Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

@tytan3 Różnica wychodzi z tego, że w twoich obliczeniach trzeba uwzględnić potrącenie na wykarmienie. I tutaj nie ma znaczenia czy ktoś przyjeżdża do Ciebie po nakarmionego czy głodnego - i tak potrąci. Mój jadąc do zakładu był nakarmiony (40l wody + treściwa i ocjętościowa) i zabity w ciągu dwóch godzin od wyjścia z obory. Akurat wyszło tak, że odbiór był dzień wcześniej niż wcześnie ustalone.

ok. ale mi chodzilo ze jak na zywca to okarmiony a jak na wbc glodny i przyjolem do obliczen 700kg byk glodny na wbc lub byk zywy 700 kg ale juz po skitce( ok. 750bruto przed sktkom) nikt przeciez na wbc skitki niepotraca????? no chyba ze sie myle

dzis sprzedane 5 bykow HF slowaki waga od 685-780 brutto cena 6,4 netto/6,91 brutto

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

no i sprzedane hf

Zabrane rano z gospodarstwa nie karmione tego dnia

waga w gospodarstwie

1.580
2.590
3.615
4.620

Waga na haku w ubojni po 2 godzinach

1.285.2

2.295.8

3.304.6

4.300

liczac , że byki nie były okarmione to liczyłem na wieksze wybicie - wszystkie poszły w O klasie w cenie 11.40 netto gdyby na haku było chociaż 310 kg miesa z jednej sztuki byłoby po 11.80 netto

odbierały zakłady mięsne skiba

Opublikowano (edytowane)

ok. ale mi chodzilo ze jak na zywca to okarmiony a jak na wbc glodny i przyjolem do obliczen 700kg byk glodny na wbc lub byk zywy 700 kg ale juz po skitce( ok. 750bruto przed sktkom) nikt przeciez na wbc skitki niepotraca????? no chyba ze sie myle

dzis sprzedane 5 bykow HF slowaki waga od 685-780 brutto cena 6,4 netto/6,91 brutto

W ten sposób zakłamujesz obliczenia. Bo w jednym przypadku masz masę brutto, a w drugiej netto. Skitki przy wbc nikt nie potrąca, ale spada wybojowość. Sprzedając głodnego możesz poprawić sobie humor z wybojowością, ale pieniądze będą te same.

no i sprzedane hf

Zabrane rano z gospodarstwa nie karmione tego dnia

waga w gospodarstwie

1.580

2.590

3.615

4.620

Waga na haku w ubojni po 2 godzinach

1.285.2

2.295.8

3.304.6

4.300

liczac , że byki nie były okarmione to liczyłem na wieksze wybicie - wszystkie poszły w O klasie w cenie 11.40 netto gdyby na haku było chociaż 310 kg miesa z jednej sztuki byłoby po 11.80 netto

odbierały zakłady mięsne skiba

Sprzedawałeś koty i to dlatego. Mam 4 w takiej wadze 550 - 650 i nawet nie myślę jeszcze o sprzedaży, bo teraz ładnie nabierają kształtu.

Edytowane przez romualdR
Opublikowano

Nawet jak uczciwie rozliczą , to myślisz że ubojnia handlarzowi doda kg ? Handlarz zyskuje na wyższej cenie. Na typowym HF nie ma na czym oszukać. :D A że zdarzają się oszustwa to nie ma co polemizować.

Opublikowano

dlatego tak medzilem kolega sprzedal byki HF srednia wybojowosc 48,7% cena srednia za kg 5,75 wiec nedza straszana, ale tu wezme kolege w obrone   poprostu jak bydla jest duzo to wybicie gorsze tak jest ze swinkami rowniez normalnie mam 56-57% miesnosci ale jak swinek brak to dziwnie miesnosc do 59 % nawet wskakuje a jak jest swinski krach to nawet do 53% spada. kiedys kojec sprzedawalem na 2 razy przeciagu 3 tygodni, i swinki jak malowane mialy 54% miesnosci a za 3 tygodnie swinki niedobitki chude slabe a wybicie 58% bo wtedy ich brakowalo na rynku.

dlatego kolega za te same byki jakby sprzedawal 6 miesiecy wczesniej to by mial wybicie 53% a ze bydla jest jak gnoju to i wybicie nedzne. tak wlasnie wyglada chandel na wbc

Opublikowano

I zalorze sie z kazdym nawet z tymi co sprzedaja LM na wbc ze obecnie ich wybicie bedzie gorsze niz normalnie mieli. WBC to sciema chyba ze jestes duzym chodowcom i masz typowo miesne bydla  bo takich zadna ubojnie niechce wnerwic  a cala reszta za to to frajerzy do golenia jak sprzedaja pare sztuk na wbc

Opublikowano

dlatego tak medzilem kolega sprzedal byki HF srednia wybojowosc 48,7% cena srednia za kg 5,75 wiec nedza straszana, ale tu wezme kolege w obrone poprostu jak bydla jest duzo to wybicie gorsze tak jest ze swinkami rowniez normalnie mam 56-57% miesnosci ale jak swinek brak to dziwnie miesnosc do 59 % nawet wskakuje a jak jest swinski krach to nawet do 53% spada. kiedys kojec sprzedawalem na 2 razy przeciagu 3 tygodni, i swinki jak malowane mialy 54% miesnosci a za 3 tygodnie swinki niedobitki chude slabe a wybicie 58% bo wtedy ich brakowalo na rynku.

dlatego kolega za te same byki jakby sprzedawal 6 miesiecy wczesniej to by mial wybicie 53% a ze bydla jest jak gnoju to i wybicie nedzne. tak wlasnie wyglada chandel na wbc

znajomy handlarz mi wytłumaczył dlaczego takie słabe są wybicia jak samemu się odda na zakładach nic sobie z nas nie robią piszą 20-50kg mniej. A jak on odda to boją się stracić dostawcy i ważą uczciwie. Mówi że każdy normalny byk wyjdzie ponad 55% do tego klasa wszystkie mm to minimum R nawet ciężkie hfy to aR a jak oddałem pięknego sima ponad 800kg to mi zrobili O bo tłusty. Jak handlarz dużo oddaje to nie ma takiego cyrku spojrzy i wie jak się wybije i jaka klasa będzie. Tak samo świnie mam kolegę co sprzedaje około 200szt miesięcznie i mówi że nie ma złych wybić nawet przepukliniaki i wnentry idą normalnie. Mają zapowiedziane że jedna dyskwalifikacja i więcej świń nie zobaczą.
Opublikowano

Jeśli myślicie że handlarza ubojnia w ch*ja nie zrobi to jesteście w błędzie,nie jeden się przejechał. Fakt że na drugi dzień odrobił ale oni też nie raz są do tyłu.

Opublikowano

znajomy handlarz mi wytłumaczył dlaczego takie słabe są wybicia jak samemu się odda na zakładach nic sobie z nas nie robią piszą 20-50kg mniej. A jak on odda to boją się stracić dostawcy i ważą uczciwie. Mówi że każdy normalny byk wyjdzie ponad 55% do tego klasa wszystkie mm to minimum R nawet ciężkie hfy to aR a jak oddałem pięknego sima ponad 800kg to mi zrobili O bo tłusty. Jak handlarz dużo oddaje to nie ma takiego cyrku spojrzy i wie jak się wybije i jaka klasa będzie. Tak samo świnie mam kolegę co sprzedaje około 200szt miesięcznie i mówi że nie ma złych wybić nawet przepukliniaki i wnentry idą normalnie. Mają zapowiedziane że jedna dyskwalifikacja i więcej świń nie zobaczą.

troche nie wiesz o czym piszesz

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v