Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, staszek131415 napisał:

Jak się ASF rozejdzie to będzie tyle ale brutto

I tu sié zgodze ale mam nadzieje ze do tego nie dojdzie. A jak jeszcze niemcy wprowadzà zaostrzenia DLA eksportu zboza z polski w zwiazku z asf a to juz kwestia czasu az dojdzie I moga ceny sie zalamaç.

Opublikowano

można gdybać i gdybać. Równie dobrze można do tego dołączyć wymarznięcia, rekordowe zbiory w innych krajach, eksport import itp itd.

Orientuje się ktoś jak wyglądają ceny pszenicy w Czechach? Od zbiorów do maja/czerwca? Czy cena skacze w górę i w dół kilka złotych czy jakieś znaczne różnice a może jest jakaś stała cena?

Opublikowano
2 godziny temu, Taurus83 napisał:

Z tego co wiem to lokalni handlarze z Czech wożą. Twoi sąsiedzi między innymi. Także musi być taniej 

niby tak. Z tego co wiem na jesień wozili kukurydzę z czech do polski, a teraz wożą z powrotem na czech. Niby kupowali wilgotną w dobrych pieniądzach, podsuszyli, przechowali kilka miesięcy i sprzedają tam skąd przyjechała. Z pszenicą z tego co słychać bywa różnie, raz opłaca się tam kupić np na jesień, a raz nie opłacało się nawet zwracać głowy. Głównie chodziło mi o to jak kształtują się tam w ciągu roku. Czy są duże skoki cenowe czy tez nie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Pajej napisał:

na łapkę czyli bez faktury i bez umowy

Czyli obaj wydymaliście aparat finansowy państwa, a ty zuchwale się tu przechwalasz. Nigdy nie wątpiłem w inteligencję kolegów po fachu

• Haha 1
Opublikowano

Na świecie zielony kolor miły dla oka.U mnie na skupie cisza i spokój ,trudno powiedzieć czy ludzie wywieżli czy czekają. mieszkam przy drodze prowadzącej na skup i o tej porze już jechały transporty a teraz cisza.Cena ta sama od początku roku przenica 650 br. pasza,pozostałych cen nie znam.

Opublikowano

a jakie miałeś plony i jakie inni? U nas co drugi jak co roku rekordowe plony a magazyny puste. Sprzedali trochę w żniwa, resztę do października, poza tym ten co miał 100 ton, w tym roku miał tylko 70-80t. U mnie na plony nie można narzekać, ale gorzej mieli Ci co mieszkają wioskę, dwie wioski dalej, gdzie większość pól jest na górkach i piaskach. Tam już w maju pszenica zmieniała kolor z nia na dzień.

Opublikowano
Unas w opolskim na tvp3 ,mówili ze rolnicy czekaja ze sprzedażą bo cena w granicach 630zl,zas wypowiadał sie jakis gość z zakladu ze obawia sie jak rolnicy beda potrzebowali kasy na wiosnę rusza ze sprzedażą zboża i rzepaku czy nie bedzie jeszcze gorzej...
Opublikowano (edytowane)

Nie ma problemu bo większość rolników jest zamożna i takie straszenie to jedna wielka propaganda/nagonka/ w ubieglum roku też była nagonka ale ceny w kwietniu-czerwcu  gwałtownie wzrosły Np. w żniwa pszenżyto 500 a w maju 680  nie twierdzę że tak będzie w tym roku tylko podaję fakty jak niektóre  informację sa obłudne

Edytowane przez AleksanderX
  • Thanks 1
Opublikowano

Rozmawiam ze znajomymi i większość już się towaru pozbyła w grudniu, teraz wszyscy czekają na marzec aby cena trochę podskoczyła. Większość ma już zapas nawozów na wiosnę i nie ma ciśnienia na wypychanie zboża "na cito". Co bardziej nerwowi kupujący zaczynają dzwonić z propozycją kupna i na telefon dają lepsze ceny niż oficjalnie na kartce w skupie, więc chyba coś jest na rzeczy. Pożyjemy, zobaczymy. Prognozy pogody zapowiadają u mnie zimę conajmniej do 20-25 marca z temperaturami poniżej zera.

Opublikowano

Przez porty nie idzie tak jak w poprzednich latach, troche wjeżdza z zagranicy. Ja kupiłem w żniwa więcej niż będzie mi potrzebne i jedynym zyskiem jest to że jakość ok, ceny w żniwa korzystne, i mrozy idą duże co może jednak szybko i gwałtownie wpłynąć na ceny lokalnie. A że od żniw cena prawie ta sama to nie zarobiłem na tych zakupach nic, może z 30 zł na tonie.  Spodziewałem się że o tej porzę cena pszenicy paszowej będzie ponad 700 netto. Ale kto to przewidzi. Za to rzepak jakbym sprzedał w żniwa to było z 50 dych drożej niż obecnie a powoli musze rozliczyć bo mam na przechowaniu.

Opublikowano
21 godzin temu, Tomek90 napisał:

Zaczniesz zabierać się za wywożenie jak będą kolejki na skupach, zanim załadujesz, zajedziesz na skup a tam szok bo skupy nie biorą B|

ja nigdy nie wywoze zboza jednorazowo tylko partiami pierwsza partie co sprzedalismy pszenicy paszowej poszla po 690 netto teraz zaluje ze wszystkiej nie pchnelismy po tej cenie ale nie bylo zabardzo warunkow tego wywiesc błoto jak cholera itd ale moze jeszcze bedzie cena teraz jakby by dostał chociaz 650 netto bym odwiozł nastepna partie ale czekam jak jeden kurnik uruchomi skup bo mial przymkniety od poniedzialku maja ruszyc ciekawe jaka cena bedzie bo teraz okoliczne skupy tylko 640 netto ale do lipca kupe czasu

Opublikowano

jak tak dalej bedzie z cenami zboz zniwa vs zima przechowywanie to trzeba bedzie lepiej sprzedac w zniwa u nas paszowka 630 była pszenzyto 580 dzis paszowka 640 pszenzyto 580 w zniwa to samo to lepiej sprzedac odrazu kase na lokate wpalcic rece w kieszenie i liczyc kase a magazyny nie warto w nie ladowac kasy i remontowac i juz  i na lokacie wiecej przybedzie niz na przechowaniu zboza

Opublikowano

no moze u ciebie tak jest ale ja napisałem jak jest u mnie w okolicy kazdy inny rejon jest . przy 10 % to ci sie bardzo dobrze opłaca ale teraz jak u mnie i np mam stare magazyny przerobione i teraz mialbym dach zmieniac i z 80 tys kasy wsadzic to na chwile obecna rezygnuje z zmiany dachu bo ceny takie zboz ze i nie ma za co a drugie to i po co moze przyjda lata ze bedzie jakas roznica cenowa i sie to zacznie oplacac

Opublikowano

Jak robisz taką analizę to bierz ostatnie 10 lat a nie rok czy dwa. U mnie  to zdecydowanie jest na plus. Druga sprawa że wożenie z pola jest trudne bo zamiast kosić będe stał w kolejce a jeśli wozić zaraz po żniwach to i tak trzeba gdzieś zmagazynować ,chyba że ktoś ma tyle przyczep ile zboża.

Opublikowano
38 minut temu, jahooo napisał:

Daj mi lokatę na 10% w pół roku - tak przynajmniej to zwykle u mnie w okolicy wygląda.

Jak nie inwestujesz w gospodarstwo to możesz sobie trzymać i z renty żyć

Opublikowano (edytowane)

Mi się udało w żniwa praktycznie wszystko prosto z przyczep w bb sypać a co któraś przyczepa szła na płaski magazyn no i jak nie kosiliśmy to na bieżąco wozilem na kolegi kontrakt bo się przeliczył z możliwością skupu w żniwa tzn nie tyle ton ludzie chcieli mu sprzedać co zaplanował a że cena była wtedy świetna i to na paszową to wszystko wywiozłem, dzisiaj wiem że to była dobra decyzja bo w tej chwili miałbym niższa cena jak w żniwa sprzedałem, no ale taki rok zdarza się raz na 7-8 lat ogólnie opłaca się magazynowa zboze ja w tym roku jesienią chyba stawiam kolejny magazyn płaski... 

Edytowane przez 20CBR12
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez thor1984
      Ile krzyknąć za belę 120 x 120 trawy i trawy z koniczyną. Po mojej stronie koszenie i przesuszenie i na wałki. Po stronie kupującego folia, prasowanie i owijanie.  
  • Dodaj nową pozycję...
v