Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Henio23 napisał:

Witam .Mamy wróżke na forum która wie ze tera  tylko będzie gorzej z tytoniem. Powoli poczekajcie ile tytoniu się posadzi a ile zbierze to długi temat .Pamiętajcie że to biznes pod chmurką Jedna malutka chmurka i firmy walczą o tyton .

Albo upierdal..na klasie bo po gradzie;p a jak chcą kupować to nawet i grad im nie przeszkadza.

Opublikowano
2 godziny temu, LipinyTabaca napisał:

zobaczcie ile bylo tytoniu w Polsce 5-6 lat temu ile jest teraz pond 2x mniej , a nie wierze ze z afryki czy brazyli dostana taki jak nasz jasny  i tak przesortowany...

Z Ukrainy też nie dostaną dobrego bo tam ziemia nie nadaje się pod uprawę tytoniu.z "ukraińskiego" ha wychodzi nawet przy ręcznym zbiorze połowę mniej i od naszej 3 klasy w dół...

Opublikowano

W tym roku już na skupach gadają ze bardzo dużo tytoniu nakupili. Kompletne bzdury. 

33 minuty temu, LipinyTabaca napisał:

Pytałem u pekali czy mozna inwestowac w suszarnie itp mowili jak najbardziej przez kilka lat do 30 bedzie szlo bez problemu, 

ps. jakie wymiary ma karton na tyton?

Chyba 110x70 ale pewien nie jestem. Pękala stawia taką halę że tirem można w środku zawrócić, musi iść. 

Opublikowano
Dnia 21.01.2024 o 12:59, Aroo22 napisał:

Na 5 lat. Można też było odroczyć spłatę pierwszej raty ale wtedy wzrasta roczna kwota spłaty. Pieniądze na koncie były zanim wyszedłem z banku po załatwieniu wszystkich spraw. Przynajmniej tak było u mnie w spółdzielczym. 

Cześć, czy możesz wyczyścić skrzynkę na wiadomość, ponieważ nie mogę nic do Ciebie wysłać, a chciałbym się skontaktować, ponieważ mam kilka pytań dzięki 👍

Opublikowano

słomex szyszkow kolejka jak za komuny moze tam biora dobrze i wszystko

Gdzie macie podpisane umowy dzierzaw  pod tyton jak nie sadzicie na wlasnych polach? Byłem pytac w gminie to powiedzieli ze pod Tyton trzeba u notariusza spisac!

Opublikowano
2 godziny temu, LipinyTabaca napisał:

słomex szyszkow kolejka jak za komuny moze tam biora dobrze i wszystko

Gdzie macie podpisane umowy dzierzaw  pod tyton jak nie sadzicie na wlasnych polach? Byłem pytac w gminie to powiedzieli ze pod Tyton trzeba u notariusza spisac!

Umowa dzierżawy może być i ustna tylko dopłaty musisz mieć na siebie. Jak nie masz dzierżawy na piśmie to może być problem z wypłaceniem szkód z ubezpieczenia. Tyle że agent mówił że wystarczy potem napisać oświadczenie. 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 25.01.2024 o 10:31, Grzegorz197 napisał:

Gdzie jest jeszcze teraz jedynka. Dlaczego Agrotab już nie przyjmuje wzniwi jeszcze skup?

Być może Pękala jeśli masz tam umowę, chyba nie robi aneksów też ale to usłyszane na skupie także nie powiem na 100%. A tak poza tym to już nigdzie chyba. Poza tym już skupy powoli kończą, uniwersal jeszcze 2 dni tylko

Edytowane przez Miran
Opublikowano

W tym roku przechodzę na hydroponike, możecie podpowiedzieć jaką folie kładziecie w basenach? Jakie wymiary basenów macie?

Z góry dziękuję za podpowiedzi 

Opublikowano (edytowane)

Najlepsza jest kiszonkarskia czarno biala.a co do basenów.to rób takie żebyś miał lekki luz po wstawieniu tacek i żeby ich ok 40 było w basenie.wszystko musisz sobie zaplanować i rozmierzyc.mam plastikowe 210 oczek 33x67 chyba są.33 cm X6 palet to wyjdzie szerokość basenu i dodajesz np do tego z c cm luzu na folię żeby nie było problemu z włożeniem tacki.jak pomnozysz 67x7 to wyjdzie długość basenu i tam zrób wymiar o 2 cm dłuższy.

Ogólnie nie robić basenów na styk, folia budowlana czarno czarna poniżej 200 mikronów ma często już dziury lub defekty powstałe przy zgrzewaniu lub składaniu, nie jest tak elastyczna jak kiszonkarska 

Przy dłuższych basenach jak 3m i wodzie lanej na 15-20 cm dobrze jest wbić w połowie długości jakiś bolec czy drut zbrojeniowy żeby nie rozparlo po wlaniu wody 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

Panowie, zastanawiam się nad tym w jaką odmianę uderzyć, wcześniej leciała praktycznie tylko 35, potem zaczęła być tylko Rafaela, teraz zastanawiam się czy nie spróbować Topaza, ktoś ma jakieś doświadczenie z tą odmianą? A może jakieś spostrzeżenia z innymi odmianami gdzie byłby w miarę dobry stosunek jakości do plonu

Opublikowano

Ja mam topaza dwa lata i jestem bardzo zadowolony wydajnosc nawet lepsza niz na 35 jakosc to jak w kazdej odmianie jak dbasz tak masz :P u mnie srednia w tym i w tamtym roku po 25zł z groszami. Szybko rosnie i szybko dojrzewa trzeba miec na uwadze ze max 2 tyg miedzy zrywami bo bieleja liscie tak jak w 35. uwazac z azotem bo ma waskie dlugie liscie 

• Thanks 1