Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Już kiedys o tym wspominałem... Był u mnie kiedyś handlarz, znajomy ojca dobrze na*ebany i powiedział wprost. Jak widze ze nie mam na szt 500 zł to nawet sznurka na rogi nie zakładam. Straty to zdarzają się na leżakach bo cała może iść w kontener, ale to naprawdę rzadkość. Dostanie kasę jak za normalną sztukę, a sami wiecie jakie pieniądze dostaje rolnik za bydło pourazowe. 

Opublikowano

Dokładnie zacznijcie płacić za 100% to i nie będzie się wam w buty nalewac. Na pourazówce nie jeden firme rozkrecil, da chlopu 400-500 zł a przytuli najmarniej jeszcze dwójkę z przodu. 

Opublikowano
28 minut temu, bluecows1 napisał:

mało ale mają,najwięcej jest widzę amatorów wyższej ceny i jeszcze większego jepnięcia na wadze

dobre samopoczucie po rżnięciu d*py też ważne:D

jak to do mnie to niech tak będzie jak poprawi to tobie  chumor 

Opublikowano
8 godzin temu, kr9292 napisał:

Już kiedys o tym wspominałem... Był u mnie kiedyś handlarz, znajomy ojca dobrze na*ebany i powiedział wprost. Jak widze ze nie mam na szt 500 zł to nawet sznurka na rogi nie zakładam. Straty to zdarzają się na leżakach bo cała może iść w kontener, ale to naprawdę rzadkość. Dostanie kasę jak za normalną sztukę, a sami wiecie jakie pieniądze dostaje rolnik za bydło pourazowe. 

dobrze że napisałeś  że był na,ebany ,,, jaki miał stan takie walił głupoty a następny wierzy i powtarza ,.Znam takich co też zarabiali po pięćset zł . ale w gębie , już nie handlują . bo zbankrutowali . Następna ciekawostka co do po urazówki , pokaż mi zakład który  płaci jak za normalną sztukę , jeżeli opowiadasz takie rzeczy poprzyj to dowodami . po urazówka każda jedna ma jakiś defekt jak nie obita to rozdarta , po za tym każda ma PH co już ją dyskwalifikuje jako pełno wartościowy towar. następna sprawa jak tak , ładnie ci znajomy ojca opowiadał to na co  czekasz ? bierz się za handel i nie narzekaj też będziesz zarabiał pięćset , ale chyba 500+.Jeżeli coś się pisze to trzeba mieć trochę wyobraźni i wiedzy na ten temat . POZDRAWIAM .... a co do cen to w tym tygodniu cena poszła 20 gr do dołu , być może dla tego że towaru jest do bólu a być może zaczął się spadek

Opublikowano

Ja dostalem od boernackich 2 tyg temu 7.45 netto na hfy 8 szt srednia 720 kg brutto i 5% potraceniaa zaczyanli spiewke od 7 a bydla potrzeba im multum bo z lotwu ciagna nawet wieszaki gdzie skora wisi....

Opublikowano (edytowane)

dokładnie , pamiętacie jakie kokosy robili ci z Rawy na zdechlakach??

Biernacki tzn przedstawiciel zaczynał rozmowę za jałówki od 6,8 skończył na 7,2 ale przelew, może by coś dorzucił ale temat ucichł jak powiedział magiczne słowo PRZELEW

Edytowane przez soltys48
Opublikowano

Jeśli chodzi o pourazowe to jest tak jak piszą koledzy wyżej. U jednej sztuki pękła macica. Przyjechał handlarz i mówi że daje 500 zł bo na niej pare groszy tylko zarobi. Odesłany z kwitkiem. Po weekendzie z samego rana już przyjechał i niby z wielkim bólem dał 1500 zł. Znając życie wziął za nią tyle co zdrową dlatego po trzech dniach przyjechał i dał tysiąc więcej. Krowa warta 3-3,5 tyś. Z tamtym panem już nie handlujemy. Choćbym miał parę groszy stracić na sztuce to takim cwaniakom nie dam już więcej zarobić. Cwaniaki przyjeżdżają i wykorzystują naiwność chłopów  dając 500 zł i zarabiając 2-3 tyś 

Opublikowano

JarekBazydlo nie narzekam i nie miałem takiego zamiaru bo nie oto chodzi . po to robią ciągają się z bydlakami żeby zarabiać , normalna sprawa . Chodzi o to że porządny kupiec a nie pajac nie gada takich bzdur a o zarobkach w ogóle nie wspomni. taki rozparzeniec kupi jedną dwie w tygodniu i udaje kozaka , a podatny grunt chłonie głupotę i potem  chodzą jakieś fantazje na forum . ktoś kto kupuje paredziesiąt sztuk w tygodniu leci hurtem i nie każda sztuka jest trafiona , ale średnia zawsze jakaś wychodzi

Opublikowano

mikruss te byki byly z luzu? w czwartek dostalem za byki hf 770 i 750 po 7 netto  za hfa 570 cos ze stawami mial po 6.60 netto jalowki  2 anguski 680 i 650 simentalke 590 i 2 czarnobiale ale szerokie w krzyzu 580 i 540kg po 7 netto co myslicie o tych cenach bydlo z lancucha 7%na okarmianie

Opublikowano

Rozmawiałem z jednym z tych znajomych i mówił że nieraz zarobi na byku i 600zł ale nie raz dołoży 200 czy nawet 600 lub więcej. Ludzie sprzedają różne sztuki. Mówił że raz kupił byka a on na drugi dzień wyciągnął kopyta. Ale jest z tego zysk i to spory. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v