Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, STIG13 napisał:

Według mnie podobne działanie, choć luna może być nieco silniejsza.

Ile zabiegów Luną i w jakich fazach , 0, 8 l na ha ? Będę pierwszy raz tym drogim środkiem pryskał ale tylko te działki gdzie zgnilizna twardzikowa pustoszyła mi plantację . Częste opady , silne nawożenie azotem , wyrośnięta plantacja w tych przypadkach atakowała najczęściej zgnilizna w tym roku opad zaledwie 12 l przez miesiąc .

Opublikowano
4 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Ile zabiegów Luną i w jakich fazach , 0, 8 l na ha ? Będę pierwszy raz tym drogim środkiem pryskał ale tylko te działki gdzie zgnilizna twardzikowa pustoszyła mi plantację . Częste opady , silne nawożenie azotem , wyrośnięta plantacja w tych przypadkach atakowała najczęściej zgnilizna w tym roku opad zaledwie 12 l przez miesiąc .

Tak późno jak możesz wjechać o ile nic się nie dzieje 

Opublikowano
35 minut temu, Marcin94r napisał:

A obiecywał? Bo wydaje mi się że raczej nie wyrówna? A czego? Bo inne firmy nie wyrównują to on ma wyrównać i tracić swój zysk? Proste i logiczne...

Tak 😛obiecywał, podobnie inni.narazie niech pozaplacaja za to co widnieje na fakturach za mc kiedy prowadzili jeszcze skup.grupa wystawiła faktury z terminem płatności do chyba 90 dni z datą wystawienia w kwietniu także Jeśli wyrówna to zapewne bezpośrednio przed startem nowej kampanii wykupowej czyli możliwe że w sierpniu.

Opublikowano

Nie słyszałem aby pictor hamował wzrost, skąd takie przypuszczenia? Może powód jest inny jakiś? 
Lukowa tobacco obiecywał ze wyrówna do 25Pln i tego się trzymamy wiec czekamy do sezonu na pieniądze. Czas pokaże jak wiarygodni są czy tak jak inni 

Opublikowano
9 godzin temu, STIG13 napisał:

Tak późno jak możesz wjechać o ile nic się nie dzieje 

Tytoń ma 1  miesiąc , wczoraj wreszcie dolało 20 l z burzy , jeszcze tydzień i nie wiadę .

2 razy zrobić czy jak najpóźniej raz a dobrą dawkę dać ?

Opublikowano
Dnia 19.06.2023 o 06:27, STIG13 napisał:

Raz normalną dawkę z etykiety 

I najważniejsze żeby bezpośrednio po oprysku nie padło ok 12 godzin co najmniej, lub dla pewności można dodać jakiś 'przylepiec'.tak odnośnie Luny.

U mnie od ekologicznej gryki po obu stronach plantacji i od rzepaku pomieszanego z jakimiś kwiatkami dla pszczòł wciornastek bawi się w najlepsze pomimo dozwolonych oprysków i w miarę trzymania dawek oprysku i lekko częstszego pryskania."kwiatki" gospodarz skasował z rzepakiem, posiał coś nowego ale przy takiej presji pasowałoby "jakimś mocarzem z żelaznych zapasów" prysnąć .

Problem w tym że od tygodnia już są kontrole z piorinu z Rzeszowa co drugi dom bo się maliny pobielały jednemu i już poł wioski się spowiada jak w proboszcza z tym że u kontrolera.

Opublikowano
9 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Zakupiona Luna Sensation 0,4 l - 335 zł ta druga co idzie na sady za 1l 350 zł , Perytroidy też drogo 70 -100 zł na ha , ostatni zabieg na wciorniastka będę robił , pójdzie nadal Mospilan .

O to luna od grudnia sporo podrożała bo w grudniu za 1l płaciłem coś około 520zl

Opublikowano
15 godzin temu, basserman89 napisał:

I najważniejsze żeby bezpośrednio po oprysku nie padło ok 12 godzin co najmniej, lub dla pewności można dodać jakiś 'przylepiec'.tak odnośnie Luny.

U mnie od ekologicznej gryki po obu stronach plantacji i od rzepaku pomieszanego z jakimiś kwiatkami dla pszczòł wciornastek bawi się w najlepsze pomimo dozwolonych oprysków i w miarę trzymania dawek oprysku i lekko częstszego pryskania."kwiatki" gospodarz skasował z rzepakiem, posiał coś nowego ale przy takiej presji pasowałoby "jakimś mocarzem z żelaznych zapasów" prysnąć .

Problem w tym że od tygodnia już są kontrole z piorinu z Rzeszowa co drugi dom bo się maliny pobielały jednemu i już poł wioski się spowiada jak w proboszcza z tym że u kontrolera.

Od zgnilizny twardzikowej lepiej zabezpieczyć przed ulewami czy po ulewach ? 2 godz. wystarczają podobno do wchłonięcia środka przed deszczem .

Opublikowano

zgnilizna twardzikowa rozwija się z zarodników przetrwalnikowych w glebie z lat poprzednich albo kiedy spadający kwiat zatrzymuje się w kącikach. Ja bym robił jak najpóźniej da się wjechać

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, STIG13 napisał:

zgnilizna twardzikowa rozwija się z zarodników przetrwalnikowych w glebie z lat poprzednich albo kiedy spadający kwiat zatrzymuje się w kącikach. Ja bym robił jak najpóźniej da się wjechać

Tyle ja też wiem tylko chodzi  o to czy na glebę w której jest mnóstwo sklerocji z poprzednich lat Luna pomoże . Może inaczej czy rośliny po zastosowaniu Luna nie pobierają przetrwalników z gleby lub w małym stopniu .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano
4 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Na jednej działce 0, 30 ha mam wciorniastka , poleciało ok. 50 krzaków , mało tego żeruje turkuć podjadek , złapałem go jak podgryzał tytoń .

A to łobuz ten turkoc.u nas w poprzednim roku turkucia znalazłem na dwóch działkach w nieprzetworzonej słomie z poprzedniego roku.i z tego co zauważyłem po poprzednim roku sporo zasobności w glebie zostało po tytoniu bo na działce gdzie po raz kolejny rośnie roślina elegancko wygląda.problem tylko w tym że powoli się czarne chmury zbierają 

Opublikowano (edytowane)

Myślicie robić tytoń od mączniaka w tym roku czy rezygnujcie? W teorii topaz i Ruby się tak łatwo jemu nie poddaje ale u nas ostatnio dobrze polalo i raczej pogoda bd sprzyjać rozwojowi choroby.kiedys w suchym roku wystarczył jeden drobny deszcz i spoźniony zryw w 35 odmianie i władowała sie w  liście sucha plamistość.

Ogólnie patrząc na tytonie ,po ludziach u mnie nawet wcześniej sadzone to marność.rośliny mocno zielone ale stoją w miejscu albo popołudniami więdną.

A co do samego mączniaka,kiedyś pryskalismy ekonomem, ktoś coś poleci normalnego ?do kupienia w sklepie ANTYaltenarioza czy jakieś inne grzybowe mile widziane w jednym pakiecie.

Na jednym polu u siebie zauważyłem kropki na dolnych liściach i wnioskuję że braki w pobieraniu fosforu po chlodniejszych nocach albo bakterioza.miedzian posiadamy i na bieżąco patrzę jak sytuacja tam wygląda ale idzie oglupieć oglądając co jakiś czas ten tytoń 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

U nas  u kazdego te kropeczki, zagdza sie to slabe pobieranie fosforu bo placowo w dolkach i przy miedzach... tam gdzie zawsze przymrozki lapia. Zrobilem test jak zauwazylem pierwsza kropke walnalem 1000g czystego fosforu na jeden kawalek i jest brdzo malo pojedyncze krzaczki w krope a na drugim bez fosforu juz duuuuuzo wiecej. Na sucha plamistosc/alteriarioze hmmm kiedys ridomil byl dobry teraz trzeba jakimis silnymi i drozszymi walic, ja mialem w tamtym roku na jednym kawalku po jednym slabym deszcu wywalilo na 3-4 lisciach i pojechalem azoksytrobina i tebukonazolem i dalej juz nie poszlo

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, LipinyTabaca napisał:

U nas  u kazdego te kropeczki, zagdza sie to slabe pobieranie fosforu bo placowo w dolkach i przy miedzach... tam gdzie zawsze przymrozki lapia. Zrobilem test jak zauwazylem pierwsza kropke walnalem 1000g czystego fosforu na jeden kawalek i jest brdzo malo pojedyncze krzaczki w krope a na drugim bez fosforu juz duuuuuzo wiecej. Na sucha plamistosc/alteriarioze hmmm kiedys ridomil byl dobry teraz trzeba jakimis silnymi i drozszymi walic, ja mialem w tamtym roku na jednym kawalku po jednym slabym deszcu wywalilo na 3-4 lisciach i pojechalem azoksytrobina i tebukonazolem i dalej juz nie poszlo

U mnie właśnie te kropki są od miedzy po dołkach na piachudrach, ani w pasach ani w rzędach tylko tam gdzie mało co rośnie dobrze.a mniej więcej mc jak jest od posadzenia tam najsłabiej rósł pomimo delikatnej stymulacji itp..czyli po mojemu saletra pod korzeń i "kompot -lemoniada" w opryskiwacz( mamy tam uprawę 4 rok).jest kilka nocy ciepłych i to co mówię na starych liściach jest pojedynczo,narazie pryskać nie bd, jedynie to co pomoże temu co sklep ma z środkami a nie nam.

Łancut Przemyśl Rzeszów okolice jarosławia mało na tace rzuca bo tam to gradowa apokalipsa.gdyby to samo spadlo na tytonie to już by mało co z pierwszych 2-3 podrywów zostało...u nas tylko zlało go jak spod prysznica i uszy zwiesil ale stoi jak po braweranie 

Infinito na mączniaka i tzw "plamy" ktoś stosował zapobiegawczo?

Edytowane przez basserman89