Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Kolega Tyran3@ ma po części rację, z tym że ceny są zależne od regionu i od tego czyja waga. Zapewne ktoś z użytkowników AF sobie dołoży do ceny, ale należy pamiętać że zróżnicowanie jest spore. Np. małe cielaki w świętokrzyskim ( 2-3 tygodniowe simy ) schodzą w pare minut po 1400-1600 zł, a kilkaset kilometrów dalej taka cena wywołała by tylko śmiech u ewentualnego nabywcy ;) Z tym że piszesz, że 7 zł max za super mięsne sztuki u Ciebie to coś nie halo, zadzwoń gdzieś dalej, popytaj, jak masz więcej sztuk to i z daleka przyjadą, Przy ładnym byku mięsnym w wadze załóżmy 800 kg i cenie 7 zł/kg to handlarz zarabia gruby hajs na rolniku. Nie mówiąc o tym, że oni mając umowy dostają wyższe ceny, wrzucają na export itd.

Opublikowano (edytowane)

pewnie tak ale to musisz miec 10 sztuk minimum bo dzwonilem a ja mam 4,5,6 na jeden raz to dalej jak 100 -150km odemnie nikt nie chce przejachac zwlaszcza ze cos mnie podkusilo i kupilem od handlarza cielaki slowaki i nikt tego  nie chce. a co do cen to ja zawsze obdzwaniam punkty skupu ktore widnieja w pismie i na stronie internetowej wiesci rolnicze i na stronie ktorej juz nie wymienie bo soltys powie ze troluje  i niestety ceny sa wlasnie takie jak na tej stronie roznica 20 groszy ale zeby ktos dal kolo 7 zl za HF to sie w mojich stronach w glowie nie miesci.. 7 zlotych to za super miesnego SM dostaniesz a 7,5 to za LM i to jak pare sztuk i byki powyzej 800 kg maja

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

pewnie tak ale to musisz miec 10 sztuk minimum bo dzwonilem a ja mam 4,5,6 na jeden raz to dalej jak 100 -150km odemnie nikt nie chce przejachac zwlaszcza ze cos mnie podkusilo i kupilem od handlarza cielaki slowaki i nikt tego nie chce. a co do cen to ja zawsze obdzwaniam punkty skupu ktore widnieja w pismie i na stronie internetowej wiesci rolnicze i na stronie ktorej juz nie wymienie bo soltys powie ze troluje i niestety ceny sa wlasnie takie jak na tej stronie roznica 20 groszy ale zeby ktos dal kolo 7 zl za HF to sie w mojich stronach w glowie nie miesci.. 7 zlotych to za super miesnego SM dostaniesz a 7,5 to za LM i to jak pare sztuk i byki powyzej 800 kg maja

Jak dla mnie to zmowa cenowa handlarzy. U mnie był i mówił że jak ładny byk czerwony to do 8,50 może dać taki HF x SM około 750-800kg tylko nie tak że pierwszy raz dzwonisz tylko stały klient. Tak samo byczki kupują identyczne od 800 do 1100 więc jak trafią Jelenia to mają bonus do zysku 300. Jak kupi za 7 mięsnego a drugi za 8,5 to zobacz ile zarabia ten z 7 jeśli ten z 8,5 też musi zarobić.
Opublikowano

tyran3  Ceny są na poziomie 6-8 zł ,  a że ty dajesz sie w balona to nie moja sprawa. Po pierwsze albo masz ''kozie''  bydło co waży po 500kg i tyle ci dawaja bo nic wiecej za to nie dadza.

Po drugie coś mi smierdzi handlarzem ktory zaklada konto na agrofoto ( 11 postów) co chce nam wcisnąć KIT o cenie 6-7zł.

Opublikowano

tyran3  Ceny są na poziomie 6-8 zł ,  a że ty dajesz sie w balona to nie moja sprawa. Po pierwsze albo masz ''kozie''  bydło co waży po 500kg i tyle ci dawaja bo nic wiecej za to nie dadza.

Po drugie coś mi smierdzi handlarzem ktory zaklada konto na agrofoto ( 11 postów) co chce nam wcisnąć KIT o cenie 6-7zł.

nic nie chce  wciskac po drugie podalem wam strone( soltys mowi ze troluje)sam jej przeciez nie zalorzylem  zadzwoncie sobie do kogos z tej listy kto wam da 7zl za HF?? wiec sami mozecie sprawdzic czy kituje czy nie po drugie tam sa i ubojnie placom czasami jeszcze mniej niz handlarze co do koziego bydla wszystko oscyluje w granicach 700 kg bo mam swoja wage na podworku acz  oczywiscie rewelacji z miesem niema bo to slowaki  bo mam polskie rowniez i sa jak tapczan  i widac roznice .  a co do kitu to mam wrazenie ze ludzie na forum kituja z mega cenami albo dostaja tyle jak ich ktos orznie na wadze 100kg.

zreszta nie ja wam pierwszy mowie o bajkach kolega rowniez z wielkopolski pare stron wczeniej pisal ze daja mu 6,4 i ni wuja wiecej za HF. wiec tez jakis handlarz????

a skoro tyle dostajecie za bydlo to jest taki program SHU do rzutow ekranowych zamarzcie swoj nip i nazwiskoi wklejajcie zdjecie faktury  i dajcie na forum link do tego zdjecia to wtedy uwierze.

macie tez ceny na wielkopolskich izbach rolniczych wir.org czy na wielkopolskim oddziale doradztwa rolniczego wodr zobatrzcie sobie w zakladkach notowania jaki jest rorzut cenowy  do tego nawet ci co niby daja duze ceny to jak zadzwoisz to ci poda cene o wiele mniejsza niz na stronie.

oczywiscie nie wypowiadam sie do cen jezeli ktos sprzedaje ilosci tirowe wtedy molzliwe jest uzyskanie wysokich cen ale jak masz 4-6 sztuk to niema bata w mojich rejonach dostac 7 zl za HF nawet jakby mial 900 kg

Opublikowano

no i tu się z tobą zgadzam w 100% u mnie to samo pisz wymaluj nic dodać nic ująć mam 6 szt mięsnych na sprzedarz byki ładne po 800 kg 19 miesięcy ceny te same co u ciebie tyran karzdemu sprzedałem po dwa razy po dobrej cenie  ale waga moja i cena poleciała sprzedać nie ma komu chyba że po 6'9 za kg niech się walą trzymam dalej będzie większy popyt może cena pujdzie ale zainteresowani są tylko ta waga

Opublikowano

Tyran zgadzam sie z tobą w 100% (bo już bardziej sie nie da). B) Przynajmniej połowq cen tutaj jest najprawdopodoniej "wyssana z palca" czyli z mało wiarygodnych źródeł jak gazety albo czegoś innego gdzie podają wyższą cene niż w rzeczywistości. A część też jest od bambrów co sprzedają na raz po 50 szt. to i ceny wyższe dostają.
Dajcie mi namiary na tego co bierze bierze w wielkopolskim albo przyjedzie mi do wielkopolskiego po 4 szt i za hf da po 7zł... Mówiłem, mi oferowali 6.4 bo duże, ale dla mnie mało, no i co tu robić... Mam 2 hf i 2 mięsne a o mięsne nawet nie pytane było...
I nikt tu sie nie daje oszukać, albo inaczej. Oszukiwani są tu wszyscy, bo takie właśnie są ceny, jeśli sądzicie inaczej to dajcie mi namiary co daje tyle i mówicie, chętnie zadzwonid, niech bierze B)

Opublikowano (edytowane)

no i tu się z tobą zgadzam w 100% u mnie to samo pisz wymaluj nic dodać nic ująć mam 6 szt mięsnych na sprzedarz byki ładne po 800 kg 19 miesięcy ceny te same co u ciebie tyran karzdemu sprzedałem po dwa razy po dobrej cenie  ale waga moja i cena poleciała sprzedać nie ma komu chyba że po 6'9 za kg niech się walą trzymam dalej będzie większy popyt może cena pujdzie ale zainteresowani są tylko ta waga

no chodz jedna osoba sie ze mna zgadza a nie ze jestem handlarz ja mam wage w dodatku zalegaizowalem ja w marcu i ceny podaje jakie mi proponuja i bajek nie pisze pewnie jakbym nie mial wagi ceny byly by wyzsze  nawet 7 zl, hehehe.

A handel jest jeszcze utrudiony bo kady sie pyta czy polski czy zachodni jak mowie ze ze slowak to polowa z gory mowi ze zachdnich niechce bo niema gdzie sprzedac a druga polowa prubuje zbijac jeszcze to co sami zaproponowali, a z racji ze kazdy wie ze mam wage a ten co nie wie widzi ja przed oborom i ceny mam jakie mam

Tyran zgadzam sie z tobą w 100% (bo już bardziej sie nie da). B) Przynajmniej połowq cen tutaj jest najprawdopodoniej "wyssana z palca" czyli z mało wiarygodnych źródeł jak gazety albo czegoś innego gdzie podają wyższą cene niż w rzeczywistości. A część też jest od bambrów co sprzedają na raz po 50 szt. to i ceny wyższe dostają.

Dajcie mi namiary na tego co bierze bierze w wielkopolskim albo przyjedzie mi do wielkopolskiego po 4 szt i za hf da po 7zł... Mówiłem, mi oferowali 6.4 bo duże, ale dla mnie mało, no i co tu robić... Mam 2 hf i 2 mięsne a o mięsne nawet nie pytane było...

I nikt tu sie nie daje oszukać, albo inaczej. Oszukiwani są tu wszyscy, bo takie właśnie są ceny, jeśli sądzicie inaczej to dajcie mi namiary co daje tyle i mówicie, chętnie zadzwonid, niech bierze B)

stary soltys ma namiar napisz do niego  da ci namiar moze jego skupnik do ciebie przyjedzie istotnie proponuje wiecej ale do mnie po 4 sztuki niechcial bo jednak chodziez a jarocin to kawalek drogi. natomiast niepowiem ci jak zareguje jak zobaczy wage na uciebie na podworku, hehehehhe z doswiadczenia wiem ze kazdy kupujacy jak zobaczy u mnie wage to zaraz pyta sie czy sprawna jak mowieze sprawna i legalizowana to  byki sa nagle slabe i cena mocno w dol, heeheheh

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

Cos teraz z cenami naprawde nie ciekawie dzwoniłem wczoraj do Sokołowa a oddaje tam caly czas to powiedział mi przedstawiciel zeby czekac narazie bo cena słabiutko ale nie powiedzial ile chociaż w sumie nie spytalem . jak w grudniu sprzedawlem to dostałem 13.95 brutto za.mieso plus 3% od ogólnej kwoty teraz.pewnie szybko sie nie doczekam a juz mam 5 na wylocie

Opublikowano

tyran3 co do ceny teraz nie jestem w temacie bo na razie nie mam nic do handlu , ale ciekawy jestem tych Słowaków możesz wstawić ich zdjęcia do galerii bo przeglądam galerię i kilku użytkowników je kupuję i są ładne i pierwszy raz się spotkałem z takim czymś żeby handlarz pytał czy polskie czy zagraniczne . Jak przyjedzie to patrzy ile mięsa na sztuce :)

Opublikowano

To policzcie sobie ile wam taki byk po 6,40 przyniesie straty. Więcej zje niż za niego weźmiecie licząc swojego byczka. W świętokrzyskim są byczki nawet nr 1000+ i kto by był na tyle głupi żeby to kupować i sprzedawać dużego byka za tak śmieszną cenę? Wczoraj poszedł czarno-biały u wujka za 7,5+20 na połówkę ma jeszcze mieszankę z mięsnym i dawał 8,20 ale nie sprzedał :) I to nie jest hurt tylko po 1. Namiarów nawet nie podaje lepiej żeby nie wiedzieli że w innych stronach są za pół darmo. Za 3 tyg sprzedaje ostatnie byki i przechodzimy na 100% krowy to wrzucę wam fakturę VAT.

Opublikowano

To policzcie sobie ile wam taki byk po 6,40 przyniesie straty. Więcej zje niż za niego weźmiecie licząc swojego byczka. W świętokrzyskim są byczki nawet nr 1000+ i kto by był na tyle głupi żeby to kupować i sprzedawać dużego byka za tak śmieszną cenę? Wczoraj poszedł czarno-biały u wujka za 7,5+20 na połówkę ma jeszcze mieszankę z mięsnym i dawał 8,20 ale nie sprzedał :) I to nie jest hurt tylko po 1. Namiarów nawet nie podaje lepiej żeby nie wiedzieli że w innych stronach są za pół darmo. Za 3 tyg sprzedaje ostatnie byki i przechodzimy na 100% krowy to wrzucę wam fakturę VAT.

ja wiem ze to strata ale wiekszej ceny u nas nie dostaniesz  zwlaszcza jak masz swoja wage, heheheh

masz dwa wyjsia sprzedac albo trzymac  ja trzymam od 20 marca cena byla poziom 6,8-7 za HF 7,30 za mieszanca miala najpierw wzrosnac w kwietniu, potem w maju po 15 bo mieli do  izraela sprzedawac czy do turcji dokladnie nie wiem a wiem ze cena wala i jest 50 - 40 mniej niz w marcu i ma byc podobno jeszcze mniej bo ludzie sprzedaja byki ktore kupili na doplaty 2 lata temu a pamietaj pasza kosztuje nawet swoja, sloma balot nawet 50zl chca. Ja wiem ze na mojich bykach dolorze do interesu bo albo sprzedam za 6,4 albo musze dokupic siano, kiszonke, ziarno czyli i tak w dupe bede bity  a gwarancji wzrostu ceny niema raczej dalsze spatki, 

Opublikowano (edytowane)

Koledzy ja wam pokaze jak wyglada handel w wielkopolsce( mam nadzieje ze soltys mnie nieoskarzy o trolowanie)

biere jednego z posrednikow do ktorych dzwonilem Baszczynski Mieczyslaw- skup zywca

orientuje sie w cenach na stronie wiesci rolnicze bo tam jest multum posrednikow i ceny i tak

wiescirolnicze.pl/ceny-rolnicze/firmy/skup-zywca-baszczynski-mieczyslaw/

gosc ma na tej stronie ceny 6,3-6,9 za HF 6,9-7,50 za mieszanca

wykonuje telefon i rozmawiam i dostaje ceny  5,70-6,30 HF 6,40- 6,90 MM takie jak na stronie ponizej

htttps:/rolnicy.jimdo.com/ceny-skupu-bydla-i-trzody/

porownajcie sobie te dwa linki i sami powiedzcie czy wasz by szlak nietrafil ceny internetowe ni jak maja sie do proponowanych i tak jest u kazdego posrednika z listy

Dlatego uwazam ze bardzo duzo cen jest tu na forum podawanych tych oficjalnych ni jak majacych sie z realnymi chyba ze ktos odaje tira wtedy wierze ze dobra cene dostanie ewentualnie niema wagi i handlarz "udciwie" wazy na swojej wtedy 8 zl moze dawac, hehehe

Edytowane przez tyran3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v