Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

sitnicki pewnie.tak waży że jak powiedziec mu ze jedziemy na ogólną to juz nie kupuje

Opublikowano (edytowane)

czy za krowy mm 700 i 600 kg na oko - 1 ładna każdy handlarzyna co oglądał mówi że ładna i druga ciut gorsza bo lżejsza ceny odpowiednio 6zl i 5.4 netto to dobra cena czy ktoś płaci lepiej w podlaskim? aha no i z tego co mówił to ceny krów stabilne a byki powoli w góre.

Edytowane przez BENNY82
Opublikowano

Zyczliwych ci u nas dostatek tylko nikt na Twoje pytanie nie zna odppowiedzi ;)

Soltys to co Ty masz za krowy ze tyle waza i ile czasu nie dojona chyba ze jakas mamka lm

Krowę kupiłem w komplecie z jałówką MM ok 560kg, i trzema byczkami.Był to jakiś mieszaniec z SM, zad był na wysokości ok 170cm.Dziś jak zabierał ją na rzeź to mówił,że to chyba ze słoniem krzyżówka :P Wczoraj na mojej szalkowej wadze źle ją zważyliśmy bo opierała się o barierki, dziś na elektronicznej kupującego ważyła 961kg.

Jeszcze dodam tylko,że prawdopodobnie ta sztuka nigdy nie rodziła cieląt-tak ja sądzę

w jakiej cenie są jałówki ho waga tylko 500 kg ( słabo rosła) ? mazowieckie 

Dziś sprzedałem właśnie taką słabą sztukę czarna niby MM ale stara bo w sobotę skończyła by 30 miesięcy w wadze 558kg to dostałem po 6,2,-netto,ale sztuka dość słąba nie chuda ale biednawa.....

Opublikowano

O jakie barierki się opierała że wagę oszukała ? Rogi miała ? Na nich dobrze widać czy miała cielęta .

Opublikowano

Jak mogła w ten sposób zmienić wagę ? :P:D Pomyśl zanim coś takiego znowu palniesz . :lol:

Opublikowano

No faktycznie - jak byłem mały to tak miałem  :P  .     Sołtys nie dla kłótni , tylko żeby wyjaśnić . Nie da się w ten sposób zmienić wagi , bo furtka i barierki razem a podestem należą do tej samej części wagi . To że coś co jest ważone opiera się o boki w żaden sposób nie zmieni wyniku . No chyba że Twoja waga boki i furtki ma przymocowane do podłoża , a nie sądzę . Już kiedyś komuś coś podobnego tłumaczyłem . Jak usiądaiesz na barierce wagi z nogami w powietrzu to waga pokaże 0 , czy normalną wagę ? Zawsze ma pokazać taką samą , nawet jak się złapiesa za barierkę , a nogami się będziesz odpychał Fizyki nie przeskoczysz . B)

Opublikowano (edytowane)

No to w takim razie nici z Mojego wykładu B) . Nie przewidziałem ze masz jakąś odmienną wagę .   Ale chwila , to na jakiej wadze kazałeś Mi sprawdzić pomiar skoro Twoja jest nie typowa ? Czyżbym wyczuwał jakieś kłamstwo ???

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v