Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja już skończyłem z handlarzami. Szkoda nerwów. Sprzedane do Wierzejek HF-y 22-24 miesiące średnia 863 kg, 12,8 zł/kg, wyszły na żywo po 7,54 zł/kg brutto. Handlarze dawali 7,5 zł/kg brutto.

A myślisz że w rzeźni cie nie okantują? Edytowane przez robi57362
Opublikowano

Znam takich co pompuja w byki i krowy po 70 litrów wody a potem jak sprzedadza to się dziwią że nie chce nikt od nich brać bydła drugi raz

Opublikowano

Ja nie . Daje im jeść o zwykłych porach . Dla Mnie to głupota takie głodzenie dzień wcześniej , żeby przed sprzedażą się lepiej napchało .

Opublikowano

Panowie kto placi dobrze w podlakim za krowy ?? Mam jedna waga 750 - 800 blizej 800 wedlug mnie, krowa jednykowa w bardzo dobrej kondycji. Nie dala mi sie zacielic i juz 17 miesięcy po wycieleniu, spasla sie a potrzebuje miejsca.

Opublikowano

12,8 zł/kg za jaka klase? Sokołów na dzis proponowal 13,7zł/kg netto za R

Za O netto. HF w wyższej nie pójdzie. R była za 13,4 netto.

A myślisz że w rzeźni cie nie okantują?

Jest mniejsza możliwość. Sprzedając do nich przynajmniej widzę rzeczywistą masę po 30 minutach od wzięcia z obory na ich wadze i późniejsze wybicie. Konkluzja jest taka, że wyszło 4 grosze drożej i wiem, że masa brutto buhajów się zgadzała. 

Opublikowano

Wczoraj sprzedane 2 byki czyste  hf po 7,5zł netto 28 miesiecy waga 750kg brutto

jak za HF to super cena, u mnie 7,5 netto to za bardzo ładnego mieszańca można dostać a HF to 6,8 netto max

Opublikowano

Sugerujesz że został oszukany ? Wydaje Mi się że kiedyś już mocno przepraszałeś za coś takiego .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, chciałbym rozpocząć hodowlę 15 krów mamek. Mocno zastanawiam się nad herefordami. Chciałbym poznać o nich opinie osób które tą rasę posiadają, zastanawia mnie czy opasy ładnie przyrastają i jaką można dostać cenę za kg żywca. Czy warto bawić się w krowy mamki jeśli nie mam miejsca na pastwisko? Mamki karmił bym sianem i dodatkowo jakąś paszą energetyczną. Czy lepiej wybrać jakąś inną rasę np. Angusa?
  • Dodaj nową pozycję...
v