Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, wiesiek63zmc napisał:

Dlaczego bajki, gospodarstw powyżej 20 ha jest ledwo ok. 20%. A większość pisze o tym, jak posiadają po kilkaset ton zboża. Wynikałoby z tego, że na AF piszą tylko obszarnicy. A co z resztą, która utrzymuje rodziny z gospodarstw po 20 ha i niżej. I sprzedaż po kilkaset kg dziwi niektórych. Zdecydowana większość nie jeździ ciągnikami po 300 tysięcy zł. I sprzedaż np. 50 ton zboża po cenie 600 zł, a 650 stanowi znaczną różnicę w budżecie.

bajk,i bo chodziarz mieszkamy niemalże w tym samym rejonie to dla mnie to są bajki. i chodziarz jestem powyżej tych 20 ha to w mojej okolicy nikt nie kupuje po kilkaset kg. jak toś potrzebuje tyle to i sobie wyhoduje. chodziarz jestem z lubelskiego to takie gospodarstwa po 20 ha to są już w mniejszości a jak są to i tak ni ja się mają do tych 50 plus i więcej.

Opublikowano

żajżyj w statystyki U mnie jest około 10 % powyżej 20 ha ,a co z tymi mniejszymi ,ma się ich zdeptać państwo powinno być wdzięczne że nie lecą po zasiłek tylko sobie radzą . Różne są powody tego nie muszą być jacyś nie zaradni tylko sytuacja nie pozwala.

Opublikowano (edytowane)

Mali mają problemy bo mało ha mały dochód i słabe ceny w zależności od roku .

Duże gospodarstwa do 100 lub 150 ha bo są też mają problemy jak licho traktor New Holland awaria koszt naprawy 60 tyś , kombajn zbożowy New Holland  kosił kuku mokrą woda z kombajnu się lała koszt naprawy 100 tyś też  źle bo naprawy są kosztowne .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, galan99 napisał:

Mali mają problemy bo mało ha mały dochód i słabe ceny w zależności od roku .

Duże gospodarstwa do 100 lub 150 ha bo są też mają problemy jak licho traktor New Holland awaria koszt naprawy 60 tyś , kombajn zbożowy New Holland  kosił koku mokrą woda z kombajnu się lała koszt naprawy 100 tyś też  źle bo naprawy są kosztowne .

Za luksus zawsze trzeba płacić więcej

:D

Ładne stringi ładnie kosztują xD

Nie tyle co te kupione na rynku w piaskach

Edytowane przez Gość
Opublikowano

dobrze wiesz że to nic nie ma wspólnego z rolnictwem  i jest to nie możliwe

wystarczy 1 ha i już mas tanie ubezpieczenie

Opublikowano

Statystyki to kpina. W rzeczywistości jest z 200 tys gospodarstw. Umowy dzierżawy umowy ustne i podzial gospodarstw na czlonkow rodziny dla doplat i przez dlugi wiek emerytalny . Jest wiele gospodarstw ktore na papierze  sa 2-4 a fizycznie co do kosztow i produkcji to jedno duze gospodarstwo rozpisane na ojca dzieci czy nawet zone z podpiana rozdzielczością majatkowa.

Opublikowano (edytowane)

Jak tu same bamberowce to  strach się przyznać do handlu workowego xD

Edytowane przez Gość
Opublikowano
44 minuty temu, wiesiek63zmc napisał:

DZieki Stasiu za reakcje ale z wiekszością twoich postów i tak się nie zgadzam ,jestem z tych co mówią to co myślą i przez to mam często kłopoty ,ot taki indywidualista:D

A czy ja Cię proszę byś się zgadzał z moim postem ?Każdy ma swoje zdanie a wiekszość taki co widzi u siebie za stodołą również obszarnicy B|

Opublikowano (edytowane)

Jeden lubi piersi drugi uda :D

Edytowane przez Gość
Opublikowano

A ameryce bańka spekulacyjna pękła. Uwolnione ogromne rezerwy wieloletnie setki tysięcy ton pszenicy, soi i kukurydzy wylały się na rynek. Giełdy od rana będą czerwone, spadki rzędu 10 - 15 %. Co się dzieje?!! Kto chce nas zniszczyć?

Do tego wszystkiego najnowszy raport prognozy zbiorów na ukrainie, opracowany w piątek wyciekł w weekend do obiegu (oficjalnie mają go podać jutro) prognoza zbiorów na ukrainie o 16,6% większa od średniej z ostatnich 5 lat. O.o

Oj coś czuję że drogo to już było i się skończyło. :S

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, waldii1 napisał:

Mój kolega mówi że są  2 uda, albo się uda albo się nie uda.

I tak najlepsze to co między nimi  B|

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v