Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

@Krowiarka miałabym może bym nie miała. Jakoś nie wiem czy teraz zdecydowałabym się przejść. :P Na tej okrzykniętej liście wisze już drugi rok. Trasę mam pod nosem, ale samochód pełen. Sympatyczny pan kierownik OBIECAŁ mi przejście już rok temu na jesieni. Nie udało się. Trudno. Przyjął nas Spomlek. I naprawdę nie narzekam. ;)

Opublikowano

@ZosiaSamosia przyjdzie czas że będziesz chciała do Sierpca :-D

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Robcio90. Tak, tak u Ciebie już przyszedł czas. ;)

Opublikowano

mlekovita i mlekpol jada po bandzie,maja i tak duzo mleka i beda miec coraz więcej to po co podnosić.nie wierzę ze to celowo aby zaoszczędzić na kryzys i nie obnizac,raczej dolary potrzebne na te wielkie proszkownie co obie mleczarnie tworza Niestety każda większa inwestycja jest robiona kosztem dostawców mleka.

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

No a te proszkownie to na co? Żeby na nie patrzeć? Nie. Mleczarnie też inwestują bo widzą w tym jakiś zysk. A jak jest zysk to i dostawcom coś skapnie. Nie narzekajcie na ceny w Mlekpolu czy Mlekovicie, naprawdę. Jak wyżej ktoś napisał 1,55 i 20tys litrów to mało? Kurcze to po ile ma być to mleko? :/

Opublikowano

Teraz ok a rok temu? 1.16 brutto.Ja moglbym i max 1,5zl miec ale stale.Jak w Piątnicy.Dokładnie jednak wiem ze ten balonik prędzej niz pozniej pęknie i cena poleci wiec teraz jest czas na gromadzenie funduszy na besse i skoro lokalne mleczarenki lepiej płacą od mlekpolu to chyba tu cos nie halo

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano (edytowane)

Ha jasne, ostatnio odwiedził nas przedstawiciel z jednej takiej lokalnej i zaproponował 1,75... OMG i opowiada jak to u nich pięknie, że o jakość tak nie gonią bo przecież Spomlek takie straszne wymogi dostawcom stawia. Zapytałam tylko o to czy ich unijne wymogi nie obowiązują bo chyba wszystkie mleczarnie mają takie same. Zakończył rozmowę i odjechał. Wszystko fajnie jak przerzucik drogi a jak potanieje to i w mleczarenkach nawet 1 zł nie będzie. Pisząc mleczarenki mam na myśli te które produkują tylko na lokalny rynek a resztę wywożą gdzie drożej zapłacą. ;)
A Piątnica hermetycznie zamknięta i weź się tam dostań ;)

Edytowane przez ZosiaSamosia
Opublikowano

Zosia nie dziw się nam bo mamy dosłownie pod nosem piatnice, sama byś kołki ciosała na dziadku jak sasiednia miejscowość mają zawsze 25-30gr więcej. Kryzys nie kryzys zawsze jest gigantyczna różnica.
Ludziska u nas glupieja 20 szt swoich po 16 litwinek po 6.5tys netto kupiło dwóch. suszy trzeba bo będziemy znowu za darmo doic. Co za baran wymyślił te dopłaty

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Ja się nie dziwię. Drugi Zakład Piątnica to gdzie ma? Pod moim nosem ;) Ale zawsze lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu :)

Opublikowano

No a te proszkownie to na co? Żeby na nie patrzeć? Nie. Mleczarnie też inwestują bo widzą w tym jakiś zysk. A jak jest zysk to i dostawcom coś skapnie. Nie narzekajcie na ceny w Mlekpolu czy Mlekovicie, naprawdę. Jak wyżej ktoś napisał 1,55 i 20tys litrów to mało? Kurcze to po ile ma być to mleko? :/

Masz rację, coś tam skapnie, tragedni też nie ma. Ale w kryzysie u mnie było podobnie jak ktoś pisał 1,14-1,16 zł, wiem, że inni mieli mniej ale średnia ta stabilność. Poza tym pod koniec września pracownicy dostaną 700 zł premi, tylko nie wiem za co, bo jest tyle zwrotów z hurtowni, że głowa mała, ale możliwe, że Sapiński o tym nie wie bo wiele rzeczy jest zatajane. To taki kolejny niesmak, bo w takiej sytuacji jak wynagradzać to wszystkich albo nikogo. Mleko może być i po 1,4 oby cały czas.

Opublikowano

mlekovita i mlekpol jada po bandzie,maja i tak duzo mleka i beda miec coraz więcej to po co podnosić.nie wierzę ze to celowo aby zaoszczędzić na kryzys i nie obnizac,raczej dolary potrzebne na te wielkie proszkownie co obie mleczarnie tworza Niestety każda większa inwestycja jest robiona kosztem dostawców mleka.

Z tą dużą ilością mleka w Mlekpolu to chyba nie teraz bo wystarczy na esklepie mlekpolowym zobaczyć. Jeszcze pół roku temu można było tam kupić praktycznie wszystko z ich asortymentu a teraz? Albo nie dowożą tego co się zamawiało (domyślam się, że nie mają) albo dany produkt ginie całkowicie z listy dostępnych w esklepie i zamówić go po prostu nie można. 

Opublikowano

No podobno lepszy ten wróbel, trzeba mi kobiety z Twoim charakterem Zosia ;), co tu gadać brać się do roboty ułożyć lepsza dawkę skoro taka cena. Akurat wycielenia jedno za drugim, szkoda że 15 jalowek 2 mies dopiero jak zacielone bo teraz by byyyyło

Opublikowano

A co ja mam powiedzieć, gdy teraz mam 17 jałówek do zacielenia? No i niektóre w wieku dobrze krowim?  ;) Były w kiepskich warunkach i nie pokazywały rui, dzisiaj pierwsze 9 dałam na nowy obiekt i lekarze Vet się za nie wezmą, ale porody będą na lato.

Opublikowano

Ja zawsze zostawiam wszystkie jałoszki, ale zdarzało się, że ich nie miałam. Choroby i padnięcia, a jak się rodziły to czasami po 10 byczków z rzędu. Teraz mając osobistych lekarzy Vet mam bardziej opanowaną sytuację.  ;)

A Sierpc już oficjalnie z okazji jubileuszu istnienia zrobił prezent.  :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v