Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, jahooo napisał:

Ale udziałowcy zza Odry nie sprzedadzą tego zboża za grosze, bo nie będą sobie robić anty-rynku dla swoich rolników, izby rolnicze w niemczech by ich zeżarły. A z plonami w Rosji jest tak, ze są ładne - na papierze.

To wytłumacz mi jak to się dzieje że lokalna ferma trzody kupuje jęczmień i pszenicę ,,z Niemiec'' 690 z dostawą na teren fermy i to praktycznie od 3 lat jak tylko cena u nas osiąga 700 zł to pojawia się tamto zboże.

Opublikowano (edytowane)

Z tym tuczem kontraktowym jak piszesz to nie jest take jak do konca pisze staszek. Jak by tak bylo rózzowo to kazdy jeden by wstawial. Padniecia cena zakontraktowana nizsza of rynkowej Mary it'd itp. U nas jeden ta ki w to Sir zaczyna bawic I szalu nie ma to ale ma tez skip zboza I swoch ha niemalo. Innymi slowly to jest wynajem powierzchni pod tucz na terenach objetym asf .tym co powybijali stada(bo na to pozwolili) I zeby to nie stalo puste to biorà. Ale to jest DLA nich furtka wybawienia z trudnej sytuacji w zwiàzku z asf. Take czas nikt nnie ma lekko

Edytowane przez BENNY82
błędy
Opublikowano

1. Jak jest grupa rolników co chcą rezygnować ze świnek i iść do pracy to ile oni mają tych świnek 5-50? Tacy to nie wpływają na rynek.

2. Hodowca na tuczu kontraktowym ma wygwizdane na cenę paszy. Interesuje go: zużycie, przyrosty i upadki.

3. Czy myślicie że pogłowie trzody w Polsce najniższe od lat ma aż taki wpływ na cenę? 

Opublikowano

Beny82 Wwalnij jajakąś setkę bbo coś ciężko się Ciebie czyta ;) Tucz kontraktowy opłaca się jak masz miliony zł obrotu, znam gościa co ma świnie i indyki, systematycznie powiększa metraż i bierze coraz więcej tuczu. Ma swoją ziemię, ma gdzie wywieźć obornik/pomiot  i ma ściółkę. 

Opublikowano

to nie pogłowie świń ma wpływ na cenę.

to prężnie rozwijający się rynek drobiu.

tam gdzie odstawiałem pszenicę gość mówił że zużycie ma ok 11-12 ton na dobę (przy pełnej obsadzie) a w sumie kurników nie ma za dużych!

to wyobraźcie sobie ile potrzebują na dużych fermach drobiu! a u kurczaka pszenicę trudno jest zastąpić. tak samo jest z jęczmieniem. farmy kaczek, gęsi.... wchłaniają wszystko co potrzeba. plus świnki.... bo jęczmien w diecie prosiaków i warchlaków jest zalecany

Opublikowano
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

Beny82 Wwalnij jajakąś setkę bbo coś ciężko się Ciebie czyta ;) Tucz kontraktowy opłaca się jak masz miliony zł obrotu, znam gościa co ma świnie i indyki, systematycznie powiększa metraż i bierze coraz więcej tuczu. Ma swoją ziemię, ma gdzie wywieźć obornik/pomiot  i ma ściółkę. 

pisałem z telefonu na angielskim słowniku i herezje się wypisują same. co do opłacalności to się zgadzam z Tobą w 100%. nie wiem czy zrozumiałeś o co mi chodzi? u nas taki jeden co zajmuje się produkcją prosiąt -czyli ma w pip loch ma problem ze zbytem teraz towaru(i brakuje mu miejsca bo chcąc nie chcąc musi tuczyć własny towar) i szuka chlewni do wynajęcia pod tucz u prywatnych rolników co polikwidowali stada im złodzieje z ul. wiejskiej. w związku z asf = opłacalność znikoma bo wyjdzie tyle co pójść do normalnej pracy ale nie wszyscy chcą aby budynki stały puste ale chętnych za dużo nie ma na to.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, piratqwert napisał:

to nie pogłowie świń ma wpływ na cenę.

to prężnie rozwijający się rynek drobiu.

tam gdzie odstawiałem pszenicę gość mówił że zużycie ma ok 11-12 ton na dobę (przy pełnej obsadzie) a w sumie kurników nie ma za dużych!

to wyobraźcie sobie ile potrzebują na dużych fermach drobiu! a u kurczaka pszenicę trudno jest zastąpić. tak samo jest z jęczmieniem. farmy kaczek, gęsi.... wchłaniają wszystko co potrzeba. plus świnki.... bo jęczmien w diecie prosiaków i warchlaków jest zalecany

Tak dla porównania Fermy Drobiu Woźniak zużywały w ubiegłym roku 1800t paszy na dobę. ;)

Edytowane przez forterra11441
Opublikowano

a moze cos o cenach? jak ksztaltuje sie cena jeczmienia jarego? okoliczne skupy jakby sie umowily 620 do 640 netto pszenica jak leci jeczmien 650 netto ale podobno sa braki towaru mimo to cena nie rosnie

Opublikowano (edytowane)

Witam Młyn Żabczyńscy Łuków 700 Kapka 660 +Vat

Agri Plus Zamość zadzwonić w Czwartek pewnie zasypani

Białko 13,8

Wilgotność 12,4

Gluten 27.2

Gęstość 77,5 

Rzepak    Glencore Bodaczów 1525+ Vat . Co sprzedać ? Doradźcie coś Panowie  

Edytowane przez Sylwesteer22
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v