Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Najważniejsza płynność finansowa...firmy,chłopa tam pierd...jak na plebani w Dąbrowie górniczej:p

od wczoraj powoli zaczynamy sortowanie także moz coś się puści w przyszłym tygodniu na próbę.. kiedyś w miarę szybko pm płacił lub luxtab z Babic raz wypłacił po 3 dniach a jak jest teraz to nie wiem.narazie coś z gorszych sortów planujemy sprzedać,w agrotabie od nas sprzedawali ale nic się nie dowiesz bo jak zwykle "bardzo dobrze brał",a na koniec sezonu płacz że gdzieś kogoś wyje....bez wazeliny na taśmie:p bo jest problem z komunikacją 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano (edytowane)

Ogólnie widać duży ruch na skupach. Z tego co się słyszy to na podwyżki w tym roku nie ma co liczyć. A jak będzie to czas pokaże. Ja osobiście sprzedaję. Ogólnie jak zrobię aneks w jakiejś firmie i będę miał zakontraktowane powiedzmy 30 ton a sprzedam 18 to kowr nie będzie się czepiał?

Edytowane przez Miran
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Miran napisał:

Ogólnie widać duży ruch na skupach. Z tego co się słyszy to na podwyżki w tym roku nie ma co liczyć. A jak będzie to czas pokaże. Ja osobiście sprzedaję. Ogólnie jak zrobię aneks w jakiejś firmie i będę miał zakontraktowane powiedzmy 30 ton a sprzedam 18 to kowr nie będzie się czepiał?

Nie,chyba nawet nic żadnych papierów nie bd musiał wysyłać.gorzej jak zakontraktujesz 18 a sprzedasz 30 to po sezonie musisz odesłać korektę do kowru.mielismy zakontraktowane 18 sprzedaliśmy 23..i cyk za 3 mc po odesłaniu korekty kontrola z kowr..lepiej wtedy mieć porządek w papierach;)i na polach,tam gdzie masz zgłoszony tytoń ma być tytoń a tam gdzie ma być owies ma być owies,a nie przypadkiem tytoń.rzeszowski oddział sprawdza wszystko faktury,pola.aneksy,i umowy dzierżaw jesli sadzisz nie na swoim.umowa z sąsiadem na gębe nie przejdzie 

Tak parafrazując do sytuacji z kontrolą z kowru powyżej "przypadkowo" w tym roku wytypowali do kontroli wszystkich z wioski co zdali więcej jak zakontraktowali 

Opublikowano

A powiedzcie gdzie dobrze idzie ..Dziękuję z góry .Niektóre firmy mają przecież tańsze ceny pewnie lepiej biorą ale 1 zł taniej to duzo .

Może ktoś sprzedawał do tej nowej firmy chyba Polańskiego. 

Opublikowano
22 minuty temu, Henio23 napisał:

A powiedzcie gdzie dobrze idzie ..Dziękuję z góry .Niektóre firmy mają przecież tańsze ceny pewnie lepiej biorą ale 1 zł taniej to duzo .

Może ktoś sprzedawał do tej nowej firmy chyba Polańskiego. 

Agrotab wcześniej brał dobrze ale z tego co słyszałem to się pogorszyło. Ta nowa firma to Pawłowskiego i preferują suchy tytoń. A jak biorą to nie wiem. Universal chyba za dużo jak narazie też nie skupuje bo ceny niższe. 

Opublikowano

Poprzedni rok też podobnie wyglądał że pm na początku sporo skupował i kolejka była w biszczy za bramą lub kończyła się na znaku drogowym jadąc od Tarnogrodu wszystko przez dobrą propozycję ceny,potem końcem listopada początkiem grudnia kupowanie się popsuło,a inne firmy zdążyły się "opamietać" i jakoś reagowały wcześniej na to że konkurencja im skupuje towar na którym im najbardziej zależy.w tym roku sporo ludzi skończyło końcem sierpnia początkiem września i tego tytoniu wydaje mi się że bd mniej.

My do biszczy wybieramy się w przyszłym tygodniu 

Opublikowano

Tez ich nie rozumiem .Jeżdżą żeby sprzedawać a ceny nie sprostują .Kupują mało. JBT wysylab sms zaprasza ,prosi ale ceny też niskie. Niech doprowadza ceny potem piszą do ludzi .

Opublikowano
6 minut temu, Henio23 napisał:

Tez ich nie rozumiem .Jeżdżą żeby sprzedawać a ceny nie sprostują .Kupują mało. JBT wysylab sms zaprasza ,prosi ale ceny też niskie. Niech doprowadza ceny potem piszą do ludzi .

A jakie ceny ma jbt ? 

Opublikowano

Oni maja jeśli dobrze pamiętam jak uniwersal  podobnie. Kiedyś patrzyłem na umowę to pamiętam coś było dwie jedynki 25 i 23 .To dwójką normalne że tańsza. Nie było sms ze zmieniają ceny wiec pewnie dalej tak jest .Najwyższe ceny ma Pm ,agrotab ,Pekala .Chłopaki tez maja przecież taniej .

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, zroz napisał:

W  Różańcu 26,5 pierwsza a PM chce tylko gorsze klasy 

Dokładnie,dzwoniłem za wezwaniem to jedynki dwójki nawet nie ma co wieźć ,bo z marszu kupią ale klasę nizej 

Opublikowano

Tam w Rozancu jak z wilgotnoścą .Tak normalnie odwilżony może iść w tej po 26 .5 .W zeszłym tygodniu w Pm brali 2 klasę normalnie .Czyżby się zmieniło. Jeśli ma ktoś do Różańca tel to poproszę. Dziękuję. 

Opublikowano
4 minuty temu, Henio23 napisał:

Tam w Rozancu jak z wilgotnoścą .Tak normalnie odwilżony może iść w tej po 26 .5 .W zeszłym tygodniu w Pm brali 2 klasę normalnie .Czyżby się zmieniło. Jeśli ma ktoś do Różańca tel to poproszę. Dziękuję. 

Wątpię żeby brał taki normalnie odwilzony po te 26.5 jak ma ten tytoń trzymać nie wiadomo ile