Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

Było warte tyle ile dał kupiec proste. Wiesz ja też mogę powiedzieć że moje 100zł jest warte 200zł bo jestem do niego przywiązany i ciężko na te 100zł pracowałem ale nawet te 100zł może być warte dla kogoś obcego 80zł bo taka będzie najwyższa oferta jego kupna. Jak komornik licytuje to jest w pierwszej licytacji 3/4 sumy oszacowania a w drugiej już 1/2 sumy oszacowania wątpię żeby bank sam siebie wyrolował z kasy. Rozumie że w oczach niektórych mogę wyjść na bezdusznego gbura ale takie są fakty. Ja wiem że Nam się łatwo o tym pisze ale to są ludzkie tragedie i całych rodzin. Dlatego nie rozumie po kiego grzyba w szkołach średnich uczy się totalnych bzdur a nie uczy się przez 3 lata ekonomii, bankowości, polityki pieniężnej. Dziś dzieci po maturze nie wiedzą co to cena brutto a netto. Nie rozróżniają pojęć przychód - dochód - zysk  i koszt - wydatek. Już nie mowa o umowach kredytowych i ich skomplikowanej terminologii. Ludzie biorą kredyt z oprocentowanie o połowę niższym niż daje konkurencja tylko nie mają pojęcia o dodatkowych kosztach które są ukryte w różnoraki sposób. Żniwo owego braku edukacji jest afera amber gold i jej skala jak ludzie myśleli że Pan P został zesłany aby rozdawać pieniądze. 

mało wiesz nie było licytacji żadnej i komornika bank to sam opylił za wartość zadłużenia. Ale co tu pisać jak i tak wiesz lepiej. Poszło wszystko około 40 ha ziemi gdzie ziemia w tamtych okolicach chodzi około 100 za ha do tego nowa obora krowy maszyny itp. 

Dokładnie umowa jest i koniec, niektórzy nawet nie przeczytają idziesz do radcy i Ci łopatologicznie wyjaśni, to nie pożyczka na 10zł. Jesteśmy klientami przychodzimy po "towar" i nie bójcie się negocjować, podsuwać oferty innego banku i co najważniejsze jak już wspomniano pierwsze przed podpisaniem umowy całkowity koszt kredytu/całkowita kwota do spłaty. W BGŻ oferowali mi 0% prowizji co poszło w dodatkowe koszty, ubezpieczenia itd. W BS oprocentowanie mam wyższe o 0.2% a całkowity koszt niższy niż w BGŻ.
Czareczek to jest w wielu przypadkach właśnie powód licytacji ludzie biorą na 120% możliwości spłaty "bo jakoś się da rade" wypadnie susza czy inne nieszczęście i lezysz.
Ja na obore wziąłem na rok dłużej niż byłbym w stanie ogarnąć wtedy, teraz jestem w stanie spłacić to jeszcze szybciej niż ten rok przedłużenia. Nie liczyć na cud, ze będzie manna z nieba, na 90 a nawet 80% możliwości brać bo trafi się jak 2015 susza i cena pod psem i zamiast spać w nocy to siedzisz ze sraczką albo ze sznurkiem w ręku. Nie jeden już przez kredyty zawisł. Ja teraz wezmę do obory co się da żeby ulżyć w pracy i dziękuję, będzie kasa na maszyny to złożę jak nie to znaczy, ze mnie nie stać proste. Nie sciagne dziewczyny żeby związać ją z moimi kredytami i dybać na głupie maszyny.

mało wiesz nie było licytacji żadnej i komornika bank to sam opylił za wartość zadłużenia. Ale co tu pisać jak i tak wiesz lepiej. Poszło wszystko około 40 ha ziemi gdzie ziemia w tamtych okolicach chodzi około 100 za ha do tego nowa obora krowy maszyny itp. 

Czarek ja nie wiem nic w tej sprawie bo nie żyje ludzkim życiem tylko swoim ale nie żyję też na pokaz tylko na tyle ile mnie stać. 

Gość ZosiaSamosia

Jeżeli bank dokonał sprzedaży majątku to tylko i wyłącznie za zgodą tego Pana. Widziałam ten reportaż i naprawdę szkoda tych ludzi, jego rodziców i jego dzieci. To jest przestroga dla innych inwestujacych i rozwijających się rolników. Każdy ponosi skutki swoich decyzji, trudno.
A co do edukacji i wiedzy naszej młodzieży to (o zgrozo!) pochodzi ona z Farminga czy innego symulatora rolnictwa a nie ze szkoły. Ostatnio dwudziestolatek wychowany na grach opowiadał mi o swoich planach na przyszłość: wezmę premię mlodego rolnika, kredyt i pobuduję chlewnie na ileś setek tucznika, trzeba zaznaczyć że ma chlopak 15 ha i 2 maciorki. Więc w jakim świecie on żyje? Bo ja czegoś podobnego to nawet sobie wyobrazić nie potrafię. :/

U mnie w Mlekovicie parametry były na w miarę stabilnym poziomie i 2 połowa lutego minimalny wzrost. Potem I połowa marca i spory spadek a w II połowie cudowny wzrost. Co jakiś czas to się powtarza, ale nie jak u Zkordalskiego.

^^bez oceny to każdy jeden ma pretensje, mi w poprzedniej mleczarni się zawsze zgadzało z oceną i teraz w mlekovicie się też zgadza prócz tłuszczu który jest zaniżony o 0,1 jednostki ale to stała wartość zaniżenia i się nie wacha

Gość ZosiaSamosia

Z oceną nie zawsze się zgadza, najlepiej sprawdzić w innym laboratorium. Ewentualnie pogadać z zootechnikiem żeby próbkę ze zbiornika podstawił pod jakąś krowę ;) ale to znowu musi być ta sama partia mleka z tego dnia co masz odbiór. No i musisz znać wynik jaki wyszedł z tego odbioru w mleczarni. Ja porównalam Spomlek w innym laboratorium, raz na parametry i raz na mikrobiologie i wiecej nie muszę bo różnice były 0,01 albo wcale na parametrch i nie wielkie różnice w mikrobiologii.

U mnie ostatnio dwa razy owalili  0,4 tłuszczu, białko się zgadza. To, że brakuje 0,1 tł czy białka to taka norma. raz na pół roku grubsze machnięcie, teraz widocznie ktoś sie pomylił i zrobił to dwa razy. Jutro bedzie sms z parametrami i założe się, że będzie wszystko w normie czyli 0,1 w dół. Cena bez zmian to parametry w dół. I na premie pracownikom jest.

Najlepiej dac próbkę dodatkową zootechnikowi i wiadomo tylko jak ktos robil taka probke to wie ile federacją daje +- na te wyniki i wiecej nie robilem bo takie granice na mocznik jest roznica +- 17% BIALKO O.O8 TLUSZCZ 0.12to jest pewnie tez jakis procent ale tak napisane przy każdym parametrze a druga sprawa ze się zgadza w Łowiczu

A mój zootechnik nigdy nie chciał brać dodatkowej próbki. :/

Dodatkowej jak dodatkowej ale zamienienie jakiegos mleka od krowy w zamian za to ze zbiornika to bez problemu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Jakie są ceny rzepaku w sezonie 2023? Jaka może być cena rzepaku po żniwach 2023? Jaka jest opłacalność produkcji rzepaku? Zapraszamy do dyksuji.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny paliw w 2024? Czy można liczyć na obiecywane w kampanii wyborczej spadki?
      Dziś wiodące koncerny zaktualizowały cenniki uwzględniając nowe stawki podatków i opłat, a więc olej napędowy drożeje o +5,3gr
      Najlepszego w Nowym Roku

kontynuacja zeszłorocznego tematu:

• Przez Pawel197890
      Mam pytanie czy można siac żyto hybrydowe rok po centrali i ile kg na hektar 
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny słomy w sezonie 2020? W jakich cenach jesteście w stanie sprzedać słomę w Waszych regionach Polski? Czy warto sprzedać słomę z pola? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Temat dotyczący cen słomy w roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273040-ceny-slomy-2019/

• Dodaj nową pozycję...