Skocz do zawartości

Wycinka drzew na własnej posesji już bez zezwolenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A może pytał bo te drzewa są na mapach i jak to ogarnąć.

Kupiłem pole bez drzew a, na mapach były, gmina robiła plan zagospodarowania przestrzennego i dowali się do mnie o brakujące drzewa.

Ledwo z tego wyszedłem (świadkowie potwierdzili że jak była rzeka poszerzana to je usunęli) znaleźli u siebie kwity że tak było,to chcieli żebym na własny koszt prostował mapy,ale doszliśmy ładu.

Kolega jak się dowiedział o możliwości samowolnej wycinki chce ze swojej działki usunąć dwa monumentalne dęby (dlatego że siedzą w nich szerszenie i liście sypią się do rynny) I jaki to powód do samowolnej wycinki ? 

Opublikowano

Rolnicy ostrożnie z tymi wycinkami. Dopytajcie w swoich gminach co i jak. Jestem rolnikiem i urzednikiem i powiem Wam, że rolnik to tak nie wiadomo czy osoba fizyczna czy działalność. Jest wyrok sądu WSA we Wrocławiu który mówi, że rolnik to działalność gospodarcza tyle, że nie objęta ustawą o swobodzie działalności gospodarczej. Więc tak do końca nie wiadomo. W gazecie TPR był ostatnio artykuł o wycinkach. Napisalem do Pani redaktor o swoich wątpliwościach. Wysłała zapytanie do ministerstwa środowiska o interpretację przepisów celem doprecyzowania statusu rolnika.

Opublikowano (edytowane)

tylko że  tu nie chodzi tylko o działalność gospodarczą jako taką a wycinkę  na cele tej działalności 

więc trudno zaliczyć wycinkę kilku drzew na opał do wycinki na cele zarobkowe związku z działalnością gospodarczą - tu raczej działalność rolnicza nie ma związku  z taką działalnością 

"Przewiduje ona, że właściciele prywatnych posesji będą zwolnieni z obowiązku uzyskania w urzędzie gminy (miasta) zgody na wycinkę drzew, jeżeli nie jest ona związana z działalnością gospodarczą. W innych wypadkach o zezwolenie trzeba będzie się starać, ale dopiero w odniesieniu do drzew, których obwód (mierzony na wysokości 130 cm) przekroczył metr. Chodzi więc o drzewa mające co najmniej kilkanaście lat.... "

​jak niby powiązać działalność rolniczą  i wycinkę na własne potrzeby z wycinką na cele zarobkowe skoro to inny rodzaj działalności ? 

czy np. handel lub obróbka drewna to działalność rolnicza ? NIE ..to działalność gospodarcza i o taką właśnie chodzi ustawodawcy na moje oko 

Edytowane przez marko-kolo
Opublikowano

Rolnicy ostrożnie z tymi wycinkami. Dopytajcie w swoich gminach co i jak. Jestem rolnikiem i urzednikiem i powiem Wam, że rolnik to tak nie wiadomo czy osoba fizyczna czy działalność. Jest wyrok sądu WSA we Wrocławiu który mówi, że rolnik to działalność gospodarcza tyle, że nie objęta ustawą o swobodzie działalności gospodarczej. Więc tak do końca nie wiadomo. W gazecie TPR był ostatnio artykuł o wycinkach. Napisalem do Pani redaktor o swoich wątpliwościach. Wysłała zapytanie do ministerstwa środowiska o interpretację przepisów celem doprecyzowania statusu rolnika.

No to poczekamy na interpretację ale jak by nie patrzeć w def. rolnika indywidualnego jest wyreźne napisane, że jest on osobą fizyczną.

Opublikowano

Dziś rano w TVP w programie rolniczym mòwili że można wszysko ciąć Pòźniej coś takiego że to zależy w jakiej gminie bo to od niej zależy interpretacjia. Ja wiem że w tym temacie już niczego nie jestem pewien.

Opublikowano (edytowane)

tylko że  tu nie chodzi tylko o działalność gospodarczą jako taką a wycinkę  na cele tej działalności 

​jak niby powiązać działalność rolniczą  i wycinkę na własne potrzeby z wycinką na cele zarobkowe skoro to inny rodzaj działalności ? 

czy np. handel lub obróbka drewna to działalność rolnicza ? NIE ..to działalność gospodarcza i o taką właśnie chodzi ustawodawcy na moje oko 

Z tą działalnością gospodarczą to raczej chodzi o to że ktoś wycina drzewa by potem w tym miejscu coś wybudować, zrobić parking itp. Co ktoś zrobi z drzewem po ścięciu to nikogo nie obchodzi

U nas wójt na stronie naszej gminy zamieścił wyjaśnienie do tej ustawy i rozwiał wątpliwości i już wiem że nie trzeba żadnych pozwoleń gdy się ścina na swojej nieruchomości  

Ale nie wiem też jak wygląda sprawa z przewożeniem ściętych drzew i sprawa asygnaty Ktoś to może wyjaśniał coby się nie narazić na jakiś mandat od straży leśnej bądź policji?

Edytowane przez maroon
Opublikowano (edytowane)

być może tak jest jak mówisz z tą działalnością ale tu raczej można sobie wyciąć wcześniej  bo raczej się planuje takie inwestycje z wyprzedzeniem 

sprawa druga to lasy zostają po staremu bo to nigdy nie dotyczyło i nie dotyczy działek leśnych  - to podlega pod ustawę o lasach na moje oko ale głowy to nie dam .... ;)

Edytowane przez marko-kolo
Opublikowano

A jak to jest z wycinka drzew w pasie drogowym ? Czy nadal muszę uzyskać pozwolenie na ich wycinkę bo słyszałem że tam też coś się pozmienialo

Opublikowano

A jesteś sobą fizyczną?  Bo jak tak to nie musisz, jeśli nie jesteś to kilka gatunków  m.in. topola, klon, wierzba, akacja mierzone na 130cm  do 100 cm a pozostałe do 50cm - nie wymagają a grubsze niestety tak.

Przy drogach zmieniło się to, że nie ma potrzeby uzgadniania z RDOŚ zezwolenia.

Opublikowano

Chodzi mi głównie o wycinkę w pasie drogowym bo nie ukrywam że mi przeszkadzają drzewa w pracach polowych . Zawsze jak skladalem wniosek o pozwolenie to mi go odrzucali

Opublikowano

kgal dziękuję za takich urzędników jak ty. . . czy prowadzisz gospodarstwo czy masz działalność gospodarczą to i tak jesteś osobą fizyczna!!!!!

Niestety to nie mój wymysł - też jestem rolnikiem, i jeśli czytałeś powyższe posty to wiesz, że podjąłem starania aby ministerstwo środowiska ustosunkowało się do osób fizycznych-rolników. Póki co to jest wyrok WSA we Wrocławiu z którego wynika, że rolnik prowadzi działalność, która jest tylko wyłączona z ustawy o swobodzie działalności gospodarczej - niestety sądy potrafią namieszać. A jak prowadzisz działalność gospodarczą to jesteś wpisany do CEIDG i nie jest osobą fizyczną.

A i jeszcze - Gdybyś był rolnikiem z mojej gminy .... to myślę, że byś dziękował za takiego urzędnika. :)

Chodzi mi głównie o wycinkę w pasie drogowym bo nie ukrywam że mi przeszkadzają drzewa w pracach polowych . Zawsze jak skladalem wniosek o pozwolenie to mi go odrzucali

Czyja droga? Jeśli nie twoja  - to jedynie wg kodeku cywilnego - art.150 - zawiadamiasz właściciela, że ma przyciąć konary - dajesz mu np. 2 tygodnie - jak tego nie zrobi  to konary które wychodzą na twoją działkę możesz przyciąć.

Z jakiej gminy jesteś że tak Ci utrudniają?

Opublikowano

krystal wydaje mi się że można tylko na swoim terenie wycinać a pas drogowy nie jest twój. możesz jedynie przyciąć to co wystaje na twój teren.

No nic trzeba będzie dalej się starać o pozwolenie

@kgal

Jestem z powiatu łęczyckiego z gminy Piątek , gmina mi nie utrudnia wycięcia tych drzew tylko chyba RDOŚ 

Opublikowano

musisz zwrócić się do właściciela pasa drogowego o pozwolenie 

u nas starostwo powiatowe pozwala wszystkim  rolnikom na wycinkę w pasie drogowym w zamian ma czyste rowy 

teraz już nie trzeba pozwolenia na wycinkę więc pozwolenie  właściciela i można wycinać 

Opublikowano

krystal9 - to zwróć się jeszcze raz - bo od stycznia RDOŚ nie ma nic do gadania - jak gmina czy tam ZDP albo ZDW będą przychylne no załatwisz.

stasiu3512 - no cóż, co kraj (gmina) to obyczaj - dopóki nie będzie donosów  i ktoś się nie zorientuje  - ale poczekajmy na interpretację ministerstwa może masz rację.

dachu127 - no trudno, jak tak uważasz, niech tak będzie - nie będę polemizował za dużo pisania i cytowania przepisów.

Opublikowano

wy jako urzędasy  nie możecie się jednak pogodzić że nie macie już nic do gadania w tej sprawie 

jeszcze liczycie na donosy i obyczaje jakie wprowadziliście ...żałosne to jest 

powtarzam zgoda właściciela i jazda z piłą , gmina nie ma tu nic do gadania

u nas na sesji  dyrektor  zarządu dróg ze starostwa oficjalnie przedstawił stanowisko że każdy rolnik niech tnie  

wójt potwierdził że jemu nic do tego w myśl nowej ustawy