Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, basserman89 napisał:

Nam wychodzi na ha ok 130 tacek 210 oczek z hydroponiki jak ładnie i równo powschodzi i nie ma jakiś śmieci co nie idą do wyrzucenia.co do odległości to jest 4 łapki na sadzarce na sekcji łapkowej.obrabiamy czy pryskamy c 360 lub 3p bez kół uprawowych i że zdemontowanymi dolnymi zaczepami ,jedynie na ostatnim oprysku lekko łupi liście od kół 

Ile na 4 łapki ci wychodzi ? 45 cm ?

Opublikowano

Właśnie kurla nie pamiętam;/ rozstaw to te wspomniane chyba 70-75 cm oryginalnie jak w solanie i tak są fabrycznie ustawione łapkowe przeważnie.sprawdzalismy raz tylko jak sadzarka była ustawiana do pierwszego sadzenia.

Opublikowano
39 minut temu, LipinyTabaca napisał:

u mnie sadzimy 80-65  i na 4 lapki spowolniione na zebatkach to wychodzi 51-52cm, jak zmienisz na szybsza to moze wyjdzie te 45-46

Tak myślę zmienić właśnie na tą szybszą zębatkę żeby wyszło 45cm

Opublikowano

Jak sadzilismy na 5 łapek wychodziło w granicach 40-42 cm, nogi nie szło włożyć,może przy rozstawie 75-80 i rwaczce to by się sprawdziło.sprawdze u siebie po świętach jak mam poustawiane i napiszę ,dzisiaj po sianiu w tunelu mózg zgrzany że masakra,ale tytoń posiany i puszczony tydzień temu po swietach będzie wschodzić.dzisiaj o 9 temp wody w basenach lanych dwa dni wcześniej złapała ok 22 stopnie.ostatni puszczony dziś basen miał 25 ok 14...ładnie dawało 

Opublikowano
52 minuty temu, tofik420 napisał:

Panowie jak myślicie czy można jeszcze sypnąć sól potasowa przed orką czy już za późno na sól?

W tamtym roku sypałem polifoske około 300kg/ha w okolicach 20 kwietnia i nie było za późno, na klasę nie narzekałem. A jeśli dobrze mi się wydaje to w polifosce jest potas w formie chlorku potasu. Zresztą to całe sypanie nawozów bez chlorkowych pod tytoń chyba jest trochę przekłamane.

Opublikowano (edytowane)

Mam takie doswiadczenia ze tam gdzie sypalem sol w kwietniu lekko sie meczyl po posaadzeniu  do samego zbioru byl lekko do tylu tak jakby wlasnie korzeniom zasolenie przeszakadzalo . A tam dzie sypnalem na tym samym polu siarczan potasu  szybciej troszke wystartowal  i szybciej rosl. MIalem porownanie bo mialo byc na tej dzialce 1.6ha a przedłuzylem o 40a i braklo siarczanu potasu, posypalem sol i bylo widac roznice we wzroscie. ale czy tak zadzial chlor tego nie wiem

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano (edytowane)

Na etykietach od vervactora pisze że zawiera sól potasową i sól potasową wzbogacona a sypiemy to z nawozami bezpośrednio przed sadzeniem tytoniu.przy dawce 200 kg na ha wychodzi jak metr soli czystej potasowej.ale na działce jednej poszło chyba tego 300 i na cięższej ziemi był drobniejszy tytoń ale wg mnie tylko przez to że przyłoilo deszczem w momencie jak już niczym nie dało wjechać i go zruszyc.jakosc była ok ..

Druga sprawa to że tam jest bida z zasobnością potasu i magnezu to zwiekszalismy dawki.

Wg mnie pod pług możesz z metr sypać może 1,50

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

Chlor w uprawie tytoniu ma znaczenie jeśli chodzi o smak i żarzenie a co do wzrostu to rzecz drugorzędna . Siarczan potasu przy berleju ma wpływ na kolor tj. tytoń ma kolor ceglasty po wysuszeniu , potas przy suszeniu virgini daje kolor żółty ?

Opublikowano (edytowane)

Chodziło chyba o potas w formie soli?czy o co?

Po vervactorze nie ma zmiany koloru tytoń się nie "zapieka " jest normalna struktura liści jeśli o to chodzi w Virginii.natomiast po dużych dawkach soli nawet na jesieni dawanej różnie to bywa.soli już kilka lat nie stosujemy ale mozemjeszcze kiedyś się sypnie.jesli będą chęci do uprawiania tego.

Cały ten bajzel opiera się na cenach na skupie i "ludziach" do zrywania a jak przyjedzie Ci roszczeniowe bydło cholera wie skąd to się człowiek tylko zastanawia na co to komu dla kogo to...u mnie szybko wschody są chyba jak nigdy.

7-8 dni od posiania dwa listki się pokazują.normalnie szok. Tak narazie mam na martinie 

Opublikowano (edytowane)

U mnie też już na wierzchu tytoń. W poniedziałek minął tydzień jak puszczony na wodę. Dosyć szybko zszedł. Ciepło zrobiło swoje. 

A co do potasu to nigdy nie dawało się go  u mnie w formie siarczanu potasu tylko sól lub wieloskladnik to porównania nie mam. Rośnie dobrze i jakościowo też w porządku. 

Edytowane przez Aroo22
Opublikowano

Nowe odmiany są w stanie zjeść o wiele więcej chloru niż odmiany stare. Dwa kwestia zasadnicza jaką kto ma glebę i podglebie. Trzy na razie firmy nie wiążą ceny z jakością towaru a chlor wpływa jak wyżej na smak i żarzenie

Opublikowano

Jak narazie to wiążą cenę za tytoń chyba z dopłatą "niezwiązaną".dlatego te propozycje przy kontraktacji tak wygladaja.podobnie ma się z cenami zboża ,jak nie ma na czym uwalić waga zanieczyszczenia to parametry nagle wychodzą dużo słabiej niż na jesieni.

mowia że co za dużo to i 🐷🐷🐷 nie zeżre ale 'pośrednik "zawsze.

Opublikowano

Jest bałagan w ARiMR chodzi o płatność niezwiązaną. Np. agencja Zamość płaci do sprzedanego tytoniu za 2018r. A np. agencja w Lubaczowie płaci do zakontraktowanego tytoniu w 2018r. Byłem dzisiaj w ARiMR w Zamościu i złożyłem odwołanie od decyzji w sprawie dopłaty niezwiązanej.             Urzędnicy bali się "gorącego Ziemniaka" 🫣

Opublikowano (edytowane)

Gubia sie bo po "staremu" bylo jak sprzedasz 70% z kontraktacji placili za calosc kontraktacji. przyklad  jak miales 10 ton sprzedales 7 to placili do 10. teraz niby mialo byc do sprzedanego kilograma

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano (edytowane)

Wg "ustawy" czy jakiegoś cholera wie co  rozporządzenia płacą, do sprzedanego po przekroczeniu tych 70% a jeśli miałeś załóżmy żeby to dosadniej pokazać

Zakontraktowane 20, sprzedałeś 10 ton towaru,to w teorii dopłatę możesz dostać do 14 ton.trzeba chyba było kopie kontraktu dostarczyć do właściwego oddziału agencji i mocniej ruszyć temat.

Samo złożenie wniosku może kończyć się tak jak powyżej,trzeba "wydreptac" resztę , i nie wiem czy jakiś kwit nie bd potrzebny uzasadniajacy takie rozbieżności do do kontraktowanego a sprzedanego,protokołu że szkód etc.

Nas akurat ta sytuacja nie dotyczy bo sprzedane a zakontraktowane mija o kilka % wspomniane 70%

Decyzję papierowe co do dopłat cholera wie kiedy będą?

Opublikowano
10 minut temu, basserman89 napisał:

Wg "ustawy" czy jakiegoś cholera wie co  rozporządzenia płacą, do sprzedanego po przekroczeniu tych 70% a jeśli miałeś załóżmy żeby to dosadniej pokazać

Zakontraktowane 20, sprzedałeś 10 ton towaru,to w teorii dopłatę możesz dostać do 14 ton.trzeba chyba było kopie kontraktu dostarczyć do właściwego oddziału agencji i mocniej ruszyć temat.

Samo złożenie wniosku może kończyć się tak jak powyżej,trzeba "wydreptac" resztę , i nie wiem czy jakiś kwit nie bd potrzebny uzasadniajacy takie rozbieżności do do kontraktowanego a sprzedanego,protokołu że szkód etc.

Nas akurat ta sytuacja nie dotyczy bo sprzedane a zakontraktowane mija o kilka % wspomniane 70%

Decyzję papierowe co do dopłat cholera wie kiedy będą?

Możesz sprawdzić sobie decyzję na PUE ARiMR. U mnie zaliczka przyszła równe 70% pieniędzy do tych kg co miałem sprzedane.

Opublikowano

Panowie. A teraz jest tak że kto nie wywiązał się z umowy pierwotnej to np. miał kontraktację na 10 ton , a sprzedał 9 ton to niezwiązaną dopłatę otrzymać ma do kontraktacji czyli do 10 ton. Jakimś cudem zniknęło te 70 procent. Także Bałagan, Bałagan, Bałagan.   RĘCE OPADAJĄ 🫣🫣🫣😡😡😡

Opublikowano
25 minut temu, tytonzroztocza napisał:

Panowie. A teraz jest tak że kto nie wywiązał się z umowy pierwotnej to np. miał kontraktację na 10 ton , a sprzedał 9 ton to niezwiązaną dopłatę otrzymać ma do kontraktacji czyli do 10 ton. Jakimś cudem zniknęło te 70 procent. Także Bałagan, Bałagan, Bałagan.   RĘCE OPADAJĄ 🫣🫣🫣😡😡😡

Dopłata powinna być do 9 ton bo zdane 90% wg tych ustaleń które były jeszcze przedstawiane w poprzednim roku i to m roku na spotkaniach np z grupą.jezeli byłoby tak jak piszesz to byłby delikatny plusik.w wolnej chwili sprawdzę jak jest w armir 

Opublikowano
9 godzin temu, basserman89 napisał:

Dopłata powinna być do 9 ton bo zdane 90% wg tych ustaleń które były jeszcze przedstawiane w poprzednim roku i to m roku na spotkaniach np z grupą.jezeli byłoby tak jak piszesz to byłby delikatny plusik.w wolnej chwili sprawdzę jak jest w armir 

Nie masz co sprawdzać. TRZEBA się odwołać od decyzji. Jak minęło 14 dni od otrzymania decyzji to jest już za późno. Dlatego pisałem że ręce opadają. Ja też będę miał na duży plus, po rozpatrzeniu odwołania.

Opublikowano
23 minuty temu, Grzegorz197 napisał:

Przecież teraz nie przychodzą decyzje jak wypłacone jest w całości chyba że jakieś są cięcia. Więc jak mam się odwołać.

Ja dostałem decyzję. Zadzwoń do grupy to się coś dowiesz.

Przed chwilą, tytonzroztocza napisał:

Przed chwilą, tytonzroztocza napisał:

Dostałeś już wszystkie dopłaty.