Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
53 minuty temu, tabaccco napisał:

ludzie sadzą i wiedzą że nadają przymrozki a potem będzie płacz,trzy lata temu to rozumiem nikt się nie spodziewał i zmroziło ale teraz nadają a sądzą

Nadawali to samo co teraz 4- 5 stopni na plusie.zaczelismy wtedy sądzić w sobotę a ja środę czwartek po tej sobocie już nawet nie 15 maj a 21 22 w tzw 'dni krzyżowe ' przymrozilo.od 12 mają do wtedy nie było ani jednej nocy z minusowa temp.dwa lata temu mieliśmy wysadzone 3 pola a ucierpiało najbardziej to ostatnie gdzie jest totalny piach gdzie roślina potrzebuje dwa razy więcej czasu żeby się przyjąć i dokładnie w nic po wysadzeniu przymrozilo.realna strata 20procent do wyjechania i ponownego nasadzenia.a trzeba mieć zdrowia żeby te 20 palet wysadzić.

Jest ryzyko jest zabawa, kto nie ryzykuje ten szampona nie pije...a jak w lipcu bd nadawać gradobicia to co zrezygnujesz z sadzenia?

3 minuty temu, grapen23 napisał:

Tak to już jest ze niektórzy nie wyciągają wniosków a potem szukają sadzonek najlepiej za darmo. 

Odemnie brali za pół darmo;p i płakali że drogo;p może teraz znajdzie się jakiś szczerozłoty plantator który poratuje.wszystki daj za darmo a jak czegoś nie dasz to jesteś ch*j 

Opublikowano

No tak.wieje niemiłosiernie i kurzy.w polu sucho na tyle że rozsada z tac na piachu słabo wygląda po posadzeniu.w spodzie ziemia ma końce wilgoci nawet tytoń z hydroponiki wczoraj padał na koniec sadzenia tam gdzie tylko popiołem go podgarnelo.3-5 cm popiół dosłownie.orka wiosenna,brony ciężkie 2 razy agregat 

Opublikowano (edytowane)

Jak to dobrze być w  tej plamie zielonego 😁😁😁co bd to bd tytoń był cięty i lekko hartowany przed sadzeniem zobaczymy jaki bd tego efekt.wiem ci było bez hartowania i małej ilości cięć i trzymania rozsady w ciepłym "kurwidołku" bd kolejne cenne doświadczenie możliwe że u kosztowne.

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
34 minuty temu, tabaccco napisał:

Podejrzewam że jak doj**ie to i hartowanie mu nie pomoże...Jaka to pogoda?

Jeżeli przy gruncie utrzyma się 3-4 godzin powyżej -4 to zdechnie,nawet woda święcona nie pomoże.wszystkie inne słabe niedokosy albo pyrdki padną po godzinie takiej temperatury.inna sprawa że jest mega sucho w polu i nawet rozsada z hydroponiki potrzebuje dużo więcej czasu żeby się przyjmowała 

Opublikowano (edytowane)

Bylem na polu o 4.30 to tyton sztywny jak plastik ciekawe czy przetrwa i do ego wczoraj w poludnie bylem to juz bylo widac poparzenia mrozowe z soboty a i dzis dalej ma przymrozic _:( a ludzie dalej sadzarki platformy i jada o 7 z rana sadzic dziwne :) na Lipinach wiekszosc posadzila przynajmniej polowe ja sie wstrzymalem i tyton od czwartku na wozach przyczepach w garazu w cieniu  i nic mu sie nie dzieje nawet jeszcze wilgotno w korzeniach. Mysle ze dobra decyzja bo z doswiadczenia tyton odbija ale rosnie po 2 3 serduszka i trzeba obrywac jak podrosnie troszke.

Ziemniaki truskawki pod wloknina i dwoma plandekami a i tak widac lekkie podparzenia na lisciach

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano (edytowane)

U mnie lekko pojedyncze sztuki osmalilo końce gdzie był cięty a tak to 6-7 stał w polu i był ok zaraz podjadę i sprawdze a noż trzeba bd kasować;p 

Jest ok,tylko większym problemem jest brak wody ekoschematy wiosenna orka jest dosłownie popiół w polu i nawet rozsada z hydroponiki zaczyna redukować liście i zostanie na flancu po 2-3-4 max.dzisiaj posadziliśmy jeden kawałek i od 5 do 7 cm jest dosłownie masakra zero jakiej kolwiek wilgoci nic..

Rozsada cięta po 3-4 razy jest dość wysoka i system korzeniowy na szczęście sięga do tych resztek wody i sadzonka się przyjmuje.

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
2 godziny temu, tabaccco napisał:

Oj coś dziś te słoneczko też się świeci a dziś dużo ludzi się wychyliło

Co do tej plamy zielonego na której byłem na tej mapce pogodowej miałem szczęście max -2 było przy gruncie ale większość rozsady była przyjęta już w polu,jakiś zdechlak może padł ale bardziej przez to że był słaby albo wyrwał się z tacki praktycznie bez bryłki korzeniowej.u nas pomrozilo jedynie to na wiosce co swierzo posadzone w dzień dwa przed tym przymrozkiem i nie miało warunków żeby się przyjąć 

Także szampan się jeszcze nie wylewa bo płacz za chwilę może być z powodu braku wilgoci w glebie,deszczu woła ale coś o nim nie słychać żeby szybko był.