że na Ukrainie zboża ładne może nie wszędzie ale ładne

Ja słyszałem że Niemki są ładne  może nie wszystkie :) ale "ładne "

@fistaszku  susza na Ukrainie też zrobiona na zamówienie ?

• Haha 1
Opublikowano

O Stasio swoje pierdy znowu wypisuje. Masz oferty, ale chyba we własnej wyobrazni. Żniwa będą szybciej, ale też szybciej będziesz musiał za pszeniczkę o wiele więcej zapłacić, więc jak masz po 650 to zrób zapasy na następny rok :D. Rozumiem że u ciebie wszystko bez deszczu rośnie. Już skupy zwieracze puściły, każdy podwyższa cenę. Kwestia 3 tygodni, i będzie o wiele drożej. Susza ma to do siebie, że niestety powoduje znaczne obniżki plonu. Nie dość, że wszystko słabe od południa w górę, to właśnie pszenica będzie nalewać ziarno. A z pustego to stasio, i ty nie nalejesz

Opublikowano

Czuję że wyższa cena zbóż pociągnie za sobą ceny nawozów i chemii. Ale czy tak będzie to nie wiem. Sprzedałem dwa tygodnie temu 70t po 650 netto, ale nie ma co płakać bo temat zamknięty, przynajmiej teraz mam kupione nawozy na przyszły sezon, jeszcze zostało dokupić auto saletry.

Opublikowano
1 minutę temu, koniu napisał:

Czuję że wyższa cena zbóż pociągnie za sobą ceny nawozów i chemii. Ale czy tak będzie to nie wiem. Sprzedałem dwa tygodnie temu 70t po 650 netto, ale nie ma co płakać bo temat zamknięty, przynajmiej teraz mam kupione nawozy na przyszły sezon, jeszcze zostało dokupić auto saletry.

Się żalisz czy się chwalisz :)

Opublikowano

Koniu u mnie nawet cenników na nawozy jeszcze nie ma :D. A wygra ten kto drogo sprzeda zboże i nawozy teraz kupi, najlepiej z gwarancją najniższej ceny sezonu, bo chyba w tej opcji brałeś

Opublikowano
6 godzin temu, Maaxx napisał:

zapomnij są tak duże zapasy ,ze o takiej cenie możemy pomarzyć

2 godziny temu, iron napisał:

aj a słyszałem że na Ukrainie zboża ładne może nie wszędzie ale ładne

na ukrainie , w rosji tak samo jak i na zachodzie i południu susza za***ista

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v