Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przecież takiego "byka" czytaj skora i leb :) oddajesz do utylizacji i masz problem z papierami rozwiązany.

no  dobra ale  to musisz zgłosic weterynari teraz weszło ze muszom przed ubojem przyjachac na miejsce i sprawdzic czy byk istnieje a potem czekac na farmutil czy inny smierdziuch i potem agencja  wiec chyba lepiej poprosic rolnika/ handlarza aby sprzedał ci zmartwychstalego cielaka bez kolczyka

Opublikowano

ty niepytaj sie kto ci da wiecej bo za lezaka to grosze góra 500- 800 zł czyli 1 zł za kg z górkom dostaniesz i jeszcze handlarzowi za to zeby ci wziol musisz buty wyczyscic i tylek wylizac bardzo dokaładnie. Dlatego podziekuj weterynarzowi za udciwosc i idz do rzexnika niech ci poderznie bysiora i bedziesz miał ok. 250 kg miesa i ze 100 kg kosci na zupe. czyli 250 kg miesa licz po cenie tzw. klasa 2( do kiełbas) 15 zł to masz prawie 4000zł w towarze.

Ja kiedys miałem 250 kg byczka któremu cos sie w krzyz stało ( niewiem dlaczego bo nic na niego niewskoczyło) i normalnie skrencał łeb z bulu i podwijal nogi i jeczał przerazliwie i weterynarz zamiast mi powiedziec ze ztego nic niebedzie to go leczyl i nawalil lekow jak gupi skasował łacznie 600 zł a po 4 wizycie mi powiedział aby dobic zwierzaka. karencja lekow 21 dni wiec byczek poszedł w kupe obornika i gowno bylo jakbym go nieleczyl to mialbym 100kg super mieska.

wiec postaw weterynarzowi połówke na udciwosc a nastepnom rzeźnikowi za oprawienie zwierzaka i go nielecz bo dasz mu cokolwiek to karencja 21 dni wiec bedziesz musial go potem leczyc do usranej smierci albo zakopac

Ale chyba kolega wyraznie napisal ze ten byk stal a nie lezak

Opublikowano (edytowane)

Ale chyba kolega wyraznie napisal ze ten byk stal a nie lezak

ale napisał w nastepnych postach i niezauwazyłem tego ze stał wiec napisałem " procedure" co robic z arimr przy upadkach i ubojach.

a jak stał i dochodzil do koryta i niebył w kojcu grupowym to gupotom wogóle było go sprzedawac. zwlasza za pół ceny bo taki byk ktory kuśtyka  to sie wyliże tylko to niestety trwa nieraz 3-4 miesiace jest taki kulawy inwalida troszke ochudnie slabiej rosnie ale dojdzie do siebie. gorzej jak niewstaje trzeba mu pod pysk podawac  to wtedy albo sprzedac za grosze albo kropnąć na tatara

p.s. co do kontroli to agencja jezdzi tam gdzie ma pewnosc nieprawidłowosci zeby ci przeleciec doplaty teraz dla sportu jezdzi na tereny ASF na pozostaly kraj jezdzi jak  zrobi ktos donos natychmiast jak w ranczu- tvp w ekspresowym tempie 2 gora 3 tygodnie!!!! wiem bo kumpel pracuje w arimr w dziale kontroli i dostali skargi ze facet wywozi gnojówke  pod domami ze leje kolo stawow itp. pojachali na kontrole najszybciej jak mogli po 10 dniach i wszystko to nieprawda byla bo zamiast gnojuwki sfotografowali zasewy poplonow, hehehehehe.

wiec niema sesu sie ukrywac po privach. bo nawet jakby ci zdech cielak a ja bym cie zakablował to ty zdazysz kupic nowego zanim kontrola ci za 2 tygodnie przyjedzie

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

Czy ktoś wie coś o firmie "Sołtys" Przemysław Łosak Daleszyce? Gość zalega mi z płatnością za bydło a w telefonie włącza się poczta głosowa. Wcześniej odbierał bydło i nie było żadnych problemów z płatnością!

Witam, też mam problem z tym handlarzem. Nie płaci mi od maja 2017. Czy ktoś jeszcze ma taki problem? Jak sobie z tym poradzić? Lolek14 - czy w końcu Ci zapłacił?

Opublikowano (edytowane)

Witam, też mam problem z tym handlarzem. Nie płaci mi od maja 2017. Czy ktoś jeszcze ma taki problem? Jak sobie z tym poradzić? Lolek14 - czy w końcu Ci zapłacił?

Wyliśli mu upomnienie listem poleconym z potwierdzeniem odbioru i daj mu 7 dniowy termin na zapłate. jak niezapłaci  wysli poraz drugi listem poleconym z potwierdzeniem odbioru tyle   ze zatytułuj pismo " przedsadowe wezwanie do zapłaty" i tez daj 7 dniowy termin. jak niezapłaci to napisz do mnie

p.s upomnienie i przedsadowe wezwaie skeruj sobie i zachowaj tak samo potwierdzenie odbioru.

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

Witam. Zgłosiłem bydło do firmy Biernacki a przyjechali z firmy turbotrans z kobylina, mieliście już taka sytuacje? Zawsze sprzedawałem do Biernackich bo dobra cena ale teraz to jakies podejrzane, kase zapłacili ale oni im robia usluge, czy jak to jest? Zglaszalem do kierownika skupu pana walczaka. Może ktoś miał podobna sytuacje?

Opublikowano

Często jest tak samo z innymi firmami po prostu wykonuja im usługę transportu zapewne

Opublikowano

Często jest tak samo z innymi firmami po prostu wykonuja im usługę transportu zapewne

Wiem, że tak robią ale to małe zakłady, kilka lat sprzedaje do nich i nigdy tak nie było.Ale faktury nie mam od biernackiego, to jaka to usługa.Na moje to jakaś sciema.Przejade się do zakładu zapytac

Opublikowano

Wiem, że tak robią ale to małe zakłady, kilka lat sprzedaje do nich i nigdy tak nie było.Ale faktury nie mam od biernackiego, to jaka to usługa.Na moje to jakaś sciema.Przejade się do zakładu zapytac

moj drogi dostales kase to dla mnie niema tematu niech kup[uje Biernacki a placi diabel Boruta wazne jest  ze jest kasa. a co do sciemy to oczywiscie ze to sciema Biernackiego i wielu innych zakadow w celu wymigania sie od dlugow. bo jak ci niezaplacom to do sadu niebedziesz mogl podac Biernackiego tylko ta firme co ci kupila bydlo. a ta firma zapewne niema majatku bo tiry zapewne na leasing  a biura wynajete a prezesem jest jakis bezdomny albo pijaczek wiec kasy nieodzuskasz a na sprawie Biernacki powie ze nie on kupowal bydlo tylko ta firma i on za nia nie odpowiada.

jezeli chcesz uniknac takich sytuacji to trzeba byc watowcem wystawiac fakture samemu i piszesz na Biernackiego wysylasz mu poleconym i gowno cie obchoci kto wtedy przyjezdza..

Opublikowano

moj drogi dostales kase to dla mnie niema tematu niech kup[uje Biernacki a placi diabel Boruta wazne jest ze jest kasa. a co do sciemy to oczywiscie ze to sciema Biernackiego i wielu innych zakadow w celu wymigania sie od dlugow. bo jak ci niezaplacom to do sadu niebedziesz mogl podac Biernackiego tylko ta firme co ci kupila bydlo. a ta firma zapewne niema majatku bo tiry zapewne na leasing a biura wynajete a prezesem jest jakis bezdomny albo pijaczek wiec kasy nieodzuskasz a na sprawie Biernacki powie ze nie on kupowal bydlo tylko ta firma i on za nia nie odpowiada.

jezeli chcesz uniknac takich sytuacji to trzeba byc watowcem wystawiac fakture samemu i piszesz na Biernackiego wysylasz mu poleconym i gowno cie obchoci kto wtedy przyjezdza..

Wszystko pięknie ładnie ale dzwoniłem do firmy i powiedzieli ze to niemożliwe żeby ktoś za nich przyjeżdżał i ze maja dużo swojego transportu i nic nie wynajmują, to teraz jak to sobie tłumaczyć?

Opublikowano

Wychodzi ze zrobili cie w bambuko ale najwazniejsze ze masz kase . Teraz jak przyjedzie ktos inny dzwon do tego co zglaszales i pytaj sie czy wyslal kogos

Tak zrobię, na moje to ktoś u Biernackich organizuje Bydlo innej firmie i się dziela, dowodów nie mam ale tak to może być.Trzeba być poprostu uważnym tylko dopiero po załadunku się dowiedziałem ze to inna firma.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v